3,757    15    7  

EPS-fuktsikring, Et norsk utviklet system for fuktsikring uten graving

 204     Oslo - Landsdekkende     0
I over 30 år har vi fuktsikret over 5000 norske kjellere, lagerbygg, fabrikker osv. uten at det har vært behov for å grave.

Systemet i seg selv er unikt og ble begynt utviklet av Fuktspeisalisten AS eier i 1982. Første monteringen fant sted i 1986. 

EPS-fuktsikring, Et norsk utviklet system for fuktsikring uten graving - Fuktspesialisten-630x300.png - EPS-System

Det var på den tiden ingen dokumentasjon på hvordan man skulle løse dette, så det tok fire år med utvikling, testing, feiling, justering, før den endelige løsningen kunne presenteres i 1986 og det første anlegget med vår teknologi (pulserende elektroosmose) ble montert.

Selv idag, 2015, er det mange "forståsegpåere" som har problemer med å forstå prinsippet bak EPS-systemet og hvordan dette fungerer.
Allerede i 1988 skrev fagbladet "Byggmesteren" en artikkel om EPS-systemet og konkluderte med " Vi har sett det og det fungerer!". Dine Penger følget opp i 1995 og 1997 med samme konklusjon.
Ting man ikke forstår, det har man en tendens til å skyve vekk. Dette har også vært holdningen til mange fagfolk. Idag skriver Sintef Byggforsk at de ikke har gjort mye forskning etc. I tillegg skriver de rett ut at vår metode kan være bedre enn drenering i gitte tilfeller. At Svein Erik Torgersen fra Byggforsk allerede i 1995 uttalte følgende: "dette kan være redningen og eneste løsningen for en mur som trekker vann".

Også her på Byggebolg.no er det mange som har vært og er skeptiske. Dette vil vi nå gjøre noe med innen kort tid.

EPS-fuktsikring, Et norsk utviklet system for fuktsikring uten graving - prod.png - EPS-System

Også idag foregår all utvikling og produksjon i Norge. Dette for å ha full kontroll på sluttproduktet. Hver EPS sentral blir testet flere ganger før de legges i "lagerhyllen".

At Pulserende Elektroosmose stopper/forhindrer på permanent basis kapillæroppsug/fuktopptrekk/fuktvandring er bevist gang på gang.
 
Det mange som også tror at elektroosmose også stopper andre typer fukt/vann: kondens - rennende vann osv. 
Feilaktig informasjon gir bare dårlig rykte.

10 juni 2011 hadde vi gått gjennom alle våre rutiner, våre forhandlers rutiner, salgsrutiner, monteringsrutiner, ja ALT. Vi har på monteringer foretatt etter denne dato IKKE mottatt EN klage på at vårt system ikke fungerer etter sin hensikt.

OG, mye av disse rutinene har vi tilpasset etter kommentarer og innlegg fra Byggebolig.no medlemmer.

Derfor vil vi i neste uke, fra 7. mars komme med et spesielt tilbud kun til medlemmer. Følg med!
Siste redigering: Wednesday, March 2, 2016 2:15:29 PM av EPS-System
Signatur

  (trådstarter)
   #2
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Hvor blir det av vannet?

Det må skilles mellom fritt vann og fuktopptrekk.

EPS-fuktsikring gjøre som navnet tilsier, sikrer grunnmuren mot fuktopptrekk.
Er det fritt vann så er det hull/riss/sprekker i muren. Da må dette utbedre først.

Det kan også bli vann på gulvet, vannperler på veggen av kondens. Dette fuktproblemet må løses på en annen måte.

Når vi installerer et slikt system så monteres det i murveggen elektroder som igjen koples til en styringssentral. Denne sentralen sender spesielle pulser via elektrodene inn i veggen: Dette gjør at fukten lades opp (snur polaritet)  som tilsammen gir en effekt slik at fukten går tilbake til grunnen.

Se link om hvordan EPS fungerer
Signatur
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ja, jeg har jo uttalt meg i andre tråder ikke bare positivt om EPS-systemet.  Det skyldes i hovedsak at fokuset må være på at dere kan fuktsikre murer utsatt for kapilæroppsug mot fukt uten å grave.  Dere får jo frem dette i fremstillingen her, men det er viktig at fokuset er rett. Når dere har annonser med "fuktsikre uten å grave" så blir det feil mener jeg.  I  tillegg er produktet høy priset så jeg mener fortsatt at oppskrift må være grav opp drenering og korriger alle feil (her er det ofte skader som bør rettes allikevel) og så ring dere hvis det fortsatt er kapillært oppsug. Men fysikken bak systemet er greit, på de rette veggene så bør dette virke.
  (trådstarter)
   #4
 204     Oslo - Landsdekkende     1
Fokuset vårt er på kapillæroppsug / fuktopptrekk. Vi har også andre vellykkede prosjekter, bl.a. saltvannskum på Fornebu som står gått under havnivå. Men det krever noe litt mer spesiell tilpasning.

Mellom 10-15% av henvendelsene vi får er fra kunder som drenerte for 3-5 år siden og hvor fuktproblemet ikke ble borte. I mangee tilfeller har de også kapillæropptrekk i bærende innervegger.


Mange steder er det trangt, så og si umulig å få gravd og alternativene er ikke mange.

Vi mener at fuktsikring uten å grave kan forsvares så lenge vi er, og gjør kunden oppmerksom på fordeler og begrensninger. Vi er veldig klare og tydelige på å ikke sammenligne EPS-fuktsikring med drenering.
Som Byggforsk skriver i sin rapport: Står huset med "beina" i fukt/vann er det ikke sikkert at drenering hjelper.

Når det gjelder priser så vil vi i neste uke, fra 7. mars komme med et spesielt tilbud kun til medlemmer i Byggebolig.no.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Vi får stadig spørsmål om hvordan vi monterer og hvordan EPS-fuktsikring fungerer i praksis.

Her er en film vi laget for noen år tilbake. Mye har skjedd siden da, både visuelt og teknisk. Også selve målemetoden er i filmen kun illustrerende.

Filmen viser det grunnleggende og selve prinsippet.



Signatur
   #6
 3,412     Akershus     1
Å nei, nå er vi i gang igjen...

Dette er bare sludder.

Elektroosmose kan fungere i enkelte kontrollerte tilfeller, hvor man har stor spenning over en liten avstand, med kontrollerte spenningsfelt, under svært bestemte omstendigheter, som for eksempel "riktig" porestørrelse i muren. Men lurium-boksene som svindlere henger på veggen funker ikke, bortsett fra ren placebo-effekt.

Det finnes noen enfoldige sjeler som hevder at de har hatt lurium-selgere hos seg og har fått dette til å funke. Det skyldes at lurium-folket pleier å anbefale at man gjør andre tiltak samtidig, som for eksempel å lufte eller sette på litt varme.

Her kan man lese litt mer om denne svindelbransjen:
http://www.heritage-house.org/electro-osmosis-damp-proofing-systems-an-expensive-fraud.html

Eller her:
http://www.konrad-fischer-info.de/2auffe10.htm

Eller her:
http://www.heritage-house.org/lectros-electro-osmotic-system-a-scientist-says-it-doesn-t-work.html

Temaet har vært grundig diskutert her på ByggeBolig:
http://www.byggebolig.no/grunnarbeider-mur-og-betong/diskusjon-om-eps

Temaet har også vært omtalt i TV-programmet Bygg Og Bedrag. Det er ikke akkurat noen hedersbevisning.

Grunnen til at disse svindlerne slår til igjen nå er vel at det er gått såpass lenge siden sist metoden ble slaktet at de tror folk har glemt.

Signatur
  (trådstarter)
   #7
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Hei KarstenBeate, da er på'n igjen.

Aller først, jag har stor respekt for mye av det du skriver, ikke alltid enig i alt (skulle bare mangle).

Men av og til bør man akseptere at noen vet mer som f.eks. elektroosmsose.

Vårt system stopper fuktopptrekk/kapillæroppsug og har ingen ting med lufting eller varme å gjøre. Har man kondens så vil de tiltak hjelpe. Vi må presiserer at dette er to forskjellige fuktproblemer hvor som sagt, EPS løser det ene.

De linkene du har satt opp er IKKE, vi gjentar som sist (KarstenBeate og vi har hatt noen runder) sammenlignbare med vårt system. Selv om grunnprinsippet er det samme (elektroosmose) er det meget stor forskjell.
Du har fremdeles enten ikke har forstått, eller ikke lest de selv og sammenlignet denne teknologien med vår EPS-system.

Systemet KarstenBeate linker til heter Lectros. For å gjøre det enkelt og tydelige har vi laget følgende oversikt/informasjon om de mest vesentlige forskjeller:

EPS-fuktsikring, Et norsk utviklet system for fuktsikring uten graving - Guide elektroosmsoe.JPG - EPS-System


Vedr Bygg og Bedrag (hvor kloakk kom opp av sluket) så har vi tidligere skrevet at vi fikk skryt av dette programmet i siste episode for å legge om informasjon og rutiner.
Resultatet av dette skrev vi i vårt først innlegg her, vi har ikke mottatt EN klage på monteringer foretatt etter dette. Vi takket faktisk TV3 for at de satt fokus på at vår informasjon om systemet samt systemets begrensninger ikke var bra nok.

At vi er seriøse bevises av at vi fremdeles er i markedet, 6 år etter.


Det er lov å være skeptisk.
Vi har tidligere invitert KarstenBeate til å bli med oss "ut på jobb". Da ville han med egne øyne for alltid sett om EPS-fuktsikring fungerer. Med av en eller annen årsak har han takket nei til det.

14. mars vil vi komme med et spesielt tilbud til Byggebolig.no medlemmer (dessverre utsatt en uke) nettopp for å avmystifisere teknologien bak EPS-system.
Signatur

jaf
   #8
 6,305     tromsø     2
Bildet på forsiden må være misvisende, der har jo setninger på mur forsvunnet. Avskalling er også borte. Ligner mest på foto shop ? Ikke er det ledninger heller. Ting man ikke forstår kan også være for godt til å være sant ? 5 watt, og så gjelder ikke fysiske lover og fukt transport lengre ? Da vil ikke materialer prøve å utjamne fuktigheten lengre ?
Problemet i mange gamle hus er: (1960) Først ble muren støpt, så kom rørlegger og la ned rør. Til slutt ble gulvet pusset, gjerne rett på sand. Gulvet kan være 2,5-4 cm tykt. Grunnen er gjerne sand som har en grunnvannstand som kan variere med 1 meter i løpet av året. Det fører til at fukt kommer opp gjennom gulv og kondenserer på vegg. Kjelleren kan være tørr hele vinteren, for fukten er størst om høsten ( høstregn) og våren.(i tele løsningen). En eventuel test av EPS-fuktsikring/Elektroosmose bør vare i 12-24 måneder. Tror det ofte er like billig å hugge et hull i gulvet og sjekke konstruksjonen og grunnvann. Når en tar bort et gammelt tynt kjeller gulv, da forstår man at det ikke kan stoppe fukten. Det er ofte bare tynn puss og rikelig med overflatevann. Hvor blir vannet av med Elektroosmose ? Det blir ikke borte ? Ut av muren på utsiden ? Innsiden ? Kommer det på innsiden i muren, så vil det virke som en pumpe ? Fra bløtt til tørt ? Hvordan vet elektronikken om hva som er innsiden og utsiden av mur?
   #9
 6,009     Finnmark     3
Når noe virker for godt til å være sant, ja der det ofte det også Grin

Lurum Lurum som bare bruker 5 watt, nei takk Angel
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Svar jaf:
Utrolig sjelden det er behov for å fuktsikre selve gulvet. Som du skriver, muren blir støpt først før man fyller opp gulvet. Det gjør at kapillæroppsug normalt starter/synes først på veggene. Ved overgang vegg/gulv kan det spre seg utover gulvet. Dette ser man fort ved at gulvet har mest fukt/saltutsalg inne ved veggene og avtar utover gulvet. Men selve opptrekket starter i veggene. Stopper man i veggene stoppes normalt også fuktproblemet i gulvet.

Fuktig inneluft om høsten behøver absolutt ikke å ha noe med fuktopptrekk i muren å gjøre.
Synes denne informasjonen fra Meaco er meget bra.

Fra siden sitat (Utrolig mange tar feil her)
Ja, du skal stenge ventilene.
Mange tror at det er disse ventilene som slipper ut fuktigheten. Det er sant, men det forutsetter at det er kaldere ute enn inne. Har du varm fuktig sommerluft ute så vil fuktigheten gå “feil vei”. Den varme fuktige luften vil komme inn i den kalde kjelleren og kondensere der. Mer ventilasjon vil bare øke problemet. Derfor skal du stenge ventilene om du har en avfukter.



Strømforbruk på ca 5 watt er mer enn nok, ofte er strømforbruket fra 230V stikkontakt vesentlig lavere. Typisk strømregning på våre sentraler er mellom kr 50- til kr 150,- pr år. Avhengig av strømprisen.

Måten strømpulsen er bygd opp på gjør at muren fortsetter fukttransporten.
Hvis det ikke benyttes pulserende likespenning ( link fra KarstenBeate) kan fukttransporten stoppe, evt også gå feil feil.

Svar finnmark4ever:
Sitat"Når noe virker for godt til å være sant, ja der det ofte det også"
Alltid unntak ved en regel når til og med Byggforsk skriver at Pulserende Elektroosmsoe kan virke der hvor ny drenering ikke vil fungere. Da er unntaket bekreftet.
Ofte mindre forbruk enn 5 watt.

Store installasjoner på f.eks. 1000 kvm bruker nok litt mer da det benyttes styringssentraler som er mange ganger kraftigere.
Signatur