517    4    1  

Nytt hus. Råd for isolering og oppvarming. Utallige spørsmål, energirådgiver?

 1     0
Tomta og tegninga har vært klar i flere år så dette er greit. Men ønsker å gjøre det mest fornuftige valget med tanke på energiforbruk. Er nok litt over middels inntressert i en god økonomi i huset, også  etter det er bygget. Huskroppen er kanskje ikke det beste, langt/smalt hesteskoformet hus 1.etg. 175m2+50m2 sammenhengende garasje samt en del glass. Men veldig fornøyd med løsningen, så det er ikke til diskusjon:) Nå gjelder det byggemetode/tekniske løsninger.

Hovedspørsmålet er nok om noen kan anbefale en energirådgiver som jeg kan stole på har god kunnskap for å prosjektere løsningene med?

For meg bunner byggemetode ut i 2 alternativ:
- Bygge "vanlig" etter TEK10/17 og legge penger i et varmeanlegg m/jordvarme?
- Satse mere på konstruksjon, mot passivhus og heller ha enklere oppvarming via strøm/gulvvarme (kanskje luftvarmepumpe)?

Utligner ikke en nærmest passivhus-standard kostnadene for et dyrt varmeanlegg samt at man varmer da dette like rimelig? 
Ser også for meg at jeg klarer å gjøre konstruksjonen litt rimeligere enn normalt da jeg selv er tømrer og baserer meg på en del egeninnsats.

   #1
 3 638     Asker     1
Veldig mange av løsningene her på BB har veldig lite med økonomi å gjøre, og mest med komfort. Man skal spare lovlig mye energi for å spare inn et varmeanlegg til 250-350k. Det er fort 10-15 år perspektiv (og levetid er...). Men gjør du ting mer selv er det bedre økonomi. Også sett noen rimeligere luft til vann varmepumper som kanskje gir fornuftig økonomi.

Signatur
   #2
 3 496     0
Veldig mange av løsningene her på BB har veldig lite med økonomi å gjøre, og mest med komfort.

... og å tro at det finnes ett sett vurderingskriterier for hva som er "riktig" å gjøre er ganske optimistisk Smile

Det gjelder også dimensjonering av ulike komponenter, f.eks. hvor stor andel av behovet som skal dekkes av en løsning. Noen sier med dårlig skjult stolthet at "VPen min tok oss gjennom sprengkulda helt uten tilleggsfyring", mens en annen sier: "Under sprengkulda var vi glade for å ha vedovnen; vi brant en halv favn bjørk". Den tredje sier at "Gassovnen fikk arbeidsrommet opp til skikkelig temperatur på en halv time, selv på det mest ekstrem-kalde". (Jeg er akkurat nå på vei ut av en influensa der jeg for ikke å "fryse ihjel" har vært avhengig av stuetemperatur langt over det VBV kan levere; da har gassovnen vært fin!)

Dessuten er "økonomi" et stort spørsmål om langsiktig eller kortsiktig. Nå som jeg har har penger gjør jeg investeringer som ikke lønner seg på kort sikt, men bruker jeg pengene på feriereiser, Tesla og slikt, da har jeg ikke reduserte kostnader den dagen jeg har pensjonen å leve av Smile.

Et ubetinget konkret råd: Er du tømrer og legger golvene selv: Legg for all del vannbåren varme! (Du behøver ikke være tømrer for å gjøre det, men er du tømrer, koster det det ihvertfall lite ekstra!) VBV har både gjøre med komfort (lune golv det viktigste for meg) og økonomi, og ikke minst fleksibilitet.

Kostnad til jordvarme avhenger enormt av forholdene. Må du bore brønn gjennom sytti meter løsmasse er det en helt annen kostnad en om du bygger rett på fjell. Og skal du flytte så mye masse rundt på tomta di at du kan legge ned horisontale kjølerør før du fyller på en meter løsmasse med plen på toppen, da har du ingen kostnad til brønnboring. Du røper ikke hvor du bor: Midtvinters-nytten av luft-til-vann VP ligger på et helt annet nivå i Kristiansand enn på Tynset. Og selv om det er lite utprøvede løsninger i Norge: Bor du rett ved vann eller elv, kan du vurdere med varmevekslere der, og slippe boring. (Men sjekk med myndighteter om du får lov, f.eks. av miljøhensyn.)

Personlig er jeg litt skeptisk til passiv/null-hus (samt "balansert ventilasjon") fordi de ofte begrenser en frihet jeg ønsker meg: Til å åpne vinduene og slippe inn vårluft og fuglesang og frisk duft av alt som vokser. Eller den nyrensede lufta etter et tordenvær. ... Vel, kanskje jeg "får lov" til å slå vinduer på vidt gap, men bare med dårlig samvittighet fordi det forstyrrer ventilasjonen og varmesystemet og pollenfiltreringen og ... Nei, jeg vil kunne kjenne vårduften uten dårlig samvittighet. Så med en gang en energirådgiver spør om jeg har vurdert balansert ventilasjon, svarer jeg: Ja - og avvist det!
   #3
 342     0
Det er som Børhaug sier over: dette forumet er smått opptatt av økonomi i ymse situasjoner, heller ikke energispørsmål. Men kom igjen dersom det gjelder teknikk og hva som er teknisk mulig. I og for seg et fullverdig paradoks, all den stund lovgiver har vært opptatt av å gjøre bygging av boliger dyrest mulig siden 17.oktober 2005.

Bruke energirådgiver til bygg som ikke skal bruke energi? Vel, registeret over denne støtteverdige aktiviteten finner du her: https://www.enova.no/privat/radgiverregister/Om 7500 i Enova-støtte dekker hele «tiltaket , får du antagelig et varsel om når du spør.
Fordelene ifølge Enova ved å ikke klare tenke selv:
Gode grunner til å velge energirådgivning:
·Du får en grundig vurdering av boligens energitilstand, som gjør det lettere å prioriterer energitiltak.
·Du sikrer at tiltakene du gjennomfører sparer deg for mest mulig energi.
·Boligen kan få bedre energimerke.
·Med tiltaksplanen får du oversikt over hvilke tiltak som gir støtte fra Enova.

Du skal bygge nytt og delvis selv. Mine økonomiske råd er tre. De gjelder totaløkonomi.

a) du må være villig til å ta i et godt tak selv.
b) du må importere de (i relativt forstand) kostbare byggematerialene.c) du må fristille deg tradisjonell norsk byggetenkning.

http://byggebolig.no/byggebudsjett-anbud/er-det-mulig-a-bygge-hus-for-rundt-1-million-uten-tomt/msg778063#msg778063

Jeg konstaterer at c) allerede er en utfordring i ditt prosjekt.
Signatur
jaf
   #4
 6 047     tromsø     0
Hvis du er tømrer, så er det enkelt å beregne varmetap. En vegg på 250mm isolasjon isolerer bra. Si at det går 1kw å varme opp huset uten vinduer....Så er det vinduer. Varmetapet er 10 ganger større en for vegg. Så 10m2 med vinduer tilsvarer 100m2 med isolert vegg. Dette kan  du legge i et excel ark. Egentlig er det tegningen/løsninger som beregner strømforbruk. med 5-10cm ekstra isolasjon, (og litt lite vinduer) så slipper du en varmepumpe til 350k. Eventuelt en luft/luft til 20k. På et superisolert huis, kan selv gulvarme føles kaldt (på flisegulv). Fordi lavt varmetap, gjør at temperaturen i gulv ikke føles varmt. Da er parkett best.