#51
 3     0
Jeg har samme system som et par andre i tråden her altså dobbeltmantlet OSO bereder koblet opp mot vannbåren varme i huset fra nedre del av bereder.

Vaillant (7kw) varmepumpe jeg har i dag er koblet opp mot bereder via en varmeveksler. Har hatt glykol i krets mot varmepumpe.

Nå har Vaillant pumpe gitt opp og jeg ser etter erstatning og virker som om det er ok erfaringer m KP70 fra wee.

Det var ikke noe problem å kjøre KP70 mot varmeveksler sålenge denne hadde nok kapasitet sa wee. Den største ulempen som jeg ser er at det er en on/off pumpe. Dvs altfor mange start/stopp over tid gjør at levetid synker. I hht wee så anbefalte de 2-3 start/stopp sykluser per døgn utenfor sesong (som de sa) og max 10 i snitt vinterhalvår. Litt usikker på om det er mulig å få dette til i praksis uten veldig stor akkumulator tank.

Noen erfaringer med det? Og noen oppdaterte erfaringer med dere som har hatt VP70 en stund?

   #52
 911     0
Synes antall start/stopp anbefalt fra Wee var veldig konservativt. Her er noen andre kilder:

3 ganger/time (72 ganger/døgn):
https://www.vvsforum.no/varmepumpevettreglene.6492935-568598.html

4000-16000 per år (11-44 ganger/døgn):
https://www.nibe.eu/no/support/sporsmal-og-svar/faq/hvor-mange-ganger-starter-kompressoren-per-ar

Jeg har ca. 1-3 timer mellom her start, dvs. 8-24 start i døgnet. Synes det virker fornuftig, men ville heller ikke vært bekymret om jeg hadde betydelig flere.

Varmeveksler eller ikke betyr lite for antall start/stopp. Antall start/stopp er avhengig av innstilt hysterese på varmepumpen (differanse mellom start- og stopp-temperatur) og varmekapasitet i anlegget (liter vann) og selvfølgelig effektuttak.
   #53
 3     0
Jeg spurte wee om forventet levetid og da sa de (generelt) 10-15 for luft/vann varmepumper. Kan jo være det var årsaken til at de er litt konservative mhp start/stopp.

Med vannbåren varme så har en jo et nokså stort vannmagasin så en klarer vel å unngå altfor mange start/stopp.

Uansett så dreier det jo seg om pris til syvende og sist. Denne pumpen er betydelig billigere enn de 2 andre jeg har fått pris på. Så hvis den hadde holdt i (minst) 7-8 år så hadde det uansett vært billigere enn andre. Har lest litt om levetid på luft/vann og virker som mange slutter å virke etter 10-12 uansett pris. I tillegg er det ofte dyrt å feilsøke/fikse feil så er jo en grense hvor mye penger en vil bruke på en 10 år gammel pumpe vs kjøpe ny.

Hvor mye en totalt sett sparer - altså innkjøpspris og og spart strøm - henger jo selvfølgelig sammen med virkningsgrad, men vanskelig å vite det eksakt før en har installert. De dyrere inverter styrte pumpene har vel et hakk bedre virkningsgrad, men når pris er betydelig dyrere så tviler jeg på om det lønner seg uansett.
   #54
 2,338     Trondheim     0
Jeg fikk med meg litt under en halv vinter med min, og mars i år var den kaldeste. Det var også fuktig så iset på, så den kjøre avising. Den er satt til 90 min intervall. Så det ble 15-16 stopp for avising. Kompressor stopper for å veksle 4-veis ventil til defrost, og stopper igjen når den veksler for varmedrift igjen. Så 30 start i døgnet. Mener å huske at den L/L inverter jeg byttet ut den her giret ned før veksling til defrost, og stoppet bare før den vekslet tilbake til varmedrift igjen, også hver 90 min når det var god påriming. Og lever den i 10 år, har den kostet 3000,- i året. Det er vell enkelt å finn en som koster 3 gangen, men som ikke lever i 30 år. Så for meg er den god nok.
Signatur
   #55
 911     1
Argumentet som brukes for å forklare at antall start på kompressoren har betydning for levetiden er at ved start er kompressor og oljen i den kald, og bevegelige deler har ikke lenger oljefilm på seg, så derfor gir det ekstra slitasje.

Ved korte stopp som for eksempel ved avriming vil ikke dette argumentet holde, kompressoren rekker ikke å bli kald og oljen er forhåpentligvis viskøs nok til å ikke renne av alle deler i løpet av den korte tiden kompressor står stille.

Så er absolutt ikke bekymret for dette.
   #56
 7     0
Ved +5 grader får jeg:
Erfaring med luft vann varmepumpe fra WEE -  - Anonym
Den ligger under grafen Wee har på sine sider KP70 graf.pdf (wee.no). Ligger noe under flow som er angitt på varmepumpa. Den skal ifg etiketten ha 0.33l/s, altså ca 20l/min. Men vet ikke om jeg har mye å tjene på å øke hastigheten.
Fra fabrikk er den stilt inn på 38 min avrimingsintervall. Ser at noen her har satt 90 min. Burde denne justeres ift innlandsklima (600 m.o.h)?
Fikk COP på 4.3 ved 20 grader vann inn til VP og ca +10 grader ute.
   #57
 3     0
At du ligger under på COP har vel noe å gjøre med at ut temp er 39 grader, mens kurven bruker 35?

Når det gjelder flow så er det vanskelig å si hva som er optimalt. En ønsker jo det optimalt ut fra hvor mye energi som mottaker klarer å ta opp, men på så lav flow som mulig siden sirk pumpe bruker mer energi jo fortere den går. Jeg har vannbåren varme og kan se temp tur/retur fra gulvet. Utfra dette hadde jeg kanskje kunne si noe om hva som er optimalt ved å teste. Men da måtte en selvfølgelig ha like forhold noen dager så eksakt vitenskap blir det jo ikke 😅

Avrimingsintervall vet jeg ingenting om, men skulle jo tro at jo mindre jo bedre siden en bruker strøm, men får ingenting tilbake…

Mye kanskje og hvis her, men greit å tenke høyt innimellom. Helt sikkert andre som vet mer om dette enn meg




   #58
 46     0
Har dere gjort dere opp noen tanker om hva gunstigst sett temp mot diff temp bør være? litt i forhold til levetid på pumpa og hvor kaldt er for kaldt vann inn mot VVB sløyfene.

Her har jeg satt sett temp til 35 grader og diff temp på 6 (dvs. pumpa går til 35 grader er nådd, så venter den til temp er 29 grader før den starter igjen). 

Jobber mot en 200l tank som forsyner VBV samt at den har tappevannspiral som forvarmer vannet til VVB
Synes pumpa går temmelig ofte allerede Tongue.  
   #59
 911     0
I utgangspunktet tenker jeg at on/off er on/off... De er på sett og vis laget for å ha mange start/stopp. Og med mindre du har et absurd stort varmemagasin er det ikke så utrolig mye du kan gjøre ut over det som allerede er gjort (6-7 grader hysterese).

Har du mye støpte gulv kan du kanskje takle enda mer hysterese. Det ene kjellergulvet mitt bruker tross alt nesten et døgn på å reagere om jeg skrur ned temperaturen litt...

   #60
 2,338     Trondheim     1
Prøvd meg med en "datadriven" tilnærming av størrelse på hysterese mot akktank volum, VP sin effekt, utetemperatur og varmebehov. Kunne spart meg EXCEL arbeidet for alt brøt liksom sammen da jeg la inn funksjonaliteten med defrosting, som er tidsstyrt. Min satt til 90 min intervall. Eller, brøt ikke sammne, men konklusjon landet hel og trygg. Litt drøfting: Med synkende utetemperatur øker varmebehovet. Samtidig synker COP, og med det varmeproduksjonen. På et punkt krysser varmebehov og VP efetk hverandr,e og VP må gå kontinuerlig. På vegen ned dit synker effektoverskuddet som ladet akktank. Med synkede temperatur reduseres også tiden VP kan stå ut av dT (Makasinert energi i akktank). Dvs, gangtid øker og pausetid reduseres med synkende utetemperatur(øeknde varmebehov.

Fra tidligere studier på effektbehov, og nå siste 12 timer, finner jeg at huset mitt krever 140W/grad. Det er lagt inn i beregningene som skaper grafen under. Også at VP har tur som øjker fra 35 til 41 fra ca 0 grader.

Hysterese på 10 grader gir 8 start ned til der den begynner på defroste, som da blir 16 start i døgnet. Setter jeg 6 grader blir det 12 start. Om den ikke trengte defroste har ikke hysteresen så mye å si etter hvert som varmebehovet nærmer seg VP sin effekt. Men dit kommer man ikke, VP defroster lenge før det.
Jeg har 400 liter, så beregnet i tillegg en 200 liter. 10 grader vil gi samme intervall som defrosting.

Egentlig blir det å finne den hysterese som en kan leve med til laveste temperatur i tanken mot varmen, komforten i boligen. Blir det for stort, blir det lite dT å hente ut varme på, og innetemperaturen vil svinge.
Erfaring med luft vann varmepumpe fra WEE - hysterese.jpg - dkt850
Signatur