Torgersen (#5): "vær obs på at varmepumpens tap til avriming i dette arket er trukket av. Desverre så ser vi ikke så ofte slik informasjon fra våre kolleger i markedet."
Eg er ikkje sikker på om eg forstod denne heilt.... Ein del av kollegaene har testa varmepumpene sine etter standarden EN14511. Her skal avriming vere inkludert når det er aktuelt. Altså er denne informasjonen med, og det du driv med er feilinformasjon om konkurrentar (folkeleg kalla "skitkasting"). På den andre sida finn ikkje nokon stad at Alpha Innotec har testa sine varmepumper etter EN14511 (alternativt etter ISO 5151) - men kanskje eg har oversett noko? Temperaturendringa er ein viktig parameter; du får høgare varmefaktor dess lågare inntakstemperatur det er på vatnet. I testkurvene du viser er det ikkje sagt noko om temperaturendringa i vatnet du varmar opp.
til #10: dette vart eg ikkje noko særleg klokare av.... Kva vert blanda i ein "blandekrets"? Er vatn på akkumulatoren varma opp berre av VP, eller er det tilleggsvarme her (elektrisk, gass, ...)?
Nå trekker du nok konkluksjonen litt langt, jeg sa at en del av kollegene i markedet ikke så "ivrige" på å dele ut informasjon om produktene de tilbyr, eks. hva varmepumpen yter når det er kaldt være ute. Dermed sammenlignes det nok en del epler og pærer fra tid til annen, i og for seg greit nok det.
Alpha-InnoTec er ikke så hemmelighetsfulle, men siden slik informasjon blir en del MB så tok jeg ett uttrekk fra en manual hvor det tydelig kommer fra at varmepumpene er testet etter EN14511. Alle våre våre varmepumper er det, og informasjonen er tilgjengelig for alle våre kunder.
Siden du er så godt inne i standarder så vil jeg tro at du vet betingelsene i EN14511 for delta T fra varmepumpen når gradestokken kryper nedover.
Blandekrets er det "nye" norske utrykket for en shuntkobling, altså hvor varmt vann blandes ned til en lavere temperatur med returinnblanding. I dette tilfellet vil da varmepumpen levere temperatur så baderom blir varme og resten av boligen tilkobles med en blandekrets som sender noe kaldere vann ut i varmeanlegget. Begge deler styrt etter utekompensert varmekurve (fyringskurve) slik at varmepumpen arbeider så optimalt som mulig. Tilskuddsenergi kobles kun inn når varmebehovet er større enn det som varmepumpen selv makter å dekke.
Torgersen (#12): ok - det står "en del". I en annan tråd ramsa eg opp dei ti leverandørane eg kom på der og då. Eg har inntrykk av at dei som har gjort testing etter standarden også fortel at dei har gjort det. At dei då inkluderer avriming, er kanskje ikkje sagt så ofte - men informasjonen er der altså. Når det er sagt, så er det tydelegvis ikkje alle som har gjort slik testing fullt ut: Det vil eg tru har noko å gjere med at ein slik test kostar ein del.
Svaret på kva som vart blanda, gjorde meg litt skeptisk - med atterhald om at eg kan ha misoppfatta noko: Er det sånn at de varmar opp vatn til, sei 50 C, og så blandar det meste av det ut til 35 C, for golvvarme? I så fall vil VP arbeide med varmefaktor for 50 C for all golvvarmen, og i grafen (COP) du la ved i #5, er denne berre 2/3 av varmefaktoren ved 35 C.
Om eg har - og evt. kva slag, er underordna for ordskiftet. Eg har ingen næringsinteresser i varmepumper - og det trur eg er ei viktigare opplysning.
Ja å teste varmepumper koster en del, fabrikken har investert i eget utstyr og har ca. 30 komplette testrigger, jeg legger ved noen bilder av noen rigger fra den gamle delen av fabrikken. Disse riggene blir da kontrollert/regulert av TÜV for å oppfylle fabrikkens ISO sertifisering.
Nei, vi kjører ikke varmepumpen til 50 C for så å blande ned til 35 C, det er direkte dumt, da kaster en jo bort virkningsgrad i stort monn. Varmepumpen kjører eks. med en turtemperatur på 35 C som leveres til baderom, mens resten av boligen får kjøligere vann eks. 28-30 C, men dette vil igjen variere med varmekurven (fyringskurven) som de forskjellige løsningene på gulvvarmeanlegg fordrer. Dette er jo primært ett komfort spørsmål som er aktuelt vår/sommer/tidlig høst når utetemperatur svinger, da synes en del brukere at baderom er for kalde.
Torgersen (#14): Men ette vert det same prinsippet som eg skisserte - sjølv om tapet er mindre enn med dei temperaturane eg foreslo. Andre VP leverer ved 25-30 C dersom dette gjev nok varme, fordi det er meir effektivt (høgare varmefaktor - gjerne over 5 med 7C ute). Oppvarming til 35, og så utblanding til 28, gjer at du opererer på nesten same varmefaktor som ved 30/35 (litt høgare fordi du har lågare returtemp; kanskje opp mot 4 ved 7C ute). For baltazar og andre på Vestlandet er utetemp over null ein monaleg del av oppvarmingssesongen.
I #5 skriv du at Alpha Innotec leverer varme på tre temperaturnivå. Tappevatnet (55-65 C) er vel eitt. Men tel du då 35 (badegolv) og 28-30 ( utblanda til andre golv) som to temperaturnivå?
Eit anna spørsmål, sidan eg likevel har deg "på tråden": Er det kjent i "din" del (geografisk, organisatorisk, eller kva du vil) at EN standarden tillet måleuvisse/-feil som gjev verdiar på +/- 10% på varmefaktoren (COP)? Dvs. at når målingane seier t.d. 3,0 vil det seie at dei ligg mellom 2,7 og 3,3. Eller "trur alle" at 3,0 er meir enn 2,9? (Eg spør fordi eg har ein mistanke om at dette tilhøvet ikkje er spesielt godt kjent....).
Siden varmepumpen da arbeider etter utetemperatur så vil turtemperatur som du nevner i perioder være ned på 25-30 C, og det er akkurat da spørsmålet fra Mor kan komme.... Betalte vi X hundretusener for ett varmeanlegg som ikke gir meg ett varmt bad?? Da nytter det vel lite at Far prøver å trimme COP så bra som mulig, eller?
Nei, vi kan faktisk om nødvendig la varmepumpen arbeide direkte på 3 seperate temperaturnivå, da under ett system med prioriteringer.
EN255 og arvtaker EN14511 er ikke standarder som jeg husker alle detaljer i, så det må jeg sjekke, men i utgangspunktet så vil jeg anta nei, +/- 10% er ikke akkurat presist...
Men så er fokus alt for sterkt rettet mot COP som kun viser faktor på noen punkter, en burde vel heller se på SPF, altså årsvarmefaktoren som jo hensyntar det lokale klima og varmeanleggets karakteristikk.
Men nå pakker jeg kofferten og drar til Sveits for ledermøte så noen flere kommentarer kommer det ikke før i neste uke.
jaja, det vart no litt respons ut av denne tråden... Trur no tross alt at denne fabrikaten kjem vel so bra ut som noken andre leverandørar av luft-vatn løysingar! Det er ikkje lett å orientere seg i denne 'jungelen' !
Er det virkelig ingen 'her inne' som har erfaring med dette merket?? Er vel eit tysk fabrikat, ligger vel også litt over andre i pris, men virker solid og virker garantert ned til minus 20.. Har også bra årsvarmefaktor! Innspel mottas med takk!!
Hei, har montert l/v og v/v fra alpha innotec. dette er ordentlige varmepumper som er rendyrket til formålet, gjennomgående kvalitet.
avansert styresystem for optimal energibesparelse.
og disse har fungert 'knirkefritt'?? har studert markedet lenge nå etter en luft-vann løsning og dette er vel de "beste" tror je...hadde egentlig ikkje tenkt å legge så mykje penger i det men.....
baltazar og hmk: Er det ikkje sjølvsagt at ein får "ordentlege" som verkar "knirkefritt" - iallfall når ein handlar i den øvre prisgruppa? Når eg les dei ulike VP-trådane i dette forumet, får eg inntrykk av at mange kundar er strålande fornøgde berre produktet verkar ....
Eg reknar med at Alpha Innotec ligg i den øvre prisgruppa (70-100'+); baltazar veit kanskje?
Torgersen: Det er ingen motsetnad mellom varmefaktor (COP) og årsvarmefaktor. Det er naturlegvis den siste som tel - men er vanskeleg å måle nøyaktig, særleg på forskot. Årsvarmefaktoren er ein funksjon av varmefaktor (over ulike temperaturar) og temperaturfordelinga - og dei fleste av oss har ei rimeleg oppfatning av kva temperaturar som er vanlege. Med den siste oppgraderinga av yr.no har mange av oss fått den lokale temperaturstatitikken servert på sølvfat.... ;D
Dette med +/-10% for varmefaktor i målingar etter EN-standarden står ikkje direkte i standarden; ein må rekne det ut frå ulike tillatne grenser - og slike reknestykke er det ikkje så mange som kan. For varmeeffekten (kapasiteten) er tillaten uvisse spesifisert til 5%.
Eg er ikkje sikker på om eg forstod denne heilt.... Ein del av kollegaene har testa varmepumpene sine etter standarden EN14511. Her skal avriming vere inkludert når det er aktuelt. Altså er denne informasjonen med, og det du driv med er feilinformasjon om konkurrentar (folkeleg kalla "skitkasting").
På den andre sida finn ikkje nokon stad at Alpha Innotec har testa sine varmepumper etter EN14511 (alternativt etter ISO 5151) - men kanskje eg har oversett noko?
Temperaturendringa er ein viktig parameter; du får høgare varmefaktor dess lågare inntakstemperatur det er på vatnet. I testkurvene du viser er det ikkje sagt noko om temperaturendringa i vatnet du varmar opp.
til #10: dette vart eg ikkje noko særleg klokare av.... Kva vert blanda i ein "blandekrets"? Er vatn på akkumulatoren varma opp berre av VP, eller er det tilleggsvarme her (elektrisk, gass, ...)?
Nå trekker du nok konkluksjonen litt langt, jeg sa at en del av kollegene i markedet ikke så "ivrige" på å dele ut informasjon om produktene de tilbyr, eks. hva varmepumpen yter når det er kaldt være ute. Dermed sammenlignes det nok en del epler og pærer fra tid til annen, i og for seg greit nok det.
Alpha-InnoTec er ikke så hemmelighetsfulle, men siden slik informasjon blir en del MB så tok jeg ett uttrekk fra en manual hvor det tydelig kommer fra at varmepumpene er testet etter EN14511. Alle våre våre varmepumper er det, og informasjonen er tilgjengelig for alle våre kunder.
Siden du er så godt inne i standarder så vil jeg tro at du vet betingelsene i EN14511 for delta T fra varmepumpen når gradestokken kryper nedover.
Blandekrets er det "nye" norske utrykket for en shuntkobling, altså hvor varmt vann blandes ned til en lavere temperatur med returinnblanding. I dette tilfellet vil da varmepumpen levere temperatur så baderom blir varme og resten av boligen tilkobles med en blandekrets som sender noe kaldere vann ut i varmeanlegget. Begge deler styrt etter utekompensert varmekurve (fyringskurve) slik at varmepumpen arbeider så optimalt som mulig. Tilskuddsenergi kobles kun inn når varmebehovet er større enn det som varmepumpen selv makter å dekke.
Har du varmepumpeanlegg selv Ivar?
Tekniske data EN14511.pdf
Svein Torgersen (ansatt i Alpha-InnoTec AS).
Svaret på kva som vart blanda, gjorde meg litt skeptisk - med atterhald om at eg kan ha misoppfatta noko: Er det sånn at de varmar opp vatn til, sei 50 C, og så blandar det meste av det ut til 35 C, for golvvarme? I så fall vil VP arbeide med varmefaktor for 50 C for all golvvarmen, og i grafen (COP) du la ved i #5, er denne berre 2/3 av varmefaktoren ved 35 C.
Om eg har - og evt. kva slag, er underordna for ordskiftet. Eg har ingen næringsinteresser i varmepumper - og det trur eg er ei viktigare opplysning.
Ja å teste varmepumper koster en del, fabrikken har investert i eget utstyr og har ca. 30 komplette testrigger, jeg legger ved noen bilder av noen rigger fra den gamle delen av fabrikken. Disse riggene blir da kontrollert/regulert av TÜV for å oppfylle fabrikkens ISO sertifisering.
Nei, vi kjører ikke varmepumpen til 50 C for så å blande ned til 35 C, det er direkte dumt, da kaster en jo bort virkningsgrad i stort monn.
Varmepumpen kjører eks. med en turtemperatur på 35 C som leveres til baderom, mens resten av boligen får kjøligere vann eks. 28-30 C, men dette vil igjen variere med varmekurven (fyringskurven) som de forskjellige løsningene på gulvvarmeanlegg fordrer. Dette er jo primært ett komfort spørsmål som er aktuelt vår/sommer/tidlig høst når utetemperatur svinger, da synes en del brukere at baderom er for kalde.
Svein Torgersen (ansatt i Alpha-InnoTec AS).
I #5 skriv du at Alpha Innotec leverer varme på tre temperaturnivå. Tappevatnet (55-65 C) er vel eitt. Men tel du då 35 (badegolv) og 28-30 ( utblanda til andre golv) som to temperaturnivå?
Eit anna spørsmål, sidan eg likevel har deg "på tråden": Er det kjent i "din" del (geografisk, organisatorisk, eller kva du vil) at EN standarden tillet måleuvisse/-feil som gjev verdiar på +/- 10% på varmefaktoren (COP)? Dvs. at når målingane seier t.d. 3,0 vil det seie at dei ligg mellom 2,7 og 3,3. Eller "trur alle" at 3,0 er meir enn 2,9? (Eg spør fordi eg har ein mistanke om at dette tilhøvet ikkje er spesielt godt kjent....).
Siden varmepumpen da arbeider etter utetemperatur så vil turtemperatur som du nevner i perioder være ned på 25-30 C, og det er akkurat da spørsmålet fra Mor kan komme.... Betalte vi X hundretusener for ett varmeanlegg som ikke gir meg ett varmt bad?? Da nytter det vel lite at Far prøver å trimme COP så bra som mulig, eller?
Nei, vi kan faktisk om nødvendig la varmepumpen arbeide direkte på 3 seperate temperaturnivå, da under ett system med prioriteringer.
EN255 og arvtaker EN14511 er ikke standarder som jeg husker alle detaljer i, så det må jeg sjekke, men i utgangspunktet så vil jeg anta nei, +/- 10% er ikke akkurat presist...
Men så er fokus alt for sterkt rettet mot COP som kun viser faktor på noen punkter, en burde vel heller se på SPF, altså årsvarmefaktoren som jo hensyntar det lokale klima og varmeanleggets karakteristikk.
Men nå pakker jeg kofferten og drar til Sveits for ledermøte så noen flere kommentarer kommer det ikke før i neste uke.
Svein Torgersen (ansatt i Alpha-InnoTec AS).
Hei, har montert l/v og v/v fra alpha innotec.
dette er ordentlige varmepumper som er rendyrket til formålet, gjennomgående kvalitet.
avansert styresystem for optimal energibesparelse.
Eg reknar med at Alpha Innotec ligg i den øvre prisgruppa (70-100'+); baltazar veit kanskje?
Torgersen: Det er ingen motsetnad mellom varmefaktor (COP) og årsvarmefaktor. Det er naturlegvis den siste som tel - men er vanskeleg å måle nøyaktig, særleg på forskot. Årsvarmefaktoren er ein funksjon av varmefaktor (over ulike temperaturar) og temperaturfordelinga - og dei fleste av oss har ei rimeleg oppfatning av kva temperaturar som er vanlege. Med den siste oppgraderinga av yr.no har mange av oss fått den lokale temperaturstatitikken servert på sølvfat.... ;D
Dette med +/-10% for varmefaktor i målingar etter EN-standarden står ikkje direkte i standarden; ein må rekne det ut frå ulike tillatne grenser - og slike reknestykke er det ikkje så mange som kan. For varmeeffekten (kapasiteten) er tillaten uvisse spesifisert til 5%.