30,846    28    10  

Markterrasse - erfaringer med vedlikeholdsfrie terrassebord

 51     Vestlandet     0
Hei,

Jeg skal bygge terrasse rundt huset (bygget på plate) på byggegropen som er fylt med sprengstein og grus/ singel. Den er altså veldrenert. Dessverre kommer mye stein høyt opp og det er lite ønskelig å bygge en høy terrasse, ei heller å grave i byggegropen da dette krever maskiner av en viss størrelse pga stein og blokk.
Helst vil jeg ha terrassen plan med plenen som vel ligger 10-15 cm over singelen rundt huset.
Litt over 100m2. 

Jeg har vurdert
1) Skiferheller i grus. Dette blir for mye arbeid fordi hellene må tilpasses enkeltvis...
2) støping og skifer/ flis - må da ha membran pluss pluss. Dette er en farbar vei. Det blir dyrt og kaldt på føttene men fint. Må passe veldig på fall fra huset og drenering videre...
3) Treterrasse. Opprinnelig tenkte jeg nei pga vedlikehold, men med Kebony, Møre Royal, etc blir jo ikke vedlikeholdet så mye? Fordelen er at vann kan renne inn i terrenget slik det gjør i dag.

Jeg lurer på:
A) Hvilke tretyper (drager) kan ligge rett på komprimert, avrettet singel uten å råtne?
Cool Terrassebord. Har lest om camo innfestning. Det er visst bra?
Jeg vil ha bord med minst mulig vedlikehold. Det må være pent og vare lenge. Kompositt ser jeg mange mener er penest på avstand...
Har sett skrekkeksempelet til et medlem her med Møre Royal med flis og misfarging ved skruene.
Kebony er en mulighet.
Thermo Royal fra RKC høres flott ut men vasking to ganger i året høres ikke vedlikeholdsfritt ut.
Jeg tenker meg at profilerte bord har mer sjanse for flis enn glatte bord?
Det finnes også eik og sibirsk lerk.

Hvilke erfaringer og anbefalinger har dere for et fuktig klima (Bergen)?

   #1
 6,009     Finnmark     0
Det finnes ingen vedlikeholdsfrie produkter!!!!
..........Bare produkter som krever mindre vedlikehold enn andre!
Regner med at også rengjøring er vedlikehold Wink

Med tanke på klimaet så ville jeg tatt meg en runde til byggevarehus og fått flere uttalelser i forhold til lokale klimautfordringer........

Syns forresten ikke det er mye vedlikehold med treterrasse heller......Wink
Signatur
   #2
 3,083     Gol     1
Her var det mange spørsmål. Skal prøve og svare så best eg kan.

Du kan bruke vanlig impregnerte materialer ned mot singel/grus. Så lenge det er drenerende masser er det ingen fare.

Camo innfesting er helt unikt, jeg hadde ikke vert i tvil om og velge skruer og innfesting om jeg hadde hatt et dyrt terrassegulv. Klart det koster litt men blir en helt annen overflate og gå barbeint på.

Møre royal bord er jo garantert i 50 år. Slik som det tilfelle du viser til er et så og si engangstilfelle.. Har solgt så mye av disse bordene nå og ingen har kommet tilbake med den opplevelsen. Et urillet gulv kan flise seg opp like mye som et med riller.
Møre royal trenger fargevedlikehold med 6-10 års syklus.

kebony blir grå av tidens tann, dette er jo kjerneved, jeg syns det sprekker for mye i endene. Så her må man i beregne en del svinn..

Kompositbord er jo flott men når overflaten her er slitt så er det desverre ikke mye og gjøre med det. Kompositt bord krymper i lengderettning.

Nå kjenner ikke jeg klimaet i Bergen så jeg ville nok dratt rundt og hørt litt Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 51     Vestlandet     1
Takk for fint og grundig svar.

At det blir grått synes jeg er fint. Det vil passe huset.

Var ute og prøvde å få høre litt nå, men dette byggvarehuset hadde ikke noe som var interessant, og kun svenske ansatte. Ingenting galt om dem, men lokalkunnskap og lokal-erfaring er jo ikke på topp... De hadde Moelven Royal Brun som jeg oppfatter som et helt annet produkt enn Thermo Royal og Møre Royal... De hadde også en komposittplank som kanskje kan se brukbar ut på lang avstand en grå dag. Nå er jeg litt negativ, men jeg tror jeg skal holde meg til ekte...

Flott info om sprekker i endeveden på Kebony.

Har ellers lest om thermotre som jo også ser bra ut. Thermofuru, eller enda flottere thermoask til 1000kr kvadraten...

Glatte eller urillede bord må i hvertfall være lettere å holde rene enn riller der det setter seg dritt?

Den opprinnelige grunnen til at jeg ville gå for skiferterrasse var at da ville den se fin ut etter 30 år, mens tregulvet vil måtte byttes. Slik sett oppleves investeringen i skifer som mer varig enn en investering i et dyrt terrassegulv som må avskrives med kanskje 1/30 per år...

Valgets kvaler.

Klimaet i Bergen er noe tørrere og varmere enn ryktet, men betydelig fuktigere enn man skulle ønske seg. Optimalt for grønske osv. Selv biler kan bli grønne av algevekst her...
   #4
 1,012     0
møre royal og moelven royal,er akkurat det samme produktet,samme gjelder alvdal royal.
eneste jeg vet som er forskjell på møre og moelven,er på rille terrassebord,og det gjelder rillene bare
   #5
 3,083     Gol     0
møre royal og moelven royal,er akkurat det samme produktet,samme gjelder alvdal royal.


Mulig det er samme produkt men var vel møre som kom med denne løsningen først...

Ikke noe problem med de rillene, setter seg ikke veldig mye i de igrunn.

Hvilke byggevare butikk var du på da siden de ikke har peiling?
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 51     Vestlandet     0
Jeg har ikke peiling på tingene selv, så jeg skal være forsiktig med å komme med negative observasjoner om store kjeder. Mulig jeg er urettferdig også. Jeg var hos OBS bygg, og generelt er det ikke alltid helt lett å komme i snakk med noen der. Lørdag ettermiddag især. Men de har ofte gode priser, og da sparer de på antall ansatte antar jeg. De ansatte prøver å være svært hjelpsomme, men 20års erfaring fra vestlands kystklima kan de ikke ha de jeg treffer på akkurat denne butikken. Nå er heller ikke erfaring alt. Det kan være gull verdt hos rett person, mens hos andre gjør det ikke store forskjellen. Igjen etter min mening.

Jeg så noe som var avkappet som skulle være royal og det så ikke ut som om impregneringen hadde trengt veldig langt inn. Det så overraskende hvitt og nytt ut i kuttet. Jeg antok at det ville være gjennomfarget. Mulig jeg tar feil. Mulig impregneringen og fargen legges på i ulike prosesser. Dette er ikke mitt fag.


   #8
 1,012     1
det som blir royalimpregnert,blir først lovry impregnert,ca samme som vanlig cu impregnert,litt forskjell på trykktider og sånn,så blir det stående inne og tørke,før det blir satt inn i egen tank for og bli impregnert royal,er usikker på om det er trykk på tanken,men tror det ikke er det,mener det bare er varm linolje,tar ca 8t den behandlingen,så skal den stå inne og tørke igjen.
så det er kun cu som vil trekke inn,og hvor mye som vil trekke inn i treverket,kommer an på hvor mye kjerneved det er.
når man kapper av royalimpregnert bord/plank,så skal endene behandles med linolje.
det har sikkert både møre og alvdal,moelven har 1l og 5l vet jeg
   #9
 5,570     1
Har hatt rillede Møre Royal på hytta (Vestlandet) i 3 år. Ingen behandling siden da. Litt flising, ingen grønske. Litt mattere i fargen.
  (trådstarter)
   #10
 51     Vestlandet     0
Takk for info og erfaringer.

Noen med erfaring eller tanker om termotre?

CU impregnert ja... det minner meg på at jeg evt må sjekke stålkvalitet på camo skruene. Kobbersalt, byforurensing og litt salt fra sjøen under stormene er jo ikke helt ideellt;)

Er det forresten noen tanker rundt camo skruer og brede bord? Vurderte litt om jeg skulle veksle bredt smalt om hverandre for å gjøre belegget mer spennende. Vil også ha terrassen inndelt i felter, da den blir nokså lang.
   #11
 3,083     Gol     1
Behandling av møre royal:

Først blir bordene impregnert på vanlig måte, så blir bordene kokt slik at vesken fordampet og treporene er åpne, så trykkes linolje med farge inn i bordene og porene lukkes. Linoljen vil aldri fordampe men farge vil blekes over tid, derfor fargevedlikehold 6-10 års mellom rom.

Et bord som er behandlet på denne måten skal ha syrefaste skruer. Camo har dette og de er sorte.

Alle ender skal behandles med en gang de er kappet.

Kan være litt flott det med litt forskjellige bredder, vi har på lager 45-70-95-120 og 145 bredder av denne dimensjonen. 28 mm tykk.

Vi har også bjelker i samme utførelse.
Signatur
   #12
 73     Kleppe     0
http://modena.no/produktliste/fliser/systemgulv/ dette ser jo meget bra ut.. lite til ingen vedlikehold, og mulighet for endring/forandringer viss du angrer om 5-10-15år.... Hadde det ikke vært så dyrt hadde jeg hatt dette i store eller hele deler av hagen... Terrasebord er ihvertfall helt utelukket for min del Wink
  (trådstarter)
   #13
 51     Vestlandet     0
Takk for god info.

Vi har hatt en prat i heimen og var enige i at minst mulig kvist (kvistfri) også er et kriterium. Bare for å forenkle saken;).

Har vært innom en byggvare butikk.

Har sett på Møre Royal brun og grå. Fine planker, men den ene jeg tok i hadde svart kvist i kanten inn på rillene som virket ganske løs og antakelig ville falle ut ganske snart, mye trevirket fra kvisten var allerede borte pga høvling av riller. Det virket litt skuffende med tanke på 1.sortering, men jeg har sikkert urealistiske forventinger? Men dersom dette er vanlig tror jeg ikke det blir Royal...

Jeg har kikket på terrassebord av Kebony Furu og Kebony Radiata. Tror det lå litt Kebony SYP der også, men de hadde ikke navnet på den lille resten som lå der.
Radiataen hadde litt lite tegninger for meg. Furu hadde litt mye kvist, og SYP var vel egentlig perfekt, fine tegninger og ikke kvist, bare litt tynne bord, om det var SYP som lå der.
Synes egentlig Kebony skuffet litt som grå, og ble ikke overbevist.

Har også sett noe Lunawood. Her var det også noe kvist.

Tomask88: Systemgulvet du linker til er sikkert flott, men det er nok ikke aktuelt, av flere grunner. Takk likevel for konstruktive alternative forslag.
   #15
 2     1
Hva med pvc terrassebord? Totalt vedlikeholdsfritt bortsett fra vasking da.
Vi har sett på ulike prøver av kompositt og pvc.Valget står nå mellom Møre Royal, Vindex sitt PVC bord og Azek sitt i PVC.
Komposittprøvene ble vi begeistret av synsmessig men syns ikke dette var slitesterkt nok.Tåler knapt ingenting.Hva gjør man da når dette er fullt av riper og flekker? Man kan ihvertfall ikke male det.
PVC bordene er i en egen liga men her må du nok punge ut gra 7-800 kr og oppover per m2...
   #16
 116     Bergen     1
Jeg ville hørt med geitanger bygg, montér minde eller Bauhaus? På Midttun.
Jeg kan ikke tresorter, men hva kler man funkis hus ol. Med?
Ask og lerk er vel mye brukt. Sitter med inntrykket at med riktig teknikk er disse vedlikeholdsfrie.
Er vel en faktor at det blir terrassebord, ikke kledning.
Leser også støtt å stadig om den nye men gamle japanske super-metoden hvor man brenner av og varmebehandler en tresort.
Noen som vet hva jeg mener?
  (trådstarter)
   #17
 51     Vestlandet     1
Takk for nye innspill, det setter jeg pris på!

Jeg har prøver av Møre Royal liggende hjemme nå. De er flotte, ingen tvil om det. Slett ikke dumt.

Komposittbordene jeg har sett (det er noen nå) synes jeg ikke holdt mål utseendemessig. Jeg synes heller ikke det jeg leser om slitasje på disse bordene er tillitsvekkende. Det siste argumentet mot er at det føles feil å kjøpe noe som er så kunstig. Tulle-argument-ja, kanskje, men med jeg sliter med å få en god eksklusiv følelse av plast.
Tre og stein derimot. Ekte, Norsk, ja, det er noe der. Kan godt hende jeg tar feil og at det modner seg. Jeg har jo "plastbåt"Wink (glassfiber).
PVC, Azek og Vindex må sjekkes ut. Har ikke sett disse. Takk for tips!

Ser hva du sier om funkis hus. Det er noen i nabolaget som jeg kan spørre, dog har jeg heldigvis ikke dette selv (Vil man egentlig ha flatt tak i Bergen?). En nabo har kledt huset med Møre Royal hevdes det, noen har vanlig malt kledning på funkishuset, og noen har plater av en eller annen sort. Jeg skal spørre litt rundt.

Sibirsk lerk og norsk lerk er visst ikke helt det samme. Uansett ser det i mine nett-undersøkelser ut som om lerkas egenskaper er sterkt oppskrytte, og bordene råtner relativt raskt i dette våte klimaet.
Ask appellerer, men det er ikke veldig holdbart uten rett behandling og rett behandling er dyrt. Termoask er visst dessverre ingen vinner i vått klima. Flott, og relativt varig, men dessverre ikke så varig som impregnert furu. Men det ser helt nydelig ut. Impregnert, oljet ask ville sikkert vært flott, men ser ikke at det selges.

Brent japansk tre har jeg også lest om. Sikkert flott som kledning, men neppe tingen som terrasse, tenker jeg...

For oss med lønnskonto er det ingen tvil om at kostnad også er relevant. Problemet mitt med å legge ned masse penger i en treterrasse med et veldig dyrt toppdekke er at skifer faktisk varer evig og har sammenlignbar kostnad med de dyreste tre-alternativene.
Og hvor mange penger vil jeg bruke på det? Det betyr jo at huslånet tar lengre tid å betale...

Ja, mørk skifer blir for varmt å gå på de fineste dagene, men utover kvelden når vi kan sitte ned etter jobb osv, vil varmen være magasinert i skifer og betong og oppfattes positiv.

Likevel leder tre. Ungene stemmer også for tre. En vil ha brunt tre, mens en vil ha grått, tredjemann var ikke helt sikker...

Vinneren i konkurransen vedlikeholdsfri treterrasse i vått Bergens-klima er, slik jeg oppfatter det Royalimpregnert furu som Møre Royal. Deretter kommer Kebony og vanlig CU impregnert furu som ikke er vedlikeholdsfri men varer lenge.
Nils-Kristian visste dette hele tiden, og prøvde å rettlede meg uten at jeg skulle lete for mye:) Takk for det!
Så er spørsmålet om man skal gå for den med lengst varighet eller om man liker en annen bedre. Kebony SYP var veldig fint, synes jeg. Men det taper på økonomi.
Termoask var kanskje finest av alt, men det taper på økonomi og holdbarhet.

Beslutningen er ikke tatt, men Møre Royal leder.

Hovedbekymringen med en mark-treterrasse er sopp og mugg under den pga dårlig utlufting. Det blir gress og jord i høyde med den på alle kanter untatt huset da;) Lufting under terrassen blir dermed kun gjennom mellomrommene mellom bordene.
Jeg kan evt lage til et dreneringsrør som kan lede mer luft inn?

Er det forresten noen som vet hvor langt under kledningen terrassen bør komme for å unngå for mye fukt i kledningen fra slagregn?
Siste redigering: Sunday, May 24, 2015 1:06:31 PM av Ulv
   #18
 38,250     Lillestrøm kommune     0
Avstand fra underkant panel til markterasse med terassebord er angitt til min 15cm i Trehus boken til SINTEF. (Fig. 11.2.1). Nå oppgir de lavere høyde ved utkragde balkonger, min 5cm, men der bruker de blikk som står på skrå under panelen Fig 11.1.14)
  (trådstarter)
   #19
 51     Vestlandet     0
Hmm, nå har jeg 15-20cm ned til singel som er der i dag...

Det betyr egentlig at jeg ikke kan bygge på underlaget.

Evt må man beskytte veggen med blikkbeslag? Dvs av med kledning og lekter, på med blikk og så terrasse...?
   #20
 38,250     Lillestrøm kommune     0
Spørsmålet er bakgrunnen for forskjellen. På utkraget balkong går blikket 15cm opp bak kledning. Mulig de 15cm kommer herifra og ikke fra sprut opp på endeved avstand? Jeg vet ikke. Sitter bare med figursamlingen her så har ikke lest teksten i Trehusboken.
  (trådstarter)
   #21
 51     Vestlandet     0
I teorien skulle det da også telle at jeg har liggende panel, slik "alle" har på vestlandet. Nederste bord er i tillegg trykkimpregnert. Jeg har også godt takutstikk, men det er to fulle etasjehøyder over terrassen, så effekten fra takutstikket reduseres.
Sprut ved slagregn kan være betydelig her.
   #22
 25     Akershus     1
Hei Ulv, om du ikke har gått til innkjøp ennå så kanskje jeg kan bidra litt på valget av terrassebord. Jeg jobber i Kebony så du får unnskylde om jeg skulle snakke for varmt for Kebony, men prøver å være objektiv.
Først av alt så er Camo et produkt som så langt virker veldig bra på Kebony Furu (vi har testet to år med veldig godt resultat) og om du forhandler litt med byggevarebutikken som har Camo så burde de være villige til å låne/leie ut en Camo så du slipper å kjøpe den.

Valget av terrassemateriale er vanskelig og selv har jeg både skifer i sand, skifer i betong/lim, treterrasse over Protan-membran og fritthengende treterrasse. Min opplevelse er at det i hvert fall ikke finnes noe som ikke krever noe vedlikehold over de 30 årene du ser for deg. Skifer blir like møkkete som alt annet utendørs og du skal være forsiktig med høytrykkspyleren her også, pga fugene. Vann og en skrubb må til. Det må også til på en Kebony-terrasse og holder du Kebony-terrassen ren så vil sol og regn gjøre den rimelig sølvgrå over tid, fra 5-7mnd til 2 år avhengig av mengde sol og regn. Men du slipper i hvert fall terrasserensingen og oljing/beising årlig, evt 6-8 år avhengig av produkt.
For å avslutte skifer-erfaringen så kan jeg vel si at om du har mye nedfall fra trær og vegetasjon, så ville mitt valg klart vært skifer limt på en fast flate. Da slipper du vekst imellom fugene. Men temmelig omfattende og relativt kostbart om du ikke kan gjøre endel selv.
Kebony Furu består av nordisk furu som har noe kjerneved som ikke kan behandles, det er det samme om det er trykkimpregnert, Royal-impregnert eller annet. Malmfuru er i prinsippet 80-90% kjerneved, derfor rimelig holdbar. Samme klasse som Sibirsk lerk, litt avhengig av kvalitet dog.
Kjerneveden i furu har relativt bra holdbarhet og kan brukes utendørs, men en skal passe godt på fuktfeller, dvs at ikke fukt blir stående permanent.
Kebony behandler yteveden i tverrsnittet og med det menes at vi presser inn en bioalkohol som reagerer med cellulosen i treverket og gjør den betydelig sterkere i overflaten samt stenger trecellene fra å ta til seg vann. Dette er en permanent endring av cellene og trenger ikke etterbehandles, slik som for eksempel oljet eller Cu-impregnert. Pass alltid på med alle Furu-materialer at du ikke skrur skruen for langt ned (med Camo unngår du dette) at du ende-forsegler med en antiparasit treimpregnering der du kapper og bruk alltid rustfri eller syrefaste festemidler på terrasse du ikke skal etterbehandle. Vesentlig for en treterrasse er at ikke bordene vrir seg eller kuver. Kebony-behandlingen gjør at 50% av bevegelsen er tatt bort og den vil stort sett kun svelle noe (1-2mm) i bredden etter at den er lagt, så pass på ca 5mm spalte mellom bordene ved montasje. Ingen bevegelse i lengderetning. Kebony Furu har kun frisk kvist og til motsetning av mange andre så vil kvistene gråne veldig likt resten av overflaten, dog kanskje litt raskere. Dvs du får en jevnere farge.

Kebony Radiata består kun av yteveden, dvs opprinnelig det minst holdbare i treet. Når vi har behandlet den så har Kebony Radiata en holdbarhet, hardhet og tekniske egenskaper og utseende som tropisk treverk, dvs holdbarhetsklasse 1 og du kan kappe og splitte den som du ønsker uten å måtte behandle kuttflater. Fordel her å bruke skjult innfesting, ellers så må du forbore, ellers knekker skruen eller treet sprekker. Kebony Radiata har altså ingen kjerneved eller kvist.

Kebony SYP har vi sluttet å produsere for det Europeiske markedet. Dette fordi vi ikke klarte å få nok råvare i tilstrekkelig kvalitet og med riktig sertifisering til å dekke den veksten vi har sett de siste 3-4 årene. Kebony SYP har mer tydelige årringer i overflaten, mens Kebony Radiata er 'roligere' i overflaten. Over tid og gråning vil forskjellen jevnes mer ut.
Ellers så forhandles Kebony i Bergen hos Neumann, Monter, Maxbo, Geitanger Bygg og Byggeriet. Ta gjerne kontakt med de for å få prøver og høre litt om deres erfaringer.
Lykke til!
Her to bilder til inspirasjon:
- ett med Kebony Furu:
Markterrasse - erfaringer med vedlikeholdsfrie terrassebord -  - Ulv
- ett med Kebony Radiata:
Markterrasse - erfaringer med vedlikeholdsfrie terrassebord -  - Ulv
Signatur
   #23
 164     0
Hei Ulv, ville helt klart anbefalt 100% massiv PVC om du vil ha noe tilnærmet vedlikeholdsfritt. Ugjennomtrengelig for vann, fuktighet, søl, termitter osv. Skrus, bearbeides og monteres akkurat som trevirke.

Ta en titt på et nylig prosjekt i Vestfold for litt inspirasjon. Her er det brukt AZEK Slate Grey (lys grå): http://www.azek.no/#!azek-prosjekt---slate-grey/c2555

Send meg gjerne en melding om du vil ha en prøve Smile

Angående problemer med råte i bordkledning så har vi tilsvarende løsning i form av PVC kledning til direkte erstatning av tradisjonelt tre.
Signatur
   #25
 3,412     Akershus     0
Hei Ulv, ville helt klart anbefalt 100% massiv PVC om du vil ha noe tilnærmet vedlikeholdsfritt. Ugjennomtrengelig for vann, fuktighet, søl, termitter osv.

Heldigvis har vi ikke termitter i naturen i Norge.

Når ekte terrassemateriale vokser "gratis" i skogen skal det litt til for å velge en plastikk-terrasse... PVC har slått bra an for vinduer, men jeg tror det tar en stund før veldig mange vil ha PVC i terrassene sine. Selv foretrekker jeg "skikkelige" planker. Selv om de krever mer vedlikehold enn plastikk, og kanskje har kortere levetid (?).
Signatur
   #26
 164     0
Heldigvis står en fritt til å velge det materiale en vil i forhold til ønsket tidsbruk på vedlikehold. Trådstarter vil bruke minst mulig tid på dette og da er dessverre ikke tre det beste valget.
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 51     Vestlandet     0
Tusen takk for gode svar med gode illustrerende bilder som har kommet mens jeg dessverre har vært borte fra tråden litt. Beklageligvis har jeg ikke vært ute og skrudd terrasse. Saken står akkurat der den stod.

Bare for å ha presisert det: Med minst mulig vedlikehold mener jeg minst mulig krav om oljing og maling.
Vasking er egentlig ikke noe problem, terrassen er våt i snitt 244 dager i året uansett;) (avhengig av hvilken periode man plukker ut) men i år har det regnet mye mer enn normalt, så i år blir det vel enda flere dager. Uansett gjør usikkert vær og jobb at timingen med maling/ beising/ oljing lett kan gå skeis ett år... eller to...
Så vasking er OK, men overflaten bør være lett å holde ren - derfor bekymringen om furete bord.
Oljing og maling bør helst være unødvendig fordi jeg ikke kan stole på at jeg kan gjøre det hvert år.

PVC bord- ja jeg ser fordelen, men nei, jeg er ikke helt der enda, jeg er kanskje på glid, men føler vel at PVC er noe man skal begrense bruken av, forurensingsmessig... Å bruke det som nederste bord i kledningen og vannbord er likevel en meget interessant tanke, men dessverre finnes det en god del ulike kledninger... skal se nærmere på dette.
Men ingen tvil om at det ser flott ut på bildene og at det kan være mest praktisk har jeg ingen problemer med å tro...
Du har jo kanskje helt rett i at tre ikke er det beste valget.

Kebony- Radiata synes jeg helt personlig virker litt kjedelig. Dette er nok pga at dere som du skriver benytter den ytterste veden og det dermed blir lite tegninger i plankene, og litt lite "liv". Men det er min mening og det kan nok hende at folk med rette rister på hodet når jeg vil ha kvistfritt og litt liv i treet...

Kebony furu er flott, ingen tvil om det. Kvisten ser også bedre ut enn Royal kvistene jeg har sett...

Ang prøver: Gutta der jeg har vært vil ikke gi ut prøver av Kebony da de ikke vil kutte i nye bord. Dette er forståelig da bordet blir mindre salgbart, men litt irriterende. Har vurdert å kjøpe en planke bare for å se, men det er jo upraktisk...
Siste redigering: Saturday, June 13, 2015 1:57:07 PM av Ulv
  (trådstarter)
   #28
 51     Vestlandet     1
Hei og tusen takk for god hjelp. Det ble til at jeg gikk for alternativ 2, skifer støpt ned. Veldig dyrt, men nokså evigvarende, og vedlikehold (vask) gjøres helst i drittvær.