618    9    2  

Investere i solcellepaneler i Norge? Er det verdt det?

 3     2
Planlegger du å bygge ny enebolig? Lurer du på hvilke energikilder du bør benytte deg av?

Vi hos Kardia har fundert og gjennomført en studie på dette. Etter å ha studert saken i detalj, kan vi konkludere med at uansett hvilke andre energiløsninger du velger, bør du installere fotovoltaiske solcellepaneler. 

Kanskje forestiller du deg at solcellepaneler er noe du kan bruke til å redusere karbonutslippet og på den måten spare miljøet. Det er en viktig grunn. Men det finnes også en annen grunn - den at det er en god investering!


Solcellepaneler er en investering

La oss ta en kikk på tallene. For å illustrere dette kan vi se på husmodellen "Noomi" - en populær modell fra vennene våre hos ABChus. Et solenergisystem med kapasitet på 4kW koster rett under kr. 60 000 fra Fjordkraft. Du får kr. 15 000 tilbakebetalt fra Enova. Forventet levetid på panalene er på 30 år mens invertere har en levetid på 10 år. I løpet av det første året i drift vil du spare 3000 kr. i reduserte energiutgifter, og få 1000 kr. i nettofortjeneste.

Dersom du ser på dette som en investering over 30 år, kan du forvente en årlig avkastning på 2%. Det er kanskje ikke like bra som aksjemarkedet, men definitivt bedre enn sparekontoen din. Og dette er basert på dagens energipriser! Hvis energiprisene øker, går avkastningen din også opp.


Solenergi - Bra for miljøet og økonomien!

Solcellepanelenes tidsalder har endelig kommet! Det er ikke lenger bare et meningsløst prosjekt for å vise at du bryr deg om miljøet. Installer solcellepaneler på huset ditt - jo før jo heller!

Vår takk går til Enova for støtten med prosjektet, og til våre behjelpelige prosjektpartnere i IPD og International Fire Consulting.

Hvis du er interessert i å høre mer om studiet, gjerne ta kontakt!
Signatur

   #1
 6,701     Akershus     0
Hei Kardia!

Flott at dere vil bidra på forumet, men vi ønsker at dere oppdaterer signaturen med informasjon om hvem dere er. Det gjøres via innstillinger i profilen.

Vi kommer også til å flytte denne tråden til forumets seksjon for firmainformasjon.
   #2
 155     0
Kan dere presentere modellen dere har benyttet for å. Komme frem til tallene? Benyttes det gjennomsnittlig strømpris? Hvis ja, produserer panelene like mye strøm gjennom hele året?
   #3
 348     0
Modellen, ja. Og ikke minst tallene/resultatet. Med et så grensesprengende økonomisk utfall som oppgitt burde dette studeres av alle på bekostning av aftenbønnen. Jeg har forsøkt med enkle metoder å finne det glade budskap og selve analysen publisert hos Enova, IPD, International Fire Consulting, ABChus, ja til og med Fjordkraft. Finner ingen ting.

La heller tråden stå der den står til advarsel om hvordan det går når økonomisk lønnsomhet blir surret sammen med grønt skifteprat.Signatur
   #4
 5,725     0
"god investering"?
Eg har til gode å sjå et reknestykke som går i pluss for solceller i Norge for private, men overrask meg gjerne!
Skal dette gå i pluss må ein bruke all strømmen sjølv uten lagring.
Beste scenario er nattvakt med elbil heile sommaren slik at denne kan lade på dagtid Smile og så reiser ein til syden om vinteren når solcellene er i dvale.
Korleis klarer ein ellers å bruke 4 kW midt på varmaste sommaren når det passerer 20ºC inne?
Og alternativ investering?
Eg trur nok for dei fleste er det eit betre investering med varmepumpe som sparar straum når ein treng oppvarming.

   #5
 5,569     0
Støttes. Er interessert i solceller på taket, og har vært i dialog med leverandør, men det har foreløpig strandet på at det er så utrolig dårlig butikk for meg* som kunde.

Hadde vært supert med litt mer info om modellene og tallene dere kondisjonerer modellene på. Kanskje jeg har regnet feil, siden flere og flere tilbyr solceller som er "lønnsomme fordi det har vi regnet ut, men ingen garantier altså..."

*) Viktig forutsetning hos meg er at alt av oppvarming og varmt vann betjenes av fjernvarme, med fast pris bestemt av selskapet som har monopol på tjenesten. Elektrisitet brukes primært til matlaging, lys, elektronikk og lading av elbil.
   #6
 155     0
Etter å ha mailet litt med selskapet kommer det frem at de har ignorert variable strømpriser, og de hevder at det ikke er noen åpenbar trend i strømpriser (etter å ha sjekket gjsnitttpris pr måned de siste 5 årene må jeg si meg uenig).

Ikke langt i fra svindelforsøk å hevde en avkastning på 2% her nåt de ikke ønsker å legge ut modellen sin slik at alle kan etterprøve den.
   #7
 348     0
Er enig i at dette har kimen til svindel i seg: Du blir tilbudt noe som du aldri vil kunne oppnå økonomisk lønnsomhet av.  Dette vet selger, som ikke greier faglig å dokumentere seg.  Og han tjener heller ikke penger, stakkars: oppsamlet årsresultat på 3 driftsår = minus 10,5 millioner.  Men noe skal man vel drive med.  Salget dekker heller ikke kjøpers behov for nødvendighetsgode som man må ha, uavhengig av den økonomisk lønnsomheten.

Spørsmålet man forlengst burde stilt var: hvem er den reelle svindleren her, og som muliggjør at slik unyttig, gjensidig ulønnsom, økonomisk næringsaktivitet får utfolde seg.  Har du noen forslag?
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 3     0
Hei!

Vi har brukt SIMIEN for å regne ut forbruk og produksjon. Da blir produksjon fra solpanel beregnet basert på lokasjon, orientasjon, vinkel, og skjerming på horisonten. I denne rapporten er det tatt utgangspunkt i en enebolig på Holmestrand. Det er da lagt til grunn 1kr/kwt i lønnsomhetsberegning.

Forstår det er mange tvilere her, det er vår feil at vi kom med en slik påstand uten å vise til beregningsmodellen vår, dette forstår vi selvfølgelig. Vi vil offentliggjøre studierapporten snart, dette vil klargjøre hvordan vi kom frem til vår konklusjon.
Signatur
   #9
 4,193     0
1 kr/kWh tror jeg ikke er realistisk på kort sikt om man produserer mer enn 1000 kWh.

Best case å bruke strømmen selv, da sparer man nettleien og strømprisen. Nettleien er jo høy også om sommeren, typisk 50 øre kWh - strømprisen i sesong for solceller er ofte vesentlig mindre, akkurat nå er det 11 øre... Høyeste pris i år har vært rundt 55 øre, laveste godt under 5.

Worst case er eksport av strømmen på sommeren når sola skinner, da er det 1/10 av estimatet i modellen.

Kardia - hva er lønnsomhet med strømpris på 25 og 50 øre?