#21
 126     0
Har kikket litt på Alpha innotec sine sider, men klarer ikke å finne noen systemskisser over varmepumpene.
Torgersen kan du legge ut noen skisser? tenker da spesielt på væske-vann og luft-vann pumpene for eneboliger.

  (trådstarter)
   #22
 1,215     Norge     0
Trur nok dei fleste som kjøper varmepumpe luft-vatn blir fornøgd.. Alternativet er jo mykje dyrare, klart dei sparar pengar! Det eg meinte var at der er mykje usikre moment, klarar pumpa å jobbe når det verkeleg er kaldt ute?? kor det er med tappevatn?? pris?? kvalitet?? alt dette opp imot at den skal jobbe mest muleg økonomisk, for å verkeleg kunns spare pengar so det monnar!? Annlegget eg har fått tilbod på var vel på 98' ferdig montert... Då hadde eg sjølv tatt vekk det gamle annlegget....Det er mykje pengar dette også synest eg, men kva er altenativet då????
Signatur
   #23
 974     0
skreiv på eit innlegg her i går, som berre forsvann... ny freistnad:

baltazar: Det verkar som om du alt har vassboren golvvarme(?)
Eg trur du har to alternativ med VP:

Ei dyr pumpe, som er god og held lenge, eller ei "rimeleg" VP , som ikkje er like god, brukar noko meir el. (lågare varmefaktor) og som ikkje held like lenge. Ut frå trådar i dette forumet verkar det som om du kan få maskiner til 35-45'. Dei dyre ligg kring 100'.

Den dyre bør gje mindre plunder og heft, og litt betre samvit - sidan du faktisk vil bruke mindre resursar (energi) og du også gjev eit visst bidrag til å utvikle betre VP. I tillegg får du kanskje kjekkare brukarutsyr, som t.d. kopling til PC-en din.
Fordelen med den "rimelege" løysinga, er at nedbetalingstida (og levetida) er kortare. Om 10-15 år vert "fristilt" og kan velje mellom det som er utvikla då, og du kan også vurdere borehol dersom straumprisen er mykje høgare enn i dag. Ei dyr må vare lenger for å kunne betale seg.
Dersom straumprisen i framtida vert uventa låg, kjem den "rimelege" best ut, sidan det er mindre som skal betalast. Dersom straumprisen vert svært høg, vil den dyre (betre) spare mest, og kome best ut. Det rette svaret får du vite til om 15-20 år.
  (trådstarter)
   #24
 1,215     Norge     0
Har eksisterende annlegg i dag ja, ellers hadde jeg nok ikkje tenkt på vannbåren varme! Hadde da gått for luft-luft løsning og vært ferdig med det! Det som er 'minus' med de fleste billig pumper er at du må kjøre på fast kondensering, alså kjøre på fast innstillt temperatur.. dette er med på å gi bla. dårligere økonomisk gevinst.... Det beste hadde sikkert vær å gått for et vedfyrt annlegg med akkumulatortank.. Har evigvarende tilgang på gratis ved, så da er varmen tilnærmet 'gratis'..... Eneste minuset er at det er ein heil del arbeid med dette! Tenkt derfor vp løsning hadde vært veldig greitt, da fyrrommet også kan brukest til vaskerom....    Tilbake til problematikken dyrt - billig.. er vel litt skeptisk til en foma pumpe, spesiellt da det blir rundt 0* og nedover.... alphaen skal vel garantert virke ned til -20.. Mange har -10 som nedre grense, el-tillskudd sørger da for varme.... ikkje lett dette her, det hadde vært lettere viss den kjelen jeg har idag hadde vært gåen. Da måtte jeg skifte den ut! 
Signatur
   #25
 974     0
"gratis" ved, ja... kostar berre litt "blod, sveitte og tårer" - iallfall litt sveitte og ein god del tid.

Foma er sannsynlegvis den billegaste - og som det er sagt mest stygt om.... Men det finst fleire rimelege, t.d. Carrier/Stinger. Og ja; fast temperatur er ein del av den dårlegare ytinga. I noko monn får du etter som du betalar.

Vestlandet er stort, og kanskje du bur i eit kuldehol? Der eg vaks opp, var det heilt ned i -17 grader ein gong på 1970-talet.  Sist vinter hadde korkje Sola (v. Stavanger) eller Vigra (v. Ålesund) temperaturar under -6. Men det finst kuldehol som opplever -25 på Vestlandet også.

Og nei, ikkje så lett å velje - men det må du vel før eller seinare....
   #26
 123     0
Ivar:
Jo det er forskjell mellom COP (Coeffecient of performance) og SPF (Seasonal performance factor) henholdsvis virkingsgrad og årsvirkningsgrad. Som du selv skriver så er dette er mosetningen mellom en varmepumpe målt på normpunkter og samme varmepumpe målt på hva den gir på ett år. Det interessante er jo egentlig hva som blir regnestykket over året, for dette benytter vi da simulasjonsprogrammer for å regne ut. Det utrolige er at når vi etterprøver slike anlegg så er ikke resultatene så langt borte, vel og merke hvis anlegget er rett innregulert.

Har ikke hatt sjans til å sjekke EN14511, det er svært hetisk for tiden, dog så ligger den på pulten... Neste uke.

Strøm:
Jeg har lagt ut 3 systemskisser, typiske Alpha-InnoTec anlegg med prioritering på varmtvann samt en noe spenstigere sak med varmegjenvinning fra peisinnsats/pelletsovn, så kan en få nyttet "svette og tårer" litt mer effektivt.... både til varme og tappevann. I mellomtiden etter at disse skissene ble tegnet har det kommet ny tank på 830 liter som også har integrert varmeveksler for solvarme.

Generelt:
Jeg har holdt på med varmepumper i vel 15 år og som ansatt i ett annet selskap for vel 10 år siden så leverte vi en rekke luft/vann varmepumpe. Disse kostet da ca. 50 000 ferdig montert, svært få er enda i drift... Tror ikke kundene akkurat ble så veldig fornøyd. Derimot så leverte jeg en mer kostbar tysk varmepumpe med propan som kjølemedium til en kompis for vel 10 år siden. Den har riktig svart til forventingene, holder boligen varm helt alene til ca. -10C, og da snakker vi om ca. 320m2 bolig bygd ca. 1950 og ombygd/etterisolert i senere år. Holder varmen med forbruk på ca. 2,4 kW i kaldt vær.

Billige/dyre varmepumper... Som Ivar skriver, det er vel slik at prisen reflekterer det en får, noen ganger er produktet overpriset og andre ganger andre veien. Viktigst er vel ett fungerende anlegg og at leverandøren er tilstede den dagen noe ikke virker.

Om Alpha-InnoTec hadde satt i gang og levert "billige" varmepumper så forventer kunden allikevel at kvalitet/ytelse skal være som våre normale varmepumper. Det blir rett og slett litt vanskelig, spesielt på luft/vann. For å senke prisen så må det kuttes og ingen ønsker lavere ytelse, dårligere kvalitet eller lavere garanti/serviceoppfølging.

Vel det er ikke så kaldt på vestlandet, desto mer fuktig med 5-0 C utetemperatur da får en kraftig påriming på varmepumpens fordamper, og alt etter hvordan formdamper og avriming er designet så er det etter min erfaring her forskjellen mellom luft/vann varmepumper kommer fram. Når utelufta er tørrere v. -10C så er belastingen på fordamper mindre, men kompressor arbeider like hardt.

Skal jeg driste meg til å gi noen råd så må det bli:
  - sjekk flere referanse installasjoner
  - erfarne installatører er absolutt å foretrekke
  - få gjerne energiberegninger på hva det kan forventes i besparelse
  - gjennomførte systemløsninger med ordentlig innregulering gir best besparelse
  - er installatør / leverandør tilstede i morgen?

Jeg misunner ikke dere som skal velge... Det er jo en jungel....
Signatur
   #27
 126     0
Takk for skisser Torgersen!    :)

Du har vel ikke en skisse på hvordan væske-vann varmepumpen med innebygget bereder er bygd opp?

   #28
 974     0
Torgersen: ... trur ikkje du las kva eg skreiv. Varmefaktor og årsvarmefaktor er ikkje det same, men det er ingen _motsetnad_ mellom dei to. Når du reknar ut ("simulerer", om du vil) ein årsvarmefaktor brukar du (eller programmet) ei vekting mellom varmefaktorar ved ulike temperaturar. Vektinga er gjeven av ei graddagskurve (eller gradtimekurve, om noko slikt finst for lokaliteten). Det er eit enkelt reknestykke, men med mange like operasjonar - som vi overlet til pc/kalkulator. Men vi får eit bra inntrykk berre ved å sjå på varmefaktorane ved ulike temperaturar, kombinert med kjennskap til temperaturtilhøva på staden.
   #29
 123     0
Hei igjen,

Da har det endelig roet seg litt med årsoppgjør og slikt så en kan begynne å gjøre noe fornuftig igjen  ;)

Vedlagt er skjema på væske/vann med integrert varmtvannsbereder.
Det som derimot selges mer og mer (for de som har plass vel å merke) er en løsning med separat akkumulator/varmtvannsløsning.

Etter å ha kontrollert en del anlegg så er det absolutt å foretrekke å ha akkumulator, varmepumpen gis bedre betingelser for stabil rolig drift.

Vedlag er ett par bilder fra ett noe "ekstremt" anlegg hvor varmepumpe er kolbet sammen med både solkollektor og vedovn med vannkappe. Varmtvann leveres via. tappespiral i syrefast stål 316L. Akkumulator er på beskjedne 830 liter, er 1 mtr i diameter med totalt 20cm isolasjon.
Kan kombineres med både væske/vann (som på bildene) og luft/vann.
Alpha Innotec Luft/vann varmepumpe - MFS. + VP.JPG - Alpha-InnoTec
Alpha Innotec Luft/vann varmepumpe - MFS. sol+ved.JPG - Alpha-InnoTec
Signatur
  (trådstarter)
   #30
 1,215     Norge     0
til "Alpha-InnoTec" hva er anbefalt lenge på rørføring mellom tank inne og uteluft-varmepumpen?? Vet det skal gravest ned...
Signatur