3,573
9
2
Hvem har ansvaret når de som graver drenering ødelegger?
4
1
Har hatt firma som har drenert rundt huset. I tillegg til å gjøre store ødeleggelser på beplantning helt unødig, er det ødelagt kledningsbord og grevd over strømtilførsel til utelampe. Hvem er ansvarlig for spesielt de to siste? Ledningen var det ingen av oss som viste om, men den lå i rett linje mellom huset og luktestolpe. Nå ligger den et eller annet sted i bakken der graveren lot den ligge, og den har fortsatt strømtilførsel, for kursen den hører til går stadig vekk. Jeg vet at man må regne med at det blir en del å rydde opp etter en drenering, men er det vi som er økonomisk ansvarlig?
Ved gravearbeid er det normalt at man må regne med en del skader og slitasje for området som det gjelder, inkludert transportvei til og fra. Det vil være vanskelig å komme med krav i ettertid for hvilke hensyn som skal tas. Samtidig bør det foreligge sunn fornuft for utførende entreprenør ved å ta hensyn for å redusere skader og slitasje.
Dersom arbeidet er utført på fastprisoppdrag vil firmaet gjøre jobben så raskt som mulig, og legger gjerne fyllmassene på uhensiktsmessige steder. Et firma som utfører arbeid på timebasis har ofte en bedre dialog med kunde, for å finne gode løsninger. Det burde gjerne vært en god og naturlig dialog i begge situasjoner, men realiteten spriker nok en del der - dessverre.
Skader på bordkledning er i bunn og grunn et direkte ansvar på entreprenørens side. Skader på busker/beplantning vil være vanskelig å si noe om uten å ha kjennskap til hva gravearbeidet innbefatter, og hvor skadene er i forhold til arbeidssted og nødvendig transportvei. Skader på transportvei er også vanskelig å si noe om uten å ha bedre kjennskap til omfanget.
Man kan naturligvis stille et krav til utførende entreprenør for å rette opp skadene. Det vil være en fordel å ta bilder av skadene og arbeidsstedet som dokumentasjon. Man bør videre utforme et skriftlig krav til entreprenør, som er presist og realistisk, man bør altså unngå å overdramatisere situasjonen. Sett opp et fornuftig kostnadsoverslag for hva det vil koste å utbedre de mindre skadene dersom du har kjennskap til hva dette vil koste. For større skader og skader med ukjent kostnad for utbedring, kan man skrive at det bør innhentes priser for å estimere kostnadene for utbedring.
Dersom utførende entreprenør ikke godtar kravet stiller situasjonen seg i et annet lys. Det vil da være avhengig av hvilken avtale man har med entreprenøren.
1. Kontrakt
Dersom man har skriftlig kontrakt eller skriftlig avtale med utførende entreprenør så er det denne som vil være avgjørende for erstatningsansvaret. Hva som er definert i kontakt vil være avgjørende for ansvarsforholdet. Dersom avtalen er inngått skriftlig via e-post er det alminnelig lovverk og rettspraksis som vil være avgjørende for ansvarsforholdet.
2. Muntlig avtale
Dersom man har en muntlig avtale og det ikke foreligger noe skriftlig, så har man en noe vanskeligere situasjon. Dersom utførende entreprenør estimerer kostnadene for utbedring til å være høyere enn firmaets fortjeneste på jobben, kan entreprenøren pakke sammen og forlate arbeidet. Ettersom det ikke foreligger noen skriftlig avtale som binder partene, vil det være vanskelig å opprette en sak i ettertid, og du som kunde sitter igjen med det store tapet.
Sender entreprenøren ut faktura på utført arbeid, så vil dette dokumentere at det finnes en avtale mellom partene. I så måte kan man holde igjen beløpet som man mener vil dekke kostnadene for å utbedre skadene som er påført under arbeidet. Det vil da bli opp til entreprenøren å godta denne reduksjonen, eller ta saken videre for rettslig behandling. I en slik situasjon er det normalt entreprenør som har bevisbyrden. I en sak som dette blir det derimot kunde som må dokumentere skadene som man mener er påført av utførende entreprenør.
"Nå ligger den et eller annet sted i bakken der graveren lot den ligge, og den har fortsatt strømtilførsel, for kursen den hører til går stadig vekk."
Dette er vel det første man bør ordne opp i.
Går kursen stadig vekk, så kan man vel ikke koble på sikringen igjen?
Jeg er ingen elektriker, men...
Ledning skulle vårt påvist før graving. Men det vanlige burde jo vært at entreprenør kontaktet oppdragsgiver og la til rette for ny ledning. Når vi la ny kloakk der jeg bodde før måtte de passere taknedløpsrør i bakken, det kom en tilleggsregning på å sette dette i stand siden vi hadde glemt å ta med dette i postene, men de ordnet alt ferdig mens grøften var åpen.
Avtale med entreprenør er tingen som mangler her.
Når det gjelder skader i hagen er nok dette noe du må regne med, det blir alltid mye mer en man selv regner med. De driver i hagen min nå, og de har en litt annen tankegang når det gjelder busker og gressplen en det jeg har, sånn er det bare:)
Dersom de faktisk har gravd over en strømkabel og latt den ligge nedgravd i bakken er det helt åpenbart at disse ikke er seriøse.......
Noe sånt som en drenering rundt hus burde være planlagt godt nok til at kabelpåvisning er helt greit å få gjennomført. Problemet er at de vanligvis ikke påviser private kabler. Jeg har selv "påvist" kabler som en proff mente at ikke var der. Han sjekket flere ganger, og mente det ikke fantes kabel. Han ble litt paff da jeg gikk og dro opp kabelen som lå bare cm under.
En utelampe bør det normalt være veldig enkelt å finne strømledningen til. Det er ikke veldig vanskelig å skjønne at lampa får strøm fra et sted, og finne sannsynlig vei den går. En fører som gidder å bruke en halv kalori bør normalt greie det helt fint.
Ved graving med maskin er det alltid han bak spakene som har ansvaret. Kan ikke avtale seg ut av det.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.