#41
 279     0
leca kan brukes runt murar undgå sand der trives maur
Signatur

HSt
   #42
 26 520     Lillestrøm kommune     0
Leca isolerer hvis luften står stille det gjør den ikke langs en vegg.  Skal en ha effektiv isolasjon må det derfor noe annet der enn løs leca. Det stemmer med virkeligheten at det ikke er fornuftig med sand, huset forrige eier har fylt igjen med finsand over alt langs hus og garasje Sad   Mauren trives nesten overalt.

Isodren har sagt til meg at fyller vi med løs leca utenfor Isodren bør vi ha en grunnmursplast mellom da det ellers blir for mye luftsirkulasjon.
  (trådstarter)
   #43
 65     0
Hei

Når det gjelder maur og mus så har vi hatt "egne" tester der vi har hatt pakker med ISODREN plater liggende på kaldt lager med mus på lagret. Vi har ikke funnet noen angrep eller reir i platene.

Vi har prøvd å legge plater i nærheten av maur tuer for å se om det er av interesse.

Har ikke funnet noe maur angrep der heller. Snakker med en som kjenner disse dyrene og han mente de ikke "spiser" EPS en men at de får "lune" fine reir i materialet. Att det ikke angrep ISODREN trodde han hadde sammenheng med Bitumen som limer EPS kulene sammen. Bitumen er et stoff maur og mus ikke liker.
Det andre han mente kunne ha en sammenheng var at åpenheten i platen på grunn av dens sammensetning gjør at de ikke får den "varme lune" reiret de ønsker.

Levert en test til et selskap i Vestfold for flere år siden men fikk aldri noe svar derifra. Skal se om vi ikke kan få laget en test av en uavhengig instans i løpet av vinteren så får vi dette bekreftet eller avkreftet.
Signatur
HSt
   #44
 26 520     Lillestrøm kommune     0
Hm, testen der de matet maur med EPS og XPS lå i Vestfold ..., har de utelatt et negativt resultat ?

At maur går i EPS tror jeg er dokumentert, men det kan hende at det er EPS med varme over og at EPS lags grunnmur er tryggere. XPS trodde jeg var rimelig trygg, tross testen jeg refererer til. Tankene om bitumen er det jeg også har, men uten et sikkert svar er jeg usikker på om jeg skal legge isodren der jeg planlegger å bruke dette på hytta ... (tette en V-formet drensgrøft i fjell for å legge gulv over).
   #45
 270     0
Beklager om denne tråden er for gammel til å åpnes på nytt, men gjør et forsøk.

Holder på med planlegging av utbytting av drenering og etterisolering utvendig på hus fra 1970-tallet. Har lest positive ting om Isodren, men ser mange er skeptisk til løsningen. Fra videoene som ligger på YouTube ser det jo ut som at produktet fungerer utmerket for drenering av vann, pluss man sparer seg mye bortkjøring av fyllmasser og tilkjøring av singel.

Hvordan er løsningen ved isolasjon over bakkenivå i tillegg, monterer man da dekklisten på toppen under bordkledning istedenfor? Hvordan gjøres det om man velger XPS over bakkenivå, følger man fortsatt anvisningen som vist i denne PDF-en?

Leverer dere Isodren i Møre og romsdal, nærmere bestemt mellom Ålesund/Molde. Hva er estimert pris/m2? Er snakk om mellom 50-65 m2 ca. Er snakk om 100mm Isodren med oppfylling på 2,6m for 15m og 0,5m for resterende lengde.

Hva ble konklusjonen med Isodren og maur?
HSt
   #46
 26 520     Lillestrøm kommune     0
Har ikke sett på linken din men i annen tråd husker jeg at vi fant 2 oppskrifter en hvor de byttet ut isodren med noe stivere over bakken og pusset på dette. Når jeg har e-postet en gang med isodren så fikk jeg vite at de ville ha grunnmursplast mellom isodren og løs leca fylling (for store luftbevegelser i løs leca). Ellers er jeg alltid litt skeptisk til dette med stedlige masser helt inn, har en fuktfeil i huset her og lyrer på om det ikke er fall på masser under bakken som leder vann inn mot mur (nå mangler isolasjonen også her). Av andre produkter som har kommet til er Jackon med en isolasjonsplate med huller i.

I maurtesten som foamglas refererer til så satte de isolasjonen inn til maurene, det jeg lurer på er om maurene ville valgt noe annet hvis det var f.eks jord der, mauren fikk ikke valg mellom flere materialer i testen. Jeg har ikke sett noe o isodren og maur, hverken positivt eller negativt.
   #47
 270     0
Var det jeg tenkte på, regner med at måten overgangen fra under bakkenivå til over bakkenivå er utført på samme måte uavhengig av hvilket materiale man velger å ha (tenker da på måten det er gjort på i linken min).

Tenker å fylle med 11/16mm pukk, ikke løs leca. Trenger jeg da grunnmursplast utenpå platen? Mener jeg leste at dette var smør på flesk i denne eller en annen tråd. Uansett så vil man vel bruke stedlige masser helt inntil platen her, så pukk vil kun være rundt drensrør 25cm x 25cm.

Ser at med Jackon Thermodren så må man bruke drenerendes masser til oppfylling, så da faller det alternativet bort (med utgangspunkt i at Isodren fungerer som beskrevet).

Er det trygt å gå ut fra pris på 340 kr/m2 for komplett Isodren-pakke (plater, topplist, fiberduk, fugemasse, festemateriell og plugger) eller er dette for lavt/høyt?

   #48
 29     Hedmark     0
Hei Steinar,

Flott at produsent har en tråd her hvor vi kan stille spørsmål.

Jeg har nå brukt en ukes tid med finlesing av Sintef-blader/-undersøkelser og informasjon fra Isodren/Pordrän, Platon og Thermodren. Jeg heller mot produktene dere og Pordrän har, til vårt hus fra 1954 med grunnmur av betong plassert på toppen av en fjellknaus. Kjelleren vår får kapillært fuktopptrekk fra grunnen (synes på betonggulvene), samt synlige fuktmerker på veggene, spesielt synlig når det regner større mengder, pluss smeltevannet om våren. Derfor virker toveis lufting av betongen som den beste løsningen.

For å kunne konkludere på én drenerings- og isoleringsløsning for vegg og gulv, har jeg noen spørsmål jeg håper du kan svare på:

  • 1. Mus/rotter: Siden deres produkter har vært mye brukt i Sverige, så ser jeg på svenske nettsteder at det forekommer situasjoner der Isodren/Pordrän er foretrukket som bosted for mus/rotter, se for eksempel her: https://www.brabyggare.se/sok-forfragan/gravning-och-omlaggning-av-avloppsror-utanfor-hus-142170/ og https://www.byggahus.se/forum/threads/rattorna-har-foerstoert-draeneringen-pordraen.293563/. Det spekuleres videre i store mørketall angående dette, siden dette tross alt ikke er en reklamasjonssak mot produsent og ender stort sett med at kunder (slik som den ene linken viser) heller bestiller ny dreneringsjobb når skaden er oppdaget. Hva slags løsninger anbefaler du for å stoppe rotter/mus til å grave seg ned i jorden og inn til dreneringsplatene dine? Har dere noen anbefalte, finmaskede stålnett som kan legges i jorden 5-10 cm under planert nivå for å stoppe rottene å grave seg ned til Isodren?

  • 2. Punktliming: Grunnet plassforhold i dreneringsgrøften, kan jeg puktlime Isodren-platene i stedet for å benytte platepluggene deres? Har dere i så fall et egnet produkt for dette? Eventuelt, kan jeg etterfylle masser oppover etter hvert som jeg monterer platene og filterduken "løst" på veggen?

  • 3. Pordrän: Jeg forstår dette er samme produkt og konkurrenten i Sverige, men tilnærmet ukjent i Norge. Ut i fra hva jeg kan lese om historien, er dette rett og slett samme folkene som skapte Isodrän, men som et nytt selskap og egen produksjon (også i Sverige). Her er hva jeg fant om selskapet, skrevet av en svensk entreprenør (brukernavn "pelen") som benytter både Isodrän og Pordrän, en tråd over to sider: https://www.byggahus.se/forum/threads/isodraen-eller-pordraen.64583/. Kan du si noe om hvorfor vi skal benytte den ene overfor den andre, eller er det to sider av samme sak bortsett fra at dere som norsk importør og distributør har gått gjennom kostnadsprosessen med å få det Sintef-godkjent og derav en solid merkevare i Norge?
På forhånd takk for tilbakemelding.