599    8    1  

Betaling av deler via håndverker

 3     0
Hei.

Vi holder på å pusse opp kjøkken, og i den forbindelse har vi håndverker inne som har gjort hele jobben. Har fått faktura og dokumentasjon på arbeidet, og skal betale dette via bankoverføring som normalt. I tillegg er det en del deler og materiell de har kjøpt inn for oss med sin rabatt, og for at den rabatten skal gjelde ut til oss, ønsker de dette betalt kontant, men vi skulle få tilsendt kvittering osv. for evt. reklamasjoner. Det er ikke snakk om veldig mye penger, men rett over 10 000. Er dette ulovlig? Jeg er ikke kjent nok med regelverket og praksis til å helt skjønne motivasjonen.

Som sagt gjøres betalingen for selve arbeidet via bankoverføring, med MVA, det er kun disse delene spørsmålet gjelder. Jeg har skjønt at det er ulovlig å betale håndverkere over 10 000 kontant, men vet ikke om det strekker seg til dette caset også.

   #1
 3,587     0
Jeg synes dette høres litt suspekt ut! At du skal få rabatt bare dersom betalingen ikke kan spores får noen klokker til å ringe hos meg.

Når det er en grense på 10.000 kr, da er det en grense på 10.000 kr, juridisk sett. "Rett over" opphever ikke en juridisk definert grense.

Hvis håndverkeren framlegger kvittering/faktura for materiell-innkjøpene der det framgår at håndverkeren har betalt moms ved kjøpet, og dessuten gir deg en faktura/kvittering der det går klart fram at dere har betalt moms (og at dette er et regnskapsessig gyldig dokument, med f.eks. et fakturanummer), da er du på ikke fullt så tynn is - da kan ikke du klandres for å bidra til moms-svindel. (Fortsatt bryter du 10.000-kr-grensa.) Det bare høres litt underlig ut, dersom håndverkeren både har betalt moms selv, og fakturaen til dere går inn i regnskapet hans, hvorfor han da skulle ha noen grunn til å ønske kontant betaling.

Jeg forstår deg vel dit hen at materiellet er innkjøpt og installert, jobben er gjort. Så du må velge mellom å få det billig, eller å få det lovlig. Håndverkeren har bukta og begge endene: Han har uansett fått tak i materiellet billig, og kan hente inn mer penger fra deg om du krever sporbar betaling. Hvis det er snakk om 5% rabatt ville jeg krevet sporbar betaling. Får du beskjed om at prisen da er 35% høyere (pga. 25% moms, tap av 5% rabatt og ytterligere 5% for å ville avsløre forsøk på moms-unndragelse), da kan det koste deg flere tusen ekstra, for at loven skal følges. Det er fristende å ikke følge loven hvis det blir såpass dyrt. Da er det opp til din moral.

En annen mulighet er naturligvis å akseptere rabatten, men rapportere det til myndighetene slik at det kan undersøkes ved en revisjon av håndverkerens regnskaper. Har han alt sitt på det tørre er det jo kjempefint. Enhver bedrift bør "tåle" en offentlig revisjon av regnskapene. Hvis rapporteringen fra deg fører til at det avsløres moms-svindel, vil neppe den håndverkeren gjøre noe arbeid for deg i framtida!
   #2
 1,333     Bergen     0
Jeg har skjønt at det er ulovlig å betale håndverkere over 10 000 kontant, men vet ikke om det strekker seg til dette caset også.


Finner ikke at det er ulovlig å betale kontant over 10k, men du mister rett til fradrag og refusjon av mva. Dette betyr vel mindre for private, men der er likevel en risiko om mottaker utgir seg for å være næringsdrivende og ikke betaler skatt og mva.

Her er en lenke til hva Sticos sier om dette.
Signatur
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du står vel ansvarlig for deres mva betaling når du betaler kontant over 10k. Det virker som dette er en metode for å produsere svart omsetning.
  (trådstarter)
   #4
 3     0
At 10 000 er en juridisk grense og ikke dekker rett over 10 000 er jeg klar over, ja. Tenkte mer på om den grensa også gjelder når man handler deler via håndverker, eller bare for arbeid utført.

Men da er det flere som synes dette høres merkelig ut, ja. Skal ta en prat med samboer, men regner med vi kommer til å kreve sporbar betaling.
   #5
 708     Buskerud     0
Du står vel ansvarlig for deres mva betaling når du betaler kontant over 10k.  Det virker som dette er en metode for å produsere svart omsetning.  


Om de selger videre til kostpris, så tjener de jo ikke noe på dette, derfor skal de heller ikke skatte av det? Regner med de gjør dette for å forenkle regskapet sitt? Vanligvis føres materiell på regning slik at påslaget beskattes...

Virker som en hyggeli gest at de selger materiell uten påslag Wink
  (trådstarter)
   #6
 3     0
Det er der jeg lurer litt, jeg klarer ikke helt å se hva de potensielt tjener på dette, siden det jeg fikk inntrykk av – basert på at vi skulle få kvittering – var at de selger videre til kostpris.

Men samtidig så tenker jeg umiddelbart i samme baner som keal når de ønsker denne betalingen kontant, og blir skeptisk.
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg ser ikke helt for meg modellen, men utgiftsfører ditt innkjøp på et annet prosjekt så kan de kanskje få beløpet til å forsvinne. På pizzasjappa fikk jeg noen år siden utskriften fra bankterminalen når jeg ba om kvittering, antar de ikke registrerte dette på kassa men hadde ikke tid til kurs i regnskapføring så lot det være.

Det kan også være en måte å få inn kontanter til å betale lønn svart på andre enn ditt prosjekt

   #8
 3,587     1
Regner med de gjør dette for å forenkle regskapet sitt? Vanligvis føres materiell på regning slik at påslaget beskattes...

Virker som en hyggeli gest at de selger materiell uten påslag Wink

"Forenkle regnskapet" - det er vel dagens evfemisme. "Holde utenfor regnskapet" er vel et synonym.

Hvis de selger materiell uten påslag er det ingenting å beskatte. Ingen grunn til å holde det utenfor regnskapet av skattemessige hensyn. I så fall må de også holde innkjøp av materiell utenfor regnskapet - og det kan bli litt trøbbelsomt, MVA-messig, og i forhold til leverandører av materiell. Antagelig er det ikke holdt utenfor på den siden.

I et MVA-regnskap betaler du inn til staten det regnskapet vise at du har innkassert av MVA, minus det regnskapet viser at du selv har betalt av MVA. Når kun innkjøp til lager vises i regnskapet, kan håndverkeren trekke fra at han har betalt 25% moms når materiellet kommer inn til lager (dvs. 20% av fakturabeløpet), men ingenting i regnskapet viser at han har mottatt det samme MVA-beløpet fra kunden. Det betyr at håndverkeren får en profitt på 20% på dette materiellet - ikke som noen "hyggelig gest ved å selge materiell uten påslag", men som MVA-svindel.

Jeg må presisere: Det er fullt mulig at håndverkeren faktisk fører opp materiell-videresalget i sitt regnskap (dvs. uten noen "forenkling"), og at det der framgår innkassert MVA. Vi har ikke nok informasjon her til å hevde at akkurat denne håndverkeren forsøker seg på MVA-svindel. Beskrivelsen over er bare for å forklare på prinsipielt nivå. Det man kan spørre seg om er hvorfor kontant betaling er så sterkt ønsket i dette tilfellet.

Hadde håndverkeren overlatt en ubetalt regning fra materiell-leverandøren, med moms spesifisert, og sagt til kunden: Kan ikke dere betale denne direkte, uten at det behøver å gå gjennom meg? da ville det vært helt i orden, så sant ikke håndverkeren ba om kopi av fakturaen til bruk i sitt eget (MVA-)regnskap. Men da burde ikke håndverkeren ha noen interesse av hvordan denne regningen ble betalt.