5,499    12    2  

Bygge hytte i strandsonen, hvordan vet man om man "antakeligvis" kommer til å få lov?

 34     1
Hei

Tenker på å bygge hytte.

Har mulighet for å overta en tomt hvor det i dag står et 15 kvm anneks.
Tomtegrensen ligger 60 m fra sjøen og det vil være snakk om å plassere hytten ca 75 meter fra sjøen.

Det ligger tomter med hytter på alle sider av tomten, både nærmere sjøen og lengre fra, men disse er av eldre opphav. Tomten jeg snakker om her er vel nesten eneste tomten i området det ikke ligger hytte på.

Jeg er ikke interessert i å investere for mye i dette uten å ha en anelse om dette er håpløst eller antakeligvis lar seg gjøre. Skal man tegne hele hytten, skaffe entreprenør, levere nabovarsler og betale avgift for dispensasjonssøknad investerer man mye tid, følelser og penger i saken.

Dersom man da kommer på kommunen og de ler av forventningene dine har man egentlig bare kastet bort alles tid.
Jeg vet selvsagt at dette må gjøres i neste omgang og at man ikke har noen garantier før man setter i gang, men er det mulig med forhåndsuttalelser i slike sammenhenger?

Igjen, jeg vet at de ikke kan si "JA", men det hadde vært til stort hjelp om de kunne si "svaret blir mest sannsynlig NEI".

Hvordan går man egentlig frem?

Moderator: Rettet "stand" til "strand" i overskrift

   #1
 705     Vestlandet     0
Det går an å be kommunen om en forhåndskonferanse. Der kan du legge frem planene/ønskene dine, og kommunen kan gi en viss formening om de tror det kan bli godkjent eller ei (uten noe garanti). Ev. fortelle hva som må til for at de kan godkjenne. En dispenasjonssøknad må nok sikkert til uansett.
   #2
 5,570     0
Første steg kan jo være å snakke med kommunen. Du kan også lese reguleringsplan etc og se om det står noe relevant der. Ellers er det ikke sikkert det er kommunen som bestemmer. Tror det er fylkeskommunen som bestemmer om kommunen får lov til å gi deg dispensasjon.

I det hele tatt er det veldig vanskelig innenfor 100 meters-beltet.

Edit: Mye det samme som Lena123 sier, med andre ord
   #3
 25,351     Akershus     0
Anneks, deling av tomt? Bare deling kan by på problemer.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 34     0
KjellG: Det er en egen tomt med en liten 15 kvm "hytte" på i dag.
De som eier den aktuelle tomten i dag har hytte på tomten ved siden av, derfor er det naturlig å kalle det et anneks, men i praksis er disse tomtene helt seperate, tomten ble kjøpt med annekset på.
Det står oppført i "seeiendom.no" som "Garasjeuthus anneks til bolig" (det er ingen veier i området, så regner med garasjebiten bare er en formulering).


Jeg leste forsåvidt denne på forhånd:
https://www.bergen.kommune.no/tjenestetilbud/bolig-og-eiendom/bygging/byggesak/forhandskonferanse

Men jeg får inntrykk her at man er kommet ganske langt i prosessen allerede, man har søknaden mer eller mindre klar og ansvarlig søker med på lasset. Men det er mulig at det er dette som er veien uansett, at man bare går inn på et annet tidspunkt, det er klart at man må kunne gi kommunen litt mer info enn "en eller annen hytte omtrent her".

   #5
 4,269     0
Anbefaler også at du setter deg inn i reguleringsplanen for området, feks vil det være relevant om det er LNF eller fuglefredning eller lignende...

Videre må du søke dispensasjon, spørsmålet er da om dispensasjonen vil vesentlig tilsidesettelse hensynet til bestemmelsene i regelverket. For bygging i strandsonen vil du dermed måtte argumentere med at tiltaket ikke hindrer fri ferdsel etc. Du bør også gå gjennom byggesaker i området og se om noen har fått bygge om eller på etc i senere tid.

Til slutt ville jeg vurdert å snakke med både kommune og fylkeskommune, ofte er det sistnevnte som stopper slike søknader på prinsipielt grunnlag
   #6
 4,269     0
En annen grunn til å sjekke reguleringsplan - hvis du har skikkelig flaks er området regulert slik at det forbudet mot bygging i strandsonen er lokalt opphevet.
  (trådstarter)
   #7
 34     1
Hmmm...

Jeg fant et dokument som ligner på noe. Utarbeidet av kommunen, men heter "Forslag til bestemmelser og rettningslinjer" for området. Utfra avisartikler i kjølvannet ser det ut som dette er regulerende dokument.

Det er litt vanskelig å tyde, men her ser det i mine øyne ut til at området er regulert til "Fritidsbebyggelse", men i teksten som står til kan det tyde på at nybygg eller stor utvidelse ikke er tillatt. Litt synd da jeg ville mene at det er mer prinsipp en allment hensyn som ville hindret min planlagte hytte (men slik er det vel for de fleste).

I tillegg er det et ubebygget område like ved som står som "Fremtidig fritidsbebyggelse", men hvor det står tekst til at det ikke skal tillates bygging her før reguleringsplan for akkurat dette området foreligger.
Dette dokumentet er 8 år gammelt, men det er det nyeste jeg finner på kommunens sider.


Det er vel ikke annet å gjøre enn å spørre kommunen, da gjelder det bare å finne riktig sted å hevnede seg og smøre seg med tålmodighet.

Jeg skrev til kommunen her ang en parkeringsplass i området. Det tok 3 uker å svare at "dette er fylkesvei og tilhører statens vegvesen". Det tok nok 10 minutter å finne ut av og svare, jeg lurer på om de virkelig har så store innbokser at det tar 3 uker før man åpner post som sendes i dag.

   #8
 25,351     Akershus     0
Ikke riv garasjen/uthuset. Eksisterende bygg kan muligens danne en kile. 15 m2 er faktisk noe areal. Dersom det kan oppgraderes, så kan det inneholde sentrale funksjoner som kjøkken, toa og soveplass for to. Deretter sommertilbygg i form av telt eller lemmehytte.

På N. Langåra i Oslofjorden var det lemmehyttekoloni i ti-år. De var "midlertidige" og måtte pakkes sammen hver høst. Tror enkelte var bygget som "modællfly": trerammer med oppspent papir som var malt.

På Lyngholmen i Onsøy bodde to familier i telt hver sommer i en årrekke. Dere har fordel av bygning til oppbevaring.

En historie: en fester utenfor Fredrikstad fikk ikke fornye festekontrakten, itte på vilkår. Til slutt ga han opp og fulgte festekontrakten til punkt og prikke - han tok med seg hytta si! Tilbake sitter grunneier på den gamle hyttetrammen - noen ny hytte gies det ikke tillatelse til!
Ikke riv!
Signatur
   #9
 4,269     0
KjellG har et godt poeng. Samtidig kan man også argumentere med at riving av gammel stygg hytte og erstatning med ny arkitekttegnet er snillere mot omgivelsene.
   #10
 4,452     Vestlandet     0
Som sagt tidligere er det helt opp til hvordan området er regulert. Jeg eier for eksempel en tomt som ligger 25 meter fra sjølinja. Her er det ikke noe problem å bygge bolig, da kommuneplanen sier at byggegrense mot sjø er 25 meter i område definert som bebyggelse og anlegg, noe nettopp denne tomten ligger i. Litt lengre borte er det LNF, og der er det 100 meter som gjelder.

Dersom tomta ligger i byggeforbudsonen, så vil du ha en tung vei å gå om det ikke er spesielle forhold som går i din retning.
Signatur