21,150    11    7  

Bygge hytte - selv - hva er lov?

 59     1
Hei.

Kan man i dag (etter 1.juli) selv sette opp en fritidsbolig eller må man ha noen/firma som er ansvarlig e.l.?

Hvis det er lov, og man bruker et utenlands firma til jobben, kan man vel kalle det at man selv er ansvarlig og selv setter opp hytten?

Hvis det er lov, er reglene for at man selv kan sette opp fortsatt gyldig selv om:
- man støper egen ringmur/plate
- Det er våtrom i hytten
- Det monteres septik med utslipp

Skjønner at evt. el-arbeid med 230V skal gjøres av elektriker...

Fint hvis ikke denne tråden blir kuppet av noen som vil diskutere utenlandske firma eller om kompetansen min er tilstrekkelig for å gjøre noe av dette, men at vi forholder oss til lover og regler som er det jeg er nysgjerrig på og trenger hjelp til å finne ut av.

Takk Smile

   #1
 3,412     Akershus     2
Du må overbevise kommunen om at du har kompetansen som skal til.

Om du har utdanning/erfaring innen byggfaget, for eksempel som byggmester, er det greiere enn om du er otopat.
Signatur
Ebe
   #2
 4,452     Vestlandet     0
For egen bolig kan man søke om å ha ansvarleg selv, såkalt selvbygger. Da må du ha relevant utdanning eller praksis. Det må så KarstenBeate sier, søkes til kommunen om det. Du kan søke om selvbygger for hele eller deler av arbeidet.

Greit å sjekke hva forsikringen krever også...
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 59     0
Hei og takk for svar.

I og med at det går an å være selvbygger så regner jeg med det også finnes forsikringer for selvbygget fritidseiendommer, om ikke det selskapet jeg bruker til vanlig så sikkert ett annet.

Min svoger er tømrer med X års erfaring, skal være mer på prosessen, og vil så være en god kandidat for dette hvis ikke jeg kvalifiserer. Dog har jeg noen år på bakken med omfattende prosjekter. Vet ikke helt hva som kreves og det finner jeg vel ikke ut av før jeg spør den aktuelle kommunen.

Er det disse reglene som også gjelder for montasje av septik, grunnmur? Membranet på et lite bad på hytta koster ikke all verden å få gjort fra firmaet jeg brukte i huset i år så det tipper jeg at jeg gjør på den måten uansett. Men fikk vite at det ikke lengre er mulig å bygge egen grunnmur til vanlig bolig, regner med det stemmer, så lurte på om det var slik at når det gjaldt fritidsbolig så er det litt mer skjønn fra kommunens side når det gjelder fritidsbolig vs. bolig?

Hvis så skulle være tilfelle så vil vel det si at hvis man bruker utenlandske fagarbeidere så er vel de i og for seg pr. definisjon utdannet/erfaren innen byggfaget, men ikke sikkert kommunen ser det på samme måte? Smile
WF
   #4
 575     Haugesund     2
Ingen forskjell på reglene nå og før 1. Juli angående ny bolig/fritidsbolig.
Du kan som de skriver over her søke om å få personlig ansvarsrett for et eller flere fag, akkurat som før.
Du bruker helt vanlig søknadskjema, men istedenfor å liste opp ansvarlige frimaer leverer du et ekstra skjema der du søker om personlig ansvarsrett.
Du kan få ansvarsrett for alle roller og alle fag. Forutsetningen er at du kan overbevise kommunen om at tiltaket likevel vil oppfylle plan og bygningsloven og TEK10.
Det kan og skal være vanskelig hvis en faktisk ikke har satt seg skikkelig inn i PBL + TEK10.

Det eneste du MÅ ha andre til å sjekke er:
1) Overgang sluk/membran på våtrom og lekkasjesikring.
2) Huset skal trykktestes(teste damp/vindsperren)
(Disse uavhengige kontrollene gjelder ikke fritidsbolig med kun 1 boenhet)
Så ser ut som du kan slippe unna det.

Selve tilkoblingen til offentlig vann/avløp skal utføres av godkjent foretak.

Ellers kan du være både ansvarlig søker, prosjekterende og utførende for alle fag.
Inkludert skyting/graving, VVS, tømring og taktekking.
(Jeg holder på å bygge nå og har ansvar for alle roller og fag selv)

Elektro er ikke med, det kommer under egne regler og behandles ikke av kommune/byggesøknad. Her må du bruke godkjent installatør hvis du selv ikke er elektriker/automatiker og i tillegg har 2 års erfaring med boliginstallasjon.
HSt
   #5
 37,251     Lillestrøm kommune     0
Du henviser til at du vil bruke din svoger som konsulent. Han trenger da ikke stå med noe formelt ansvar men kommunen vet da at du har tilgang på ekspertise som trengs. Du må søke om ansvarsrett innenfor de forskjellige områdene.
Ebe
   #6
 4,452     Vestlandet     0
Det jeg mente med forsikring er at det i de fleste forsikringsavtaler for bolig er krav om at fagfolk skal gjøre alle arbeider på f.eks våtrom, bæresystemer osv. Hvordan de forholder seg til selvbyggere og bygg nå etter 1. juli vet jeg ikke.
Signatur
WF
   #7
 575     Haugesund     0
Det trenger nok ikke være gjort av fagfolk, men det heter at det skal være "fagmessig utført". Mener det kun er elektro som er beskyttet, at arbeidet faktisk skal utføres av fagfolk.

Men utførende skal ha ansvarsrett for det faget en utfører.
Har du fått personlig ansvarsrett og tar f.eks. bilder av rørinstallasjonen som viser at bøyeradius, fall og klammeravstand stemmer med monteringsanvisningen har du bra dokumentasjon på at det er fagmessig utført.

Har du beregningene på bæring/lasttabeller og bilder som viser at det faktisk er bygget slik kan ingen ta deg på at det ikke er fagmessig.

WF
   #9
 575     Haugesund     1
Det mange ikke vet inkludert flere byggmestere er at man kan velge energiberegning istedenfor.
Da trenger man ikke holde seg innenfor disse strenge u-verdiene til tak og vegg.

Tidligere trodde jeg Tek10 hadde utrolig strenge krav. Etterhvert som jeg ble kjent med den synes jeg den er genial, og veldig fleksibel.
Kjøper du varmepumpe/solfanger kan du f.eks. ha dårligere isolasjon i tak/vegger.
Eller større vindusareal enn TEK10 normalt tillater.
Plassering av vinduer i sør/vest kontra Nord vil også hjelpe på.
Bedre gjenvinner på ventilasjonsanlegg/tettere hus osv osv..
Så lenge en ikke bruker mer enn en viss mengde strøm pr m2 pr år er det helt innenfor regelverket. (Finnes minimumskrav til vegg/tak/gulv)
Det er slik reglene er og bør være. Det er forskjellige energibehov på forskjellige steder, noen har bygninger og fjell rundt seg som skjermer for all gratis solvarme, andre ikke. Det blir feil å si at alle skal ha akkurat like god isolasjon.
Det er jo akkurat pga energibruken disse reglene finnes.

Hvis trådstarter virkelig ønsker å være selvbygger vil jeg anbefale å sette seg inn i TEK10 + plan og bygningsloven. Tilgang til Sintef byggforsk er også veldig greit.
Hvis en har satt seg skikkelig inn i dette er det ingen problem å få ansvarsrett for alt selv. Går fort å lese gjennom, men tar et par måneder for å få det skikkelig inn.
  (trådstarter)
   #10
 59     0
Takk for svar alle sammen! Det ble til at vi kjøpte en hytte. Men den er liten, så påbygg skjer nok når jeg har fått litt klaus på plassmangel etter hvert Smile

Er det som ovenfor her blir forklart mtp. mitt spørsmål om ansvar osv. ifm. å sette opp en ny hytte også gjeldende påbygg på en eldre hytte?

Hytta er fra 1975. Må man bygge etter TEK-10 på påbygget selv om eksisterende hytte i dag langt fra har samme standard?