#21
 3,575     buskerud     0
hørte også at alt som hører til pumpen blir dekt... dvs. jeg tror det ender opp på nesten 50k her i pumpe relatert arbeid... Klarer sikkert å få rørleggerne til sette opp fakturaene slik at det ser bra ut for etaten,.

Har du vurdert mb ecodan?. Tror den vil ende opp på samme pris, men der er enda mere i boksen... inkl. ekspasnjonskar.  Burde ikke gå mere enne 15000 i arbeid og ekstra deler.

har fått ca samme priser der jeg ikke har kompis fordeler, med MVA...var litt stive priser på monteringen... 32000  pluss moms ... yikes.

Ikke alle hos enova har like mye greie på å definere hva som er en del av pumpa... og ikke alle er like flinke til å spørre dem korrekt ;D

Men siden jeg ikke har søkt, så skal jeg ikke si noe sikkert her.

   #22
 5,730     0
Iom. at mange pumper leveres med standard tanker for forbruk & gulvvarme, og en slik tank er nødvendig for å få tappevannsproduksjon (som er ein av grunnane til å l/v vp. er med i ordninga), burde det jo være naturlig at ein dobbelmantlet bereder også blir dekka.
   #23
 3,575     buskerud     0
Bare man monterer begge på samme  regning skal det bli dekt ifølge en jeg pratet med ikveld. Han har allerede kjøpt en oso ep 400 som han skal drifte vannbåren på strøm først. Han får dermed ikke dekt den .
  (trådstarter)
   #24
 185     0


Har du vurdert mb ecodan?. Tror den vil ende opp på samme pris, men der er enda mere i boksen... inkl. ekspasnjonskar.  Burde ikke gå mere enne 15000 i arbeid og ekstra deler.




Går jeg for denne rørleggern, så heller jeg 90% akkurat nå mot å velge Stingeren. Men en ting; Dette ekspansjonskaret; den er med i tegningen i brosjyren jeg fikk fra rørleggern, samme tegning som oblygre la ut bilde av lenger opp i tråden her. Hvorfor er den ikke tatt med i tilbudet, tror dere?
Virker jo litt funky å gi meg en brosjyre på en full løsning for så å trekke ting ut av løsningen, med mindre det de trekker ut er overflødig

For ikke å snakke om; hva ER et ekspansjonskar? hva gjør den, koster den og MÅ/BØR jeg ha den?





har fått ca samme priser der jeg ikke har kompis fordeler, med MVA...var litt stive priser på monteringen... 32000  pluss moms ... yikes.



Ja, enig at det virket drøyt.Må nok prute det ned noen lapper hvis jeg skal gå for det.
   #25
 10,486     Akershus     0

Woordbear: Jeg bor i Haugesund. Her blir det ikke stort kaldere enn 8-12 minus og da er det regnet som ganske kalrdt for å være her. Jeg bygger etter nye forskrifter og skal ha både l/l-pumpe og en vedovn, selv om den er mest for kos. I tillegg har jeg ikke planer å varme opp huset med vannbåren. Hovedtanken er å ikke ha kalde golv. Så får vi se om behovet utvikler seg.


Dette hørtes merkelig ut. Du bruker 50-100k på å få lunk i gulvene, men skal varme opp huset med L/L eller ved? Det høres ut som du skal bruke en del penger på en halvhjertet løsning, og så enda en del på en kvarthjertet, og sitter i beste fall igjen med noe trekvart jalla etter å ha brukt en god del penger. Uten at jeg er noen ekspert, så tror jeg du kan prosjektere dette en del bedre og få en ordentlig løsning som vil gi deg greie besparelser i årene som kommer uten å koste altfor mye nå. Bare det å installere L/V varmepumpe uten å legge opp til forvarming av varmtvann syns jeg høres dumt ut.

Har du vurdert å kjøpe og legge gulvvarmen selv? Det ser ut som du gjerne vil spare noen kroner, så dette kan være en lur måte å gjøre det på. Det er ikke akkurat snakk om hjernekirugi. Jeg la for litt ut siden en tråd om hva man trenger, og priser hos en sjappe i Danmark. Det ser ut som selve gulvvarmeanlegget for 4 kurser og inntil ca. 100 kvm med trådløs styring ville komme på ca. 10.000,-

Det neste du bør gjøre er å investere i én varmepumpe som forvarmer varmtvann og tar seg av oppvarmingen via gulvvarmen. Dropp L/L-pumpa. Kjøp evt. den billigste du finner hvis du også skal ha AC om sommeren.

Edit : Jeg var for litt sida på en hytte med en sånn oso 300 dobbeltmantled bereder. Den holdt såvidt til 1 fylling i boblekaret som var der. Det var ikke enormt stort. Da jeg fylte litt for lenge, så noe rant ut i overløpet, var varmtvannstanken tom, og det kom en del kaldtvann. For kaldt å bade i, så da var det bare å tappe ut vannet og rusle i seng. Hadde noen tatt en dusj på forhånd, så hadde det bare vært å glemme bading. Altså ikke rare kapasiteten på den tanken. Bruker man litt varmtvann, så kan det være lurt å se etter noe større. Jeg fikk et tilbud fra Bettum med en 750-liter som jeg tror kunne passet bra i et oppsett med L/V. Kan være verdt å sjekke.
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 185     0
hehe, tanken her er vel egentlig ikke halvhjertet. Snarere, stort mer helhjertet ønske om å spare penger klarer jeg ikke å få til. Det er vel helst slik at jeg er uviten.Men jeg kan prøve å forklare hva jeg har tenkt.

Tanken min om at jeg ikke vil bruke vannbåren til å varme opp hele huset har vært at jeg ser for meg at kostnaden på å varme opp 200 kvm hus må være svært høy. Jeg tenker at for å varme opp luften i huset så bør jo varmen i golvet minst være like høy som den temperatur som kommer ut av f.eks en l/l-pumpe eller panelovn. Dette må da være dyrt? JEg skulle opprinnelig ha varmekabler. Aldri om jeg hadde latt dem stå på full guff for å varme opp hele huset. 
De nye forskriftene vil jo forhåentligvis gjøre at jeg ikke trenger stort annet enn en varmepumpe for å varme opp huset sammen med varmegjenvinneren i ventilasjonssystemet.

Men kanskje prisen på å varme opp huset ved hjelp av vbv ikke er så høy? eller at den uansett er såpass mye lavere enn å bruke "ren"strøm at det er verdt det?


Hele poenget her er å bruke minst mulig penger etter at huset er ferdig. Det vil si at for at jeg skal kunne bruke disse pengene på vbv, så bør helst kostnaden av å drive dem (sammen med kostnaden av å investere i dem) være lik eller lavere  kostnaden av å bruke strøm på å varme opp vann, golv og andre varmekilder på strøm.

Jeg orker ikke lese tilbake på det jeg har skrevet tidligere i tråden, men jeg tror ikke jeg skal ha gitt uttrykk for at jeg IKKe vil ha forvarming av forbruksvannet. Jeg mener heller at jeg har vært usikker hvor mye jeg kutter i strømutgifter på å velge det. Men jeg mener å ha forstått at man kan spare ganske bra på det, og dermed vil jeg ha det.

Ja jeg har tenkt på å legge gulvvarmen selv. For å si det rett ut, jeg er UBRUKELIG når det gjelder håndverk. Er nok litt streng med meg selv, men når jeg vet at jeg ikke er spesielt god, så blir jeg usikker på meg selv, noe som gjør at jeg ikke føler meg trygg på at det er gjort skikkelig.
Det andre er at det ville tatt en del lenger tid. Neste uke, kommer isoporen. Samme dag som den er lagt (i verste fall dagen etter) legges rørene. Dagen etter det igjen skal det støpes. Da har jeg ikke mye tid på meg. Men hvis jeg kan strekke ut nevnte tidsforløp litt så  er det kanskje verdt et forsøk- får se.
Har du link til tråden du nevnte?

KOmmer nok til å gå for l/l uansett ja. Blant annet fordi jeg vil ha AC-funksjonen. Mistenker stygt at hus etter nye forskrifter MÅ bli vanvittig varme om sommeren. om jeg tar den med en gang, vet jeg ikke. Tviler på det. Venter nok til vi har bodd i huset et år eller to.
  (trådstarter)
   #27
 185     0
JEg ser jo nå at det er en del som mener at vbv er mer enn nok til å varme opp hele huset.
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=18866.msg186117#msg186117

Men mener de samme folkene at det er rimeligere og?
Er  utgiftene på å drifte all oppvarming i et hus vbv lavere enn oppvarming i et hus hvor oppvarmingen skjer ved strøm?

For hvis det er så vanvittig mye billigere, så bør jeg jo sterkt vurdere å ha rør i andre etasje og (soverrom, og loftstue)

   #28
 10,486     Akershus     0

Tanken min om at jeg ikke vil bruke vannbåren til å varme opp hele huset har vært at jeg ser for meg at kostnaden på å varme opp 200 kvm hus må være svært høy.

"mengden varme" som trengs for å varme opp et hus er ganske lik uansett om du bruker panelovner, vannbåren, L/L eller hva du nå gjør. Forskjellen ligger mer i at ulike måter å varme opp på kan gi denne mengden med forskjellig forbruk av strøm eller annen energikilde.

Jeg tenker at for å varme opp luften i huset så bør jo varmen i golvet minst være like høy som den temperatur som kommer ut av f.eks en l/l-pumpe eller panelovn.

Neinei, på ingen måte. Du må tenke på hvor stor overflate som holder den temperaturen. Inne i en panelovn er det veldig varmt, sikkert flere hundre grader, men det er over veldig liten overflate. Jo større overflate du sprer varmen over, jo lavere temperatur trengs. Det er derfor gulvvarme er så fint sammen med varmepumpe. Varmepumpen er mest effektiv når den jobber mot så lav temperatur som mulig, altså bør varmen spres over størst mulig areal, og hva er vel da bedre enn gulvet? Ved bruk av vifter, som i en L/L varmepumpe eller i viftekonvektor blir det noe av den samme effekten. Da greier man seg med mindre overflate.

Selv om du legger vannbåren varme i alle rom, så er det ikke derved sagt at alt varmes opp hele tida. Det er forskjellige måter å styre varmen på, f.eks. ved termostat. Da sirkulerer vannet kun når det er behov for mer varme. Rom som ikke er i bruk kan du "skru av".


Dette må da være dyrt? JEg skulle opprinnelig ha varmekabler. Aldri om jeg hadde latt dem stå på full guff for å varme opp hele huset. 

Det holder jeg med deg i. Varmekabler gir 1 w varme pr. 1 w brukt strøm. Med varmepumpen vil du normalt få 2,5 - 4 w varme pr. 1 w strøm.


Men kanskje prisen på å varme opp huset ved hjelp av vbv ikke er så høy? eller at den uansett er såpass mye lavere enn å bruke "ren"strøm at det er verdt det?



Har du først vannbåren varme, så bør du droppe panelovner og varmekabler.


Jeg orker ikke lese tilbake på det jeg har skrevet tidligere i tråden, men jeg tror ikke jeg skal ha gitt uttrykk for at jeg IKKe vil ha forvarming av forbruksvannet. Jeg mener heller at jeg har vært usikker hvor mye jeg kutter i strømutgifter på å velge det. Men jeg mener å ha forstått at man kan spare ganske bra på det, og dermed vil jeg ha det.



Grovt sett vil du halvere utgiften til å varme opp varmtvann.


Ja jeg har tenkt på å legge gulvvarmen selv. For å si det rett ut, jeg er UBRUKELIG når det gjelder håndverk.

Har, eller skulle det stå "har ikke" ?


Er nok litt streng med meg selv, men når jeg vet at jeg ikke er spesielt god, så blir jeg usikker på meg selv, noe som gjør at jeg ikke føler meg trygg på at det er gjort skikkelig.
Det andre er at det ville tatt en del lenger tid. Neste uke, kommer isoporen. Samme dag som den er lagt (i verste fall dagen etter) legges rørene. Dagen etter det igjen skal det støpes. Da har jeg ikke mye tid på meg. Men hvis jeg kan strekke ut nevnte tidsforløp litt så  er det kanskje verdt et forsøk- får se.
Har du link til tråden du nevnte?


http://www.byggebolig.no/index.php?topic=18614.0

Dumt du har så dårlig tid. Her tror jeg du kunne spart mange kroner, og dette hadde du antakelig helt fint fått til selv, evt. med litt hjelp av gode venner og en kasse øl :-)




KOmmer nok til å gå for l/l uansett ja. Blant annet fordi jeg vil ha AC-funksjonen. Mistenker stygt at hus etter nye forskrifter MÅ bli vanvittig varme om sommeren. om jeg tar den med en gang, vet jeg ikke. Tviler på det. Venter nok til vi har bodd i huset et år eller to.


L/L er jo uansett enkelt å ettermontere. Har du først vannbåren i alle rom, så bør det ikke være behov for L/L til oppvarming.


Husk også at komfort ikke nødvendigvis måles i kroner og øre. Skal dere bo i huset lenge, kan det være vel anvendte kroner å legge litt ekstra i god komfort.
Signatur
   #29
 10,486     Akershus     0

JEg ser jo nå at det er en del som mener at vbv er mer enn nok til å varme opp hele huset.
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=18866.msg186117#msg186117

Men mener de samme folkene at det er rimeligere og?
Er  utgiftene på å drifte all oppvarming i et hus vbv lavere enn oppvarming i et hus hvor oppvarmingen skjer ved strøm?

For hvis det er så vanvittig mye billigere, så bør jeg jo sterkt vurdere å ha rør i andre etasje og (soverrom, og loftstue)


Her er det bare å sette seg til med popcorn og cola :-)

Spørsmålene du stiller vil du neppe få entydige svar på.

JEG mener at hvis du først investerer i vannbåren varme og varmepumpe, så la det dekke hele behovet ditt, og dropp panelovner eller varmekabler. Ha evt. noe i backup i tilfelle det plutselig blir 30 minus i Haugesund.

Et litt enklere alternativ til vannbåren varme i soverommene er viftekonvektor. Se www.natur-energi.no . Disse kobles til det samme vannet som gulvvarmen, men de ser mer ut som en litt klumpete panelovn. Du slipper da å legge rør i gulvet.
Signatur
   #30
 3,575     buskerud     0
Enig, bygger du nytt dimensjoner hele greia for at vannbåren holder. Under -20 har du da en peis hvis det blir for kaldt i stua . Alle andre rom vil nok klare seg alene. Peisen funker ved strømbrudd og i de fleste tilfeller av nytt hus, varme hele kåken.. Og hvis ikke ventilasjonsanlegget takler å holde huset ditt trivelig i varmen , finner du en pen liten billig ac for den jobben. Og så tar du luft vann med tappevannadel og. Skal du ha boblekar vil neppe en oso ep  300 holde, da de som har vanlige beredere trenger oso 300 liter til det, og ep 300 har vel knapt 200 liter til det.  Alternativt for mange med store boblekar er å seriekoble en vanlig 200l etter den dobbeltmantlede.
Derimot kan sikkert thermia som kwsmart ol varme tappevann med varmeveksler direkte og få 200 liter varmt på 30 min og ikke 6 timer hehe

Skal du spare når du bygger er det å gå for vk på vindfang bad og vaskerom . L/l ved og kanskje en panelovn . Mellom løsninger er for oss som driver med gradvis rehab. Pj