Hva er best, gassgrill, kølgrill eller elektrisk?

  • Gassgrill
  • Kølgrill
  • Elektrogrill

   #21
 3 259     Akershus     0


Merker jeg blir høvla over pga mitt forrige innlegg om at jeg synes gass er best. Dere tror automatisk at jeg er en kløne med kullgriller tydeligvis. Så dere andre som forguder kullgriller kan med hånden på hjertet si at dere alltid får perfekt grillet mat, alltid får ordentlig fyr på kullet, alltid får perfekt varme? Hvis du kan svare nei på en av disse, er du da like amatør som meg med kullgrill som noen hentydet over her?
De fleste jeg kjenner har gått over til gassgrill. Det hadde de neppe gjort om de var storfornøyd med kulegrillen.


Er ikke rart at folk gikk over til gass, det er praktisk og greit for "hvermansen" og gass tok av samtidig som grilling tok av. Dessuten ble gassgrill et prestisjeprodukt hvor man kunne vise naboen hvor dyr og stor grill man hadde. Ser tilogmed at man kan kjøpe grilltrekk med store glorete bokstaver på som forteller at man har en dyr grill, så kan man trekke det over Europris grillen sin og ha det fint. Best å ikke bruke grillen for mye da men  ;D

For å grille med kull så er det mer å passe på, gass er veldig enkelt, men om man ikke får det til i det hele tatt med kull så er det vel så enkelt at man ikke har lært å grille med kull, og da er jo gass åpenbart en god løsning.

Ang smak, som vel er det viktigste, så mener jeg absolutt at man godt kan kjenne at maten er grillet på kull. Det gir en viss røyksmak og den mer ujevne fordelingen av varmen gir en annen overflate og tekstur på overflaten av grillmaten.

Gasstrilling eller steike på rillepanna på ei plate gir samme smak, syns jeg, og hva er da vitsen rent smaksmessig?
-------------------

Men som sagt, gassgrilling er praktisk og enkelt og man kan selvsagt lage knallgod mat. Men skal jeg ha grillmat så må det grilles, og da må det kullgrilles for den riktige smaken og teksturen på maten.

Stalltips, som vel alle kan nå men uansett, er å ha var og kald sone på grillen, dvs ikke fylle hele grillen og fyre opp men fylle opp en del av grillen slik at man kan flytte maten horisontalt på rista for å regulere temperaturen i stedet for å jokke opp og ned med en rist full av mat.

Problemer med å fyre opp grillen husker jeg fra 70-80 tallet, men har aldri opplevd det selv. Enten el. tenner eller nok tennveske som må få trekke inn sånn ca like lenge som en liten boks øl tar å drikke om det er varmt og en er tørst, kanskje litt lengre. Grin
Signatur

   #22
 3 997     Oppland     0
Naar man skal tenne opp i kullgrillen saa dropper man tennveske.
fyr opp 6 smaa vedfliser og dekk over med kull, 5-6minutter senere er det klart til grilling.

Saa snart man har faatt teken paa det blir det perfekt hver gang.
   #23
 745     Hønefoss     0
Kjenner folk som griller nærmest daglig om sommeren og lager det meste av maten ute, nesten uansett vær, og da er naturligvis gassgrill veldig praktisk og tidsbesparende. Det blir som en slags utekomfyr, men man får jo ikke røyk/kullsmaken som mange setter pris på. Det er jo også mulig å få gassbluss til koking av poteter etc, det er vanskelig med kullgrill. Dermed er det godt alternativ også på hytter o.l. uten innlagt strøm...

Jeg liker kullgrill godt, bl.a. pga smak, samtidig er det nok den billigste måten å grille på. Kull og tennvæske koster ikke mye, og grillene er også billige (kan selvfølgelig få dyre kullgriller også - men jeg har vondt for å tro at de egentlig gjør en bedre jobb til selve grillingen).
   #24
 22 352     Akershus     0
Hvor mange grillingser får man utav en flaske med gass?

Jeg tror jeg får ti utav en "stor" pose fra Rema. 5 kg? Koster kanskje 40 kr. Det blir ca 5 kr pr gang.
   #25
 344     Rælingen     0

Hvor mange grillingser får man utav en flaske med gass?

Jeg tror jeg får ti utav en "stor" pose fra Rema. 5 kg? Koster kanskje 40 kr. Det blir ca 5 kr pr gang.


Kostnaden på kull kontra gass pr. grilling spiller ingen rolle. Det er det du legger oppå grillen som betyr mest for lommeboka...
Signatur
   #26
 22 352     Akershus     0
Det var en som brukte økonomi som argument for kull.

Gassen varer lenge og er antakeligvis sammenliknbar i pris. Skal man spare på dette er elektrisk rimeligere, eller enda bedre hva med sushi?

Jeg synes økonomi er ikke er et moment.

Hva med at grillkullet er CO2 "nøytralt"?
   #27
 1 615     Rogaland     0
Pris for forbruk av gass/kull er det vel ikke store forskjellene på. Forskjellen er vel større på investeringen til selve grillen. Gassgriller koster vel fra 2k og opp til 10k.
Kullgriller fra 39kr til 2k?

Selv bruker jeg en rustfri tank som jeg har skåret ut et kakestykke av på langs. Har laget steke/hvile plater på sidene og grillrist i midten. Den er ca 150cm lang, så jeg kan grille til 30 personer rimelig greit.
Veldig fornøyd med den løsningen. Men det går fort en sekk med kull for hver grilling.
Signatur

   #28
 745     Hønefoss     0

Jeg synes økonomi er ikke er et moment.
Tenkte mest på anskaffelsen av selve grillen. Nå har ikke vi gassgrill, så jeg er ikke sikker, men jeg har også forstått at man må skifte stenene innimellom?
   #29
 344     Rælingen     0


Jeg synes økonomi er ikke er et moment.
Tenkte mest på anskaffelsen av selve grillen. Nå har ikke vi gassgrill, så jeg er ikke sikker, men jeg har også forstått at man må skifte stenene innimellom?


Weber har sluttet med steiner i grillene sine. De bruker nå vinkeljern som står med åpning nedover, slik at varmen blir lagret og spredd utover fra disse.

Hvordan de andre produsentene gjør det, aner jeg ikke.
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 5 189     Østlandet     0
De fleste produsenter har sluttet med lavastein. Var veldig populært på 80-tallet men det ble for mye klin. Jeg har hatt tre forskjellige gassgriller og ingen av dem har hatt lavastein.
Signatur