(trådstarter)
   #11
 251     0
Noen som har erfaring med å plassere innedelen til denne varmepumpen på kaldloft? Rørlegger har strukket kobberrør fra EP2 300 tanken inn i veggen og opp på kaldloft. Han foreslo derfor plassering på kaldloftet og anså dette som uproblematisk i forhold til evt. lekkasjer og varmutvikling. Lekkasjer kan jo selvsagt oppstå overalt og innedelen med sirkulasjonspumpe ser ut til å være godt isolert (rørene er isolert og "huset" har isolasjon og pakninger). Noen som har erfaringer med dette og kan si noe om hvor mye varme som slipper ut fra denne typen innedel og om det kommer vann ut fra innedelen (ved normal drift, ikke lekkasje!)? Mister anlegget mye effekt ved å sette innedelen på kaldloftet?

   #12
 5,725     0
Litt varme mister ein nok, tipper 100-200 W, pumpe+elektronikk+tap fra rør.
Men lekasje ville eg tenkt litt på, inndel bør nok stå i rom med sluk samt at ein bør beskytta seg mot frostskade, men faren for lekasje er vel ikkje mykje større enn rør i gulvbjelkelag.
Under drift er det nok liten fare for frostskade da sirk. pumpa går kontinuerlig, men hvis anlegget stoppar er det jo ein viss fare.
  (trådstarter)
   #14
 251     0
Skjer ikke avrimingen på utedelen? Det er isolerte gassrør som går fra utedel til innedelen. Har jeg missforstått noe?
   #15
 83     Trondheim     0
Blir småkaldt i innedelen også, som regel. Men du har rett i at avriming fortrinnsvis foregår i utedelen, ja. Et litt mer kjent merke hadde problemer med sprukne vekslere under avriming, særlig hvis det ble for lite vanngjennomstrømming.
   #16
 5,725     0
Innedel blir ikkje kald utanom når den går på kjøling, det er jo tross alt ei varmepumpe. ;)
Gassrøyret inn kan nok bli kaldt i det den avrimer, men eg har aldri sett ein dråpe komma ifrå det.
Røyra er jo isolerte også.

  (trådstarter)
   #17
 251     0
Blir mer og mer skeptisk til å ha innedelen på kaldloftet... Har vært plaget med kondens på loft (dårlig lufting, skal rettes på), tror ikke dette vil bedre situasjonen noe særlig. Om sommeren kan det også bli ganske så varmt på kaldloftet, tror ikke sirkulasjonspumpa tåler mer enn 40 grader. Tar man hensyn til at denne står i isolert skap med pakninger samt at pumpa selv utvikler varme, så vil det raskt kunne bli over 40 grader i skapet selv om det ikke akkurat er tropetemperaturer her jeg bor. I tillegg er jo faren ved driftsstopp på sirkulasjonspumpa, da kan det stå vann i rørene på loftet som vil kunne fryse.  Forsikring ville nok dekket dette da det er rørlegger som foreslår plassering,  tror likevel det vil kreve mye tid og ressurser å ordne opp i! Gassrørene må legges på kaldloft, men pakker jeg dem godt inn med isolasjon bør dette gå greit!


   #18
 58     Rogaland     0
Tror ikke jeg hadde montert inndelen i ett rom som ikke er frostfritt, da du risikerer at vannet i innedelen fryser. Jeg har selv montert innedelen i ett frostsikkert rom i garasjen (garasjen henger sammen med huset), for sikkethets skyld har jeg en liten ovn (frostvakt), som denne http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=149083470
Rommet er godt isolert, og er i utgangspunktet frostfritt, men dersom strømmen går for en lang periode, så kan det kanskje være en liten risiko for at romtemperaturen bikker under 0 grader, dersom utetemperaturen er under 20 grader minus. (Her i Stavanger området er det sjeldent).
Det verste som kan sje er at du får en teknisk svikt på innedelen når du er bortreist etc. da risikerer du at hele innedelen bånnfryser og blir ødelagt......
Du kan selvfølgelig fylle på glykol etc for å ungå at vannet fryser, men det går utover virkningsgraden til anlegget i negativ grad. Sikkert en kjøleteknikker etc. som kan utdype dette, men det har noe med evnen til å overføre energi som blir svekket......
Signatur
   #19
 5,725     0
Både overføring av energi i varmeveklseren og mengde energi 1 liter væske kan holde på blir redusert med glykol i , men i praksis ikkje stor forskjell, da ein kan auke mengde ved å sku opp sirkulasjonspumpa. Men mange vil ikkje ha glykol i vannbåren varme pga. brannfare & skade på hus ved lekasje.

Nye kondensproblem vil ein ikkje få da inndelen avgir varme, og derved redusere kondensproblemer da lufta på kaldloftet blir varmare, men kondensproblemet bør nok løysast på andre måtar.

Frostskader kan ein kun få viss sirkulasjonspumpa stoppar og det er minusgrader på loftet, og det er ingen styring på denne, den går kontinuerrlig, så sjansen for det er relativt liten.
   #20
 58     Rogaland     0
...i form av et lengre strømbrudd (som vi har sett noen eksempler på de siste vinterene), eller i form at elektronikk kortet til innedelen går i stykker (f.eks) en overspenning, eller at jordfeil bryteren slår ut. Dette skjer selvfølgelig når du er bortreist (Murphys lov). Så hvorfor ta risikoen, eller beskymringen......
Signatur