KE
   #11
 3,673     Hordaland     0
Derfor har vi i våre systemtegninger akkumulatortank som en opsjon så det er ikke mulig å gi et ja/nei svar på hva som er korrekt. Som regel har en akkumulatortank alltid positive virkninger i et varmeanlegg da også økt volum gir mindre svingninger i temperatur ved avriming/vv produksjon og spesielt for luft-vann anlegg.
I ditt tilfelle med gulvvarme vil temperatursvigninger ha mindre betydning da du har et tregt varmeanlegg (gulvvarme).

Jeg ville anbefale deg å undersøke om det er mulig å ha noen av kursene alltid åpne (bad,vaskerom) og da regne ut hvor mange liter vann utedelen har tilgjengelig.


Dette er blank løgn ABK! Akkumulatortanker med BT25 medfører større temperatursvinginger enn uten. Av denne grunn anbefaller dere å koble bort temperaturføleren i akkumulatortanken. Alle som har lest seg opp på reguleringsteknikken til Nibe vet at den ikke regulerer temperatur i det hele tatt, den regner på gradminutter.
Det betyr kort sagt at temperaturen må være for lav for at den skal regulere opp, den må være for varm for å regulere ned. Den vil ikke reduserer pådraget selv om temperaturen stiger, den venter til det er blitt for varmt!
Dette går så tregt at det hele går i selvsving. Brukes BT25 tar det lengre tid før GM snur og derfor anbefalles det å koble denne bort slik at BT2 brukes.
Dere anbefaller å koble bort romtermostater også, eller ha bypass for at varmepumpen skal få jevn last.
Men problemet er ikke at lasten ikke er jevn, problemet er at varmepumpen ikke fikser det! Hadde dere implementert en funksjon hvor man kunne deaktivere bruk av gradminutter og brukt temperatur direkte i deres regulering så hadde andelen fornøyde nibekunder steget betraktlig. Regner med jeg blir korrigert om jeg har forstått reguleringen deres feil.
Siste redigering: Friday, October 11, 2019 9:08:14 PM av KE

   #12
 14     Landsdekkende     0
Hei!

Det ser ut til at du ønsker å diskutere et spesifikt emne som ikke går på valg av bruk av akkumulatortanker.
Når det gjelder regulering er det flere faktorer som spiller inn som er generelt utfordrende å diskutere i et forum da det er avhengig av systemoppbygging, varmefordelingen, husets varmebehov, dimensjonering av varmepumpen, innstilte parametere osv.

Det viktigste for varmepumpen er å ha stabile driftsforhold og uten bruk av akkumulatortank er det veldig viktig med bypass for å unngå driftsforstyrrelser og alarmer.

Akkumulatortanker gir et energilager som kan brukes til å stabilisere temperaturen ut på varmeanlegget under vv lading, avriming osv. I en tid hvor effekttariffer også er aktuelt kan akkumulatortanker bidra til at man kan produsere varme når strømmen er rimelig og holde igjen når strømmen er dyr.

Signatur
KE
   #13
 3,673     Hordaland     2
Nibe sine inverterpumper benytter samme tankesettet som on/off pumper. Og det er å regne på gradminutter fremfor å justere inn kompressoren etter temperatur.

La oss si at en bolig trenger 4kw for å holde jevn temperatur. Hvis hele boligen består av kurser som er innjustert, altså ingen regulering av flow til de enkelte rom. Da vil gradminutter kunne fungere noenlunde greit i form av at varmepumpen forsøker å hente inn underskudd og begrense overskudd. Dette fungerer særlig om man har nedstøpte rør. En dum bolig som reguleres av en varmepumpe så godt det lar seg gjøre. Alt vel så langt.

Men så finner boligeier ut at han ikke kan ha det slik, trege reguleringer fører gjerne med seg at gulv avgir varme også når det kommer varme fra solen. Det er ofte de kaldeste dagene som har finest vær (mest sol). Varmepumpen vet kun om utetemperatur og temperatur på sløyfen, varmepumpen vet ikke noe om det reelle behovet for oppvarming i de forskjellige rommene. Rommene mot sør med mye sol trenger gjerne ikke noe varme fra vbv mens rommene på nordsiden har behov for varme. Ett annet eksempel er at det kommer mye folk på en gang inn i boligen, temperaturen stiger selvsagt men det verste er jo at gulvvarmen fortsatt står på!
Denne boligeieren ønsker å få kontroll på temperaturen i disse rommene og monterer romtermostater som styrer flow på sløyfene. I praksis gir det varierende behov for varme fra vbv. Dette takler nibe svært dårlig siden de kun regner på gradminutter. Altså temperaturavvik over tid.
I en bolig med romtermostater finnes det ikke noe som heter overskudd og underskudd, slik gradminuttene er tiltenkt. Romtermostatene sørger for at flow reguleres i forhold til romtemperatur, i teorien skal da rommene ha jevn temperatur. Men det forutsetter selvsagt at varmepumpen kan levere en satt temperatur.
En god regulator skrur opp effekten når temperaturen ikke øker, den vil også redusere effekten når den ser at temperaturen øker. Målet er å redusere effekten litt og litt slik at den jevner seg ut på den ønskede temperaturen. Du kan sammenligne det med å kjøre inn på motorveien der målet er å kjøre i 80kmt. Da må man gi gass i starten og redusere når man nærmer seg. Nibe reduserer ingenting før temperaturen har blitt for høy. Til og med når temperaturen stiger raskere (fortsatt ikke nådd målet) reduserer ikke Nibe sin regulator, den øker enda mer på. Når den så når ønsket temperatur produserer sen så mye effekt at temperaturen raskt fortsetter å øke. I eksempelet med motorveien blir det som å ikke redusere gassen før man har nådd 100km/t. I mange tilfeller ender dette med at varmepumpen slår seg av siden temperaturen har blitt for høy. I beste fall klarer den å redusere i tide men man får akkurat samme utfordringen når temperaturen synker ned mot målet. Da produserer pumpen så lite effekt at den fortsetter å synke. Dette er kort fortalt problemet med nibe sin regulering. Varmepumpen bryr seg ikke om temperaturavviket overhode, den bruker avviket over tid i sin regulering. Den setter aldri skulderen mot det som er i ferd med å skje. Alle som har jobbet med reguleringsteknikk klarer å se svakheten med dette. Se for deg en cruisekontroll som ikke bryr seg om farten bilen har for øyeblikket, istedet for bruker den snittfarten de siste 5 minutene. Romtermostatene kan da sammenlignes som terrenget som går opp og ned.

Så hva gjør man med "problemet", i følge Nibe skal man tilpasse boligen til varmepumpen slik at belastningen blir jevnere. Dette betyr å fjerne romtermostater med de ulempene det medfører. Noen rørleggere velger å montere akkumulatortank i håp om å få jevnere belasning. Problemet med det er at temperaturen i tanken stiger enda senere enn i varmepumpen. Da går det enda lengre tid for varmepumpen å oppdage at nok er nok. Svingingene blir enda større og man får mye start og stopp på pumpen. Har man raske gulv vil dette bety ujevn temperatur i gulvene, ikke gunstig for parkett eksempelvis. Nibe sin varmepumpe har også problemer med å lese lav flow, de har rett og slett montert feil flowsensor i pumpen slik at alt under 5L leses av som 0 i flow. Dette gir utslag på kwt beregningene. Nibe liker best at det alltid er flow i systemet.

Det viktigeste for huseier er at temperaturen i rommene er slik huseier ønsker det, varmepumpen skal bare produsere den temperaturen som den er satt til å produsere. Når man må koble bort den delen som regulerer romtemperaturen for at varmepumpen skal "fungere" er det noe gale med varmepumpen, ikke boligen.

Akkumulatortanker er en god ide i utgangspunktet, da kan man få hente ut varme mens varmepumpen har en pause, eller holder på med andre ting. Men det fungerer ikke hos oss som setter krav til jevn temperatur i rommet.
Jeg har logget meg på ett par håndfulle uplinker og de bærer alle preg av den dårlige reguleringen med temperatursvinginger og unødvendige stans av kompressoren som følge av den.

Jeg setter pris på en saklig diskusjon der vi omtaler varmepumper. Jeg har skrevet mange ganger at Nibe varmepumpe er en god varmepumpe når man ser på hardwareen og dens konstruksjon. Men softwaren er en annen historie. Jeg skal være den første til å skryte av varmepumpen den dagen dere gir oss boligeiere muligheten til å regulere på temperaturavvik.
   #14
 24,668     Akershus     0
Akkumulatortanker gir et energilager som kan brukes til å stabilisere temperaturen ut på varmeanlegget under vv lading, avriming osv. I en tid hvor effekttariffer også er aktuelt kan akkumulatortanker bidra til at man kan produsere varme når strømmen er rimelig og holde igjen når strømmen er dyr.

For meg ser det da ut til at en må ha et system der akkumulatotanktemperaturen stiger monotont gjennom hele natten (billig strøm) og synker gjennom hele formiddagen (dyr strøm). Er slike styringsmuligheter implementert i NIBE?
Signatur
   #15
 14     Landsdekkende     1
Akkumulatortanker gir et energilager som kan brukes til å stabilisere temperaturen ut på varmeanlegget under vv lading, avriming osv. I en tid hvor effekttariffer også er aktuelt kan akkumulatortanker bidra til at man kan produsere varme når strømmen er rimelig og holde igjen når strømmen er dyr.

For meg ser det da ut til at en må ha et system der akkumulatotanktemperaturen stiger monotont gjennom hele natten (billig strøm) og synker gjennom hele formiddagen (dyr strøm). Er slike styringsmuligheter implementert i NIBE?

Dette kan gjøres med Smart Price Adaption:
Smart Price Adaption vil legge føringer for hele anlegget, så den vil da regulere temperaturinnstillingene.
Når man bruker Smart Price Adapation så godtar man også større svingninger når varmepumpen mener det er nødvendig utfra strømprisene.
Man kan stille inn på hvor stor innvirkningsgrad Smart Price Adaption skal ha. (hvor aggressiv den skal være)
Dette skjer gjennom NIBE Uplink. Huseiere som har en timeprisavtale med sin strømleverandør får tilgang til det kommende døgnets strømpriser time for time fra strømbørsen Nord Pool Spot.Om strømprisene øker i kommende time, tilpasser varmepumpen seg i forkant og senker produksjonen. Når prisene går ned igjen, øker varmepumpen produksjonen.
Dette håndteres automatisk.
Signatur
   #16
 14     Landsdekkende     1


Som tidligere nevnt ser vi det som lite hensiktsmessig å diskutere et så spesifikt tema på et enkeltanlegg, da må man se nærmere på tiltak som kan gjøres i samråd med spesialist dersom man opplever unormale temperatursvingninger i boligen.

NIBE sin medfølgende romtermostat kan være løsning dersom man ikke har termostater på varmeanlegget sitt for å kompensere for over/undertemperatur gitt at planløsning tilsier en slik termostat.

Det er ikke noe i veien for at NIBE sine varmepumper jobber mot termostat og stengte kurser så lenge et visst antall liter volum er tilgjengelig (derav bruk av akkumulatortank). Dette for å sørge for færre start/stopp og øke levetiden på maskinen.
Signatur
   #17
 525     Sarpsborg     0
Jeg vil vel heller anbefale NIBE å diskutere nettopp dette temaet videre, da byggebolig.no og KE's erfaringer kommer høyt opp ved et googlesøk....

KE
   #18
 3,673     Hordaland     1
Det er ikke noe i veien for at NIBE sine varmepumper jobber mot termostat og stengte kurser så lenge et visst antall liter volum er tilgjengelig (derav bruk av akkumulatortank). Dette for å sørge for færre start/stopp og øke levetiden på maskinen.

Kan dere gi ett eksempel på oppsett for en som planlegger varmepumpe og romtermostater. I boligen prosjekteres det nedstøpte rør på 2 bad, mens de resternede 150m2 er vbv i gulvvarmeplater. Alle rom får romtermostater som styrer vbv flow. Hvor stor akkumulatortank anbefalles og hvordan ville dere koblet det opp.
   #19
 825     Oslo     1
Det er ikke noe i veien for at NIBE sine varmepumper jobber mot termostat og stengte kurser så lenge et visst antall liter volum er tilgjengelig (derav bruk av akkumulatortank). Dette for å sørge for færre start/stopp og øke levetiden på maskinen.

Kan dere gi ett eksempel på oppsett for en som planlegger varmepumpe og romtermostater. I boligen prosjekteres det nedstøpte rør på 2 bad, mens de resternede 150m2 er vbv i gulvvarmeplater. Alle rom får romtermostater som styrer vbv flow. Hvor stor akkumulatortank anbefalles og hvordan ville dere koblet det opp.

For ordens skyld, så det ikke virker som det bare er KE som skriker ut hver gang det er snakk om utfordringene til NIBE, vi er mange som lurer på på samme han tar opp her Smile
   #20
 14     Landsdekkende     0
Det er ikke noe i veien for at NIBE sine varmepumper jobber mot termostat og stengte kurser så lenge et visst antall liter volum er tilgjengelig (derav bruk av akkumulatortank). Dette for å sørge for færre start/stopp og øke levetiden på maskinen.

Kan dere gi ett eksempel på oppsett for en som planlegger varmepumpe og romtermostater. I boligen prosjekteres det nedstøpte rør på 2 bad, mens de resternede 150m2 er vbv i gulvvarmeplater. Alle rom får romtermostater som styrer vbv flow. Hvor stor akkumulatortank anbefalles og hvordan ville dere koblet det opp.

For 1255-6 anbefaler vi minimum 25 liter volum tilgjengelig for varmepumpen dersom fordeleren stenger helt.
Våre forhandlere kan tilby en 50 liters vegghengt akkumulatortank som er tatt frem for denne varmepumpen.

For 1255-12 er minste systemvolum 60 liter og vi har akkumulatortanker fra 100 liter og oppover.
Signatur