28,898    25    2  

Anbefaling av langhøvel

 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     1
Skal rette av ett eikebord jeg lager, og har ikke avretterhøvel som er bred nok.
Noen som kan anbefale noen gode, trenger ikke koste Lie Nielsen pris  Grin

   #1
 4,110     Akershus (Follo)     0
Du kan ikke bomme mye med denne: http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=37575574

Den likner veldig på en jeg har. Og når stålet er satt opp skikkelig på den så er den skikkelig bra! Kanskje litt for liten til egentlig å kalles langhøvel/rubank, men til gjengjeld kan den håndteres.

Du vet hva den "knappen" foran høveltanna er til?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

Takk :D
Har sendt han melding.
Nei, vet ikke hva den "knappen" er til?  Smile
   #3
 4,110     Akershus (Follo)     0
Når du skal ha ut stålet så banker du på denne med en hammer for å løsne kilen.  ;)

Du gjør det også for å finstille stålet til å ta finere kutt, bare at da banker du ikke, bare knakker lett på den.

Det er gøy å bruke et verktøy som dette når det er i orden. Om den er så gammel som den kan se ut til så er det i tillegg vel så bra stål i den som dagens høvler. Ikke ødelegg det med å slipe det på smergelskive eller slipebånd!

Signatur
   #4
 73     vestlandet     1
Et annet alternativ er quangsheng høvler disse er produsert i kina etter det velkjente bedrock designet til stanley [samme som lie nielsen bruker) disse høvlene er fullt på høyde med lie nilsen men til en mye hyggeligere pris sjekk for eksempel workshop heaven uk. I amerika selges de under navnet woodriver, dette er høvler som har fått enormt mye skryt i diverse forum og magasiner rundt i verden.
   #5
 504     Helgelending i Østfold     0
En måned har gått, hvordan gikk det?
Siden du sier du ikke har avretter som er bred nok forstår jeg deg som at du skal rette av hele plata og ikke kanten?
Er det mye om å gjøre?
Slikt noe gjøres kjappest og best med en skrubb til grovarbeidet (halvlang høvel med litt buet egg), en langhøvel av noe slag, og en pusshøvel. I urolig ved (og eik er sjelden en snilling) må man ofte jobbe på tvers, og avslutte med en siklingshøvel eller masse pussing.
Ikke ødelegg det med å slipe det på smergelskive eller slipebånd!

Smergelskive er undervurdert. Selv en hard, grå og sløv en vil jeg mye heller ha enn en våtsliper, selv om jeg foretrekker ei myk, nykvesst hvitskive. Er forsåvidt enig i at det er fint å prøve å unngå blåning (eller aller helst å lykkes), og jeg håper det var det du tenkte på, men jeg er ikke enig i at et stål som er litt blånet er ødelagt.
Hvis det har blitt så mykt at det ikke holder eggen like godt, så kan du (borsett fra å slipe deg forbi blåningen) kanskje finne at du har blitt en lykkelig eier av et stål du ikke er så redd for lengre? -Nytt skrubbhøveljern? -Eller kanskje du kan slipe en 20 graders fas på flatsia og få et stål som med sine 53 graders totale eggvinkel og 65 graders angrepsvinkel holder temmelig lenge og samtidig er helt uunnværlig når du skal høvle vanskelig ved?
   #6
 4,110     Akershus (Follo)     0
Et skikkelig herdet stål trenger ikke blånes for å trekke noe av herdingen. For å være nogenlunde sikker på ikke å påvirke herdingen er det best å holde seg under 100 grader. Høvelstål, særlig de eldre, er gjerne kullstål, og da anløpes de allerede ved 150 grader. Vi går ut fra at stålet allerede er anløpt til rett hårdhet/seighet og ønsker ikke ytterligere anløpning. Kutterstål til fres, avretter og tykkelseshøvler (maskinverktøy) er gjerne HSS eller HSS laminert på stål og tåler noe blåning. Men ikke dytt dem i vann om de blåner, la dem luftkjøles. Ellers blir eggen sprø.

Et annet poeng er at eggen er veldig tynn og spiss. Det vil si at varmen har liten vei å unnslippe. En god illustrajon på dette får du ved å stikke enden av en stålstreng i en vid propanflamme. Tuppen gløder opp raskt da den bare har varmeavledning i en retning. Varmer du et stykke innpå tar det lengre tid.

Om du sliper et eggverktøy (kullstål) med en hard, sløv smergelskive så har jeg vondt for å se hvordan du kan avvirke stål uten å anløpe eggen. Med erfaring, skive med mykt bindemiddel og nylig skjerpet kan det nok gjøres. Men ikke av en nybegynner på en billig skive fra Biltema. På en våtsliper er det derimot lettere å unngå feil, selv på en billig utgave. Eggvinkler og slikt må man selvfølgelig få til, men det går an å prøve på nytt om det blir feil.

Det med litt buet egg er et godt poeng.
Likeledes siklingshøvel. Eller håndsikling. Det gir oftest en finere overflate enn å pusse. Men kanskje ikke så stort poeng med eik som mange andre treslag.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

Hei.

Fikk ikke svar fra han på finn, men dette er resultatet etter en måned  Grin
Anbefaling av langhøvel - høvel.jpg - Snickers

  (trådstarter)
   #8
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0

Ute i boden ligger også ett sett med Record høvler fra størrelse 4 til 7 jeg fikk nå nettopp disse er pent bruk, men litt rustne. Så problemet nå er at jeg har for mange høvler  ;D

Er dette en skrubb?

Anbefaling av langhøvel - skrubb.jpg - Snickers
   #9
 504     Helgelending i Østfold     0
Den kan funke som skrubb, men den har litt vel krumt blad.  10-12 tommers radius er fint. (vet ikke hvor mye det er, men ca. en halv mm.)
Men du har ikke misforstått uttrykket "jobbe med tre"? Du har jo tre av alt  ;D
  (trådstarter)
   #10
 646     Digert skolehus fra 1923, på Vestlandet.     0
Ja, jeg skal avrette hele plata.

Plata består av 4 stk eikeplank (sees i bakgrunnen på det første bildet) på 300x25x5cm disse er 5cm for breie for avretteren. De er også tunge og ganske uhamselige.
Jeg tenkte å grovhøvle de hver for seg og "finhøvle" dem nå de er montert sammen, er det ok?

Er det forresten noen fordeler med trehøvel vs metall høvel?