11,439
21
4
Ølbrygging i kjeller - avtrekk?
661
Bærum
0
Jeg holder på å innrede en kjellerbod (isolasjon, samt smartpanel i MDF). Boden skal bl.a brukes til å brygge øl; Dvs at jeg kommer til å sette en "bærbar" induksjonstopp der, og koke øl noen timer noen ganger i året. Jeg har en vanlig lufteventil like over der hvor koketoppen skal stå.
Ville dere satt inn noe mer ventilasjon? Jeg er usikker på hvor mye damp som kommer som følge av kokingen. Hvilken ventilasjon ville dere i tilfelle ha valgt? Vegghengt kjøkkenventilator? Kullfilter? Elektrisk avtrekk i lufteventilen? Eller holder lufteventilen? Jeg ønsker naturligvis kun å sette inn ventilasjon dersom det er nødvendig.
Håper noen kan hjelpe:-)
Ville dere satt inn noe mer ventilasjon? Jeg er usikker på hvor mye damp som kommer som følge av kokingen. Hvilken ventilasjon ville dere i tilfelle ha valgt? Vegghengt kjøkkenventilator? Kullfilter? Elektrisk avtrekk i lufteventilen? Eller holder lufteventilen? Jeg ønsker naturligvis kun å sette inn ventilasjon dersom det er nødvendig.
Håper noen kan hjelpe:-)
@HSPalm,
Stikkordet på det du er ute etter er punktavsug mener jeg.
Da tror jeg at jeg går for en billig ventilator fra Elkjøp, f.eks denne http://www.elkjop.no/product/hvitevarer/ventilator/DK450E/gorenje-ventilator-dk450e
Jeg vil i tilfelle måtte benytte den eneste lufteventilen i dette rommet (10kvm) for avtrekket. Vil det allikevel bli god nok utlufting i kjellerrommet? Vil det bli utlufting gjennom avtrekksvifta når den ikke er i bruk?
Eller vil det være tilstrekkelig med en ventilator kun med kullfilter? Den vil kanskje ikke klare å ta unna dampen...?
Siving
Leilighet (2009-2011)
Husprosjekt (2011-2020)
Hytteprosjekt (2016- )
Husprosjekt (2021- )
Jeg tipper at jeg kommer til å koke 4-6 ganger per år, ca 2 timer per gang. Kan man ikke anta at den vil klare å ta unna dampen greit nok? Jeg har en tilsvarende på badet som fungerer veldig godt, og den lufter jo også inn når den ikke er i bruk.
Hadde dette vært et kjøkken, som ble brukt daglig og der det i tillegg skulle stekes ville jeg helt klart valgt en annen løsning.
Lover objektiv uttalelse.
Du har ganske mye avdampning på kort tid når du koker øl, og som de andre her sier bør dette ut. Om du har for dårlig ventilasjon risikerer du at det begynner å regne fra taket, eller i verste fall skade konstruksjonen i huset.
En litt snedig løsning på problemet er et tett lokk på kjelen, og en ganske tynn slange ut vinduet. Gjort riktig, får du faktisk tilstrekkelig avkok med denne løsningen til å unngå DMS (dimetylsulfid). Løsningen er dokumentert på norbrygg sitt forum.
Selv har jeg lagt opp til en mer tradisjonell form for ventilasjon. Jeg bruker en kraftig kjøkkenventilator som suger direkte over kjelen, samt en fuktstyrt baderomsvifte som ekstra sikring for resten av rommet.
Andre rapporterer om at det funker greit å brygge i nærheten av et åpent vindu (uten at jeg kan bekrefte dette)