HSt
   #12
 36,911     Lillestrøm kommune     0
Bra, ja veltende Flaggstang er farlig, ser et nabohus til et jeg besøker i Oslo har knekt øvre bit av trestangen, en Holmenkollen light ulykke, skjedde sikkert med flagget oppe 17mai tror jeg. Ikke hørt at noen ble skadet men det kan jo være like farlig som Holmenkollen ulykken. Kan ikke huske at vedlikeholdet har sett dårlig ut, men treverket ser ikke helt bra ut i bruddflaten. Så metallstang er lurt.
  (trådstarter)
   #13
 66     Norge     0
Fundament flaggstang - 87d1bc36c0a843729b16e4061de2cc56.png - christianhl

Da har jeg gravd meg ett hull, over 1m dypt og tilvarende bredt helt øverst. Som man ser på bildet er det lite støtte i jordmassene øverst på bildet, men med den kolossen av en betongklump spiller vel ikke det noen rolle?
   #14
 24,803     Akershus     0
Om du forskaler og armerer, si 30*30 og deretter stamper med stein, så har du et feste som trolig langt overstiger feste for en 12 m strømmast.
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 66     Norge     0
Om du forskaler og armerer, si 30*30 og deretter stamper med stein, så har du et feste som trolig langt overstiger feste for en 12 m strømmast.


På teskjespråk sier du:
Jeg skal lage en kvadratformet søyle i hullet som er 30x30 cm, og 1 meter høy?
Og så dytter jeg ned loddrette armeringsjern?
Og så banker jeg oppå den våte sementen med en stor stein?
   #16
 24,803     Akershus     0
Nei, ikke helt, var kanskje litt upresis i formuleringen. Wink

Rektangulær betongsøyle ja. Når denne er herdet, fyller du gropa rundt søylen med stein. For å komprimere stein bruker stolpegutta et «stampespett . Dvs et spett med et tungt, flatt hode. ligner litt på å stå med ei slegge hvor skaftet holdes vertikalt og en stamper sleggehodet loddrett ned.

En kan kanskje også bruke en Jomfru.
Signatur
   #17
 120     Oslo     0

En liten kommentar. Det er ikke først og fremst tyngden i fundamentet som er avgjørende. Det som holder stanga sitt moment (med flagg) er et tilsvarende (motsatt) moment. I praksis vil det normalt avgjøres av dybden til fundamentet, samt "tverrflaten" det har mot omliggende masse og dennes trykkfasthet/(viskositet). Grovt sagt tenker jeg meg en seilbåt m/kjøl. Ved særlig utfordrende grunnforhold/masse så vil en også kunne tenke et stort lokk, (eller en kombinasjon). Nok en gang tenk seilbåt med folk på ripa. Tyngde i fundamentet/kjølen, (eventuelt også lokket/ripa), er naturligvis nødvendig.

Litt klipp og lim fra vi i villa.

Fundament til flaggstang

For stanghøyde opp til 10 meter skal fundamentet ha en dybde på min. 160 cm. Er flaggstanga over 10 meter, skal dybden være min. 180 cm. Betongen må forsterkes med 4 mm og 12 mm armeringsjern. Festeboltene for flaggstangfoten støpes fast i betongen. Følg leverandørens anvisninger. Husk å fylle rundt med ikke-telefarlige masser.

Signatur

  (trådstarter)
   #18
 66     Norge     1
Hei.

Jeg lurer på om jeg tabbet meg litt ut på dette prosjektet... altså, jeg la ut jobben med å støpe fundament til flaggstang på mitt anbud og fikk noen som hadde leveranse av fiberarmert betong (plastfiber) i nærområdet til å komme innom for å fylle hullet med betong som de hadde til overs. Det gikk litt fort i svingene den morgenen, det er ikke armert ytterligere en fibrene, det er ikke drenert, det er ikke isolert. Jeg har nå en diger klump med fiberarmert betong rett i bakken, ca 1m3. Er dette solid nok til å tåle en 11m stålstang?
   #19
 5,432     Akershus     0
Høres ikke direkte mye ut. Lag spiker av flaggstanga og kjøp en i glassfiber. Den gir et helt annet moment og vil ikke gjøre vesentlig skade om uhellet er ute. Har en i glassfiber stående på fjellet, den fordeler kreftene i vinden og gir mindre belastning på fundamentet.
   #20
 910     1
Så lenge flaggstangen er montert i lodd, er det diameter og høyde på stanga som gir bidrag til moment på fundament. Selvfølgelig også flaggets størrelse når det flagges. Om stanga er i glassfiber eller stål er knekkende likegyldig så lenge høyde og diameter for øvrig er lik.