11,290    21    4  

Ølbrygging i kjeller - avtrekk?

 661     Bærum     0
Jeg holder på å innrede en kjellerbod (isolasjon, samt smartpanel i MDF). Boden skal bl.a brukes til å brygge øl; Dvs at jeg kommer til å sette en "bærbar" induksjonstopp der, og koke øl noen timer noen ganger i året. Jeg har en vanlig lufteventil like over der hvor koketoppen skal stå.

Ville dere satt inn noe mer ventilasjon? Jeg er usikker på hvor mye damp som kommer som følge av kokingen. Hvilken ventilasjon ville dere i tilfelle ha valgt? Vegghengt kjøkkenventilator? Kullfilter? Elektrisk avtrekk i lufteventilen? Eller holder lufteventilen? Jeg ønsker naturligvis kun å sette inn ventilasjon dersom det er nødvendig.

Håper noen kan hjelpe:-)

   #1
 365     Drammen     0
Det kommer mye damp! Brygger 70l. selv i kjellern til brodern, murvegger/-tak/-gulv. Vi bruker gassbrenner da, mye spillvarme så det er ikke noe problem å ha to vinduer åpne selv på vinteren. Han lagde en ramme som passet inn i ene vinduet og monterte en radiatorvifte inni denne, den drar unna det meste men bråker... På sikt vil vi sikte på en svingarm med en slags ventilatorkappe i enden (posisjoneres direkte over "gryta") og vent.rør med vifte ut til friskluft.
  (trådstarter)
   #2
 661     Bærum     0
Takk for svar. Jeg kommer til å lage 25-litersbatcher. Vil det holde med elektrisk avtrekk (slike man har på baderom), eller bør man ha en kappe som står direkte over gryta?
   #3
 544     Nedre Romerike     1
Jeg ville hatt noe over gryta. Brygger i samme størrelsesorden og det fordamper noen liter væske. En helt annen ting er lukten. Selv har jeg ingenting imot den, men her i huset er det noen som ikke er særlig glad i duftene forbundet med humlekoking.

@HSPalm,
Stikkordet på det du er ute etter er punktavsug mener jeg.
  (trådstarter)
   #4
 661     Bærum     0
Så kult at det er flere som brygger her. Vi får lage en egen tråd der vi deler tips og erfaringer.

Da tror jeg at jeg går for en billig ventilator fra Elkjøp, f.eks denne http://www.elkjop.no/product/hvitevarer/ventilator/DK450E/gorenje-ventilator-dk450e

Jeg vil i tilfelle måtte benytte den eneste lufteventilen i dette rommet (10kvm) for avtrekket. Vil det allikevel bli god nok utlufting i kjellerrommet? Vil det bli utlufting gjennom avtrekksvifta når den ikke er i bruk?

Eller vil det være tilstrekkelig med en ventilator kun med kullfilter? Den vil kanskje ikke klare å ta unna dampen...?
  (trådstarter)
   #5
 661     Bærum     0
Noen som har noen tanker rundt sist innlegg? Jeg må helst ut og handle i dag...
   #6
 544     Nedre Romerike     0
Personlig liker jeg ikke tanken med å lage en slags badstue i et kjellerrom. Luftmengden ventilatoren kjører ut må også inn et sted. Har du vurdert å brygge på terrassen/i garasjen?
   #7
 735     Drøbak     1
Du koker av 3-5 liter på en batch. Dette må ut, ergo er ikke kullfilter løsningen. Du bør ha vifte med så fri utlufting som mulig. Sannsynligvis er det fornuftig å fjerne fettfiøter også (metallristene ytterst på ventilator du linker til). En billig ventilator holder sikkert ok, bare pass på å få hetta nærme nok karet, så dampen går opp i vifta og ikke utenfor. Hvorvidt du får naturlig ventilasjon gjennom ventilatoren kommer an på hvordan vifta er bygd opp, men noe ventilasjon kan du forvente, hvertfall hvis du fjerner fettfilter og ikke bruker kullfilterinnsats. Tenk også på hvor lufta tar veien på utsiden. Om ventilen slipper varm damp rett opp i undersiden av kledningen er nok ikke dette ideelt! Hvis du har et vindu i dette rommet kan du vurdere ventialtor med slange som du legger ut av vinudet heller?
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 661     Bærum     0
Ser poenget med kullfilter, og stryker den av lista:-) Jeg heller littmot å montere en slik i eksisterende lufteventil like over der hvor gryta skal koke: http://megaflis.no/flexit-baderomsvifte-silent-eco-standard.html

Jeg tipper at jeg kommer til å koke 4-6 ganger per år, ca 2 timer per gang. Kan man ikke anta at den vil klare å ta unna dampen greit nok? Jeg har en tilsvarende på badet som fungerer veldig godt, og den lufter jo også inn når den ikke er i bruk.

Hadde dette vært et kjøkken, som ble brukt daglig og der det i tillegg skulle stekes ville jeg helt klart valgt en annen løsning.
   #9
 5,432     Akershus     1
Hvis du sender meg noen liter ferdig øl, så skal jeg tilby meg å smake på det, for å se om jeg kan pønske ut en fin løsning for deg. Ofte må slike avgjørelser tas ut ifra reele smaksopplevelser, f.eks for å kjenne om eventuell bismak (ikke humle) er evakuert ved riktig avtrekk.

Lover objektiv uttalelse.
lys
   #10
 322     Bærum     0
Anbefaler deg å ta et lite søk på forumet til Norbrygg (http://forum.norbrygg.no/). Der har ventilasjon vært diskutert mange ganger før, og med ganske mange gode løsninger.

Du har ganske mye avdampning på kort tid når du koker øl, og som de andre her sier bør dette ut. Om du har for dårlig ventilasjon risikerer du at det begynner å regne fra taket, eller i verste fall skade konstruksjonen i huset.

En litt snedig løsning på problemet er et tett lokk på kjelen, og en ganske tynn slange ut vinduet. Gjort riktig, får du faktisk tilstrekkelig avkok med denne løsningen til å unngå DMS (dimetylsulfid). Løsningen er dokumentert på norbrygg sitt forum.

Selv har jeg lagt opp til en mer tradisjonell form for ventilasjon. Jeg bruker en kraftig kjøkkenventilator som suger direkte over kjelen, samt en fuktstyrt baderomsvifte som ekstra sikring for resten av rommet.

Andre rapporterer om at det funker greit å brygge i nærheten av et åpent vindu (uten at jeg kan bekrefte dette) Smile