(trådstarter)
   #141
 876     Østfold     0
Hvis du ser på meterstokken jeg la inn bilde av, så ser du det mangler en millimeter helt fra børjan.
Signatur

  (trådstarter)
   #142
 876     Østfold     0
I dag klinket jeg til og kjøpte meg en varmelampe på Felleskjøpet med en 250w infrarød pære i. Denne klarer med ca. 60cm. Fra bordplaten (noe som anbefales som minimumavstand) og holde ca. 25 grader på bordnivå. Kjelleren ellers holder rundt 14-15 grader.

Så da kan epoxy, oljer og diverse herde/tørke under denne.

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk! -  - Bjerknez

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk! -  - Bjerknez

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk! -  - Bjerknez
Signatur
  (trådstarter)
   #143
 876     Østfold     0
I dag startet jeg på et nytt bord. På dette bordet skal tykkelseshøvelen stå. Nå venter jeg bare til limet skal tørke før det får en runde med pussemaskinen.

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk! -  - Bjerknez

Nå gjenstår det bare tre bord til, så har jeg nåbord med hjul til alle makinene som skal stå på plattingen i kjellern. Tykkelseshøvelen, båndsliperen, gjærsaga og bordsaga skal få eget bord med riktig høyde. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #144
 876     Østfold     0
Jeg har så langt gjort meg opp en mening om hvilke maskiner jeg kommer til å bruke mest for mine prosjekter i kjelleren etter at jeg har holdt på en del. Tidligere har det hendt at jeg har kjøpt en drøss verktøy jeg senere fant ut jeg kanskje ikke kom til å bruke så ofte etc.

De aller mest brukte maskinene i kjelleren er helt klart drillene. Jeg har fire Blåbosch driller. 2x 10.8V (vanlig drill og en slagtrekker) og det samme i 18V driller. Det har faktisk hent jeg har brukt alle fire samtidig og som oftest bruker jeg to av gangen når jeg holder på. Knallgode driller jeg ikke angrer et sekund på at jeg invisterte i for noen år siden.

På en god andreplass kommer nok bordslipemaskinen fra Biltema. Denne brukes rett som det er og som oftest til å gjøre reint metall samt polere metall etc.

Gjærsagen blir ikke brukt like mye som førstnevnte da denne i hovedsak brukes til oppgaver jeg gjør sjeldnere til daglig. Allikevel er den helt uunværlig. Det samme gjelder Tykkelseshøvelen. Jeg visste at ikke denne ble brukt hver dag, men den er jo helt nødvendig å ha når man skal planere noe.

Båndslipemaskinen jeg kjøpte nå sist derimot kommer nok til å bli brukt vesentlig mye mer enn jeg trodde og kanskje vil denne til dels ta over litt av oppgavene til bordslipemaskinen.

Bordsagen er på en måte den maskinen jeg har som jeg vet jeg trenger en sjelden gang, men som ikke vil bli brukt veldig mye. Her kunne jeg nok klart meg med en rimeligere sak. Den har ett par svakheter som hemmer meg litt. Det ene er at den mangler uttrekk (forlengelse) i lengderetningen. An slik utdragbar skinne ser jeg i etterkant hadde hjulpet meg veldig. Med et skjevt og skrånet gulv samt liten gulvplass blir det vanskelig å lage til noe brukbart som støttebord også. Det går, men en utdragbar skinne hadde hjulpet meg veldig mye. Dette hadde den grønne versjonen av sagen som kostet omtrent det samme eller litt mindre.

Bosch 1400W håndoverfresen jeg kjøpte er også veldig bra, men jeg ser for meg at denne ikke vil bli brukt så alt for ofte. Eneste bruken jeg ser for meg er fresing av spor i feks. skjørebrett for å legge inn epoxy etc. Den er ganske stor og klumpete og ikke egnet for å frese små gjenstander på en lett måte. Så i ettertid kunne jeg kanskje kjøpt meg en mer hendig fres...

Den 18GA spikerpistolen jeg kjøpte var et helt riktig valg med tanke på størrelse til mitt bruk. Jeg kjøpte først denne fra Clasern, men likte ikke helt "tuppen" på denne da det var for stor avstand fra den dingsen man må trykke ned i front til der spikeren kom ut. Det gjorde det litt vanskelig å bruke den på smale plater etc.

Makitaen jeg kjøpte var mye bedre etter noen tester jeg gjorde. Jeg beholder dog begge da førstnevnte også skyter stifter de gangene jeg har behov for det. Uansett ikke den dyreste investeringen, så det kan jeg leve med.

Spikerpistol er nok heller ikke det jeg kommer til å bruke mest, men er veldig kjekt og ha til tider. Jeg ser for meg at disse i hovedsak blir brukt for å midlertidig feste sammen limte overflater etc. Altså ikke som permanent festemiddel. Det er dem vel egentlig kanskje ikke helt beregnet for. Vertfall ikke større ting.

Kompressoren jeg kjøpte som er en 50L Stanley med 10 bar trykk (maks) er gull verdt for å blåse rent utstyr og denne brukes hele tiden til denne, ved siden av industristøvsugeren fra Biltema som brukes hver eneste gang jeg er i kjelleren og driver med saging etc. Fungerer som bare det.

Så hva føler jeg at jeg savner nå etter å ha bygget meg opp noen erfaringer?

Tja... jeg merker jeg savner en borejigg for å skråbore hull til skruer for å feste sammen planker for å få penere skjøter etc. Kreg har en borejigg jeg har sansen for, men denne er ikke akkurat billig. Man trenger også spesielle skruer man ikke får kjøpt over alt. Det gjør at jeg har avventet kjøp av en slik.

Båndsag er også noe jeg har siklet litt på, men jeg sliter med plassen. jeg kjøpte en liten Dremel kontursag som til nød kan brukes, men denne kan jo ikke sammenlignes med en skikkelig båndsag. Det skal sies at jeg ennå ikke har hatt bruk for båndsag, annet enn den ene gangen jeg skulle skjære 90 graders spor i enden av en 2x4. men det funket helt fint med Dremel maskinen også. Dog ikke like effektivt selvsagt.

En dreiemaskin er også noe jeg har lyst på, men en slik har jeg definitivt ikke plass til. Man har jo slike små bordmodeller som kan være aktuelle muligens. Det ser utrolig artig ut og man kan lage mye fint med en slik, men jeg tror en slik maskin ligger langt bak i innkjøpslisten.

Akkurat nå føler jeg at jeg har det jeg trenger og skulle det dukke opp situasjoner hvor jeg skulle trenge maskiner jeg i utgangspunktet skulle hatt maskiner jeg ikke har, så er jeg ganske overbevist om at det finnes andre løsninger for å få til en løsning med utstyret jeg allerede har.

Det aller første jeg kommer til å invistere i er en egen 16amp. kurs til kjelleren. Det går en 10amp. kurs dit i dag, men varmtvannstank er koblet til samme kurs så blir ikke mye strøm til overs... Så denne må jeg røske ut hver gang jeg skal bruke strømkrevende maskiner på over 200Watt. Noe som vil si det aller meste.

Jeg har en nødløsning hvor jeg drar en skjøtekabel fra stikket i garasjen og inn i kjelleren som er koblet til en egen 16amp kurs, men dette må ses på som en midlertidig løsning.

Cocraft tykkelseshøvelen er på 1500W i følge bruksanvisningen, men 10amp. kursen går hver gang jeg prøver å starte denne. Klin umulig og kjøre denne på en 10amp kurs. Egentlig veldig rart...?
Signatur
   #145
 1,962     Sandefjord     0
Borejigg: det finnes mange filmer på YouTube der folk lager sine egne jigger. Det er jo mye mer moro enn å kjøpe Kreg sin. Søkeord er diy Pocket hole jig .

For min del bruker jeg vanlige skruer med vanlig skruehode. Det fungerer det også.
  (trådstarter)
   #146
 876     Østfold     0
Ja, jeg har sett disse videoene. Jeg tror faktisk jeg har sett absolutt alt av videoer når det kommer til "woddworking" etc. på Youtube. Det er der jeg har fått alle ideene mine fra forøvrig, hehe.

Men det tar så himla mye tid og lage noe slikt når man er fersk i gamet. I utgangspunktet er dette både lærerikt og mere til, men jeg har en del andre prosjekter i kjelleren som jeg anser som viktigere. Derfor er det fristende og vurdere kreg sin.

Det er nok ikke noe jeg på død og liv trenger. Det er ikke akkurat møbelsnekring jeg driver med, men enkle bord til maskiner i kjelleren.

Men på sikt vil nok en slik jigg komme til nytte vil jeg tro. Men synes jiggen fra Kreg er ganske kostbar. Jeg kan heller ikke se dem har noe lignende på Biltema eller Clasern... ?
Signatur
   #147
 1,962     Sandefjord     0
Du finner også disse jiggene og borene på ebay. De jeg har sett er riktignok mye enklere enn kreg sine. Jeg kjøpte en veldig enkel til noen få kroner. Fungerer fint den, men jeg bruker den ikke så ofte når alt kommer til alt. Personlig foretrekker jeg som regel lameller og lim....

  (trådstarter)
   #149
 876     Østfold     0
Kjøpte meg en rimelig ir termometer og et veldig billig digitalt termometer for å sjekke nøyaktig temp i kjellern. Ir termometeret ble kjøpt for å sjekke faktisk overflatetemperatur under varmelampen jeg kjøpte.

Innetempen viser 14 grader og ir termometeret viser foreløpig 20 grader under lampen. Denne tempen vil nok stige litt så jeg sjekker igjen om ett par timer.

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk! -  - Bjerknez

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk! -  - Bjerknez
Signatur