75 951    12    47  

Hvilken type singel på gårdsplass?

Mia
 41     28
Hvilken type singel blir anbefalt til å bruke på en gårdsplass? Den skal være foran garasje/inngangdør. Vi kommer til å legge stein etterhvert, men ikke på noen år ennå.

   #1
 740     2
Hadde lagt 0-16mm der, det pakker seg vis du senere skal ha heller eller belegningsstein der:)

Mvh. Tor Even
Signatur
   #2
 899     Bergen     1
Helt enig med ewop. legg 0-16.
Singel er noe herk, vi har singel i oppkjørsel, og denne er så fin ( ca 4 mm ) at den setter seg i skosåla. Drar noen kilo inn i huset i løpet av et år...
Skal legge stein eller asfaltere....


Hadde 0-16 der jeg bodde før. Så la vi stein oppå. Men den 0-16 ble helt hard, dro ikke noe med meg når jeg gikk inn...
   #3
 520     3
Størrelse er en ting, så er det mulig å få ulike farger. Ofte er det vanskelig å få intrykk av fargen fordi singelen er full av sand/sandstøv, så dere bør spyle den og la den tørke før vurdering.

Maskinknust shingel er kantete, men man kan også kjøpe naturshingel, som er rund og polert. Selv syns jeg den hvite naturshingelen er pen, men det passer ikke overalt. Naturshingelen setter seg ikke så lett i sko osv og er mer behagelig å gå barbeint i. Man kan gå ganske mye opp i størrelse på rund/polert naturstein uten at den blir "upraktisk" som underlag. Det gir et helt annet inntrykk en shingel av småstein.

Om det er et stort område som skal dekkes så vil jo ting begynne å koste en del også. Jeg ville sjekka med forskjellige grus/sandtak i nærheten, det er ofte store prisforskjeller.
   #4
 22 352     Akershus     1


Singel er noe herk, vi har singel i oppkjørsel, og denne er så fin ( ca 4 mm ) at den setter seg i skosåla. Drar noen kilo inn i huset i løpet av et år...
Jeg har litt større singel, den følger også med inn. Frarådes på det sterkeste.
Mia
  (trådstarter)
   #5
 41     1
Vi går sikkert for 8-16 mm, men planen er å legge stein etterhvert. Akkurat det er nedprioritert for øyeblikket.
   #6
 740     0
Ikke gå for gròvere i allefall, kjenner noen som har grov grus 16-32mm det er heller ikke noe serlig for den pakker seg omtrent aldri blir løs og ubrukelig og legge stein på siden..
Men den drenerer jo godt da;)
Signatur
RTv
   #7
 899     3
Låner denne tråden litt så slepper eg å lage ny..

Tomten våres består av to høydenivåer. Stor parkeringsplass og plen ligger nederst, mens huset ligger på ein forhøyning. Denne forhøyningen følger rundt huset på tre av sidene med 3-4meter bredde. Her og på parkeringen er det i dag grus/single (sikkert 0-16mm), noke som fører til at me drar med oss vanvittig med sand og drit inn når det er vått ute. På parkeringen kommer me enten til å legge belegningsstein eller asfalt, mens på plassen rundt huset er me meir usikre. Belegningsstein hadde vore det klart fineste, men det blir svindyrt da det blir mangen kvm. Så no lurer me litt på om me skal fylle på med grovere singel. Dette vil vell hjelpe eindel mot all grusen me drar med inn? Kva grus bør me da vurdere, og kva er ca. pris på dette pr. kvm? Finnes det fleire farger på grus?
Eit problem som dukker opp visst me legger grus er at me har to murtrapper som fører ned til parkeringen. Korleis unngår me at grusen forsvinner ned der?

   #8
 4 113     Akershus (Follo)     2
Oppe rundt huset ville jeg brukt natursingel forutsatt at det ikke skal kjøres der.
Fordeler en nevnt lenger oppe. En ulempe er at om du kjører på den så må den rakes uavlatelig.

Her var det natursingel på gårdsplassen og nåde den som da ikke var snill med clutchen! Da stod riva klar når vedkommende kom tilbake.

Signatur
   #10
 223     4
Fraksjoner ned til 0 er godt til å binde og gir et fast underlag å gå på.  Ulempen er dårlig drenering, og mye subb som fester seg til skoa.
Jeg ville anbefalt 8-12, eller maks 8-16mm, knust og vasket stein i et lag som er ca 20-30mm tjukt.  Underlaget kan gjerne være noe med lavere fraksjon, f.eks 0-4 eller 0-8mm.
Tror det er noe i den gata som anbefales i byggforskserien også.
Signatur