#22
 10     Gudbrandsdalen-sør     0
Har lyst til å nevne min nyinvestering fra 1.Oktober 2008!
Thermia Atria 10ES luft-vann pumpe, som jeg er veldig godt fornøyd med.Her i mitt distrikt er det som regel kaldt om vinteren og det var derfor vanskelig å bestemme seg hva som kunne være brukbart i forhold til oljefyr. Jeg har da også høytemp.radiatorer + vannrør i gulv på kjøkken (påbygd for 3 år siden)29m2 og i entre 8m2 og bad 6m2. resten er høytempradiatorer på ca.135 m2 samlet gulvflate.
I jul og nyttårshelga + litt til låg utetemp. på mellom -15 til -19 og denne helga senest i dag tidlig var utetempen -23. Jeg har enda ikke hatt behov for tilleggsvarme av f.eks.vedovn. Men jeg bruker det for å spare litt strøm når det er så kaldt som under -17 for da går snart tilleggs varmeelementene i varmepumpa på. Det er 3 trinn med 3kwh hver.
I dag tidlig når jeg stod opp var det altså -23 ute og da gikk pumpa på tillegg 2, altså 6kvh.
Men på temperaturer ned til -16 -17 er ingen av tilleggene innkoblet.
Min strømregning for November og Desember var totalt på 4100,00 kr , da altså med 2 perioder med temmelig kaldt vær.
Jeg kan absolutt anbefale denne pumpen.
Total kostnad 130000,00 innkl.rørlegger med fjerning av gammel oljefyr + at jeg la opp igjen strøminntak til 3 fas og nyinst,i sikringsskap som jo var utgått på dato bygd i 1973.
   #23
 20     Sør Trøndelag     0
Synes det er merkelig at personer her oppererer med en investeringskostnad på hele 130' for en luft/vann pumpe. Selv om rørlegger og el kommer i tilegg. Normalt vil en slik varmepumpe koste rundt 45' pluss montering. Rundt kr 70' med tomantlet tank.
Problemet er at mange kjøper dette gjennom en rørlegger. De har stort sett ikke peilign på varmepumper. Det er mye bedre å kjøpe dette gjennom kuldefirmaer. De har kompetanse, til å få systemet til å fungere opptimalt. Jeg vet ikke hvor ofte jeg har sett anlegg der en rørlegger har gjort en "jobb" som gjør at varmepumpen ikke vil fungere opptimalt.


   #24
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Synes det er merkelig at personer her oppererer med en investeringskostnad på hele 130' for en luft/vann pumpe. Selv om rørlegger og el kommer i tilegg. Normalt vil en slik varmepumpe koste rundt 45' pluss montering. Rundt kr 70' med tomantlet tank.
Jeg er ikke enig i prisbildet ditt... 'Normalt' koster en Thermia Atria 10 vesentlig mer enn 45', ut fra det som står her er listepris inkl. mva over det dobbelte av det. Legg så til demontering av gammel sentralfyr, montering og nytt el-opplegg og du er fort på 130'.

At det koster mye mindre i Sverige er en beklagelig sannhet, men sånn 'er det nå engang'.
   #25
 20     Sør Trøndelag     0
Hei Arne..
Jeg uttalte med på ett generelt grunnlag om luft/vann pmper. At noen betaler opp mot 90K for ei Thermia Atria 10, blir de nok grundig "lurt". Den innvesteringen er og blir noe dødfødt. Jeg skulle gjerne sett nedbetalingsplanene for den investeringen. Det finnes produkter som er minst like bra og kanske bedre til rundt halve prisen.
Om ting er billigere i Sverige, så får vi nordmenn heller slutte å kjøpe dyre overprisede produkter, og heller velge varer og tjenester som gir mest for pengene. Først da får vi "svenske" priser på utstyr.
   #26
 10     Gudbrandsdalen-sør     0
OK!
Mulig jeg er grundig lurt.Men etter mine prisforespørsler både fra IVT og KWsmart, noen flere også. Så kom jeg altså fram til denne pumpen.
IVT hadde en pris på 165`pluss boring i grunn som antagelig hadde kommet på ca.120`til 150`i tillegg. Jeg bor på ett høydedrag med bare løs grus/steinmasse som sikkert går 50m ned før jeg støter på fjell,kanskje lenger.Så derfor luft/vann.
KW smart hadde en pris på 85-90`for en 6KW VP.                                                  En annen leverandør lå på 145``for en tyskprod. pumpe og en fjerde på 138`for en thermia Atria 8ES.
Jeg må også tilføye at jeg tok med i samme kjøpet til den samme prisen en vvb på 200l , som blir forvarmet av vv fra pumpen. Dette også i tilfelle pumpen skulle slå seg vrang så har jeg i hvertfall vv til den blir reparert.
Min leverandør på pumpen er også kurset på denne pumpen fra normann-Etek og kunn faget sitt. Jeg har vært mekanikker i 30 år så jeg har litt peiling.
Å reise ti Sverige er jo en løsning for å komme fra det billigere der og da. Verre er det når pumpa stopper og ute er det -20 grader.
Mitt regnestykke har jeg satt opp med at jeg sparer mellom 12-15`i året bare på å slippe å kjøpe olje. Hadde jeg kjøpt olje i Mai-Juni 2008 som jeg pleier hadde summen blitt:
2400l x 11,50 = 27500`  Og "hvis" oljeprisen kommer dit igjen(og det gjør den  ganske sikkert). Så vil jeg nok spare mer enn jeg har regnet på.

Skulle jeg attpå til kjøpt en ny oljefyr til ? 60-70`kanskje mer(det ble i stedet VP), så kan du jo regne på stykket. Pumpa har gått 1556 timer totalt siden 1.oktober x 3,25 kwt.
Olje brukte jeg 2400l x la vi si 10kr. pr l =24000kr delt på 8760t i året = gjenomsnitt på 2,74 kr. pr time.

Jeg har ikke hørt om pumper i den prisklassen du nevner.Hadde jeg det og den tilsvarer den jeg har kjøpt, så ville jeg selvsagt kjøpt den.
Akkurat nå er det -21 grader hos meg. Og den gjør jobben sin og for øyeblikket går den ikke på tilskudd.                                                                                        Håper den gjør det i mange år. :D



   #27
 20     Sør Trøndelag     0
Du er nok ikke lurt når du trekker inn oljeprisen i regnestykket.  Men med en brennverdi på 10:1 koster oljen din 1,15 pr kw/h pluss drift av fyr. Med ditt forbruk på 2400 liter skulle det tillsi rundt 24000 kw pr år. Med elvarme hadde nå dette blitt 3-4000 billigere enn olje. Tar vi utgangspunkt i COP på 3 bruker du nå 8000 kw til drift av varmepumpen. Da har du ett netto tillskud på varmepumpen med kr 16 000 pr år. Dvs at den er nedbetalt på ca 9 år. Da har du ikke brukt ei krone på vedlikehold. Det er her problemet ligger. Nedbetalingstider på nesten 10 år er hårreisende. Det bør være 5-7 år maks.

De som selger varmepumper til den prisen finner du her www.eptec.no
Dette er varmepumper som ikke er bygd på samme måten som ivt ol, men her sirkulerer glykol, eller sprit direkte ut til utedelen. Utedelen har innebygd veksler, pumpe og ekspansjonskar. Den heter aqualis2 type 20, 28 eller 35. fra 6 til 10 kw ved + 7 grader ute temp.

PS. Strømprisen kommer nok også til å stige enda mer med åra. Se bare på antall eksportkabler med strøm som blir lagt mellom Norge og Europa.
Ett annet poeng her er at det er en rørlegger som har solgt deg dette. Han er en rørlegger, ikke en kuldemann. Hjelper ofte fint lite med to kveldskurs, når anlegget ditt står.Bra du selv er handyman, for du er nok mer dreven enn din rørlegger. ;D


   #28
 10     Gudbrandsdalen-sør     0
Hei igjen!
Ser bra ut den vp du fremstiller her.Men som de fleste av oss er jeg også, at man bruker de nærmeste leverandører. Eptec har kontorer i Oslo,Moss og Trondheim og da ligger det langt unna for meg.Man tenker dette blir kostbart når avstanden blir såpass.Også ved øyeblikkelig hjelp når gradestokken synker drastisk.
En annen ting også at omtalen og det tekniske er skrevet på engelsk.Og teknisk engelsk er nokså tung å lese.
Men bevares,det er interessant å inn på disse sidene både å lese og også være med på diskusjonen.
Angående din utregning så er den etter læreboka den. Så jeg synes jeg har gjort det bra når jeg også trekker fra oljen jeg slipper å betale.Så jeg sparer jo rundt regnet 17-18000 kr i året på å ha varmepumpe kontra oljefyr. så jeg har "gratis" penger til avdragene på pumpa til den er betalt.Hvis jeg ikke tar feil.
Og etter den tid så har jeg til vedlikehold og enda kose meg av livets retter.

Men det hadde sjølsagt vært bedre om den hadde vært billigere. Håper de blir det med tiden.
Men Thermia Atria èn er jeg veldig godt fornøyd med.
   #29
 20     Sør Trøndelag     0
Hvis du bekymrer deg for at varmepumpen skal stoppe, hadde jeg vært bekymret. Er nok ikke så sikker på at rørleggere er da den rette å spørre. Erfaringen min er at 90 % kan løses over telefon. Uansett så skal el-elementet slå seg inn automatisk ved feil.
Regulatorinnstilllinger finnes på norsk.

Synes det er bra om du sparer så mye som du gjør. VP er tingen. 
   #30
 1,943     0
Dette temaet er så frustrerande! Eg prøver å lese og sette meg inn i kva dette går ut på, men neimen om eg finn ut om energibrønn eller luft-vatn / solfanger er det beste og/eller billigaste for oss  ::)

Eg forstår jo det at ingenting er eksakt og at det er umulig å seie kor strømprisane går.. ei heller rentenivået. Forsåvidt ikkje kor milde vintrar vi vil ha i framtida!

Kan eg få spørre om ein ting da i alle fall; kva utstyr er det som luft-vatn har til felles med energibrønn? Opplegget i golva er jo det samme vil eg tru; og er tankane dei samme? Altså, er utgiftene like her? Dersom ein skal kunne samenlikne desse to systema; held det å samanlikne utgiftene som er forbunde med boring/brønn og pumpe (og ingenting ekstra). Er det store skilnader i monteringskostnadene?