#11
 3,587     0
Da anbefaler jeg heller folk å tenne et stearinlys eller to på bordet om de fryser av å bytte til LED.

Jeg har en slektning med ei fjellhytte, uten strøm eller innlagt vann, fra slutten av 1950-tallet, fra lenge før plusshus-konseptet ble funnet på. Den er slik bygget at vi begrenser bruken av stearinlys mot kvelden for at ikke hytta skal være altfor varm til at vi får sove når vi legger oss.

(Grunnarealet er 20 kvm, og det hører med i 50-talls-livsstilen at jeg har vært voksen #7 til å overnatte der samtidig; det bidrar jo også til varmen.)

   #12
 24,668     Akershus     1
Et annet moment som ofte glemmes: etter krigen var husbanknormen 80 m2 med en mer eller mindre brukanes kjeller under. I dag "må" en øyensynlig ha 3*80 i 3 etasjer og alt skal belyses og varmes opp og kjøles.
Signatur
   #13
 10,486     Akershus     0
Jeg har lagt gulvvarme i 7 cm betong i kjelleren. Det tar et døgn å regulere.
Signatur
   #14
 279     0
Hej erfarenhet med ökt energiforbruk og gjennvinning og gulvvarme jag satt en gang I tiden med en kunde ssom klagde på akkurat dette o har en treg gulvvarme må ex22 Grader på termostaten så matte genvinnern stå på 5 grader lavere ellers slog alla termotstater till samtili minst 5 graders diggerans ved panelovner kan en velge det er snabbare men trenger same forsell I grader för att ikke thermostat ska slå till samtili sen så spiller tregheten /Lagringen isolasjon ganska mye mer en vad mange beregner cellulose generellt lagrer 3- 5 ggr lengre
Signatur
   #15
 1,749     Norge     0
Ny undersøkelse: Energiforbruket i lavenergihus er ofte like stort som i andre hus
Folk skrur opp varmen.

TU omtaler en undersøkelse fra Danmark der beregnet energiforbruk sammenlignes med reelt forbruk i 230.000 eneboliger. Konklusjon: Det reelle forbruket endrer seg i de fleste tilfeller ikke når folk går fra standardhus til lavenergihus.

– Kravet om å bygge lavenergihus har vært den beste atferdsendringskampanjen vi har hatt. Men dessverre har den fått folk til å endre atferd i feil retning, sier professor Kirsten Gram-Hanssen fra Statens Byggeforskningsinstitut i Danmark, som står bak den ene undersøkelsen, til Ingeniøren.

Folk i lavenergihus skrur tilsynelatende heller opp varmen enn å kle på seg når det er kaldt.

Du som bor i passivhus: Er du enig med resultatene fra Danmark?

Nei jeg er ikke enig..
Jeg tror at forklaringen er at de som bygger lavenergihus bruker direktevirkende strøm og ikke varmepumper. Det er mange som gir uttrykk for dette her på forumet. Det er beviselig billigere å legge varmekabler med dagens strømpriser. Forskjellen på lavenergihus og tek 10 er veldig liten. Passivhus er ikke noe annet enn en norm på strømforbruk. Det går fint å gjøre ett lavenergihus til passivhus ved å velge riktig varmesystemer og alt man får til A+(++) ting. Nå vet ikke jeg hvordan forskriftene i Danmark er men jeg svarer utifra norske.
   #16
 98     Stange     0
Som det påpekes i flere svar er det massen i betong som gjør gulvet tregt å regulere uansett om det er varmet av varmekabler eller vannbåren varme. Ved å legge gulvvarmerør med underliggende isolasjon og varmefordeling oppå betonggulvet gir det selvsagt raskere respons.

Det positive med oppvarmet betonggulv er at det er behagelig å ha et varmemagasin i bunn. En av årsakene til at det kan bli for varmt, kan være store vindusflater og sol. Når rommet plutselig utsettes for stråle varme fra vår felles utendørs energikilde, blir det for varmt uansett gulvvarme eller ikke Smile

Signatur
   #17
 1,015     Revetal     0
Om det er elektriske kabler eller vannrør som er støpt ned i betongen gir samme fasit; håpløst treg regulering og økt forbruk. Videre økt forbruk fordi gulvvarme i et nytt hus kjennes kaldt ut ved normal romtemp, skal det kjennes lunk må romtemp økes til 23-24 og der har vi også mye av forklaringen på overforbruket/budsjettsmellen ift beregnet energiforbruk.

Hovedårsak til at dette likevel velges er pris, det koster vesentlig mye mer å gjøre det optimalt med et ovenpåliggende godt isolert lag med god varmefordeling og tynnere og tettere rørføring.
De eneste positive sidene med stor og treg masse er mer optimal drift og utbytte fra enkelte varmekilder. Varmepumper og fyringsanlegg får vesentlig forlenget driftstid, og dette varmelageret kan også være en effektiv ekstra buffer for solfangere og vedovner med vannkappe som dermed kan klare seg med mindre akkumulator. Om det blir driftsstans i varmeanlegget på julaften blir det heller ikke kaldt med det første, så fordeler er det helt klart også.

Det rimeligste alternativet å installere, og det mest hurtigregulerte og effektive i nye lavenergiboliger er derimot å pusse inn tettsittende rør i en fri veggflate sentralt i rommet, gjerne brannmuren/pipa om tilgjengelig, eller innrammingen til peisinnsatsen. Samme prinsipp som funksjonen i dette var "i gamle dager", bare gjenfødt på en rask måte kun i overflaten. Jo større areal jo mer installert effekt/lavere driftstemperatur, men typisk kan det være nok med 10-20% ift gulvareal. 10m2 vegg med vanntemp 35C ved lufttemp 20C avgir over 1000 Watt. Mer trengs sjelden i godt isolerte hus, men murveggen har ikke samme temperaturbegrensing som parketten på gulvet, så 50C gir 2000 Watt

Samme veggflate kan ved behov også benyttes til kjøling.

Jeg forstår godt at de fleste likevel vil ha komforten med varme gulv, men hele gevinsten med å bygge passivhus er samtidig forduftet, det lønner seg langt mer å da heller få produsert mest mulig energi billigst mulig.
Signatur

   #18
 6,009     Finnmark     0
Hva er egentlig poenget med å hurtig regulere gulvvarme?
Har ikke de fleste ca samme temperatur hele tiden da?
Min mors anlegg er stabil på samme temperatur, nattsenking brukes når hun reiser bort par dager eller mer.......
Strømforbruk er ikke spesielt høyt heller, thermomurhus bygd i 92....
Tradisjonell oppvarming av vbv med elkasset Smile
Signatur
   #19
 1,015     Revetal     0
Det behøver ikke alltid være et poeng å kunne, noen er jo stort sett alltid hjemme, hvor varmt vi ønsker å ha det er den største individuelle variabelen.

De som ønsker god lunk på gulv og i rommet, vil få et unødvendig stort forbruk om det er tregt å regulere. Med kort respons er det komfortvarme kun i periodene vi bruker huset. Holder kanskje for mange da med noen timer på ettermiddag/kveld
Signatur
   #20
 98     Stange     0
Energiforbruket som en bolig «konsumerer  er et resultat dets tap gjennom vegg/tak/gulvkonstruksjon, og i prinsippet uavhengig av hvilket oppvarmingssystem som benyttes.

Om man har en gjennomsnittlig innetemperatur på 20 garder med bruk av panelovner, og 23 garder når du har vannbåren varme, skyldes selvfølgelig ikke merforbruket at det er vannbåren varme, men den økede innetemperaturen.

Dårlig regulerte anlegg kan være en kilde til merforbruk, fordi man da til tider kan få høyere innetemperaturer enn hva nødvendig/ønskelig er.

Vi anbefaler derfor å benytte «intelligente  romreguleringssystemer, som benytter «puls/bredde -modulering. Det vil si at det «pulser  inn energi i rommet, i akkurat passende «porsjoner , til at romtemperaturen holder seg presis på innstilt nivå.

Tomgangstap kan være en kilde til merforbruk i vannbårne varmeanlegg, men ved å benytte godt isolerte tanker, korte og isolerte rørføringer, behovsstyrte og frekvensregulerte pumper, kan dette minimeres til det neglisjerbare.

Vannbåren varme har den utmerkede kombinasjonen: den beste komfort, og full energifleksibilitet.

Det er alvorlige miljøaspekter heftet ved strøm som energikilde, da en stor del av Europas strømproduksjon kommer kullfyrte kraftverk.

Om Norge hadde vært en øde øy, med full dekning av miljøvennlig vannkraft, kunne man legge diskusjonen på hylla.

Men med stadig større overføringskapasitet mot våre naboland, og med øket eget forbruk til en stadig større elektrisk bilpark, er dette «utopi .

Vi tror at på samme måte som man i en tidsepoke la opp til oljefyring i Norge, og i neste forbyr det, vil også strømmen i Norge etter hvert bli sett på for verdifull og kostbar til å bli «sløst  bort på oppvarming, hvor det finnes så mange andre muligheter.
Signatur