5,768    49    2  

Forvarming av varmtvann med OSO Accu 50RC300 og 9kW varmepumpe

 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Hei!

Vurderer 9kW Jula luft/vann varmepumpe varme opp en 300l akkumulatortank med spiral som forvarmer vann til varmtvannstanken (tenkte å la varmepumpen jobbe på 40-45 grader). Tanken vil da stå i serie med varmepumpe og vannbåren varmekrets, 2-4% glykolløsing.

Har funnet denne tanken som passende: OSO Accu 50RC300. Denne vil da gi forvarmet vann til en tank som varmer vannet videre opp til 75 grader.

Noen med erfaring fra lignende oppsett? Smile

   #1
 678     Bergen     0
Jeg bruker en 750 Dalatank som forvarmer til en 5L 3kw Oso vvb.
I praksis må jeg da ha noe over 40 grader i akk tanken for å ha nok kapasitet.
På badekar/dusj har jeg forvarmet vann på noe over 30 grader direkte fra akktanken på kald side.

Jeg synes dette funker bra hos meg, men den lille vvb krever som sagt at akktank må opp i 40+ grader for å forsyne nok til de som liker ekstra varmt vann i dusjen.

Dersom du går for en noe større vvb kan du leve med lavere temp i akktank og det er en fordel når/hvis vp får kapasitetsproblemer.
Signatur
   #2
 785     Vestfold     0
Ingen personlig erfaring, men oppsettet burde funke. Oppsettet er brukt med hell på VVP.

Vet ikke om det kan bli skikkelig kaldt der du bor, eller effektbehovet huset ditt har, men det kan kanskje være en ide å lage en bypass på vannet som skal gjennom coilen slik at du kan lede vannet utenom coilen og ikke risikerer at høyt varmtvann forbruk under kuldeperioder drar ned temperaturen i systemet ditt.

Tips;
Oso Accu 50RC300 er dyr (jeg kjøpte en 50RCE300 til halv pris og syns den fortsatt var dyr). Det er flere som selger kinatanker med kobberspiral som er mye billigere enn tilsvarende Oso tanker.
   #3
 2,435     Hordaland     0
Har jeg forstått systemoppsettet ditt riktig, så vil du ha en varmesløyfe fra varmepumpe inn på en rørspiral i OSO tanken. Tur-temperatur fra varmepumpe på 40 - 45*C. Temperaturen i OSO tanken ønsker du å heve til 75*C med EL-kolbe. Så vil du kjøre varmesløyfen videre fra OSO tanken til et vannbårent varmeanlegg, så i retur til varmepumpe?

Dersom jeg har forstått oppsettet ditt riktig, så kan jeg si at du vil ende opp med et uøkonomisk anlegg. Problemet er at rørspiralen i OSO tanken vil ha lavere temperatur enn selve vannmagasinet i tanken. Varmen fra varmepumpen vil ikke bli benyttet, og du vil antagelig ende opp med at temperaturen på varmeanlegget vil stige, i stede for å bli redusert. Retur-temperaturen til varmepumpen vil bli så høy, at varmepumpen vil omtrent ikke være innkoblet, pga OSO tanken står for den primære oppvarmingen og forkludrer systemet for deg.
Signatur
   #4
 24,668     Akershus     0
Tror du er på ville veier her eydybdal. Anvist tank har ikke el-kolbe.


Et oppsett finner en her: http://www.osohotwater.no/images/stories/oso-files/pdf/Spesifikk_Produktinformasjon/Service_og_montasjeanvisninger/Boligprodukter__indirekte_oppvarmet/oso-mont-bolig-accu50-no_en.pdf

Vannet fra vp går inn i tanken. Temp i tanken er bestemt av vp og varpeforbruk. Varmt forbruksvann går i egen spiral mao med lite volum, god gjennomstrømning og lite fare for legionella.
Signatur
   #5
 2,435     Hordaland     0
Beklager, overså et vesentlig ord, at det er tenkt 2 tanker i systemet, hvor elkoble er plassert i "neste" tank.

Da blir situasjonen ganske annerledes. Dersom det da er tenkt at rørspiral i OSO tank skal fungere som forvarming så er man på god vei mot et ideelt system. Dersom det er tenkt motsatt, at rørspiral er koblet mot VP, så vil man miste mye av gevinsten.
Signatur
   #7
 10,486     Akershus     0
Beklager, overså et vesentlig ord, at det er tenkt 2 tanker i systemet,


Egentlig ikke så rart, for sånne opplegg med 2 tanker er jo egentlig ganske ineffektivt. Mer varmetap, det tar mer plass, mer rørmokkeri osv. Da vil jeg mene at en dobbeltmantlet er et bedre valg, selv om det heller ikke er helt ideelt.
Signatur

   #8
 24,668     Akershus     0
Det er vel mange forhold som bestemmer hva som er optimalt. En vvb taper ca 1-3 kWh/døgn (100-300l) så tapet her er beskjedent. Dersom vvb står i et rom som likevel skal oppvarmes, så blir reelt tap noe mindre.

Videre så åpner det for å sette vvb f.eks nærmere oppvaskbenken uten så lang tappeoppvarmingstid.

En ulempe med dobbelmantlet er at en vel har et noe større varmetap fra varmtvann mot bunnen av berederen om sommeren når ev varmepumpa står.
Signatur
   #9
 2,435     Hordaland     0
2 tanker er ikke direkte unormalt, men jeg skal være enig i at det er unormalt med 2 tanker i tillegg til varmepumpe. Det vil være mer energibesparende og økt gevinst ved å finne en varmepumpeløsning med integrert tank for varmeanlegget, hvor varmepumpe også har rørspiral eller egen varmeveksler for forvarming eller oppvarming av varmtvann.

Dobbeltmantlet bør man i hovedsak forsøke å unngå. De fleste løsninger med dobbeltmantlet gir ikke særlig gevinst, man kan oppnå langt større gevinst ved å finne andre alternativer enn dobbeltmantlet.
Signatur
   #10
 678     Bergen     0
Er det så sikkert at man får lavere varmetap fra en stor tank med høy temp enn en stor tank med lav temp + en liten med høy temp? Det er ganske stort overflateareal i toppen av store tanker hvor varmen er. En liten "ekstern" tank er ganske grei å pakke inn i mer isolasjon.

Fordelen er at man kan få bedre kontroll på strømforbruket noe som blir enda viktigere når effektleddene kommer på strømregningen.

Med akk tank med vp og vedfyring samt vvb kan jeg bestemme at varmeelementet skal stå av og så fyrer jeg opp dersom vp ikke leverer nok varme. For oss vil det være en grei løsning for å holde strømforbruket i sjakk sammenlignet med en 6 kw kolbe som pøser på uten at jeg merker det før måneden er omme.

Her må jeg ordne meg en større vvb da det er litt for ofte at vp ikke klarer å forvarme nok til at dusjen blir varme nok for alle. Planlegger å legge til en 120 l jeg har stående som varmes opp på tidsur slik at den er varm og avslått før morgenstellet. Da får jeg akktank + tidsstyrt vvb på 120L + 5l 3kw "sanntidsvarmer. De to minste får mye etterisolering og akktanken kan ha ned mot 30 grader i topp og fortsatt si varmt hus.
Signatur