KE
   #21
 3,673     Hordaland     0
Forøvrig er ikke betraktningen over om selvregulerende vvb mot energispyende varmekabel helt rett. Begge kan styres med termostat e.l. og slik sett vare «selvregulerende . Den vesentligste fordelen er at vbv er varme-fordelende. Der det er soloppvarmet gulv tildeles ingen ytterligere oppvarming, bare der gulvet er kaldt. Varmekabler kan lett gi for varmt gulv under salongbordteppet.

Når jeg bruker ordet selvregulerende mener jeg at gulvet regulerer temperaturen til en viss grad uten bruk av termostat. Er vannet som sirkulerer 30 grader og rommet 20 grader vil man få tilført mer varme enn om rommet er 24 grader med samme temperatur på vannet. Dette er en undervurdert fordel med vannbåren varme. Jeg er derimot tilhenger av å klargjøre for gulvsensor overalt, så har man muligheten for det om man ønsker det. Røret ned til gulvet koster 10 kroner å klargjøre.

   #22
 24,668     Akershus     0
Ser den. Imidlertid, vannsirkulasjonen slås av og på med termostat, varmekabelen slås av og på med termostat. Hvis gulvkonstruksjonen er identisk burde virkningen være noenlunde lik, men vbv blir nok noe jevnere fordi effekten dabber av etter som gulvtemperaturen øker mens kablene har en skarpere av/op.
Signatur
TSt
   #23
 14,509     0
En annen stor fordel er jo at en kan møblere og evt legge på tepper e.l. slik som en vil med VBV.
   #24
 3,876     Asker     0
Jeg ville ikke nødvendigvis kjørt termostat på badet. Her er det de eneste 4 rommene som ikke har termostat. Jeg går ned i skapet 2-3 ganger i året og skrur manuelt på ventilen. Da er alltid gulvet skikkelig godt og varmt. Er kanskje en kombinasjon mellom det og godt dimensjonert/installert anlegg på badet. Men min erfaring er at en del bad har kalde gulv i nybygg.
Signatur
   #25
 5,725     0
Kjør termostat på alle gulv og skru den heller opp. Eg vil iallefall ikkje ha badstu der om sommeren så hos oss står den på 24 grader.
   #26
 3,876     Asker     0
Helt enig i at den skal ned om sommeren, derfor tusler jeg ned på våren en gang og skrur litt igjen. Kanskje termostat funker like bra, men ønsker egentlig ikke svingninger der. Ønsker bare en jevn strøm av vann på lik temperatur. Gulvføler vil nok gi samme. Men romføler potensielt ikke.
Signatur
KE
   #27
 3,673     Hordaland     0
Det beste er nok å utekompensere temperaturen i gulvet på slike rom. Det kan man oppnå enten med smarte termostater eller man kan som de aller fleste varmepumper utekompensere turtemperaturen.
Hvis man har balansert ventilasjon eller annet avtrekk på badet som går hele tiden bør ikke dette være noe utfordring uansett, da kan man bare regulere til den temperaturen føttene liker og ikke bry seg med lufttemperaturen, luften påvirkes i høy grad av naborommet siden man trekker inn luft derfra.

   #28
 24,668     Akershus     0
Hva er nytteverdien av utekompensering i et moderne termostatstyrt gulvvarmeanlegg med lettgulv? Ok, ser det for et rom (bad) uten termostat, men for resten av systemet?
Signatur
   #29
 5,432     Akershus     0
Det er stor forskjell på erfaringene man har, samt hvordan man vil en bolig skal være. Jeg har et hus med nær fri utsikt 3 veier, syd, vest og nord. Jeg har åpen himling med glass i nær 100% av stueveggen mot vest. Jeg har tidligere barnerom mot sør, var tidligere med kun 1 sørvendt vindu og 1 tilsvarende mot vest. Har nå åpnet så rommene er 1 stort, full bredde på huset, har satt inn 1 vindu til og verandadør med vindu, mot sør. Dette er nå blitt et lyst og meget attraktivt rom, som varmes behagelig opp uten egen varme, fra omtrent denne tiden på året. Blir sjelden for varmt selv midt på sommeren.

I stua er det kun 2 forholdsvis høyt plassert vinduer mot sør Disse vurderer jeg faktisk å bytte ut mot vinduer som går fra 45 cm fra gulv og opp til topp vegg, ca 2 meters høyde, og maken til de som er på vestvendt, grunnet at jeg synes det er synd å ikke få sollyset nok inn midt på dagen, se vedlagte bilde. Ja, jeg vet at dette vil gi mer behov for skjerming på varme sommerdager, men jeg vil heller ha mer lys, sol og varme inn gjennom høst, vinter og vår.

Panoramautsikten og lyset fra min vestvendte stuedel ville jeg aldri ha byttet bort. Det er ytterst få dager jeg gjennom mine 43 år i dette huset jeg synes har blitt for varme om sommeren. Joda, noen dager er det blitt, men til tross for varmepumpe med AC, har den aldri vært i bruk, da setter jeg heller opp vinduer i hele huset og lager litt gjennomtrekk.

Fremfor å knipe på vindusstørrelse, hadde jeg heller overdimensjonert isolasjon ellers i huset. Dette med å definere romtypen bør ikke regnes som evig. Enig med de som ønsker å bytte om rommene, har selv gjort det og er ikke ferdig med det enda. Soverom blir oppholdsrom, kjøkken blir soverom, spisestue blir kjøkken osv, osv. Man forandrer smak og innstilling etter som familien vokser inn og ut av huset. Legg til rette for at slike forandringer kan skje i fremtiden.

Må legge til at det virker atskillig mørkere enn det som er i virkeligheten, på bildet, men gir et inntrykk av hva jeg mener med lite lys fra sør. Jeg ønsker å få lit mer inntrykk av vinterhage. 
Hvilken vannbåren varmekilde er mest kostnadseffektiv? - Utsikt.jpg - snektriker
Hvilken vannbåren varmekilde er mest kostnadseffektiv? - Utsikt.jpg - snektriker
   #30
 24,668     Akershus     0
Har helt normale vinduer mot syd i Akershus. Om sommeren blir det ulidelig varmt om ikke markisene er ute. Hele huset stenges ned når varmen kommer og åpnes for lufting når sola går ned. Å lufte midt på dagen innebærer å slippe enda varmere uteluft inn.
Signatur