2 016    40    25  

EPS

 17     0
Hei. Vi har en bolig som er oppført i 1936. Drenering som var her var relativt enkel. som vi forøvrig akkurat har funnet ut av var det stablet stein (muret for hånd oppå) leire grunn.  Der det var støpt 2.70 ned. Vi hadde problemer med saltutslag, og noe kondens. ALDRI stående vann. Vi leste da om EPS (elektro pulserende osmose) eller noe der omkring. Selgeren møtte på befaring og roste systemet til himmels. Sjekket muren vår, og noen dager etterpå var dette montert. Saltutslaget forsvant og vi merket forskjell. Noen uker etter ble det tatt målinger av veggen. Han brukte faktisk måleapparat som var ment til trevirke..... Vi fikk da en etterlengtet beskjed. Vi kunne trygt begynne og innrede kjeller leilighet. Smile Så starter marerittet... Samboeren min går ned i kjelleren, gulvet er dekket av vann.. Alt vannet ser man klart og tydelig kommer fra der hvor EPS har blitt montert. Jeg tar straks kontakt med firmaet og gir beskjed, samtidig som jeg kontakter IF skadeforsikring. Jeg fikk beskjed med EPS selgeren. Dette er en naturlig reaksjon, da det har vært fuktig ute og kanskje vinduer har stått åpne. Jeg måtte kle igjen veggene, samt isolere. Da ville fukten gi seg... Hva faen liksom.. Jeg har heldigvis 1 år byggfag så litt kunnskap har jeg heldigvis. Jeg ba han ordne opp. Fikk da som beskjed vi kunne få tilbake 40.000+ for EPS systemet dersom vi ikke var fornøyd. Jeg spurte mannen hvor dypt han hadde laget hullene, jeg fikk som svar 10-14 cm maks. Så kom takstmann fra IF. Han målte hullet til 25 cm. Han spurte så EPS selgeren igjen hvor dypt han hadde borret. Hvor han fikk opplyst maks 22 cm.  Allerede her begynner selgeren og ro. IF gir oss avslag. Monteringsfeil. Selgeren tilbyr oss ingenting av hjelp. Vi går igang.. River inngang, terasse, støttemur, trapp, raserer en pent opparbeidet hage og fyller hagen med 90 kubikk med masser. Kostnad 350.000,- takstmann kommer tilbake med kamera.. hvor han filmer igjenom hullet på 25 cm. Hvem er dette sin feil? Skal vi måtte sitte med hele denne kostnaden selv? Har vi faktisk ingen rettigheter for og få dekket denne kostnaden? I vertfall deler av den? Det er jo bevis for monteringen har vert årsak til vann og skade på mur. Han kontaktet heller aldri sitt eget forsikringsselskap. Takker for gode råd. 

   #1
 5 568     1
Jeg kjenner ikke EPS - men har han rett og slett borret et hull gjennom veggen under vannspeilet utenfor?

IF ga avslag? På hvilket grunnlag? Mente de at dere må gå rett på selgeren?

Forstår det slik at dere har dokumentert dette godt. Kanskje det kunne være nyttig for dere å ta en time med en advokat. Dersom dere er medlem i Huseiernes Landsforbund ligger juridisk bistand innbakt i medlemskapet. Dersom ikke kan det uansett være verdt å bruke noen tusenlapper på juridiske råd om veien videre. Det er 350.000,- + tid brukt, liksom...

Rent bortsett fra å hyre inn EPS-selgeren, syntes jeg du har gjort det meste riktig. Kontaktet IF tidlig, dokumentert, utbedret. Håper du får noen gode råd, enten her eller fra andre kanter. Håper også at du deler videre utvikling i saken.
   #2
 5 411     Langhus     3
Jeg tillater meg å være noe uenig med psv (muligens for første gang Laughing

Det som er helt klart fra start er at det var et fuktighetsproblem i kjelleren.
Noe måtte gjøres før den kunne bli innredet.

Hullene som ble borret for dypt gjorde slik jeg ser det bare problemet mer synlig.
Om EPS kunne ha fungert for ditt hus som står med føttene godt plantet i vann, er umulig å vite i etterkant. Personlig er jeg grunnleggende skeptisk til EPS.

EPS er jo i forhold til graving relativt rimelig (som du har funnet ut i etterkant).

Jeg tror du sliter med å dytte normale dreneringskostnader (som du uansett ville hatt hvis korrekt montert EPS ikke hadde fungert) over på forhandler av EPS.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 17     0
psv. Takk for svar! Ja han har borret hull og punktert muren. Vi vil nok ta dette videre, det er helt klart en monteringsfeil i våre øyne! Og en usedvanlig uforutsett høy kostnad EPS bedriften har påført oss. Legger ved bilde!


Jafo. Helt klart, det var fukt problemer i boligen, er vel noe vi alltid har visst, Men da minimalt. Aldri stående vann..
Det var og "drens rør" som lå under sålen, gamle teglsten rør. og muren var igjen muret oppå stablet skifer stein. Så egentlig ble vannet ledet bra bort.

La meg og opplyse om att EPS fungerte nettopp i vår kjeller! Saltutslaget forsvant, og muren tørket. Problemet er att muren ble punktert. flere meter med sprekker langs gulvet. Vi fikk vanninnsig i kjelleren. EPS nektet for og ha borret for dypt, og kom med en rekke forskjellige borre lengder. Vi er ikke ute etter og skyve hele kostnaden på EPS firmaet, men syntest helt ærlig når selgeren GARANTERER som en fagmann, før vi starter med og innrede att dette vil fungere.. Jo da syntest vi det er for jævlig att vi skal komme dårligere utav det en vi var i første omgang! Vi måtte rive ALT som var opparbeidet rundt huset. Belåne på boligen på nytt. Og siden forsikringen ikke dekket dette, så måtte jeg sitte i en leid minigraver i 18 dager opp til 12 timer hver dag, 250 timer med egeninnsats til riving, og klargjøring før entreprenør kom med støtte maskin. Det igjen uten lønn fra arbeidsgiver for og få kostnaden til og gå rundt. (ikke sitte med basseng i kjelleren og ruinert leilighet) Vi fikk heller ALDRI tilbud om foreksempel og tette muren som takstmannen vår spurte oss om i ettertid. Det hadde kanskje vert redningen. Støpt igjen, montert eps på nytt med korrekt montering. Men vi fikk panikk, og leide entreprenør. Du kan se på bildet. Hva ville du gjort?


EPS - hull i mur.png - Engasjert
   #5
 5 411     Langhus     0
For all del, så synes jeg du har gjort mange ting riktig og kjenner følelsen av å sitte med skjegget fullt av 6-siffra regninger.

Har selv et tilsvarende prosjekt på gang, kostnadsberegnet til rundt 2 mill, hvor ingen ønsker å ta regninga.
Det vi gjorde var å ta kontakt med advokat relativt tidlig (regnet med at vi måtte kjempe mot et forsikringsselskap), og først etter vi hadde forsøkt via vår advokat å få entreprenør til å komme og utbedre og han nektet hyret vi inn ny entreprenør for å utføre jobben.
Saken er nå sendt til Tingretten som forhåpentlig vil fordele kostnadene for dette mellom utførende og hans forsikringsselskap.

Hvis jeg forstår rekkefølgen i din sak riktig:

1) du hadde saltutslag og indikasjoner på fukt i kjelleren
2) du monterte EPS
3) EPS ser ut til å fungere
4) etter en tid kommer det vann inn via hullene til EPS som er borret for dypt.

Hvor lang tid gikk det fra EPS så ut til å fungere og hvordan endret været/årstidene seg?
Det som er en av tingene med EPS er at når på året du måler første, og andre gang, samt hvordan det måles (f.eks bruke samme hull for måling som får tid til å tørke opp) kan gi et inntrykk av at det fungerer.
Signatur
   #6
 705     6
Aldri kjekt å tape (eller bruke kjedelige) penger, men det må forstås hva eps er, og hvordan det fungerer.

Hadde dere fjernet eps, tettet hullene, og tørket opp vannet, ville du jo vært tilbake til utgangspunktet. At montøren har vært inkompitent og sneket seg unna unnskyldninger etc. Er selvsagt ikke ok, men det har ikke forringet verdien på huset ditt når skaden var rettet opp i.

Eps påvirker ikke annet enn fuktvandring i vegger. En feilmontering og følgeskader er selvsagt kjipt nok, men han kan ikke lastes for kostnader og ulemper du har hatt med å gjøre dreneringen ordentlig. Det har hvertfall ikke påvirket tilsiget av vann utvendig.

Her er det du som huseier som har ansvaret i min bok. At verdiene i opparbeidet uteområde forringes ved dreneringsarbeid er vel heller ikke eps-mannens feil.

Du sier jo selv at eps fungerte. Hva om du hadde tettet hullene, og montert eps skikkelig? Jeg tror det hadde løst problemet ditt, men nå er det hvertfall skilkelig gjort. Eps blir aldri noe annet enn plaster på såret. Noe annet er naivt og tro.

Mitt råd er at du skiller sak fra følelser, for det gjør du åpenbart ikke. Håper denne tråden hjelper deg med å få ut frustrasjon i det minste, for det forstår jeg at du har..
jaf
   #7
 5 707     tromsø     4
Huset ditt mangler utvendig overfatevanns håndtering. Det er nødvendig for uten håndtering av lokalt overvann vil vann speilet gå opp og ned utenfor hus etter årstiden. Ikke tenk på at muren skal være tett som en demning mot vann utenfor boligen. Det er dreneringen som skal holde vannet ute. Med nok vann vil vannet til og med sive gjennom en murt bariere i alle porene som er naturlig i betongen. Eldre og nye hus mangler ofte lokalt overvanns håndtering.

  (trådstarter)
   #8
 17     0
Sakens kjerne er vel att vi fikk EPS montert for og slippe kostnaden med drenering. På det tidspunktet ville vi starte og opprette en utleidel i kjelleren. Som nå står 95% ferdig. Leser man på nettet får man opplyst av EPS utsalg i norge, noe slik som.. "monter EPS slipp drenering". Vi tenkte da hvorfor ikke? Vi fikk dette montert og dette fungerte. Etter noen uker kom firmaet som monterte dette tilbake og vi fikk fortalt/DOKUMENTERT nye målinger av muren. Det var en positiv og ønsket effekt, i følge daglig leder i firmaet. Vi fikk som beskjed: Bare begynn og kle igjen vegger, og begynne på utleiedelen. Som vi så smått hadde stendret opp. Vi tenkte dette var nå trygt. I ettertid har det vist seg fra begge takstmenn att montør (daglig leder) brukte måleinstrument som er beregnet for TREVIRKE.... Vi kledde igjen nesten alle veggene. Heldigvis bare nesten alle, å der sto gulvet, duk, stendere å alt i vann og fukt. derpå jeg kontaktet daglig leder igjen i epost. Da fikk jeg beskjed om att vann/fukt var endel av opptørkingsprosessen? Jeg skulle bare kle igjen veggene og isolere, så ville fukten forsvinne.. Jeg stillte da spørsmål med djupne på borr som jeg fikk opplyst til 10-maks 14 cm. Dette viste seg som vi fryktet var rett igjenom, 25 cm. Det har fortsatt aldri vært vann i huset før montering. Først nå er det dokumentert av firmaet selv att det er borret ut igjenom muren. Men firmaet prøver og vinkle det til att det var vi som opplyste om hvilke type mur vi hadde, da han selv var der på befaring og opplyste meg "dette var en engelsk hulkilsmur" dette var en mur som var veldig enkel og tørke med nettopp systemet deres. Problemet er vel når vi tok kontakt når problemene oppsto, så ble det vist NULL vilje, kanskje tette hullene slik som takstmenn sier nå, slik vi fikk boligen tilbake til slik den var opprinnelig. Vi visste heller ikke dette var en løsning. Vi er ikke akkurat fagkyndige på mur, eller eksperter på dette systemet.. Og vi fikk heller ikke svar fra firmaet når vi opplyste om feilen. Så vi satte igang med og grave opp og fikse drens. Vi følte att dersom vi ikke gjorde noe, så kunne det i verste fall bli mye dyrere og større konsekvenser. Vann i leilighetes delen som allerede var ferdig.Utdrag fra takstrapport fra EPS sin taktmann.

1.

SKADEFORLØP
********** AS har på oppdrag fra huseier montert EPS- anlegg i deler av kjeller. Ifølge gitte opplysninger var det forutsatt/opplyst hulkils mur med to sjikt murstein og hulrom mellom steinsjiktene. Utfra fremlagte bilder etter oppgraving på utsiden vurderer vi at murens oppbygging ikke er som forutsatt/opplyst, men at nedre del av grunnmuren mot nord (anslagsvis 50-100 cm over. (Merk vi som huseiere hadde ikke opplyst/opplysninger om dette)
3.

KONKLUSJON
Det konkluderes med at 12 mm hull for EPS-elektroder i grunnmur ikke har ført til innvendige følgeskader og ikke utløser behov for graving utvendig. selv om hull er boret gjennom innerste siktet på grunnmuren. Hullet eller evt. flere hull etter elektroder kunne vært tettet fra innsiden med for eksempel sementbaserte reparasjonsmasser.
Å etablere utvendig drenering /fuktsikring etter gjeldende forskrifter og anbefalinger anses som forventet vedlikehold på boligen fra 1937.

(Merk vi fikk aldri tilbud om reperasjoner, men og bare kle igjen, og få tilbake penger)Så noen av dere mener det er vi som leide inn denne bedriften skal sitte med hele kostnaden?
Er det rettferdig?

Vi måtte rive terasse, ramponere hage, inngansparti, plukke ned støttemur. 250 timer egen innsats. +++
   #9
 480     Sarpsborg     1
Om man oppsummerer:
1. Du ønsker å leie ut kjelleren din.
2. Kjelleren har fuktinnsig som må utbedres før utleie.
3. Du forsøker å unngå å drenere utvendig for å spare penger.
4. Produktet fungerte ikke, og du fikk tilbud om å få tilbake beløpet som var brukt på dette.
5. Du setter igang med skikkelig drenering, men ønsker at selger av et produkt som ikke virker skal bekoste dette.

Jeg forstår faktisk ikke helt hvorfor EPS-selgeren skal få all skyld her. At EPS er et tvilsomt system, hadde kostet deg et kjapt google-søk.

  (trådstarter)
   #10
 17     0
Har du i det hele tatt lest det siste jeg la ut? Produktet fungerte, når en selger forverrer en situasjon med feil montering, for så og snike seg unna, slutte og svare oss. Så ja, da syntest vi det er rett og rimelig han står for det som ble gjort utover dreneringen. Vi har ikke sagt han skal betale alt. Men vi menere og forholder oss til delt skyld i saken.