3,468    47    2  

Kombivarmesystem med akkumulator

 8     0
Hei,

Eg har nyleg overtatt eit hus ifra 1976 som krever mykje oppvarming! (300m2, 4m takhøgde i stua og ein heil vegg med vindu. 3 lags iso glass fra byggeår.)

Per idag er det mange radiatorar, ein viftekonvektor og noko vannboren gulvvarme som avvgir varme. Kilder er foreløbig berre ein L/V varmepumpe på 7200W. Den er idag kopla inn på ein gammal oljefyr som ikkje er i drift. Den fungerer som eit lite akkumulatorvolum, som er høgst nødvendig då pumpa berre er Av/På styrt av ein CTC sentral.
Dette fungerer ikkje som det skal. Av fleire grunnar.

Eg vil ut med oljefyren og inn med ein akkumulatortank med coil for forvarming av tappevann.
Eg vil også sette inn ein vedovn med vannkappe i kjellarstua som er vegg i vegg med teknisk rom/plassering av akkumulatortank.

Forløbig har eg sett meg ut ein Oso Maxi Accu Geocoil 600 med volum på 510 liter.

Det vert fort komplisert når eg prøver å planlegge for framtidige oppgraderinger, samt at eg har radiatorar,gulvvarme og viftekonvektor som bør operere på 2 forskjellige temperaturområder.

Maxi accu 600 har også litt dårlig med tilkoplingar.
Eg har laga ei lita planskisse og lurer på om den vil fungere optimalt? Har ikkje sett so mykje på varmeanlegg sida so longt.

Tanken er at varmepumpa skal starte når akkutank temp synk til 35 grader. Å gå til 45-50 grader(?). Og då har eg ganske mykje headspace for fyring. Eg kan fyre med ved til det er 90 grader på akkumulatortanken og dermed ha lagra energi ei god stund fram i tid. Ser for meg at det ihvertfall burde holde til at pumpa ikkje treng å starte på ein vanleg dag så lenge eg fyrer litt kvar dag. Synes ovn med vannkappe virker som ein genial og billig måte å spre varmen i heile huset på. (Eg skogar sjølv)

Litt usikker på kor det vert med ventilar o.l. sidan eg manglar eit sett tur/retur koblingar på accu tanken. Innspel vert tatt i mot med stor takknemligheit! Eg har leita etter kompetanse men det er langt imellom gode råd her.
Kombivarmesystem med akkumulator - Kombivarmesystem.jpg - Varolv

   #1
 75     Fredrikstad     0
Forslaget ditt er ikke noen god løsning på utfordringen med å lage et fungerende varmesystem slik du har tenkt deg.
Er varmepumpen en monoblokk med vann ute? Hvor mange kW vedkjele har du tenkt deg?
Tanken du har valgt er lite egnet for formålet ditt.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 8     1
Varmepumpen er en monoblokk med vann som går helt ut ja. Men den er montert der i dag og det blir ikke å bytte ut.

Vedovnen er på 10.5kW. https://bergli.pressiswebshop.com/ProductDetail/Caron_Aqua_vedovn_m%EA%9C%99vannkappe_%E2%97%A6kleberstein_sider_og_topp%EA%9C%97

Du sier ting men helt uten begrunnelser. Hvorfor er det ikke en god løsning? Hvorfor er ikke tanken egnet. Med vedovn er en akkumulator tank en kjempe god løsning.

Jeg spurte om hjelp. Takk for ingenting.
   #3
 75     Fredrikstad     0
For å kunne hjelpe er svarene nødvendig Varulv.

Jeg ville ikke hatt en løsning der en Monoblokk med vann ute, skal stoppes uten 30 - 40% glykol.
Så mye glykol er heller ikke ønskelig, å ganske kostbart med en stor tank.

Så varmepumpen må gå hele tiden, også når du fyrer med ved.
Det finnes mange måter å gjøre dette på.

Men først,,,,
Har du en eksisterende shunt løsning i varmesystemet ditt som kan shunte ned varmt (60-90 grader) vann til ønsket temperatur for gulvvarme?
Signatur
   #4
 4,193     0
Så varmepumpen må gå hele tiden, også når du fyrer med ved.
Det finnes mange måter å gjøre dette på


Det holder vel at det er sirkulasjon i VP for å hindre at den fryser?

Tror jeg ville hatt to tanker her, en for det varme vannet fra peisen og en for vp/vbv. Og så hatt en coil i den "kalde" tanken som kunne varmes med 90 grader etter behov. Men, det lir et ganske komplisert opplegg og definitivt noe som noen med peiling burde prosjektere.
   #5
 75     Fredrikstad     0
Når jeg skrev at varmepumpen må gå, så mente jeg selvfølgelig sirkulasjon oddbjoh Smile
Bare min måte å tenke på,,,,,
at varmepumpen styrer sirkulasjonspumpe, og må være på / i drift for å sirkulere vann.

Helt riktig at to tanker gir flere muligheter for varulv sitt varmeanlegg.

Men det lar seg gjøre, også med bare en tank.
Selv om det er en on-off varmepumpe, kan den i dette tilfellet kjøre mot en separat spiral i en tank.
Selve volumet på vannet blir lite, men det ser ikke pumpen, den ser bare retur temperaturen.
Og er spiralen inne i en tank er det volumet i denne tanken som teller.
Temperaturen i tanken kan da bestemme når pumpen skal produsere varme.    
Signatur
   #6
 4,193     0
Men det lar seg gjøre, også med bare en tank.
Selv om det er en on-off varmepumpe, kan den i dette tilfellet kjøre mot en separat spiral i en tank.
Selve volumet på vannet blir lite, men det ser ikke pumpen, den ser bare retur temperaturen.

Vil ikke varmepumpen lide litt når det er 90 grader i den tanken, og sirkulasjon for å hindre at den fryser? Ser for meg at den ikke er laget for veldig varmt vann i sirkulasjon?
Kanskje mulig om man greier å styre sirk-pumpe ekstremt nøyaktig slik at flow blir så lav at temp ute i vp også blir lav, men komplisert?
   #7
 75     Fredrikstad     0
Varmepumpen sirkulerer ikke vannet kontinuerlig.
Den bare sjekker, ved å starte sirkulasjonspumpen med jamne mellomrum for å se om det er nødvendig å produsere varme. Er vannet over innstilt start-temp stopper den sirkulasjonspumpen igjen.
Uansett er ikke 90 grader vann noe problem for varmeveksleren.
Signatur

   #8
 1,355     0
Hva med å bruke en tank med solvarmespiral og koble varmepumpa mot denne? Evt. kan jo solvarme kobles inn på samme spiral senere ved behov.


Jeg har forøvrig en Effecta 750BBS akkumulatortank på hytta fylt med 45% glykol. Det fungerer helt fint det. Kostet dog litt for to fat med glykol ja, ble vel omkring 13.000,-. Men på en hytte uten innlagt strøm har man ikke noe valg.


Effecta-tanken burde vel fungere bra i dette tilfellet også? VVParts selger de, fikk en hyggelig pris. 750 liter, solvarmespiral, dobbel varmtvannsspiral. Masse tilkoblinger og 10cm isolasjon.
  (trådstarter)
   #9
 8     0
Takker for svar!

Vurderer nå en Dalatank 950 istedet. Regnet litt på det å ser at det er slett ikke sikker jeg holder varmen i huset over natta en gang med 500l. Men på den andre siden er det ikke sikkert jeg fyrer så lenge at en 950l tank blir full ladet. Men om den er full ladet eller ikke spiller vel strengt tatt ingen rolle. Har å gå på i fremtiden når det blir aktuelt å bytte VP f.eks.

Ser nå på mulighet å bruke nederste spiral for VP. Med glykol. Tenker at VP får jobbe ganske lenge mtp. varmesjiktet i tanken. Siden spiralen er i bunn. Den vil gjerne jobbe en stund sammen med vedfyring også.

Spørsmålet blir vel om solfanger spiral i bunn er stor nokk til å avgi varmen som VP produserer fort nokk?
Noen som har noen erfaring med Dalatank?

Tenkte også på en bypass ventil på VP sånn at det kan sirkulere vann ut hele tiden, men som ikke vil være med på å kjøle ned akkutanken. Dvs. den fanger bare opp litt varme fra teknisk rom og jeg regner med det + litt bevegelse vil være nokk til at det ikke fryser. Usikker på hvordan styring til alt dette blir.. Har jo en ctc sentral idag men vet ikke om den er avansert nokk. Noen forslag?
pwb
   #10
 2,283     Ski     1
Mener å huske at jeg leste en plass at en akkumulator tank bør være på ca 10L pr m2. Husker ikke i hvilken sammenheng men trolig bare for vedfyring og ikke varmepumpe i tillegg.