#41
 276     0
Metaforer er farlige, de kan skape en symbolsk avstand det er liten grunn for i virkeligheten. Hvem vil ha en LADA når de kan få en MERCEDES? Erstatt "lada" med "skoda" er det ikke sikkert bildet fungerer like godt. Hvorfor betale for merkeverdien til Mercedes når en kan få omtrent samme kvalitet til en billigere penge når man kjøper Skoda? Og er forskjellen i varmepumpemarkedet å betrakte som forskjellen mellom lada og mercedes eller snakker vi om skillet mellom skoda og mercedes? For flere av oss nybyggere er nok villig til å kjøpe skodakvalitet om vi dermed sparer noen kroner. Ladakvalitet vil nok de fleste likevel unngå.

De fleste er nok enige med deg hmk i at det er totalregnskapet som betyr mest. Men er det virkelig slik at kvaliteten til noen av de etablerte varmepumpene på markedet er så mye dårligere enn de andre? Det er vel ikke riktig at alt må kastes om man må skifte defekte deler bare fordi man har valgt et luft til vann opplegg?

hmk
   #42
 311     0
ok, tok den litt lang. skoda er bra nokk.

men det jeg prøver å si er at du som skal kjøpe en vp.
bør krave at den som skal selge/montere et vp anlegg til deg, kan legge frem dukumentasjon på forventet besparelse.
og si noe om hvor lang levetid det er på de enkelte komponenter.

det er nokk en del forskjell på luft/vann vp.
det går et klart skille mellom luft/luft som er konvertert til luft/vann med mindre tilpassninger f,eks kw smart.
og de pumpene som er rendyrket luft/vann
ivt optima,ctc eco air,alpha-innotec

utedelen er svert utsatt for yttrepåvirkninger og hvis kompressoren holder i 10-15år så er det en betydelig kostad i seg selv å bytte den.
det vil da være mest hensiktsmessig å bytte hele utedelen
da vil jeg samenligne litt med bil igjen.
skodaen din vil sansyneligvis bli vraket etter 10år hvis motoren havarerte.
når det gjeller mercedesen bytter du motor.



   #43
 276     0
Jeg er enig i at det er viktig at selger framlegger dokumentasjon som viser beregninger for økonomi og kraftutnyttelse for det planlagte anlegget. Ser også poenget med å få fram info om forventet levetid på de ulike delene i anlegget.

Men jeg forstår fortsatt ikke helt ditt argument om at min potensielle skoda må på skraphaugen om varmepumpa (altså motoren) etter 15 år tar kvelden. I det opplegget jeg vurderer koster selve varmepumpa 24 tusen pluss mva. Skulle den være defekt så behøver jeg ikke erstatte resten av opplegget. IVT er jo gjerne en enhet til 65 tusen eller mer. Mye kjipere om denne etter en tid må erstattes...

Dessuten er det vel heller ikke slik at energibrønner er helt uten risiko. Du kan jo være uheldig å borre uten å få en brønn som gir det du trenger. Da drar jo kostnadene på seg...

Noe av fordelen med et luft til vann opplegg er jo at investeringskostnadene går ned og dermed også kravet til innsparing. Er innganginvesteringen lavere så er det jo også lettere å velge nye løsninger seinere ettersom teknologien utvikler seg.

Fordelingstokk, vannrør og varmereguleringsystemet har du uansett på plass. Nei, er de klimatiske forholdene tilstede er det slettes ikke opplagt at et dyrt bergvarmeopplegg er å foretrekke framfor er billig luftbasert anlegg. Det kan rett og slett være at vi får mercedeskvalitet til skodapriser...  ;)

En av ulempene med et luft til vann system i forhold til et vann vann system er vel at du ikke får mulighet til billig kjøling på sommeren.
   #44
 16     0
HMK

Lønnsomhetskalkyle blir omtrent slik:

Årsvarmefaktor settes til 3,2 på østlandet.
Videre vil hustype, alder osv + brukermønster avgjøre besparelsen.
En tommelfingerregel er at 60% av energiforbruk går til oppvarming, 20% til varmt vann, 20% til andre formål.

Ut fra dette vil et hus med et forbruk i dag på 45000 timer kunne spare ca 20000kWt.

kW-smart greier finfint både 5 og 6 kW, den prioriterer vv og bruker el til vedlikeholdsvarme der, dvs at pumpa varmer vv først når tanken tappes.

Selvsagt må en gjøre lønnsomhetskalkylen ut fra en rekke kriterier, et gammelt uisolert hus trenger mye mer varme enn et moderne, tregt hus.

Rendyrkede L/V? Tja, det er vel egentlig i garasjen man bygger om L/L til L/V, eller?

kW-smart utedel bør vare minimum i 12 år, mener Toshiba, og å skrote anlegget når utedelen ryker synes meg litt råflott. Tror jeg skal spare litt ved å bytte bare utedel, jeg, når den tid kommer ;D
   #45
 198     0
hmmm janmowa.

tror du lover effekten av den kwsmart mer enn den klarer.
på et hus over 200m2 hadde jeg aldri installert kwsmart.

det man burde skjekke er virkningsgraden til pumpen gjennom året ved laveste utetemp.
det vil si at pumpen klarer 95% av forbruket og resten kommer i tillskudd av varmeelement for eks når temp på vann skal over 65grader for bakterie dreping.

på kwsmart er jeg ganske sikker på ligger mye lavere enn 90%.
og er ganske sikker på at kwsmart ikke har 5kw ved under 0grader.

hvis du skal overbevise meg om at dette stemmer. burde du gi oss en kalkyle på hvordan du har regnet ut dette.

er det er lavenergihus? hvilken effekt pr m2 bruker du, hvor mange bor det i huset, har man ventilasjon (roterende eller kryssveklser) etc etc alt dette må tas i beregningen.
hvilken DUT har du beregnet den etter etc.
Samtidig bør du ta med en effektkurve som viser effekten til pumpen under de forskjellige utetemp.

i tillegg er 110000 ferdig montert for en kwsmart jævli dyrt i forhold til produktet du får.

Jeg har sett alpha innotec sin i drift. har i tillegg hatt service på en inne versjon av luft/vann. og må si at produktet er verd pengene. toshiba mot alpha blir som lada mot mercedes. (min mening).

kwsmart er vel i bunn å grunn ombygd luft/luft pumpe. mens alpha har produsert sin til luft/vann.

ser man forskjellen mellom luft/vann og vann/vann sier det seg i grunn selv at virkningsgraden til varmeveksleren for væske/væske er bedre en for en fordamper som er luft/væske(medie).

litt synspunkter fra meg. kom gjerne med tilbakemelding. Da det er mye rare fakte på dette temaet.
hmk
   #46
 311     0
Jeg må inrømme at jeg mente på utedelen da det er der kompressoren sitter, selv om jeg har mine tvil om den kassen som henger på veggen og bråker når sirkulasjonspumpene hyler på fult turtall vare noe særlig lengre.

jeg har selv en kw-smart og kan ikke få sakt hvor jævlig jeg angrer på det kjøpet selv om jeg batalte "bare" 42000kr ink mva for hele stasen ink vvb.

problemet dukker opp når kvikksølvet kryper under 0c og varmebehovet øker linjert med det samme som den avgitte effekte til kw samrten stuper.

og da må de elektriske elementene ikke bare suplere med tilnermet ta over jobben til vp.

jeg har et hus på 250m2
ved dut (dimmensjonerende uttemperatur) som i mit omeråde er -19c
har jeg et oppvarmingsbehov på ca 50w/m2. midt-norge
årsmiddel temp +5c

skal vi se hvor mye av boligen kw smart varmer opp ved 0c ute temp?
tja? varmefaktoren til smarten har da sunket drastisk, på full last vil den gi ca 4.5kw
da skal vi se på varmebehovet mitt 250m2*25w/m2=6250w
hvi jeg da i tilleg må ha en høyere temperatur på golvvarme vannet en 35c vil varmefaktoren falle ytterligere.

mitt varmebehov 6250w-4500w=1750w
da må jeg alså bruke 1750w i elektrisk tilskudd.
da hjelper det lite at den kan prioritere varmt tappe vann. for så fort den bytter til tappevans oppvarming så må de elektriske elementene varme alle de 6250w som kreves for å holde kåken varm.

så tar vi et lite hopp til -7c
da har varmebehovet mitt steget til 250*37=9250w
og effekten på kw smart sunket til  3.3kw/h ink energi til avriming
9250w-3300=5950w/h i elektrisk tilskudd til vp :'( :'(
og det er fortsatt bare å glemme det med å varme tappevann for den har ikke kapasitet til det og varmefaktoren vil uansett synke enda mer pga av at den må jobbe med høyere temperatur.

kan du være så vennlig å sette opp en ordentlig beregning på de 36000kw/h kwsmart skal levere? hehe der har du en jobb, men husk ikke vær kreativ ;D

fro å dekke det varmebehovet har ikke kw kjempesmart en sjanse. må nokk stole på mr.tilskudd i store perioder der ja. Grin
   #47
 276     0
Hva med Thermia ekomin 22?

Jeg har omsider fått et rørleggertilbud som ser spiselig ut. 332 tusen (inkl mva) for alt sanitær (to bad, vaskerom, kjøkken samt vann/avløp to steder utenfor huset og bunnledninger) samt 90 m2 gulvvarmerør (20mm) i systemplater og 110 m2 gulvvarmerør i betong m festetråd, fordelingstokker og regulering. Men jeg forstår ikke helt varmepumpeforslaget Thermia ekomin 22 og en oso super 200 2kw. Er dette et luft/vann system og rekker det til oppvarming pluss tappevann for 250 m2 og en familie på fire?

hmk
   #48
 311     0
Hei, basker
termia ekomin 22 er en væske/vann vp.
oso super 200L er varmt vann berederen som du må ha da den ikke er inebygd i kabbinettet til vp.
hvis du har mottat dette tilbudet fra en seriøs rørlegger er vel han den rette å stille disse spm til?
kan ikke han gi deg et full godt svar bør du ikke handle vp av han.

men etter min mening er dette ikke den beste system løsningen du kan få.

skal du kjøpe en luft/vann vp må du minimum ha en 9kw vp for å dekke opp ditt varmebehov

Thermia Ekomin E

Hva med Thermia Atria. Uteluft/vann?

Har du sjekket CTC sin EcoAir luft/vann?

IVT Optima  luft/vann

eller du kan kjøpe en kw smart Grin Grin
   #49
 276     0
Takk for innspill hmk. Tilbudet er helt ferskt og jeg har ikke oppnådd kontakt med rørleggeren ennå. Han er klar over at hans forrige tilbud var milevis over mitt budsjett, så denne gangen ga han meg et revidert tilbud med vekt på økonomi. Svært nyttig med dine tips om alternative systemer.

Jeg fant en pdf på nettet som tyder på at prisforskjellene er store. Ekomin starter på 38 tusen, mens atria starter på 87 tusen.
   #50
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Jeg fant en pdf på nettet som tyder på at prisforskjellene er store. Ekomin starter på 38 tusen, mens atria starter på 87 tusen.
Men det er som å sammenligne prisen på en buss og en boble. Du må sammenligne epler med epler her...