#11
 836     Østfold     0
Viktig å huske på dette: "Ja, husleieloven bestemmer at leier ikke kan gis dårligere rettigheter eller strengere plikter enn det som følger av husleieloven. Det betyr at leier og utleier er bundet til å følge husleieloven og det den bestemmer, eller til å gi leier bedre rettigheter enn dette"

Er hentet fra:  http://www.regjeringen.no/upload/KRD/Vedlegg/BOBY/veiledninger_og_brosjyrer/Nr_01_web.pdf

Samme som med ansettelseskontrakter, du kan ikke kontraktsfeste dårligere vilkår enn loven tilsier. Kort og godt beskytter den vel folk fra å bli utnyttet. Ergo, en kontrakt overstyrer ikke husleieloven hvis den gir dårligere vilkår for leietager enn det som er angitt der.
Signatur

   #13
 1,725     Trondheim     0
Hele saken (og dels utganspunktet for denne tråden) er relativ oppblåst om ikke direkte tøv.
  For det første: antallet drap /år  lavere nå en på 50 år. Toppen var på 80 -tallet (da det var mange fler plasser i slutten/tvungen psykiatrisk vård) . Sist gang det var drept så få personer per år  i norge var på 60-tallet hvis jeg har skjønt det riktig.
  Før det andre:  i nrk sin statistikk er det tatt med personlighetsforstyrrelser som"alvorlig psykisk sykdom"antallet psykotikere (altså det som betraktes som alvorlig psykisk lidelse) er lavt, og omtrent i linje med internationellle tall.
  For det tredje: hvem er det som dreper folk. Jo det er  et relativt lite antall sjalusi etc drap, en del relatert til vinning, ran etc  og et stort antall rus. Og arlig talt en som dreper  og har dette somet alternativ for problemløsning må jo være en del forstyrret(uten å være psykotisk for det)
Men åpenbart personer som har problemer.
OG SLIK HAR DET ALTID VÆRT.  Dette er inget nytt, kun dårlig journalistikk.

Konklusjonen må vel egentlig være at hvis man leier ut så er risikoen for å bli drept lavere en det har vært på minst 50år.

Ikke at det ikke kan være behov for diskusjon rundt psykiatrisk helsevern,  det er sikkert rom for bedring, men det er ikke slik at psykiatrien har blitt dårligere en det var før.....


Tøv, tøv, tøv
Mvh
Sakke
   #14
 5,188     Østlandet     0

Utrolig viktig å ha en kontrakt som går i din favør (som utleier). Loven er jo bygget for å beskytte den svake part (leieboer), men kontrakt overstyrer husleieloven slik jeg forstår det. Noen kontrakter er utformet med tanke på leietaker (for eksempel forbrukerrådets kontrakt), andre kontrakter er utformet med tanke på utleier (for eksempel huseiernes landsforbunds kontrakt).
Ja det er kjekt å ha en god kontrakt å slå i bordet når leieboeren sparker opp døra og går bananas med brødkniven.
Signatur
   #15
 5,569     0
Hva gjør man når man kjøper et hus med utleie, der utleiedelen allerede er utleid? Man kan vel neppe kaste ut leietakerne, avhengig av hvilken kontrakt som gjelder. Kan man forlange ny kontrakt?
Tom
   #16
 1,545     Sørlandet     0

Hele saken (og dels utganspunktet for denne tråden) er relativ oppblåst om ikke direkte tøv.
  For det første: antallet drap /år  lavere nå en på 50 år. Toppen var på 80 -tallet (da det var mange fler plasser i slutten/tvungen psykiatrisk vård) . Sist gang det var drept så få personer per år  i norge var på 60-tallet hvis jeg har skjønt det riktig.
.....

Tøv, tøv, tøv
Mvh
Sakke

Du har ikke skjønt det riktig.

Det laveste antall drap på 50-tallet var 2 drap pr. år.

Det høyeste på 80-tallet var godt over 50 drap pr. år.

Så sank dette gradvis  for så å ta seg opp igjen.

For 2013 vil vi igjen antagelig passert 50 drap i året. Det er selvsagt et lavt tall, relativt sett, men det er mer enn f.eks Tyskland hvis vi regner drap per 100.000 innbyggere pr. år.
Referanse: http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/12/24/fakta-om-drap-i-norge-i-2013


Fra utleiers ståsted synes risikoen for alvorlig skade, påsatt brann, vold og drap å være høyere enn noensinne, selv om den relativt sett er veldig lav. Samtidig er den økonomiske risikoen for utleier høyere enn noensinne. Legg til at utleier gjennom lovverket har gått fra ha ganske gode rettigheter til å bli noe nærmest rettsløs.

Så 50-tallets homogene Norge med null innvandring og stor grad av likhet var nok å foretrekke skal vi dømme ut fra drapsstatistikken.


Konklusjonen må vel egentlig være at hvis man leier ut så er risikoen for å bli drept lavere en det har vært på minst 50år.

Den påstanden har du slett ikke dekning for.
Signatur
   #17
 1,725     Trondheim     0
Jeg har vel akkurat like mye dekning for den påstanden som du har for ditt, såvidt du ikke har statistikk på din påstand om at det er større risiko for å bli drept nå som utleier en f.eks 1980.
Jeg feilsiterte tallene, beklager. Jeg snakker om drapsraten dvs. Drap/100000mennesker. Et rent antall drap/år sier ingenting egentlig da bare de siste 30 årene er vi blitt nesten million flere mennesker i norge.
http://www.aftenposten.no/nyheter/Farre-og-farre-drap-i-Norge-7184570.html

http://no.wikipedia.org/wiki/Drap

Ikke sikker at alt kan relaters til invandring heller. Kan dog være en komponent i saken.

I hovedsak så gjelder min kommentar fakta rundt fokus på psykiatrien.
Sett som helhet virker det ikke som at dette er en vesentlig del av risikobildet. Det som er tatt med i den seneste saken er jo f.eks personlighetsforstyrrelser(f.eks sk. Psykopater).
Denne gruppen "psykpasienter" har jo virkelighetorienteringen i behold dvs de kvalifiserer ikke for tvangåtgjærder. Annen ting er at de ofte blir diagnostisert etter brott, og hvis føre så er ikke denne gruppen den mest motiverte for frivillig behandling og er følgelig overrepresentert i all slags statistik. .
Mvh
Sakke

Tom
   #18
 1,545     Sørlandet     0
OK da tar vi hensyn til at vi har blitt 1,5 millioner flere mennesker og regner pr. 100.000 innbyggere:

2 drap for 3,5 mill gir 0,057 drap pr. 100.000 innbyggere pr. år.
50 drap på 5,0 mill gir 1 drap pr. 100.000 innbyggere pr. år.


Så legger vi ned det meste av psykiatriske lukkede avdelinger og slipper  de syke ut. Så lar vi dem bosette seg hos mennesker som aner fred og ingen fare og forer dem med valium og lykkepiller. Er du uenig i at en slik politikk bidrar til høyere risiko? Og hvis du er enig: Er dette noe vi bare bør akseptere og leve med? Jeg aksepterer det i alle fall ikke, da det nesten kostet meg og familien livet. I stedet var vi heldigvis bare husløse i et halvt år.

Så trekker vi fra  bedre øyeblikkelig hjelp og raskere respons som bidrar til at mange ikke blir drapsmenn likevel.

Så trekker vi i fra bamhjertighetsdrap som ikke lenger har like høy fokus og som man oftere ser gjennom fingrene med nå enn før. Enda lavere drapsrate. Likevel blir 2013 et av de verste drapsårene for drap pr. 100.000 innbyggere.

Signatur
   #19
 836     Østfold     0
Jeg holder meg utenfor statistikk diskusjonen, bare konstanterer at jeg tror noen har sjekket bedre opp enn andre.

Når det gjelder det som skjer av sinnsyke tragedier, der f.eks psykiatri har vært involvert, så synes jeg vi ser for mange eksempler på at det har vært for mye hensyn til den som har vært syk. Og ALTFOR dårlig oppfølging.

En eneste tragedie av denne sorten er en for mye!!! Vi bygger bedre veier for å få ned tall knyttet til de ulykkene. Vi kan ikke godta et visst antall drap fordi "det skjedde også før..."!!
Signatur
   #20
 1,725     Trondheim     0
Tom, høres dramatisk ut det du har gjennomgått. Og selvfølgelig best hvis det kunne vært ungått. Dessverre trur jeg du har litt vanskelig å forholde deg nøytralt til akkurat problemstillinger rundt psykiatriske pasienter.
Dette rundt psykiatri har jeg kommentert, flesteparten er IKKE såkalte alvorlig psykisk syke, dvs schizofrene med paranoide vrangforestillinger og lignende.  Du glemmer og at det som er tilgjengelig av psykofarmaka og dokumentert effektiv terapi er vesenlig bedre nå en bare 20-30 år siden. Synet på de psykiatriske pasientene og hva som anses som behandlingsbart er også vesentlig mere nyansert. Alt dette muligjør åpen psykiatrisk helsetilbud som er langt bedre en å stenge inn folk for lagring. Og faktisk forsvarlig.
Helt enig med dere at hver eneste tragedie er for mye, men jeg er ikke enig i at akkurat åpen form av psykiatrisk behandling er en vesentlig risikofaktor.
Det som ER en risikogruppe under psykiatri, er disse personene med forstyrrelser i emotionell respons (manglende empati, dårlig impulskontroll etc) kombinert med rus.
Men dette er ingen revolusjonerende kunskap , dette har man visst lenge, problemet er at disse pasientgruppene er sjelden 1) motiverte 2) diagnostiserte (iom at de ofte fungerer greit i dagliglivet i stor grad) 3) sitter i fengsel, og når de kommer ut så vet man riktignokk om de, men de faller fortsatt ikke under slike diagnoser/forstyrrelser som kan behandles med tvang.
Bedringspotensiale finnes altid, psykiatrien er på ingen måte perfekt, men problemet generellt er IKKE nedleggelse av "forvaringsplasser" for det var det de var. Grunnen til at de har blitt nedlagt er nettop bedre behandlingsmetoder som gjør at mange fler blir frisk eller iaf fungerer bra i dagliglivet. Altså behovet er faktisk mindre. 

For å komme tilbake til statistik, så vet jeg ikke hvor du har fått 2 drap totalt i 1950 ifra, det høres ikke riktig ut. Det er en helg i nordtrøndelag med kask og fest.
Det som også har skjedd etter 1950 er massiv urbanisering, nettopp etter 1950-tallet begynte dette for alvor. Fra å ha vært en glest befolket nasjon med overveiende rural bosetting har samfunnet endret seg vesentlig de siste 65 årene slik at flesteparten bor tett i byer , og byene blir hele tiden større i tillegg til at folketallet har økt med60% siden 1950 (3,27mill).  Alt dette er jo med på å atferden til folk. Men ang. Drapsrate:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/nouer/2010/NOU-2010-3/6/2.html?id=602294
Mvh
Sakke