#11
 24,668     Akershus     1
Det må nødvendigvis bli mindre rom for enten tilluft eller fraluft. En ser jo at innerdel suger fra overalt ikke bare fra front

Sammenlign med utedelen der er også registeret tilpasset luft inn i flere retninger


Om en ser på denne, så er det en viftekonvektor beregnet for vegg, se side 5. Her suges luft inn i hele apparatets lengde i en åpning ved taket på 120 mm. Dette drives av en innvendig trommelvifte. Oppvarmet luft blåses ut i hele apparatets lengde på front, noe lavere enn midten.

Apparatet er 128 mm ut fra veggen og tett bak og under og på begge ender.
Om en nå flytter apparatet inn 128 mm i veggen? En beholder en åpning oppe på 120 mm til taket. Hvordan endres virkningsgraden? En erstatter kanalen på toppen med en buet kanal integrert i en apparatkasse som er 120 mm høyere og flytter toppgitteret til fronten i stedet. Hvordan endrer dett virkningsgraden? Er en buet kanal så mye bremsende på sirkulasjonen at det betyr noe, eller det knapt målbart?

Så langt jeg kan se er alle viftekonvektorer bygget slik, de suger luft fra en rist, leder denne til en vifte, gjennom register til utblåsningsris. Om en endrer litt på blikket, men uten i vesentlig grad å endre strømningsbolge og tilbakekobling fra innblås til sug, så ser jeg ikke hvorfor det gir dårligere virkningsgrad å flytte mekanikken, her 128 mm, inn i veggen.

Her er en for innbygging i vegg. Ser ikke noe om virkningsgrad. https://www.vvparts.no/produkt/riello-invisible-inverter-11-3-gen/
Signatur

TSt
   #12
 14,509     0
Selvfølgelig går virkningsgraden ned når det ikke lenger er like fri luftstrøm. Men på en viftekonvektor så taper en "bare" avgitt effekt når den bygges inn. Dvs antall watt den kan avgi på maks. På en varmepumpe som det spørres om her blir resultatet dårligere effektivitet på varmepumpen slik at en vil bruke mere strøm for å få samme varme i tillegg vil total effekten gå ned tilsvarende som på viftekonvektoren. Hadde det ikke vært slik så hadde en ikke trengt noen vifte på viftekonvektor siden en vanlig konvektor uten vifte skulle være like effektiv men det vet vi at ikke er tilfelle.
KE
   #13
 3,673     Hordaland     0
Jeg forstår ikke hva du mener med "like fri luftstrøm".
Men hvis du kan vise til produktene du omtaler så er det kanskje enklere.
TSt
   #15
 14,509     1
Ta utgangspunkt i en vanlig l/l varmepumpe og sammenlikne. Huske at det ikke bare er varme som kommer ut men at den trekker luften inn vanligvis i overkant og sender den direkte ut igjen. All form for kabling og rør vil gjøre at en får et dprligere produkt enn om det er helt åpent som det pleier å være. Igjen på en vifte konvektor tilkoblet varmtvann eller radiator som blir bygget inn så mister en bare deler av maks effekten. Men på en varmepumpe er innerdelen en del at hele systemet og en vil tape effektivitet på pumpen også i tillegg til redusert max effekt.
KE
   #16
 3,673     Hordaland     0
Da vil en få kraftig reduksjon i effektivitet så her må en gå i kompromiss med ønskene sine.

Hvor mye er "en kraftig reduksjon i effektivitet" mener du?
All form for kabling og rør vil gjøre at en får et dprligere produkt enn om det er helt åpent som det pleier å være.

Er det dette som er bakgrunnen for den kraftige reduksjonen i effektivitet? Jeg er ikke overbevist.
Hvis innedelen har tilkobling for spiro som kan fordeles til flere rom må jo det være helt supert fremfor å ha konsentrert varme ett sted. Ofte plasseres slike pumper i trappegangen for at man skal slippe trekken fra den samt at man ønsker at varmen fordeles litt mellom etasjene.
TSt
   #17
 14,509     0
Luft skal ikke bare leveres et sted, den må komme tilbake for å få varmen. Får en ikke noe sirkulasjon vil anlegget stå og forsøke å presse ut varmluft uten at en får noe stor virkning. Det er derfor en sier at en skal være varsom med å basere oppvarming på luft enten det er kjøling eller varming. Hvis du lurer så har jeg solgt flere standard løsninger fra ventilasjons firmaer og testet en del løsninger som gir overraskende dårlig resultat. Varmebatteri for å ikke få trekk fra ventilasjon etter varmegjenvinning er derfor den mest brukte men da har en ofte andre varmekilder ved siden av.

   #18
 24,668     Akershus     0
Her er varmen i huset levert av ett varmeregister/viftekonvektor med rørt til alle rom og retur under dørene. Det har vært godt og varmt og vi har kommet hjem fra vinterferie til «nettsenket stue på 10 grader. Med litt forsert kjøring var det grei temperatur på 10-15 minutter.
Virkningshgraden her er 100% idet jeg bare kjører systemet på omluft.
Signatur
   #19
 24,668     Akershus     0
Jeg er komme5 litt i stuss om hva vi diskuterer. TS skriver: « Er på jakt etter luft/luft varmepumpe som kan bygges inn i vegg . Vi har for det meste omtalt en viftekonvektor, mao den delen av en l/l varmepumpe som normalt omtales som innedel.

Mener TS her en integrert ut/innedel som i sin helhet bygges inn i en yttervegg, eller er det fortsatt en utedel og en innedel innebygget i vegg? En innedel innebygget i vegg har jeg vist et eksempel på i innlegg #11. Så langt jeg kan se er tapet i virkningsgrad i det eksempelet null prosent.
Signatur
KE
   #20
 3,673     Hordaland     0
Jeg er komme5 litt i stuss om hva vi diskuterer.

Hva trådstarter ønsker er ikke helt tydelig her. Men han har tatt med ett bilde som tydeliggjør hans ønske om en diskre utseende istedet for de tradisjonelle boksene som henger på veggen. At trådstarter ønsker det forstår jeg veldig godt. Får man i tillegg en innedel som kan levere luft til forskjellige rom via spiro kan man dra nytte av det.
Selv om Tst mener bestemt at det å bygge inn er ensbetydende med "kraftig reduksjon av effektivitet" er jeg ikke overbevis. Det er ikke noe i veien for å lage en innedel som har samme luftmotstand som de man som oftest ser i boliger, kanskje må åpningen økes noe, jeg tviler. Men jeg har etterlyst produkter her, særlig disse produktene som Tst mener er dårlige.
Hvis man finner luft/luft varmepumper med innedeler tilsvarende integrerte viftekonvektorer ser jeg ikke hva som skal være ulempen med dette.
Det eneste tapet man kan få er at viften må bruke mer effekt for å drive luften rundt. En ec vifte på balansert ventilasjon som flytter 500m3 i timen bruker noen hundre watt på fullt, jeg har ikke tro på at dette alene kan drive effektiviteten så til de grader ned som ordet "kraftig" kan tolkes.