(trådstarter)
   #11
 17     0
Spørsmålet er hvor mye varme du må ha for at nok varme skal gå gjennom varmeveksleren til bassenget, er veksleren med lite areal må du ha høy temperatur på vannet for alikevel å få overført nok energi. Hvis et er mulig så kan det hende at det kan være lønnsomt å sette på en veksler til for å øke veksler arealet og dermed kunne kjøre med lavere temp. (Du kan tenke på radiator som en dårlig varmeveksler mellom vann og luft, du merker jo at retur temperaturen på en radiator er mye høyere enn innetemperaturen)

Da forstår jeg temperaturforskjellene på de forskjellige kursene også, takk for det!

  (trådstarter)
   #12
 17     0
Da har jeg lagd en liten skisse på hvordan jeg har tenkt meg å sette opp det nye systemet.
Fersking trenger hjelp til planlegging av nytt anlegg - Systemet.jpg - Mor10
  (trådstarter)
   #13
 17     0
Legger også inn en skisse av overetasjen med plassering av varmepumpe og en viftekonvektor. Viftekonvektor skal stå nede i gangen og varme nedenfra.
Fersking trenger hjelp til planlegging av nytt anlegg - 1etg m varme.jpg - Mor10
  (trådstarter)
   #14
 17     0
Litt flere tanker og spørsmål:

a. Avtrekksvarmepumpen har etter det arvingene sier varmet hele huset og utevarmen har stått på hele vinteren. Bassenget har gått på elkolbe. Varmepumpen har gitt ca 2 Kw+9Kw kolbe og med gammel teknologi og sliten maskin kan vi kanskje si 10Kw.
Hvis jeg støtter opp med en Daikin L/L på mesteparten av overetasjen og hjelper til med en viftekonvektor i kjelleren, kan jeg kjøre ned varmen på L/V pumpen til kanskje 40C og 30 ut på gulvet. Under 10-15 kalde er det liten vits og veldig dyrt med utevarmen, den vil jeg da slå av manuelt eller legge inn en føler med avslag av kursen automatisk. Når det kryper under null, kan jeg også kjøre over bassengvarmen til elkolbe i verste fall noen dager. L/V skal ikke håndtere varmtvannet, så det vil vel også hjelpe betraktelig? Bør da avlaste L/V så den ikke kjører på elkolbe. kanskje.
Denne vinteren har vi vært nede i -25C, så det blir bra kaldt her i korte perioder (2-3 uker kanskje).

Spørsmål a1: Bør det da kunne gå greit med en 11Kw L/V? Trenger mest sannsynlig ikke alle disse kilowattene hele året, men må jeg skalere for de få ukene hvor det er ordentlig kaldt, eller er tiltakene over gode nok?

Spørsmål a2: I og med at det blir ganske kaldt her til tider, har jeg funnet 2 L/V pumper som jeg tror kan passe bra:
Mitsubishi SW112 Zubadan(-28C)med Hydrobox
Panasonic T-Cap 11Kw(-27C)
Hva anbefaler dere og har dere eventuelt noen andre typer dere ville anbefale?
  (trådstarter)
   #15
 17     0
b. Plassering av Daikin:
Ideen med L/L pumpen er å ha en backup på varmen i huset dersom L/V skulle stoppe av en eller annen grunn. Ideen er også å enten strupe ned gulvvarmen eller sette en maksgrense på antall grader i gulvet, så L/L vil avlaste L/V og gi en behagelig varme i stue og kjøkken(se skisse ovenfor). Har også valgt Ururu Sarara, da bassenget ligger rett under stua og jeg har en mistanke om det blir litt ekstra fuktighet i stua over.
Ururu Sarara betyr Befukting/Avfukting, samt at den har ventilasjon inn/ut også. Jeg synes ideen med å dra -25C inn i stua over vinduene, varme den opp og sende den ut i ventilasjonsanlegget virker litt dumt, men Ururu kan også ventilere noe luft, og også forvarme den. En liten innemiljø-boks i seg selv Smile Har valgt 9Kw utgaven.

Merket i den verste kuldeperioden nå at ved å sette en liten 1Kw varmevifte i gangen nedenfor den åpne trappen(se skisse over), så hjalp det utrolig godt i kjøkkendelen av huset og utenfor soveromsdøren innerst der det er avtrekk under døren og vi liker det kaldt på soverommet vårt. Tanken var derfor å sette en viftekonvektor i gangen nede, som blir rett utenfor teknisk rom med enkel rørføring. Tenkte en som gir 2-4Kw ved 30-35 grader. Ønsker en trådløs temperatursensor øverst i gangen som stopper strømmen i konvektor når det er OK varme.

Spørsmål b1: Vil det bli helt håpløst å plassere L/L i enden som vi har valgt, med nevnte viftekonvektor i kjelleren? Det er mest behov for ekstra varme i stua og kjøkkenet får hjelp av viftekonvektor.

Spørsmål b2: Noen som har noen tips om gode viftekonvektorer med mulighet for trådløs sensor og bryte vanngjennomstrømming?
  (trådstarter)
   #16
 17     0
c. God løsning på ventilasjon og billig varmtvann

I og med at det allerede er en avtrekksvarmepumpe i teknisk rom i dag, er tanken å beholde ventilasjonsløsningen som den er i dag og en NIBE F110 vil løse dette og varme tappevannet med en varmepumpe samtidig. Dette slo meg som en glimrende løsning.
Jeg har i ettertid tenkt at det kanskje kunne være en ide å få inn en litt større sak som også gir litt vannbåren varme. Da kan jeg eventuelt slå av L/V i garasjen i hele sommerperioden og få avtrekksvarmepumpen til å varme tappevann, bassenget og et par viftekonvektorer også. L/L vil uansett brukes til varme og kjøling i overetasjen.

Spørsmål c1: Vil det være lønnsomt å slå av en stor L/V i de varmeste månedene og la en mindre maskin jobbe litt i stedet. Vet for lite om hvordan de nyeste L/V opererer, men de har vel en form for tomgangsstrøm/minimum? Eller begynner jeg å ta av litt nå?

Spørsmål c2: Noen som har tips om en billig avtrekksvarmepumpe som fungerer bra.
Har sett på NIBE F370 som er ganske billig i Sverige. Vet ikke om den kommer i en
   #17
 395     0
Noen spørsmål:
Hvor stort er bassenget?
Vet du hvor godt isolert bassenget er?
Skal bassenget tildekkes når det ikke er i bruk.
Er bassengrommet tilkoblet samme avtrekksventilasjon som resten av huset?
Hvordan varmes bassengrommet?
Styres fuktnivået i bassengrommet med ventilasjon alene, eller har du også en avfukter?

Avhengig av hvordan basseng og bassengrommet er oppbygd så står det fort for 50% av husets totale energibehov ved 30 grader vann året rundt.

  (trådstarter)
   #18
 17     0
Noen spørsmål:
Hvor stort er bassenget?
Bassenget er ca 5.5x2.5x1.6m, så ca 22.000 liter.

Vet du hvor godt isolert bassenget er?
Kjenner ikke til hvordan det er bygd, men det er støpt ned i grunnen i flukt med gulvet. Flislagt innvendig og siden lagt på armert duk.

Skal bassenget tildekkes når det ikke er i bruk.
Det er duk til bassenget som vi ruller ut når bassenget ikke er i bruk.

Er bassengrommet tilkoblet samme avtrekksventilasjon som resten av huset?
Det er her jeg er litt usikker på hva jeg burde gjøre. Det er ikke utsug til avtrekksvarmepumpe fra bassengrommet, men i tilstøtende rom er det et bad med utsug. Det er lagd noen hull i døra inn til badet, men jeg har i vinter hatt døren åpen, så det blir litt mer trekk fra bassengrommet gjennom badet til avtrekksvarmepumpen. Vet ikke hvor høy fuktighet avtrekksvarmepumpen tåler. Har holdt luftfuktigheten på ca RH55%

Hvordan varmes bassengrommet?
Bassengrommet har gulvvbåren varme i hele rommet, som jeg setter på ca 27C så ikke vannet skal stå for oppvarming av rommet også.

Styres fuktnivået i bassengrommet med ventilasjon alene, eller har du også en avfukter?
Det henger en Dantherm CDP45 av ganske ny dato på veggen som avfukter og også varmer rommet med ca 5 grader når den går. Overskuddsvannet fra avfuktingen går tilbake til bassenget.

Avhengig av hvordan basseng og bassengrommet er oppbygd så står det fort for 50% av husets totale energibehov ved 30 grader vann året rundt.
Hvis jeg får benyttet L/V-pumpen til oppvarming av rom og basseng, håper jeg det ikke blir så altfor høye kostnader. Varmingen av bassenget har foregått med elkolbe fram til jeg fikk igang oljefyren, men det virker ikke som den trekker veldig mye strøm. Finner ingen betegnelse på kolben, da den sitter litt kinkig til i en luke i gulvet. Kjører nå alt på varme fra oljefyren på 35Kw og det hadde vært veldig behagelig med like mye tilgjengelig varmevann hele tiden Smile
   #19
 395     0
Høres ut som løsningen som er der er gjennomtenkt. Jeg ville også vært skeptisk til å få for mye fuktig luft igjennom det vanlige ventilasjonsanlegget, men det må jo være nok sirkulasjon til at luften ikke blir dårlig. Med tildekking og en god avfukter er nok løsningen nå grei. Normalt på nyere anlegg er egen ventilasjon for bassengrommet.

Uansett virker det som bassenget ikke får altfor store energibehov.

Om du skal redusere temperaturen på vbv så må du passe på at du fortsatt klarer å holde ønsket lufttemperatur i bassengrommet.
  (trådstarter)
   #20
 17     0
Flott, takk for tilbakemeldinger!

Har tenkt på å kanskje installere 2 stk miniventilasjon i bassengrommet som kan holde på varmen og samtidig lufte ut og inn.
Det hang en liten Flexit vifte på veggen, men det ble forholdsvis mye is på veggen ute når den står på i -22C utenfor.

Nå har det blitt forholdsvis mye varmere i været(fra -22C til -2C), og jeg tenkte å eksperimentere litt med oljefyren og senke temperaturen til rundt 40-45C på framledningen for å se hvordan husvarme og basseng fungerer på lavnivå-varme.

Noen som har noen formening om Panasonic eller Mitsubishi L/V har noen fordeler/ulemper i dette systemet? Holder de like lenge? Tenker da på T-cap kontra Zubadan som nevnt lenger oppe.
Jeg skal kun ha varme til vannbåren varme og ikke tappevann.