91 795    154    2  

Luft -vann: Anslut / Foma / Energysave - oppdatert informasjon?

 251     0
Hei, har med interesse lest innlegg angående denne luft vann varmpumpen. Ser at det finnes poster og at det er flere som har hatt planer om å installere denne pumpen.

Jeg har selv vannbåren varme på ca. 140-150 kvm. Bruker en OSO EP2 300 tank og har driftet dette i over ett år nå. Har begynt å vurdere luft vann varmepumper, men det er ikke aktuelt for meg å betale 70'-80' kroner for dette å håpe på en innsparing om 8-10 år. Jeg vil ha en enkel konstruksjon som gir meg rask tilbakebetaling. Med lang tilbakebetalingstid øker risikoen for at ting kan gå galt. Så selv om en annen pumpe kan gi bedre levetidskostnader, anser jeg risikoen som høy. I tillegg er den teknologiske utviklingen rask, en maskin som betaler seg inn raskt gjør at man ikke blir så "stuck" til eksisterende løsning.

Har lest innleggene til Oblygre med interesse, lurer på et par ting i den forbindelse...:
- Pumpa mangler utetemp kompensering; hvilken praktisk betydning har dette? Dersom jeg setter at jeg ønsker 35 grader inn, betyr det at jeg må følge med på utetemp og justere parametere manuelt alt ettersom hvordan utetemp er?
- Har noen andre som har installert pumpa noe erfaring på besparelse? Ser at Oblygre har spart i overkant av 30 % når man tar hensyn til tidligere vedfyring. Dette er UTEN forvarming av tappevann til 30 grader. Istedenfor å kjøre kaldtvann i tappevannstanken kan man kjøre 30 grader; krever et rør som monteres på oso tanken. Da bør jo besparelsen kunne øke kraftig og det koster ikke mye for å få dette til...?

Ellers tror jeg at tallene til Jula er bullshit, den leverer ikke en COP på 4,65. Fant samme pumpe (må være den samme) på http://www.energysave.se/AW_12_1_IQC.asp?page=produkter; den har Cop på:
7: 2,88
2: 2,87
-7: 2,47
-15: 2
ved 35 grader tilførsels temperatur.

Ser også ut til at pumpe er grei å installere, http://www.energysave.se/manualer/manual_bruksanvisning_AW_12_1_IQC.pdf, det er jo også bra.

Jula har pumpa til 20.000 kroner nå, vurderer denne som et seriøst alternativ. Andre som har erfaringer evt. er i samme situasjon?
   #1
 5 061     0

- Pumpa mangler utetemp kompensering; hvilken praktisk betydning har dette? Dersom jeg setter at jeg ønsker 35 grader inn, betyr det at jeg må følge med på utetemp og justere parametere manuelt alt ettersom hvordan utetemp er?

Har du termostater, styrer jo disse temp. i kvart rom, og du har temp. fra varmepumpe stående relativt fast. Eg justerer ned til ca. 32ºC om sommeren, og 37ºC høst/vår og rundt 40ºC om vinteren. Har gammalt hus og har termostater. Kan godt være at det er bedre å ha den ståande på 42ºC heile året slik at tappevannsforvarminga vert betre.
Ulempa er jo kalde badegulv om sommaren, så utetemp. kompensering hadde vore greit.
Uten termostater må ein nok justera noko meir opp og ned ja.


Ser at Oblygre har spart i overkant av 30 % når man tar hensyn til tidligere vedfyring. Dette er UTEN forvarming av tappevann til 30 grader. Istedenfor å kjøre kaldtvann i tappevannstanken kan man kjøre 30 grader; krever et rør som monteres på oso tanken. Da bør jo besparelsen kunne øke kraftig og det koster ikke mye for å få dette til...?

30% av totaltforbruket, ikke kun for oppvarming, der er besparinga høgare, tippar over 50%.
EP2 300 har tappevannsforvarmingsspiral som eg ikkje har kobla til nei, men ein delforvarming får ein uansett gjennom veggen mellom de to tankene, og vi har lite forbruk, så eg tipper sikkert 50% forvarming opp til uttemp. fra varmepumpe i forhold til om eg hadde kobla til spiralen (som eg igjen denne vinternen har planlagt å koble til....).

Cop'ene til Jula er nok på viddene ja, de andre stemmer nok bedre.
Pumpa er grei å installere ja, men husk å ettertrekke koblingene.
  (trådstarter)
   #2
 251     0
Takk for raskt svar!

Har Uponor system i dag, har trådløse termostater i hver sone m. mulighet for senking og heving. Hvis jeg setter temperaturen i OSO tanken til 35 grader, og varmepumpen til å levere 35 grader til tanken, trenger jeg da å justere på varmepumpen avhengig av sesong?

OSO tanken er satt til 35 grader, med denne temperaturen klarer jeg å ha en grei temperatur gjennom sesongen (sjelden det blir kaldere enn 10 minus).
   #3
 5 061     0
Sett tanken 4-5-6 grader under temp. på varmepumpe så el. elementet ikkje slå inn før det er nødvendig da det er noko hysterese på reguleringa på pumpa, sett gjerne pumpa på 40ºC  så har du litt å gå på.
   #4
 1 041     Akershus     0


Jula har pumpa til 20.000 kroner nå, vurderer denne som et seriøst alternativ. Andre som har erfaringer evt. er i samme situasjon?Kjøpte en slik i går... Dvs, den til 20 000 sto på lager på hjemmesida på butikken på Lørenskog, men det var den ikke ("det stemmer aldri" som de sa).

Måtte kjøpe den til 22 000 (nedsatt fra 25 000). Samme pumpe, men med en gjennomstrømningsvarmer/el-kassett på 3kW som jeg ikke trenger (noen som er interessert? Selges BILLIG).

Tanken min er også at prisen er så lav at den bør være spart inn på et par år. Om 3-4 år har det kommet bedre og billigere produkter, så da bytter jeg om nødvendig. Og: 5 års reklamasjonsrett og 5 års kompressorgaranti...

Jeg kommer til å prøve meg hos Enova også - har tilsagn på 20 %. Vi får nå se hvordan det går.
   #5
 16     Stavanger     0

Sorry, men jeg kjøper aldri mer noe det står "Jula Anslut" på - aldri mer!

Uansett om det er stikkontakter, varmepumper eller varmeovner!
   #7
 5 061     0
Enova er plankekjøring, husk å søke før ein kjøper pumpa, ta vare på alle kvitteringer (pumpe, tilkoblinger, rørdeler, dobbelmentlet bereder, eventuell rørlegger/elektriker etc.), ta bilde etter montering både ute & inne, send kopi av kvitteringer & bilder til Enova.

   #8
 83     Trondheim     0
Har du fått tilskudd? Kan vikelig disse oppfylle NS-EN 14511-4?
  (trådstarter)
   #10
 251     0
FrodeOlsen, kan du fortelle hvordan installasjonen av varmepumpe har gått? Har undersøkt enda mer, har bestilt en slik pumpe nå fra Jula. Julabutikken hadde inne pumpen til 19.995 kroner. Personalet i butikken sa at de hadde solgt mange slike pumper i deres butikk, og ingen reklamasjoner (enda... ). De har sannsynligvis vært utsolgt for den uten varmekolbe i butikken du var i, Frode.