12,787    8    11  

Tips for fjærning av lus på Morell trær

 82     Nøtterøy     1
Hei,

Et tips for dere som sliter med lus på morelltrær!!

Kjøpt en boks med snus og bland denne med 3 liter vann, lå det så stå i 24 timer før dere sprayer det på bladende. Jeg testet dette i år, fungerte utmerket. Burde selvfølgelig gjøres før selve bærene kommer.


   #1
 629     Bærum     1
Når jeg ser et sånt råd er det fristende å spørre: Hva annet har du prøvd som IKKE virker?
Jeg mener, hvordan kommer man på å prøve med snus?

Foreløpig er luseplagen minimal i forhold til tidligere år, så jeg avventer. Men ser jeg naboen gå med morell under overleppa så vet jeg hva han har behandlet sitt tre med  Wink
  (trådstarter)
   #2
 82     Nøtterøy     2
Hehe, jeg fikk et tips fra en dame på mitt lokale hagesenter  Smile
   #3
 3,412     Akershus     3
Jeg er vanligvis skeptiske til gamle kjerringråd, så derfor gidder jeg ikke kaste kråkeføtter over venstre skulder.  Jeg kjøper heller ikke slankepiller som skal gi meg bedre hårvekst og førstepremie i lotto. 

Men akkurat dette rådet med snus har noe for seg.  Grunnen til at planter lager nikotin er jo nettopp for å drepe skadedyr.  Nikotin virker som en antagonist for acetylcholin-reseptorer, altså som en nervegift.  Dødelig dose for et menneske er rundt 30 til 60 milligram. 

Nikotin er en base.  Det skal ikke mye syre til for å danne et salt som blir vannløselig, derfor gir det god mening å trekke nikotinet ut av snusen ved å la snusen ligge i vann en stund. 

Naturen har en tendens til å framelske slike giftstoffer: En plante som tilfeldigvis lager gift vil bli mindre spist på av skadedyr enn andre planter, og vil dermed ha større sjanse til å overleve fram til neste generasjon. 

Det ble tidligere solgt nikotinsulfat som insektmiddel.  Det sies at nikontinsulfat ble solgt under krigen som plantevernmiddel, og noen skal da ha brukt dette for å lage sin egen "snus".

Det er ikke lenger tillatt å selge nikotin som plantevernmiddel, siden det er livsfarlig for mennesker.  Det var en stor skandale i Tyskland i 1996; over 19 tonn med nikotinsulfat for bruk som plantevernmiddel ble beslaglagt. 

En liten "fun fact": Det er flere planter som lager nikotin i små mengder, blant annet poteter og tomater.  Tomatplantene ønsker at noen skal komme og spise tomatene; det er slik tomatene sprer frøene sine i naturen.  Samtidig så ønsker ikke tomatplantene å bli spist for tidlig.  Så tomatplanter har litt nikotin i seg, men senker nikotin-nivået i tomatene når tomatene blir modne.  :-)

For å berolige litt: Mengden nikotin i tomater og poteter er noen få mikrogram per kilo, så man må spise mange tonn for å komme opp i dødelig dose.  Og siden kroppen greier å kvitte seg med nikotin noenlunde effektivt, må man spise disse tonnene ekstremt fort hvis man har tenkt å begå selvmord :-)

Nikotinsulfat brukt som insektmiddel har akkurat den samme effekten som snus.  Men da er det jo ikke et interessant kjerringråd lenger, og når man kjøper stoffet slik, på en flaske med en merkelapp på, er det jo lett å tenke at stoffet er "kjemisk" og dermed "farlig".  Og det er det jo.  Nikotin dreper, om det kommer på flaske eller om det kommer i boks og man fyller det på flaske selv. 
Signatur
   #4
 2,265     1
Ett av fruktrærne her ble angrepet av noen smådyr ett år, kjøpte noe smådyrkverk hos plantepushern, vips var de borte. Dette hadde konsistens og farge som melk.

Aner ikke hvorvidt det er skummelt eller ikke, men jeg stoler på myndighetene som regulerer slikt. (Ja de bommer innimellom, men de har nok oftere rett en øko-freaker som har lest etelleranna på nettet).

Jeg er oppvokst på gård, og er ganske sikker på at den positive verdien av sprøytemidler er større enn de negative. Skulle alle spist økologiske alternativer dyrket fram uten sprøytemidler, måtte vi importert en haug med mat fra Afrika eller andre land der de har overflod av mat... (Produktiviteten faller gjennom kjelleren når du dyrker uten sprøytemidler).
   #5
 282     Tønsberg     1
Jeg har biller tror jeg, som spiser store hull i morell bladene, men ser ikke ut som om at frukten tar skade. Hva ville dere gjort? La de spise bladene, eller sprøyte med noe?

Til storfe, vil jeg bare si, bedre å bruke så lite som mulig av sprøyte middler, bare se effekten av DDT og annen skit som er sprøytet i store mengder, og som man trodde var helt ufarlig! Hva skjer med biene, jo man har funnet ut at de dør av den beisen som såkorn blir behandlet med mot mugg og sopp. Jeg vil heller ha sunn mat for levende og miljø, enn å vite at man har ødelagt fremtiden til generasjoner frem i tid. Mange bønder burde heller kjøpe litt mindre traktor, enn å makse avlingene hvert år spør du meg.
  (trådstarter)
   #6
 82     Nøtterøy     0
Biller har jeg ikke være borti, men du kan jo alltids prøve snus triksen  Smile
   #7
 2,265     0
Her er det markedet som styrer. Bonden produserer det som det er etterspørsel etter. Selvfølgelig skal man ikke øse på med sprøytemidler, det er veldig fokus på skademinimalisering ved bruk av sprøytemiidler med forskjellige tiltak.

Poenget mitt er at jeg er av den mening av samfunnet hadde hatt større problemer om vi ikke hadde brukt sprøytemidler enn nå som vi bruker det. (På samme måten som at medisiner har negative bivirkninger, men at positive effekter overvinner de negative).

På mitt tre krøllet bladene seg sammen og ble ubrukelige, etter hvert skjedde dette med så mange blader at treet stod i fare for å dø.

   #8
 282     Tønsberg     2
Hørte på radioen idag at norge er på 15. plass i økologisk landbruk i Europa, Danmark på 1. plass med 15% av arealet, Norge kun 5%!

Tror hvis vi forbrukere kunne velge, så hadde du med din kost/nytte filosofi for bruk av sprøytemidler tapt mot økologiske varer. Vil man være frisk, samt at genene til våre barn og barnebarn skal være noen lunde intakte, må bønder være sitt ansvar bevist.
Se hva Kina sliter med, innbyggere som ikke tør å kjøpe varer fra eget land, samt skandaler i all mass, melke skandale, dyrefor skandale i USA for kjæledyr. Selv kjøper jeg ikke en eneste Hvitløk av noen butikk i Norge, den kommer jo fra Kina i alle kjedebutikker, venter da heller på en bærepose i ny og ned fra modern når hun er hjemme fra det spanske fastland. Kall meg ekstrem, men når maten ikke er dyrket utifra økologiske prinsipper, ja så stoler jeg ikke på en bonde som tenker mere på sin egen lommebok, enn de som skal putte maten i munnen.
Fremtiden er dyster, vil heller ha usprøytet mat og at det er knapphet, enn sprøytet og overflod.
Har selv fått skalldyr-allergi av å ta for mye krillolje i form av kapsler, fikk større og mere eksem. Den er nå helt borte etter at jeg sluttet med Krillkapslene. Matsikkerhet er viktigere enn mange bønder velger å tro. Hva med å vaske dyrene grundig før de sendes til slakteriet, kanskje transportere de i separate båser på bilen, ikke sånn jeg har sett det, bare dytte de inn i felles båser. Mye man kan gjøre, men det forutsetter man ikke bare fortsetter i gamle spor, tenk nytt!