#11
 1,076     1484     1
Trenger man noe om helst ferdigattest av noe slag eller er det nok med kvitteringer på utleggene? Er det nok med kvitteringer på pumpe og deler eller må man dokumentere at jobben er utført av ett firma?
Jeg er ikke Enova, men tillater meg å svare, basert på informasjon jeg har funnet på ENOVA sine egne websider:

Krav til utførendeKun kvalifiserte utførende foretak (entreprenør, byggefirma) kan benyttes til utførelse av bygningsmessige tiltak hvor det søkes om støtte fra Enova. Kvalifisert foretak skal ha godkjenning for ansvarsrett innenfor funksjonen utførende 

Konklusjon: gjør du det så dyrt som mulig, kan du få igjen en slant av Enova. Velger du egeninnsats, kjøper komponenter i utlandet / brukt / fra konkursbo eller stykkvis og delt for å få ned prisen, får du ikke et rødt øre. Hvordan i all verden dette skal stimulere til energisparing, overlater jeg til Enova å svare på.
Signatur

   #12
 1,076     1484     0
Redigerings, siterings, sette inn linker, samt utheving / merking av tekst mv fungerer overhodet ikke i det nye forumet, så jeg beklager at innlegget blir seende helt kokkeli-kokkos ut..
Signatur
KE
   #13
 3,673     Hordaland     0
Her er teksten fra Enova sine sider som omhandler bergvarmepumper:

Arbeidet skal utføres av personer som har nødvendig utdanning og autorisasjon. Ved installasjon av varmepumpe må installatør være F-gass sertifisert.

Når man installerer en bergvarmepumpe, så gjør man vel ikke noe mer med gassdelen som når man installerer ett kjøleskap. I tillegg er det lavtrykk på vannet. Eneste er vel gjerne tappevannstilkoblingen som rørlegger er involvert i?

Nå er det jo sikkert mulig å gjøre endel egeninnsats rundt en bergvarmepumpe uansett som bidrar til å holde prisen nede, men hvordan kan for eksempel en nettbutikk selge en bergvarmepumpe hvis ingen får dekket noe fra Enova?
   #14
 1,076     1484     0
Jeg skal fortsatt ikke svare på Enova`s vegne, men faktum er vel at flertallet driter i hele støtteordningen, siden den er beheftet med så mange fordyrende krav at det er like greit å droppe det. For egen del ville fyranlegget mitt blitt anslagsvis 170 000kr dyrere om jeg hadde brukt håndtverkere / (u)ansvarlige installatører, og da hjelper det litt lite at jeg kunne fått 20 000kr i stønad...
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 81     0
Og Enova tilskudd betales kun når man har faktura fra firma?


Hei Finnmark4ever!

Tilskudd hentes ut ved å registrere tiltaket i Enovas portal.Tiltaket må være ferdig utført og alle fakturaer må foreligge før det registreres. Ved registrering dokumenteres tiltaket med fakturaer som viser at tiltaket er og tiltakets totale kostnader. Faktura må altså være fra firmaet som har utført jobben.

Det må fremgå på faktura hvilken varmepumpemodell som er valgt. Ved økt maksimalt tilskuddsbeløp som følge av energimåling, der energimåling ikke er integrert i varmepumpen, må det fremgå av faktura at energimålere er installert.

Arbeider skal utføres av personer som har nødvendig utdanning og autorisasjon. Ved installasjon av varmepumpe må installatør være F-gass sertifisert.
KE
   #16
 3,673     Hordaland     0
Er det tilstrekkelig at kvitteringer viser delene som er brukt eller må det også være arbeidspenger i en post? Jeg får ulike svar fra de som har vert på befaring.
Alle faktura kommer jo fra ett firma, men spørsmålet er om fakturaen må spesifisere arbeidet med installasjonen eller ikke. Jeg håper Enova kan svare ut over det som allerede står på egne hjemmesider.
  (trådstarter)
   #17
 81     0
Hei.
1. Dette er feil. Litt trist å se Enovas representant svare slik du gjør her. Jeg Har jobbet halve vinteren med forberedelsene, for å sikre at dette gjøres riktig og lovlig. Hadde satt pris på svar på det jeg spurte om, altså hvordan mine kunder er sikret å få tilbake sin andel fra Enova.
Det er vel ikke sånn at Enova har en liste over hvilke firma som må utføre jobben for at støtte gis?

2. Jeg tenker ikke på varmekilde, men hvordan effektbehovet regnes ut. Hvor mange dusjer pr. innbygger i husstanden, hvor mange minutter pr. dusj, hvor mange grader på badet osv?


Hei Frodes

Beklager hvis jeg misforstod spørsmålet ditt. Det var ikke meningen.

1. Når din kunde skal søke om støtte til utfasing av oljekjel registrer de tiltak i portalen vår etter at tiltaket er utført. Ved registrering dokumenteres tiltaket med fakturaer som viser at tiltaket er ferdigstilt og tiltakets totale kostnader. I tillegg må kunden melde fra til kommunen.
I henhold til forurensningsforskriftens § 1-9 er man pliktig å melde skriftlig til kommunen dersom oljetanken tas ut av bruk. Det varierer fra kommune til kommune hvilken etat man skal melde til, men i de fleste kommuner skal man melde til feier-, brannvesenet eller vann- og avløpsetat. I følge forurensningsforskriftens § 1-8 skal tanker som permanent tas ut av bruk, tømmes og graves opp.

For at kunden skal være sikker på å få støtte må faktura for den fornybare varmekilden som oljekjelen byttes ut med også inneholde en del informasjon. Blandt annet for varmepumper må det komme frem av faktura hvilken type varmepumpe, og dersom den har energimåler for strøm og varme må det komme frem av faktura. Varmepumpen må være installert av godkjent installatør.

Det er også krav til fakturaens alder. Minst halvparten av tiltakets kostnader må være fakturert de siste 12 månedene. Siste faktura for tiltaket kan ikke være eldre enn 4 måneder, og må være datert i 2015. Dokumentasjon av kostnader skal være i samsvar med norske lover og forskrifter.

Nyttige lenker for mer informasjon:
Programkriterier for utfasing av oljekjel
Programkriterier for varmepumpe luft-vann
Programkriterier for varmepumpe væske-vann

2. Dette beregnes på forskjellige måter ut i fra hva som er hensikten med beregningen. Ved energiberegninger mot energikravene i TEK10 benyttes standardverdier fra NS 3031. For tappevann til småhus beregnes energibehovet som 5,1 W/m2 eller 29,8 kWh/m2år. Standarden forutsetter driftstid for oppvarming og varmtvann til 16 timer 7 dager i uken i 52 uker i året. Hva er formålet med beregningen? Det er litt enklere å hjelpe hvis jeg kan forstå bedre hva du ønsker å oppnå.

   #18
 10,486     Akershus     0
Hei.
Takk for svar.

Når det gjelder 1. er det der et krav om at oljebasert oppvarming byttes ut med noe annet for å få enova-tilskudd til fjerning av oljetank? Er ikke selve fjerningen fradragsberettiget uten at det installeres annen varmekilde?
F.eks. hvis noen nå sitter på panelovner, vedovner, L/L varmepumpe, og en oljefyr som ikke lenger brukes. De ønsker å få fyren og tanken fjernet, men har ikke behov for noen ny oppvarmingskilde. Kvalifiserer de da ikke til tilskudd?


2. Her lurer jeg egentlig bare av ren nysgjerrighet. Huset vårt er 120 kvm p-rom, og beregning viser da ca. 3600 kwh til varmtvann. Det tror jeg stemmer ganske greit.
Signatur
  (trådstarter)
   #19
 81     0
Er det tilstrekkelig at kvitteringer viser delene som er brukt eller må det også være arbeidspenger i en post? Jeg får ulike svar fra de som har vert på befaring.
Alle faktura kommer jo fra ett firma, men spørsmålet er om fakturaen må spesifisere arbeidet med installasjonen eller ikke. Jeg håper Enova kan svare ut over det som allerede står på egne hjemmesider.


Jeg skal dobbeltsjekke med en kollega. Kommer tilbake til deg med svar så fort jeg vet mer. God helg så lenge!
KE
   #20
 3,673     Hordaland     0
Takk for det Anette, det er bedre å dobbelsjekke og komme med presise svar så dette setter jeg pris på. Det er også kjekt å se at Enova aktivt oppsøker kandidater som kan omfattes av programmet, som dere nå gjøre her på forumet. God helg.