374    6    0  

Kurser til L/V varmepumpe for VBV.

 9     0
Hei,

Jeg har vånnbåren varme i underetasjen i min bolig og skal få installert en L/V varmepumpe og ny varmtvannsbereder. Den vannbårene varmen er tildigere fyrt med elektrisitet, men det anlegget fungerer ikke i dag og det er derfor jeg skal bytte. Jeg har 400v i sikringskapet hjemme.

Jeg har blitt anbefalt en Valliant aeroTHERM vWL 55/2 med OSO EPC 300 varmtvannsbereder.

Jeg er litt usikker på hvilke kurs jeg må få lagt opp for å få dette til å fungere. Jeg greier ikke få fornuftig svar på hav elektrikkeren skal legge opp av kurser fra leverandøren.

Jeg fikk tilsendt en systemskisse, men det er gresk for meg.

Kurser til L/V varmepumpe for VBV. - Vaillant1.PNG - terg2750
Kurser til L/V varmepumpe for VBV. - Vaillant2.PNG - terg2750

I tillegg har jeg fått link til produktblad og spesifikasjoner. Noen som har greie på dette?

https://nrfportal.vvsnrf.no/produkt-detaljer?pn=8000266
 
https://nrfportal.vvsnrf.no/produkt-detaljer?pn=8718927


   #1
 25,066     Akershus     0
Jeg finner bare denne https://www.vaillant.no/downloads/documents/0020186634-03-152527.pdf
Modellen synes drevet ab 230V enfase. Strøm/sikring skal fremgå av typeskiltet.

Tror du må snakke med forhandler.

At du har 230/400 V TN til huset er ikke noe problem hvis pumpa nøyer seg med én spenning. Strømmen er trolig heller ikke veldig stor da ettervarmen føres til den dobbeltmantlede berederen. Her kan det være snakk om mer, kanskje 3*25A = 17 kW på TN.
Signatur
   #2
 75     Fredrikstad     0

Dobbeltmantlede beredere er generellt en dårlig løsning sammen med varmepumper, og noe jeg aldri anbefaler en kunde.

Her er eksempelvis et gammelt innlegg fra varmepumpsforum.com i Sverige, av en nordmann som selv har oppdaget dette:

For noen år siden monterte jeg en Thermia Eko 105 til gulvvarme og forvarming av tappevann. Varmepumpen er koblet opp mot en Ozo EP 400 dobbeltmantlet bereder. jeg ser i ettertid at den dobbeltmantlede berederen ikke burde vært installert i dette systemet. Problemet er at yttermagasinet som som fungerer som volumøker i anelgget skjeldent har høyere temperatur en 35 gradrer. Innermagasinet som er selve varmtvannsberederen holder 75 grader og vil slik jeg opplever det varme vannet i yttermantelen og gi varme til gulvene. Jeg ser også at innermantelen skjeldent kommer opp i 75 grader da vannet yttermantelen oftest vil virke kjølende på vannet i innermantelen. Jeg anser dette som en svært dårlig og løsning og skjønner ikke hvorfor leverandøren prosjekterer slike anlegg. Desverre oppdaget jeg ikke dette før jeg hadde montert hele anlegget. Jeg tenkt på flere løsninger for å forbedre varmtvannsoppvarmingen og varmepumpens potensial og vurderer å koble ut strømmen til varmeelementet i varmtvannsberederen (innermantelen) og montere en liten varmtvannsbereder i sereie som løfter de siste gradene fra ca35 - 75grader. Har også vurdert å selge EP400 og erstatte denne med to separate tanker hvorav en volumøker på 200L med coil og en varmtvannsbereder med coil slik at jeg kan forvarme varmtvannet først i volumtanken og så videre til 55grader via treveisventilen i VP. Tenker så å kjøre 75 grader på berederen en gang i uka via timer og elkolben i berederen. Har også vurdert å erstatte EP 400 med en stor akkumulatortank og en tappevannsautomat men dette tror jeg er ugunstig i et lavtemperatursystem som dette. Har også vurdert å montere nevnte løsning med to separate tanker men erstatte coil i varmtvannsberederen med en platevarmeveksler som forvarmer vannet via treveisventilen til 55 garder før det går inn i berederen. Er det noen som har erfaring med det samme problemet? Noen som har modifisert et slik anlegg og funnet en god løsning på dette. Alle gode forslag mottas med stor takk...

https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=44767.0;wap2
Link: https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=29081.0
Signatur
   #3
 25,066     Akershus     0
Har lest lignende flere steder. En kan også spørre seg om funksjonen om sommeren. VP går aldri og varmvannsberederen varmer badegulvet?

Nå er jo det ideelle det godes fiende. En må også se på totaløkonomien med flere tanker: mer rørleggerkost, dyrere i innkjøp, mer plass i boligen.
Signatur
   #4
 911     0
Oso har tatt lærdom og dagens EPC-beredere har varmeelementet for varmtvannsdelen høyere opp i tanken, for å unngå at varme overføres fra tappevann til gulvvarme.

I sommer teste jeg varmeoverføringen på min EPC 300, da skrudde jeg av gulvvarmen og brukte bare tappevannsdelen av tanken i ca. 3 mnd. Nederste magasin lå på ~18 grader, faktisk litt under omgivelsestemperatur da det ble nedkjølt av kaldt tappevann!

Mulig det ville vært noe varmeoverføring om vi hadde reist vekk over en lengre periode og ikke tappet varmtvann i et par uker...
  (trådstarter)
   #5
 9     0
Hei og takk for svar.

jeg fikk anbefalt dette av rørleggeren min, som jeg forsåvidt syntes har gjort en god jobb og stoler på. Men han har kanskje ikke så mye peiling på vannbåren varme (akkurat som meg).

Hva ville dere anbefalt å skaffe i mitt tilfelle?

det som er viktig for meg er et system som kan gi varme i gulv og eventuelt vann til dusj osv om det er hensiktsmessig.

på forhånd takk!
   #6
 327     0
Jeg ville i alle fall valgt en tank som bruker rørcoilen til den vannbårne varmen, og magasindelen til tappevann. Lekasje i vannbårne systemer er ikke et stort problem, men det er unødvendig å legge på hundrevis av liter i den potten.

Du vil kansje ha glykol i systemet ditt, eller andre tilsetningstoffer. Da sier det i alle fall seg selv.