Hvis jeg utelukkende fyrer med ved kan jeg da bruke 7200 kr i strøm til vp før vp blir dyrere (eks. avskriving og vedlikehold).
Ja, og for 7200kr i strøm til en varmepumpe (ikke til panelovner/varmekabler etc...) får du nok ut langt mer varme enn for 7200kr i ved (så lenge du betaler noe i nærheten av markedspris for den), enten du "bryr deg om" hvor mange kwH den veden inneholder eller ikke. Men så lenge du er uvillig til å si noe om hvor mye ved det er snakk om (som lar seg regne om til et anslag på varmebehov), så blir resten av denne tråden diskusjon på linje med "hvor langt er et tau?"...
Kom litt forløsende variabler frem etter hvert. 6000 liter, forutsetter bjørk, gir 7200kWh avgitt varme. Det holder varmen i huset, så da skal varmepumpen avgi den samme energien siden det ikke er annen oppvarming. SCOP, årsvarmefaktor på 3 betyr du er årsforbruk på 2400 kWh. Regnes avskrivning over 10 år koster pumpen 2300,- i året. Nå ligger det itl å få noe renteinntekter av sette penger i banken, så om innskuddsrente var 5% og en trekker av skatt på inntekten så kan en si at en "taper" 800 av å sette pengene på varmepupe enn på konto. Så, årlig kost blir 3100, Da er det 7200-3100=4100,- igjen til å dekke strømregningen på 2400kWh. Det betyr, all strømpris under 4300/2400=1,8 /kWh blir overskudd og 800 i avkastjing som å ha pengene i banken. Etter 10 år vil en strømpris på 1,8 /kWh gi enten 8000,- i beparelse eller om en valgte å sette 23000,- i banken, 8000 i renteinntekt, men da tenne opp ovnen og bære på 6m3 ved gjennom vinteren. God trening.
Det blir fort til at en har det stabilt litt varmere enn det man hadde uten varmepumpe. Jeg liker min men på sentrale østlandet kommer man ikke langt med 2400 kWt i et gammelt hus. Hvis jeg ikke hadde hatt "gratis" ved så hadde jeg ikke brukt mye ved etter at vi installerte varmepumpe. Enkelt, mindre arbeid, mindre støv, aldri 12 grader om morgenen lenger, og ikke et enormt hopp på strømregningen med noenlunde normale priser.
Godt regnestykke det. Men man kommer vel ikke langt med 2400 kWt? Vil ikke pumpen bruke mye mer i løpet av et år?
Har montert en nøyaktig energimåler på kursen, så fasit får vi om et år 😅
Du kan klare å få den til å bruke mere, men mye mere som det doble, det skal du slite med. Da må du hjelpe til ved å ha viduer åpne. Den VP du har trekker maks 1,8 kW vil jeg tro, så den kan få på fullt i i over 1300 timer. Du vil nok mer se den ligger på 600W. så du kan drifte i 4000 timer. Da er 6 måneder gått. Vell, du har måler så du fpr svaret etter hvetl Og du vil erfare størmprisen også etter hver. Blir den 1 kr og ikke 1,8 så kan du snart bruke det doble og enda ha samme intjening.
Hvis TS forteller hvilket nettselskap en har så finner vi nettleien også. Nå er strømstøtten ikke basert på gjennomsnitt i mnd lenger så den klipper mere prisen på toppen slik at det er letterer å finne en nesten maks pris en vil betale for strømmen. Men i sammenlikning så må en husle på at en må sammenlikne det samme og det vil en jo trolig ikke gjøre. Det vil jo bli en annen temp i hus med varmepumpe enn når en kun baserer seg på en vedovn. Men jeg tror en vil spare allikevel. Det er kun når en har gratis ved eller veldig rimelig at en kommer ut negativt.
Jeg vurderer å få installert ved ovn for kosens skyld. Har varmepumpe i dag. Og det vil aldri lønne seg for meg økonomisk å sette inn ved ovn. Så regnestykket blir litt "urettferdig" da avskriving på vedoven ikke er med i regnestykket.
Ja, og for 7200kr i strøm til en varmepumpe (ikke til panelovner/varmekabler etc...) får du nok ut langt mer varme enn for 7200kr i ved (så lenge du betaler noe i nærheten av markedspris for den), enten du "bryr deg om" hvor mange kwH den veden inneholder eller ikke. Men så lenge du er uvillig til å si noe om hvor mye ved det er snakk om (som lar seg regne om til et anslag på varmebehov), så blir resten av denne tråden diskusjon på linje med "hvor langt er et tau?"...
SCOP, årsvarmefaktor på 3 betyr du er årsforbruk på 2400 kWh.
Regnes avskrivning over 10 år koster pumpen 2300,- i året. Nå ligger det itl å få noe renteinntekter av sette penger i banken, så om innskuddsrente var 5% og en trekker av skatt på inntekten så kan en si at en "taper" 800 av å sette pengene på varmepupe enn på konto. Så, årlig kost blir 3100,
Da er det 7200-3100=4100,- igjen til å dekke strømregningen på 2400kWh. Det betyr, all strømpris under 4300/2400=1,8 /kWh blir overskudd og 800 i avkastjing som å ha pengene i banken. Etter 10 år vil en strømpris på 1,8 /kWh gi enten 8000,- i beparelse eller om en valgte å sette 23000,- i banken, 8000 i renteinntekt, men da tenne opp ovnen og bære på 6m3 ved gjennom vinteren. God trening.
Har montert en nøyaktig energimåler på kursen, så fasit får vi om et år 😅
Du kan klare å få den til å bruke mere, men mye mere som det doble, det skal du slite med. Da må du hjelpe til ved å ha viduer åpne.
Den VP du har trekker maks 1,8 kW vil jeg tro, så den kan få på fullt i i over 1300 timer.
Du vil nok mer se den ligger på 600W. så du kan drifte i 4000 timer. Da er 6 måneder gått.
Vell, du har måler så du fpr svaret etter hvetl Og du vil erfare størmprisen også etter hver. Blir den 1 kr og ikke 1,8 så kan du snart bruke det doble og enda ha samme intjening.
Januar - mars 33,95 øre/kWh
April - desember 42,30 øre/kWh
Fast delene regner vi med at en må betale alltid så den kan vi holde utenfor.
Så kan vi regne litt. Hva slags ved er det i storsekkene ? Type treslag ?
Har varmepumpe i dag. Og det vil aldri lønne seg for meg økonomisk å sette inn ved ovn. Så regnestykket blir litt "urettferdig" da avskriving på vedoven ikke er med i regnestykket.