282    8    8  

Overforbruk av timer

 4     2
Hei!

Har havnet i en tvist med håndverker som har hjulpet meg med et prosjekt. Vår avtale var at han skulle jobbe på timesbetaling. Dette fordi han allerede hadde snekret en identisk precut fra samme leverandør. Da kunne vi bruke erfaringene og timene han hadde brukt der som en slags rettesnor. 

I tillegg hadde vi god dokumentasjon fra leverandør av precut på 10 identiske prosjekter der det på alle prosjektene ble brukt mellom 550 og 700 timer. I snitt 600 timer. Ved gjennomgang av timene viser det seg at vår snekker har brukt over 1200 timer på eksakt samme oppgave han brukte 800 timer på ved forrige prosjekt. Og DOBBELT så lang tid som snittet på de andre prosjektene. Det ble i tillegg gjort tilpasninger på precut etter tilbakemeldinger på forrige prosjekt. Så skulle tro det ville bli lettere og mer effektivt å sette opp gang nummer 2. 

Har konfrontert håndverker på en saklig og ryddig måte, men opplever at hun/han slår seg helt vrang og kommer med tusenvis av unnskyldinger som ikke engang gjelder selve saken. Har holdt tilbake betaling pålydende de timene jeg mener er overforbruk. Har her tatt utgangspunkt i snittet på de 10 identiske hyttene som er satt opp.  

Håndverker nekter å godta dette, hva gjør jeg videre? Ligger jo en ubetalt faktura i mitt navn som kan sendes inkasso, men er ikke aktuelt for meg å godta denne.

Setter pris på alle innspill.
SA

   #1
 600     Bærum     3
Hvis du hadde såpass god indikasjon på hvor mange timer dette burde ta, ville det ikke da vært naturlig å be om en fastpris?
  (trådstarter)
   #2
 4     2
Jo, men påslaget hadde da blitt så markant i forhold til det jeg mente var realistisk å forvente ut ifra dokumentasjonen jeg satt med. I tillegg tenkte jeg at erfaringer gjort ved bygging av prosjekt 1 skulle komme meg til gode. Det gjorde det jo ikke akkurat...
   #3
 4 147     1
Hva har du skriftlig av estimater etc? Det er endel regler rundt hvor mange prosent det er lov å bomme på et overslag...
jaf
   #5
 6 047     tromsø     0
Dokumentasjon fra leverandør er bare kvalifisert gjetting. Leverandør vil jo bare selge. Det er mange variabler, sommer, vinter, manglende materialer, utsolgte materialer, tilkomst på tomt o.s.v. Stilas. Strøm, lys. Uendelig mange ting som spiller inn.
   #6
 4 147     0
Jau, derav spørsmål om hva som er avtalt og ikke minst enkelt kan bevises at er avtalt. Om håndverker har sagt "aner ikke, la oss ta det på timer" så er det noe annet enn "ca 800 timer, pluss minus, la oss ta det på timer".
Chu
   #7
 42     0
Som nevnt ovenfor fastprisavtale hadde vært det beste i dette tilfellet. Da kunne man ta utgangspunkt i std påslag og trekke fra forventede effektiviseringer i form av tilpasninger som sparer tid på byggeplassen og i form av læringskurven som gjør at ting er mer forutsigbare og det går raskere (?).
Timebasis passer derimot perfekt for å melke kua, spesielt uprofesjonelle kunder. Først var det tilpasninger som gjorde at læringskurven fikk en voldsomt knekk, man måtte bruke mye mer tid. Så brukte snekkeren kanskje litt ekstra tid på å administrere prosjektet fordi TS stilte for mange spørsmål eller andre håndverkere var trasige og forsinket han eller at han var egentlig halvsyk men jobbet på spreng så godt han kunne for å levere prosjektet ASAP til den utakknemlige kunden.. Det er mye spillerom for kreativitet mao. Wink

   #8
 3 441     Sørlandet     0
Nja man har jo fortsatt krav for valuta for pengene. Selv om det er på timet så kan ikke utførende bare loffe seg gjennom det.

Dessverre er det vel slik at forbrukerrådet er veien å gå og evt tingretten. I retten vil nok dette settes etter skjønn og dersom utførende har gode nok grunner så får du nok litt medhold. Men som andre er inne på så er det muligheter for litt kreativitet….

Ditt sterkeste kort er jo at utførende ikke har fått fullt betalt. Prøv veldig sterkt å få til en avtale. Mer enn snittet må du nok gi han. Og det er bare rimelig pga: Du kunne ha valgt fastpris og dersom timeforbruket er reelt så er det vel lite trolig at du hadde giddet å gi snekkeren noe ekstra av den grunn