831    11    6  

Hvordan påvirker et hammerslag kroppen?

 58     2
Et slag med hammeren gjør mer med kroppen enn du kanskje har tenkt. Når du svinger hammeren, engasjeres muskelgrupper helt fra skulderen og ned i hånden. Overbelastning i muskler kan gi betennelse i spesielt utsatte muskelfester. Tennisalbue (epicondylit) er en slik muskelfestebetennelse.

Hvordan påvirker et hammerslag kroppen? - 1.jpg - Hultafors Group

Musklene i underarmen styrer håndens bevegelser, sener forbinder disse musklene med fingrene. I håndleddet går senene sammen med nerver gjennom en trang passasje, som kalles karpaltunnelen. Når en hamrer, knytes senene mot hverandre, og mot vevet som ligger rundt. Etter en lang arbeidsøkt kan en betennelse oppstå, med et farlig trykk på nervene som konsekvens.

Hvordan påvirker et hammerslag kroppen? - 2.jpg - Hultafors Group

Dette kalles karpaltunnelsyndrom, og må ofte opereres. Smerten i hånden kan komme umiddelbart, noen timer eller dager etter belastningen.

Lett hammer sliter mindre på kroppen
Skadelige vibrasjoner som forekommer i skallen kan overføres til skaftet og hånden. Denne vibrasjonsenergien kan reduseres ved at støtbølgen brytes og reflekteres før den når skallens bakre ende.

Hvordan påvirker et hammerslag kroppen? - 3.jpg - Hultafors Group
Vi i Hultafors har gjennom måling av muskelaktivitet (EMG) påvist at belastningen på musklene øker jo tyngre hammeren er. Andre studier har vist at muskelaktiviteten øker dersom en må klemme rundt skaftet med stor kraft.

Ved å holde hammerens totale vekt på et lavt nivå og tilpasse skaftets størrelse og utforming kan en redusere belastningsskader. En lett hammer kan svinges raskere enn en tung, og dette gir mindre kroppsbelastning med den samme arbeidseffektivitet. Vil en spare kroppen, skal en derfor utfra arbeidssituasjonen alltid velge en så lett hammer som mulig.

Velg riktig størrelse på skaftet.
Et ergonomisk skaft er formet slik at størrelse, form, mønster og materialvalg gir rett friksjon og et avslappet grep. Forutsatt at brukeren velger rett størrelse på skaftet, minskes belastningene på sener og muskler. Når vi utvikler hammere går vi ut ifra at brukeren skal belaste sin kropp så lite mulig, og samtidig arbeide effektivt. Samtidig er det viktig å huske på at ingen hammer kan få belastningsskader som allerede er oppstått til å forsvinne, og ingen produsent kan garantere at belastningsskader ikke vil forekomme.
 
Hvordan påvirker et hammerslag kroppen? - 5.jpg - Hultafors Group

Hultafors tilbyr skaft i ulike materialer, produsert i hickory, stål eller glassfiber. Metallskaftene har alle et riflet gummihåndtak for å oppnå best mulig grep. Under ser du en illustrasjon av hvordan Hultafors' hammere er bygget opp for at brukerens kropp skal belastes så lite som mulig. 

Hvordan påvirker et hammerslag kroppen? - 6.gif - Hultafors Group

1. Riktig vinkel og form på slagflaten.
2. Smidd i ett stykke og stålhåndtak med I-profil.
3. Ergonomisk utformet skaft i to størrelser, Large og X-Large..
4. Tynn, sterk klo for lettere å komme til uten å sette merker. Kloen er avrundet så den ikke skal rive i buksene.
5. Vibrasjonsdempende uretanplugg demper rekylen og reduserer skadelige vibrasjoner i håndtaket..
6. Ergonomisk utformet håndtak med markant endestopp i to størrelser.
Signatur

   #2
 504     Helgelending i Østfold     0
Fins flere tilfeller hvor spiker går skruer en høy gang, særlig når det gjelder pris men også på holdekraft og estetikk.

Dere hos hultafors kunne også gjerne kommunisert litt om teknikk.
Dette er noe jeg ser tydeligst i smia, men det samme gjelder bygghammere.
-Bud nr. 1 er å ikke ha tommelen oppå hammerskaftet med mindre man gjør noe meget presist med en svært liten hammer.
-Avspenningsøvelser er oftest tema i smia, men jeg gjør det samme når jeg grovsnekrer, altså å løsne noe på grepet mens hammeren er på topp.
-Hanske er skadelig om den hemmer grepet.

Og man kan også få andre skader ved å bruke klohammer, jeg slår ikke inn noen verdens ting uten hørselvern da jeg er på grensen til tinnitus.
   #4
 5 682     Akershus     0
Fins flere tilfeller hvor spiker går skruer en høy gang, særlig når det gjelder pris men også på holdekraft og estetikk.


Jeg er enig med deg at det ikke alltid er like vakkert med skruer som med spiker, for eksempel ved festing av panel, samt at det er dyrere og tregere enn spiker. Men jeg er ikke enig med deg i holdekraften, kan du komme med eksempler der? I mine 20 år på byggeplasser kan jeg i farten ikke komme på *en* gang der spiker har holdt bedre enn skruer i sammenlignbar dimensjon...

.Thag
Signatur
   #5
 3 139     Vestlandet     0
Spiker er som regel seigere enn skruer. Vet om folk som har demontert stilas der det var både skruer og spiker på rivbordene. Alle skruene var knekt, og det hang på sikrene.
   #6
 5 333     Tromsø     1
PS. Dette er vel ren tekstreklame.

Ja, men veldig ærlig og redelig. Smile
Ingen tvil om hvem den er fra, og at de anbefaler sine egne produkter.
Signatur
   #7
 7 685     Bærum     0
Det er jeg enig i. Jeg har ikke noe imot innlegget, men det kunne kanskje vært plassert et annet sted f.eks. Markedsplassen.

   #8
 504     Helgelending i Østfold     1
Men jeg er ikke enig med deg i holdekraften, kan du komme med eksempler der? I mine 20 år på byggeplasser kan jeg i farten ikke komme på *en* gang der spiker har holdt bedre enn skruer i sammenlignbar dimensjon...


Ja byggeplasser er ikke rette stedet for slikt.
Har du hørt uttrykket "Dead as a doornail"? (Stumt som en dørspiker)
Nøkking av spiker er en teknikk som hører til i båtverden og i det gamle bondesamfunnet hvor to tynne emner skal festes sammen. Gjerder og uthusdører f.eks.
Idet spikeren kommer gjennom snur man den gradvis og driver den med mothold tilbake dit den kom fra.
Ved spikring av kjølbord kan man få til noe lignende men skjult ved å forbøye spissen akkurat passe mye slik at spikeren snur like før den kommer gjennom kjølen.
   #9
 2 044     0
Hultafors, har dere damehammere? Og nei, jeg mener ikke rosa...
Jeg (vi) har selvfølgelig ikke prøvd hammere fra alle produsenter, men ser det er tydelig forskjell fra fra mannen min foretrekker og hammere som passer min hånd og kraft.
  (trådstarter)
   #10
 58     0
Hultafors, har dere damehammere? Og nei, jeg mener ikke rosa...
Jeg (vi) har selvfølgelig ikke prøvd hammere fra alle produsenter, men ser det er tydelig forskjell fra fra mannen min foretrekker og hammere som passer min hånd og kraft.

Hei,
Vi har hammere med ulik vekt og lengde på skaftet, men ingen som er laget spesielt for damer. Her må man nesten prøve seg litt frem for å finne en man kjenner passer.
Signatur