#71
 5,729     0
Forsto ikkje heilt denne, men du har sikkert ei god meinig med det...
Trudde det var COP me diskuterte som du hevda var 4,56 (ved +7ºC) på denne Daikin sammeligna med 2,43 (ved 0ºC) på Fomapumpa?

Edit: Får ta og sitere litt; det var så mykje redigering...

ikke akkurat :P

Daikin:
Maksimal varmekapasitet kW 7,45
Med 1,2KW mindre max Effect.
Nominal input heating kW 1.26

Foma AW 6200 l
Varmeeffekt maks. 6200 Watt
Opptatt effekt komplett anlegg 1430 Watt

Men litt vanskelig samelinge pumper :p


   #72
 10,486     Akershus     0

Når l/v vp. (eller l/l)  kjem under 7ºC må pumpene avrime, og COP faller relativt mye.


Er 4,65 ved +7C realistisk, eller er det urealistiske skrytetall? Kan det falle til halvparten ved at temperaturen går fra +7 til 0? Er det ved +7 det plutselig går brått nedover og så faller det sakte? Gode pumper skal vel greie å holde COP godt over 1 til langt under -20C ? Er +7C en fast grense for avriming, eller vil det variere med hvor hardt pumpa jobber? Med en viss tank, og lange perioder uten at pumpa går vil vel gi mindre behov for avriming?

Signatur
   #73
 5,729     0
4,65 i COP ved +7ºC er oppgitt, men som diskutert tidlgere i tråden, heilt på viddene derfor eit par  Wink ;)
her er ca. korrekte verdier for COP:
7ºC: 2,88
2ºC: 2,87
-7ºC: 2,47
-15ºC: 2
ved 35 grader tilførsels temperatur.
Utfra dette ser det ut som pumpe startar med avriming før +7ºC da den er like høg med +2ºC, men med mindre avgitt effekt.
http://www.energysave.se/AW_12_1_IQC.asp?page=produkter
   #74
 10,486     Akershus     0
Det var relativt liten forskjell over et ganske høyt spenn i utetemperatur.

Hvor får de 4,65 fra når den måles til 2,88?
Signatur
   #76
 198     0

Da har jeg fått testet en anslut 6200watt luft/vann.

Dette er mine erfaringer.
Den bråker mye.

etter 1 dags drift.
tilførsel 1650watt
vann side vp 4000watt.
ute-temp 0grader.

DVS en COP på 2.43. synes ikke det er så dårlig.
Jeg har montert energi måler på strøm siden og en energimåler på vann siden.
Så disse verdiene er direkte avlest. kan faktisk lese ut tilført kwh og avgitt kwh.

Uansett bråker pumpens utedel for mye. så til sommeren blir det laget et fundament på bakken og pumpen vil bli plassert på den, slik at lyd ikke forplanter seg i huset.





jeg ser at jeg skrev 0grader her. dette var feil. den cop jeg målte var på -6C.  så jeg mener denne pumpen er et ok kjøp i forhold til kostnaden. hvis den holder seg slik den har gjort til nå er denne fort intjent.
  (trådstarter)
   #77
 251     1
Etter litt over et halvt års tid har jeg nå følgende erfaringer;

- Feil som oppstod et par ganger i vinter har ikke skjedd igjen. Servicemann skal komme når feil oppstår, så jeg har enda ikke fått sjekket dette. Jula er uansett grei, så dersom ting skjer til neste vinter skal jeg få servicemann da.
- Strømforbruket er redusert kraftig. Dersom jeg tar i og sier at forbruk i januar til mai = forbruk i august til desember og estimerer de 2 sommermåneden er tallene som følger:

Årlig forbruk før varmepumpe: ca. 33.000 kwh.
Årlig forbruk etter montering av varmepumpe: max. 20.000 kwh (brukt 9.500 kwh jan-mai).

Da har jeg tatt i for jan-mai er kaldere enn aug-des. Har brukt omtrent samme mengde ved de 2 årene (ca. 1000 liter).

Det som er ekstra spennende er at strømbesparelsene ser ut til å være store i sommermånedene. Vi er en familie på 6 og dusjer/bader en del. Kombinasjonen med OSO dobbeltmantlet bereder ser ut til å være god. Rørlegger har koblet tanken slik at vann (min 35 grader?) går fra den nedre delen av tanken (del av tanken som  pumpen jobber mot; gulvvarme) til den øvre del (varmtvann) ved forbruk av tappevann.  Jeg har stilt inn temp på vann fra innedelen av pumpen til 36 grader. Etter å ha dusjet i 10-15 minutter ser jeg at denne tempen har sunket fra 36 garder til 32-33 grader -> vann går fra nedre del av tanken til tappevann i øvre del når jeg dusjer. Deretter jobber pumpen på høygir for å igjen oppnå 36 grader på vannet som leveres til gulvet. En kan derfor si at varmepumpen gir et greit bidrag også til tappevannproduksjonen. Ikke like fancy som systemene med 2 kretser med ok til prisen!

Med estimert strømbesparelse på ca. 40 % vil jeg, selvsagt avhengig av strømprisen, ha tjent inn investeringen innen et par år. Det er bra. Er fornøyd så langt.

   

   #78
 10,486     Akershus     0
Hvordan fungerer pumpa når det er grisekaldt ute?


Her hos meg er -20C grisekaldt Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #79
 251     0
Som de fleste andre L/V pumpene gir heller ikke denne noe bidrag når det er så kaldt. Da bør du heller gå for energibrønn eller hogge ved selv dersom du skal spare strøm i et slikt klima  Wink Uansett skal du ikke kjøpe pumpe som er dimensjonert for å ta alle kuldebunnene. Jeg har varmekolbe i Oso tanken som slår inn når det blir kaldt.

   #80
 5,729     0
Naturligvis fungerer den med -20ºC, jo kaldere jo bedre  Wink ;)

For å være ærlig så er det ikkje allverden den gir ved -15ºC, tipper den stopper før den når 20ºC. I manualen til tilsvarende l/l står det at den slår seg av ved -16ºC, men eg trur ikkje mi gjer det, men -20ºC har eg aldri hatt her, -18ºC for 15 år sidan er det kaldaste eg har målt.
Men eg hadde vel el .elementet inne 20-30 timer i vinter, og da låg det på -10ºC i fleire veker og litt kaldare enkelte dager.


Eg opplevde ein midlertidig feil på Fomapumpa min (av samme type som denne), merka det var kaldt på baderommet, og såg at uttemperatur på pumpa var nede på 20ºC, innstillt temp. var 28ºC og utedel var av. Displayet fungerte som det skulle.
Slå av og på igjen, ingen forskjell.
Slo ho so av igjen i 10 minutt, og når ho da kom på igjen virka ho som skulle.