29,076
42
0
Kjøpt Jula all-in-one varmepumpe. Bilder av tanken. Hvordan er den oppdelt?
6
Vestfold
0
Skal erstatte en oljefyr. Men jeg forstår ikke helt hvordan den er oppdelt.
1. Hvor mange liter VVB og hvor mange liter buffertank? Eller er VVB bare en sløyfe i tanken?
2. Finnes det noen tegninger av hvor høyt de forskjellige sløfene ligger?
3. Bør jeg kjøpe en ekstra VVB?
Vedlagt er noen bilder av innedelen uten deksler.
Om noen er interesert kan jeg ta flere bilder.
1. Hvor mange liter VVB og hvor mange liter buffertank? Eller er VVB bare en sløyfe i tanken?
2. Finnes det noen tegninger av hvor høyt de forskjellige sløfene ligger?
3. Bør jeg kjøpe en ekstra VVB?
Vedlagt er noen bilder av innedelen uten deksler.
Om noen er interesert kan jeg ta flere bilder.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Jeg lurte på det samme selv. Jeg finner følgende i produktbladet, bruksanvisningen og nettbutikken:
"Ansluts nye 6 kW luftvann-varmepumpe All-in-One med en 200 liters tank og 13,7 kW totaleffekt gir deg et komplett varmesystem til ditt hus."
"[...]med innebygd 200 liters tank for varme og en slynge til kranvarmtvannet er [...]"
"[...]med en separat el-patron på 1,7 kW til topping av varmtvannet[...]"
Tegningen "Funksjonsprinsipp" (Side 61 i bruksanvisningen) viser ingen separat varmtvannstank
Figuren på side 68 viser tilkobling til "Tappevann med høy temperatur" (1) og "Tappevann med middels høy temperatur" (4). Figuren viser også en blandeventil for disse, så man kan stille inn sin egen miks med passe blanding av "høy" og "middels" temperatur.
http://www.jula.no/media/pdf/product/Manual/416108_SV-NO-PL-EN_20130528.pdf
http://www.jula.no/media/pdf/product/Product%20sheet/NO/Jula_416108_NO_20130904.pdf
http://www.jula.no/all-in-one-varmepumpe-luft-vann-13-7kw-416108
Så for meg synes det rimelig klart at anlegget ikke har noen separat varmtvannstank. Den har derimot flere sløyfer hvor du kan ta ut varmtvann. De foreslår å kombinere to sløyfer til bruk for varmtvann: Den ene sløyfen går gjennom 200 liters tanken og ut, den andre går gjennom 200 liters tanken og varmes i tillegg av et varmeelement på 1.7 kW, og så blander man disse som man vil for å få omtrent passende varmt vann, eller kanskje man skal tenke på det mer som et tiltak mot skålding.
Det finnes mer optimale løsninger, men det har jo noe med størrelse og pris å gjøre da.
Det er et godt spørsmål. Intensjonen fra produsenten er åpenbart at det skal være mulig å klare seg uten. Det er grunn til å tro at systemet vil greie å levere komfortabelt, godt vann hvis gjennomstrømningshastigheten er under en viss grense, men at det er grenser for hvor mange liter vann med full temperatur det vil greie å levere pr minutt. Kanskje temperaturen på varmtvannet man får ut synker gradvis jo fortere man tapper. Hadde vært greit om noen finner tall på dette, eller om noen har erfaring (Man kan regne på det også, men da må man gjøre noen antagelser, og nøyaktigheten på beregnede resultater avhenger av nøyaktigheten på antagelsene).
Gi et hint om du finner noe svar på dette spørsmålet. Jeg vurderer sterkt å skaffe samme system.
Spent på hvordan dette går fremover! Har lyst på samme!
Ligner ikke? Tvert i mot ser den da helt lik ut spør du meg.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Ang. det med tappevannstank og ekspansjonkar, så skrev jeg om teorien min i en annen tråd, hvor funksjonsprinsippskisse også ble lagt ut: http://www.byggebolig.no/luft-vann-varmepumpe/jula-sin-all-in-one-varmepumpe-luftvann-13-7-kw/msg534040/#msg534040
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Selvom jeg er enig i at dette er en multitank og innedelen av en varmepumpe i et skap, tror du det er de faktiske produktene (multifunksjonstank og varmepumpe)? Jeg ser jo nå at utedelen er kliss lik og innedelen til den uten tank er jo faktisk også avbildet under produktet med tank!
Kan ikke det - må anta at TS vet hva han har kjøpt
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Men jeg betrakter korrespondansen oss i mellom litt merkelig, se selv!
Apropos, jeg har sendt mail til jula og etterspurt tester gjort av denne pumpen, om det finnes. Helst uavhengige.
Det er en Jula(Anslut) All-in-one varmpumpe. Jeg har tatt av front og side deksler. Dette for å vise hvordan den ser ut. Lite vits med noen bilder av en hvit boks. Hadde håpet at noen hadde sett denne multi tanken et annet sted med en bedre beskrivelse enn den som er i manualen.
Takk for alle svar. Jeg har sendt en del spørsmål til jula. De skal ringe meg i morgen fra Sverige. Jeg håper de klarer å oppklare en del.
En ting jeg vil advare dere mot er at den inne-delen ikke veier 75kg som det står i reklamekatalogen: http://www.jula.no/media/pdf/product/Product%20sheet/NO/Jula_416108_NO_20130904.pdf
Den veier 120kg! Jeg og en kamerat holdt på å knekke ryggen når vi skulle ha den av hengeren i den tro at den veide 75kg. Fikk den inn på stuegulvet, men ned trappa turte vi ikke. Men heldighvis hadde jeg en kraftig fyr på Snapchat som mente at 120kg ned en trapp ikke var noe problem, bare vi hadde en sekketralle. Han gikk nederst og tok ca 80 prosent av tyngden og jeg gikk øverst.
Disse ekstra kiloene kan også ha betydning for om en kan kjøre i 60 km/t eller 80 km/t, med henger uten brems. Jeg valgte heldigvis å kjøre i 60 km/t. Det står på pappeska til innedelen at den MÅ fraktes stående. Men jula frakter den på to paller liggende! Spurte hvorfor de fraktet den liggende når det sto på den at den skal fraktes stående. Fikk et vagt svar om et den ikke rista så mye når de frakta den, men at jeg ihvertfall måtte frakte den stående på en henger. Husk mange kraftige jekkestropper, sett innedelen stående helt forand på hengeren og tapp ut luft av dekkene på hengeren så den også fjærer på dekka.
Har også funnet ut at jeg må fjerne en del av rørene som går fra tanken og opp til toppen av innedelen. Tanken er rustfritt stål og rørene inni tanken ser ut til å være det samme. Men rørene fra tanken og opp til toppen av innedelen er av kobber. Disse må bort da jeg har et varmeannlegg bestående av stål-radiatorer og -rør. Varmeveksleren er av kobber, men det bør den være. Planen er å koble meg til varmeannlegget med plastrør for å minske sannsynligheten for galvanisk korrusjon. Hvilke koblinger og rør jeg skal bruke vet jeg ikke. Muligens Alupex og Tecelogo push-fit system. Men alupex har jo et alu lag, så det gjør dem vel elektrisk ledende? Noen som har noen tips? Alle tilkoblinger er 3/4".
Oi, nyttig info. Tror den utgår for min del da. Ting som kan gå i stykker og muligens må fraktes tilbake for reklamasjon må være mulig å løfte/frakte på en håndterbar måte.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Tunge ting som går i stykker er det krav om at blir reparert på stedet. F.eks vaskemaskin. Så dette ser jeg ikke på som noe problem.
Kankje varmtvannstanken din ikke hadde varmepumpe, diverse sløyfer for vannbåren varme, varmtvann og slikt, kontrollmodul med brukergrensesnitt, og så videre? Jeg har sett innedeler som er større enn Jula sin. Jeg kan godt forstå at den veier 120 kilo.
Han sa de hadde veldig lite info om denne tanken og har etterspurt det fra produsenten.
Det han kunne si var at vvb var en 30 meter sløyfe øverst i tanken og at dusj sløyfa var noe under. Varmeveksleren varmet opp 200 liter med vann og det samme vannet gikk ut av tanken til radiator og gulvarme i forskjellige høyder. 1.7kW varmeelementet varmet opp samme vann som varmepumpa,(sikkert under vvb sløyfa og over der hvor varmepumpa sirkulerer vann).
Om det er 60 meter med 3/4" rør inne i tanken forstår jeg hvorfor den veier 120 kg. Han sa også at det ikke var bra om den hadde blitt fraktet liggende på to paller. Jeg antar at disse tunge sløyfene inne i tanken ikke har oppheng godt nok for å ligge. Alle reparasjoner blir gjort på stedet.
Varmtvannstanken inneholder heldighvis ikke noen varmepumpe ;D
Nei det går jeg ikke med på! Det eneste logiske for meg er at tanken på 200 liter er til tappevann. Dette kan du tappe enten via toppvarmer (1.7 kw) eller ikke. Tappevannet forvarmes i sløyfe gjennom ekspansjonstanken til det sirkulerende varmesystemet før det havner i tanken.
Om tappevannet kun var en sløyfe gjennom vann som holder kanskje 35 grader så måtte det enten oljebrenner eller induksjonsvarmer (typisk hytteprodukt) til for å greie å varme det til dusjtemp på direkten, og det er det nok ikke her...
Nå vet jeg ikke, men mulig "dusj-sløyfa" er ment for å koble til kaldt vannet til dusjen. Men frykter at det kan bli for varmt om vinteren.
Greit koblingskjema i manualen. "Dusj-sløyfa " blir nok for varm til å koble direkte på kaldvannet.
Om jeg forstår deg rett igjen så mener du at kaldtvannkretsen til dusj forvarmes? Det er et par ting som skurrer for meg, og det er
* at man må legge ny kurs for forvarmet kaldt vann til dusj
* hvorfor vil man ha varmere kaldt vann?
Din 6kw el-kolbe er for å spe på når varmepumpen sliter på kalde dager, 1.7 kw el-kolben er for å toppvarme tappevannet.
Manualen til denne løsningen er ekstremt dårlig. Den ene prinsippskissen er ubrukelig spe, den viser ingen varmelementer, og spesifiserer ikke hva som er hvilken tank (selvom det ser veldig ut som om tappevannstanken er den i bunn).
Fra skissen postet over her leser jeg det slik at varmepumpens kjølemedie sirkuleres i en liten tank i toppen. Tappevannet (200 liter) varmes opp ved å sirkulere i en varmeveksler gjennom denne lille tanken. Hadde det kostet ingeniørene på "jula" mye å tegne inn el-kolbene og tilkoblingspunktene på denne prinsippskissen? På de neste tegningene i manualen ser man ikke hvilke kretser som er koblet til hva, tilkoblingspunktene er bare navngitt. Hvis det fungerer som jeg har beskrevet tror jeg det er lite optimalt, men jeg er ingen ekspert.
Dette tror jeg de har lest på supportavdelingen, og det tror jeg også må være en skrivefeil eller villedende beskrivelse av toppvarming av tappevann kanskje. Jeg går rett og slett ikke med på at de 200 literne ikke er tappevannstank
OK, alle har lov til å ha sin mening.
Men jeg vil bare påpeke at det hus-1974 fikk vite fra supportavdelingen hos Jula passer utmerket med forklaringen jeg har gitt tidligere, i svar #2 i denne tråden. Selv om dokumentasjonen er kryptisk, og ikke så grundig som man kan forvente for et slikt produkt, så går det likevel noenlunde tydelig fram at tanken på 200 liter er til vannbåren varme.
HVIS det er som vi leser av bruksanvisningen så må noen kunne forklare meg hva som er fordelene ved denne løsningen. Jeg tar av meg hatten med glede. Multifunksjonstanken som jula fører separat ser jo også ut til å bruke samme systemet (på papiret hvertfall):
FøLGEndE InnGåR I
MULTIFUnkSjonSTankEn:
• El-patron
• Ekspansjonskar
• Sikkerhetsventiler
• 2 stk. termometre
• Innebygde rørslynger: 2 stk. á 20 m
til kranvarmtvann, 1 stk. á 10 m til
tilkobling av solfanger.
• 3 stk. forkrommede dykkrør til tilkobling
av ekstra temperaturføler. Til eksterne
varmekilder, f.eks. solfanger.
Så, hva er fordelene ved å indirekte varme opp tappevannet på denne måten? En like stor tank skal jo varmes opp uansett! Jeg har en ide, og det er at du slipper å lagre tappevannet og dermed utgår kravet om å toppe det til over legionellagrensen. Eneste som skurrer er at du kan stille termostaten på tanken til 70 grader og da forsvinner poenget mitt hvertfall.
[/quote]
OK, alle har lov til å ha sin mening.
[/quote]
TS: har du fått koblet dette opp allrede eller testet det?
Systemet fra Jula er et lav-ende-system. Bruksanvisningen er skrevet på polsk, svensk og norsk. I Polen har de dårlig plass og lite penger. I Sverige har de gjennomsnittlig litt dårligere plass enn oss. I Norge er dette det billigste komplette systemet jeg vet om. Ikke forvent det ypperste av løsninger hele veien her. Det er en grunn til at andre systemer selges til en pris som kan være dobbelt så høy eller tredobbelt så høy.
Det ser ut til at montasjeveiledningen viser et system med 200 liter akkumulatortank som brukes til vannbåren varme, med tappevann som forvarmes i sløyfer i akkumulatortanken og hvor temperaturen toppes med on-demand-oppvarming (gjennomstrømningsoppvarming) med et elektrisk element.
Du spør etter grunner til å gjøre det slik:
* En tank er billigere enn to tanker
* En tank tar mindre plass enn to tanker
* On-demand-oppvarming brukes enkelte steder. Her har man god forvarming, så dette er bedre enn bare on-demand-oppvarming alene.
Jula har laget et enkelt, billig og smått system; det er en ærlig og grei sak. Så spørs det om det er bra nok, eller om man bør doble eller tredoble investeringen sin for å få noe som er bedre. Da er det nyttig å se testresultater eller andre typer erfaringer.
hvis man har en flow på si 10/l min i varmtvannskursen når man dusjer(vet ikke om det er et bra anslag).
da har man vel regnestykket
energi for å få vann opp en grad (E) : 4.19 Kj/kg
flow (l/sekund): 10/60 = 0.16
deltaT = 1.7kw / (4.19kJ/kg * 0.16l/s) = 2.5 grader
er jeg helt på bærtur nå? med beregningen min, men i såfall virker det jo som svært lite "Topping" av varmtvannet...
Det er noe som skurrer et sted ja... 10 liter per minutt er vel ikke noe dårlig anslag for en dusj; det finnes dusjer som spruter ut mer vann en dette.
Står ikkje 1,7kW elemenet litt under rørsøyfa i tanken da?
Samme prinsipp som alle andre akk. tanker uten separat vvb.
Gjennomstrømingsvarmer på 1,7 kW er jo meiningslaust.
Rar ville eg ikke sagt den er, den ser heilt tilsvarande ut som andre systemer på markedet (eks. Queen til Arne Bergli). Tappevannsystemet er også heilt standard med to sløyfer og blandeventiler på mellom- og høg. temp. uttak som gir lågre forbruk av el. til vv.
At dokumentasjonen er dårlig er eg enig i.
Hvor og hvordan er de to forskjellige el-kolbene montert?
edit: På multifunksjonstanken står el. elementet midt på øvereste vv. spiral.
Planen var når jeg får inn flisvarmen så vil jeg koble om igjen slik at jeg bruker tappevannskretsen til forvarming inn på nåværende vvb, da jeg uansett vil få varmesirkulasjonen varm nok.
Ville heller satt forvarming opp fra starten og supplert med noen elektriske radiatorovner der du trenger på de kaldeste dagene.
Høy temp i tank gir varmetap der du ikke trenger det og besparelsen ved forvarmingen ab varmtvann er ganske stor.
Generellt mener jeg at el-varmekolber i tanken som tilskuddsvarme er en dårligere løsning enn el-oppvarming på termostat og tidsur der varmebehovet er. Det er selvfølgelig en estetisk avveing.
Dette har jeg brukererfaringer med:
Teknikktank,peisinnsats med vannkappe, l/v varmepumpe, veggvarme på badet, gulvvarme, råte i feilkonstruerte yttervegger, El-bil Peugeot Ion.
Har akkurat kjøpt denne selv, for å kople den inn i et eksisterende system med oljefyr.
Fikk et pris overslag fra IVT på kr 250 000 kr for et system med bergvarme ferdig innstalert. Dette er nå etter min mening priset alt for høyt...
Derfor prøver jeg denne fra jula.
Som dere sier, så er bruksanvisningen "ubrukelig".
Hadde det hvert en tegning som viser hvordan tanken er bygd opp fysisk, så ville spørsmålene hvert besvart.
Hvis dere ser på multifunksjons tanken til jula, så har den en bedre tegning. (Denne har flere funksjoner)
Så vidt jeg kan se, fungerer systemet slik:
1: Tanken er delt inn i to soner, hvor den nedre delen er til gulv/radiator varme og den øvre delen er til topping av varmt vannet. (forhåpentlig vis delt med et isolerende lag mellom "tankene").
2: Den nedre delen varmes opp med varmeveksleren fra varme pumpa og her tas varmen til radiatorer ut, samt forvarming av VV (middels temp uttak)
3: Den øvre delen toppes til ønsket temperatur med kolben på 1,7KW (høy temp uttak, manuell termostat i front. Ikke styrt av elektronikken)
4: Varmen til de respektive uttakene hentes ut ved hjelp av kobber rør sløyfer inne i tanken (varmeveksler)
5: Kolben på 6KW er ment til å ta over hvis varmepumpa stopper og/eller hvis det er for kaldt ute. (Denne består av 3x2KW elementer og kan koples om, manuell termostat under deksel i front, satt til å slå inn ved ca 30 grader fra fabrikken.OBS: settes denne for høyt så vil ikke varmepumpa jobbe!)
Kolben på 1,7KW trenger bare å varme opp vv de siste ca 20 gradene, og burde derfor være tilstrekkelig.
Så kommer usikre punkter. Disse avhenger av hvor gjennomtenkt løsningen er fra fabrikken...
1: Det må monteres en blande ventil mellom middels og høy temp til vv. Jeg er ikke rørlegger, så hensikten er jeg usikker på (øke kapasiteten?). Men hvis middels temp uttaket tettes, så vil det mest sannsynlig oppstå bakterie vekst i det stillestående vannet.
Her lurer jeg på om vannet forvarmes i den nedre delen før det går over i den øvre, eller om vannet i den øvre (høy temp) går direkte fra tilførselen.(en tegning hadde hvert fint....)
2: Det ser ut til at systemet trenger en ekstern sirkulasjons pumpe til radiatorer/gulv.
3: Jobber varme pumpa vekselsvis mellom vv og oppvarming etter behov, eller sirkulerer vannet i tanken gjennom radiatorer/gulv?(det var den tegningen da....)
Har planer om å spørre jula etter fysisk tegning fra fabrikken. Dette hadde svart på "hullene" i bruksanvisningen.
Hvis det skulle vise seg at systemet ikke leverer nok VV til forbruk, så kommer jeg til å montere en vv bereder ved siden av og kople denne til middels temp uttaket.
Når jeg underveis finner ut av dette, skal jeg skrive mer (hvis ikke noen gjør det før meg da)
Vurderer å kjøpe en slik til min mors hus med vbv....
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Har den energimåler innebygget?
http://www.dinside.no/927500/kutt-i-varmepumpestotten
Håper dere som har installert systemet har tid til å gi noen tilbakemeldinger til oss som sitter på gjerdet.
Er det noen spesiell type varmeveksler jeg bør ha? Ser de har en del fjernvarme vekslere på danske sider som ligger på rundt 15-20kw som jeg tror jeg trenger.
(Jeg har ikke montert min all-in-one enda)