#91
 2,984     Vestlandet     0
Eg løftar ein gamal tråd litt med å ta opp at spørsmål frå dei første innlegga. Eg lurar på dette Snektriker spurde om,men ikkje fekk skikkeleg svar på.

Slik eg har forstått det vart det levert ein del lettklinkar med for høgt sulfatinnhald frå Belgia. Dette førdr til at grunnmurar rett og slett smuldrar opp i kontakt med fukt. Omfanget av dette er begrensa til vestlandet og vestkysten opp til trøndelagsområdet. Dette gjeld Leca levert på 70-talet, kanskje og 80-talet.

Det eg lurer på er om ein veit det første året dette gjeld for? Kva år vart den siste dårlege Lecaen levert? 70 og 80 talet er litt upresist. Er det eit årstal ein kan anta at det er trygt med leca før det? Kva med etter?

Grunnen til at eg lurer er at i heimbygda mi er det ganske mange hus bygd på 70-talet. Ein del av dei er bygd med Leca grunnmur. Er det slik at ein må riva innvendig panel eller grava opp utvendig og pirka i muren på kvart hus for å sjekka dette?
Signatur

   #92
 2,984     Vestlandet     0
Kan Weber Leca, eller nokon andre, svara på dette?

Eg vurderer å kjøpa hus på Vestlandet frå kring 1970 med Leca grunnmur.

Kan ein enkelt sjå dette på grunnmuren?
Må ein bora i heile muren for å sjekka?
Er dette eit problem som kan oppstå i ettertid?
Kva tid vart det første dårlege partiet lecablokker levert?
Signatur
rnh
   #93
 1     0
Jeg skal restaurere en gammel låve, hvor fjøset er i laftet tømmer. På en av de 4 veggene i fjøset er de nederste stokkene råtne og jeg har tenkt å erstatte dem med Leca.
Mitt spørsmål er følgende:
1.Hvordan forankrer jeg de gjenværende veggene av tømmer i Leca muren ?
a.De er i dag bunnet sammen i laftingen, men når jeg fjerner de råtne stokkene trenger jeg å sammenføye Leca muren med de gjenværende veggene.
2.Jeg vil ikke bytte alle tømmerstokkene i den veggen som er råtten med Leca, kun de 7-8 nederste stokkene. Hvordan forankrer jeg de gjenværende stokkene oppå Leca muren ?
3. Hva bør jeg bruke mellom lecaen og tømmeret for å unngå råte/fukt ?

Låven står i Nord Norge og er til tider utsatt for sterk vind (sydvesten), så jeg må ha solid forankring så ikke låven blåser av muren.

Håper dere har noen tips.
   #94
 5,432     Akershus     1
En ganske nyttig tråd for mange, men som plutselig ble glemt, synd Komlo og rnh ikke fikk svar på spørsmålene sine. Siden nå Leca Norge har begynt å svare i annen tråd her, kunne de kanskje like gjerne oppdatere denne? Det var forøvrig spørsmål her forrige dagen igjen omkring dette med lecablokker som smuldret opp. Tråden her tar jo opp dette spørsmålet til en viss grad. Her er forøvrig en link.

https://www.aftenposten.no/norge/i/LnAqP/Sitter-du-pa-en-lecabombe