Regner med cop ikke tar hensyn til varmetap inn til boligen for monoblokk pumper mens for split pumper er det levert i boligen. Cop på vinterstid er lav nok fra før på luft/vann pumper.
KE,, Det blir elektronikk utendørs uansett om det er splitt eller monoblokk. Forskjellen mellom de er at selve varmeveksleren er innendørs.
Nå har produsentene over 20 års erfaring med monoblokker i Scandinavia. CTC og Nibe har alltid vært de store på dette området. Basert på erfaringene så langt har hverken elektronikk eller vann, forårsaket spesielt mye problemer. Monoblokk er vel fremdeles det mest solgte alternativet, hos disse.
Monoblokk er helt dominerende på vekstkurven globalt for varmepumper, fra små 5kW opptil 500kW og større hos de aller fleste produsenter, uansett produsentland. Må vel finnes en grunn til det etter mer enn 20 år med erfaringer.
HSt,, Energi kan ikke "forsvinne",, hvor skulle det eventuelle varmetapet i gulvvarme anlegget ta veien? Dette med glykol, har vært diskutert her mange ganger tidligere.
KE,, Er ikke helt sikker på om jeg forstår hva du mener. Men det er ikke noen reel forskjell i ytelse, levert til varmeanlegget, mellom splitt og monoblokk i følge produsenter av begge deler. Har heller aldri sett at dette har vært brukt som argument i denne sammenhengen. Rent logisk kunne man argumentere med at varmeveksleren har et større varmetap utendørs, selv om den er godt isolert. I både splitt og monoblokk, er det et varmetap fra kompressoren, som også er godt isolert i en egen formsydd kappe. En varmeveksler som er isolert befinner seg ved siden av kompressoren, inne i et godt isolert rum i varmepumpen. Da sier det seg selv at det er små forskjeller en kan snakke om i denne sammenhengen.
Fint at du har gode erfaringer med monoblokk, jeg leser mellom linjene at du ikke har så mye erfaring med split løsninger.
Regner med varmepumpen viser tur og returtemperatur. Har du målt tur og returtemp når vannet når fordeleren inne i huset? Da blir det en enkel sak å beregne tapet underveis og korrigere COP. At monoblokk er det beste fordi det er mest solgt blir som å si at Toyota er best fordi den selger i stor stil. Min påstand er at monoblokk er mest solgt fordi forhandlere pusher dette produktet. Monoblokk har sine klare fordeler når det kommer til installasjon, det blir en enklere oppgave for forhandler å montere, og kanskje mer penger til overs av salget. Hvorvidt det er det beste produktet er en helt annen sak, jeg ville som sagt foretrukket split løsning og en varmepumpe montert med litt avstand fra boligen, det er jo ikke akkurat ett smykke med slike monstervifter. Med split løsning vil man nok klare seg med en tanke lavere turtemperatur (høyere cop) gitt samme egenskaper ellers. Jeg ville også holdt meg langt unna dobbelmantlet bereder og separert varme og varmtvann, ved behov for akkumulering av varme ville jeg brukt egen tank.
Spør man en kjøletekniker vil nok anbefallingen være split.
KE,,, Min oppfatning av grunnene til at splitt selges, er at mange rørleggere er bekymret for vann ute. Og at det blir mer penger ut av en splitt, enn en monoblokk installasjon. Det samme sier min partner i Sverige, som har hatt denne diskusjonen gående i 10 år. Jeg har to bekjente av meg på min alder, (passert 60), som har vært rørleggere hele sitt voksne liv. De er enige i dette med vannet, men har nok å gjøre, så prisen på jobben var ikke noe stort argument.
Men for å få et godt svar på dette, som ikke er basert på mine meninger,,, så tok jeg en telefon til teknisk avdeling hos Nibe. Det firmaet, jeg anser som "kongen på haugen" innen luft / vann varmepumper. Fikk snakke med en som har jobbet med utvikling på luft / vann i over ti år.
Spørsmålene jeg stilte var som følger: Er det noen ytelse forskjell på splitt vs monoblokk som konsept? Svar: I teorien nei. Det er heller ikke mulig å teste objektivt da det er helt forskjellige produkter. Men for Nibe og de andre produsentene han kjenner til, så har de nye monoblokkene bedre COP / SCOP enn tilsvarende split modeller. Det er bare å sjekke spec. på nettsiden deres. Dette henger og sammen med at Nibe satser mer på monoblokk, da de anser det for å være fremtiden innen varmepumper. Uten at han hadde eksakte tall foran seg, anslo han at Nibe selger bortimot tre ganger så mange monoblokk enheter, som splitt enheter i Sverige.
Er det noen fordeler med splitt? Svar: Nei egentlig ikke, men splitt pumpene til Nibe er litt bedre på kjøling enn monoblokkene deres.
Hvorfor selger dere splitt? Svar: Fordi markedet vil ha det. Mange rørleggere som foretrekker splitt. Men det er som han sa, en arv fra "aircondition pumpene"
Har Nibe hatt spesielle problemer knyttet til det med elektronikk / vann ute og frost? Svar: Nei.
Er forøvrig enig med deg om dobbelmantlede bereder tanker, ikke å anbefale om man kan velge. Men det går greit å bruke om en allerede har en slik, og budsjettet ikke strekker til. Har litt å gjøre med hvordan man kobler den inn og.
Du kan ta en ny telefon til teknisk avdeling til Nibe og spørre hvorfor de regulerer frekvensen på kompressoren på bakgrunn av gradminutter istedet for temperaturavvik. Frem til de får i orden reguleringsproblemene sine må man kunne stille spørsmål til kompetansen i den avdelingen. Jeg vet ikke om det er kompetanse, vilje eller stahet som bremser teamet.
Kan jeg spørre hvordan dine varmepumper regulerer frekvensen/effekten?
Nå har jeg forsøkt å sette meg grundig inn i dette, og hentet inn priser på diverse løsninger.
For det første vil jeg advare folk om at prissetting på varmepumper virker å være utrolig useriøst! På et av systemene jeg vurderte har jeg fått priser inkl montering som varierer fra 80000 til 170000, for samme produkt! Her må noen på banen og få til konkurranse på markedet. Prisinfo via tjenester som prisguide.no og prisjakt.no savnes.
Noen av luft-vann-systemene koster 150-200 tusen + elektriker. Kan umulig tenke meg at det går an å spare inn disse beløpene i løpet av levetiden til produktene.
Når det gjelder monoblock vs. splitt tenker jeg at jeg går for en splitt-løsning. Jeg ønsker ikke glykol, og jeg føler meg ikke helt overbevist av de som sier vann utendørs er ok og det tåler å fryse ned. Jeg tenker flest mulig komponenter innendørs er best, så lenge det ikke påvirker prisen for mye.
Et vanskeligere spørsmål er: skal man kjøpe vp med innebygget varmtvannsbereder? Min foreløpige konklusjon på dette er "nei".
Hvis jeg antar levetid på vp ca 10 år. Levetid vvb ca 30 år. Antar også at når vp og vvb er samme produkt så må begge deler byttes når første del ryker. Altså må vvb byttes hvert tiende år. En slik løsning ser ut til å koste ca 15000 ekstra. Bruker man veldig mye varmtvann går det kanskje å gå i pluss med dette, men tviler på at det passer for meg.
Tenker derfor det må være mer fornuftig med dobbeltmantlet bereder med spiral. Denne vil kunne gi noe lavere besparelser i varmtvann, men over betydelig lenger tid. Altså vil den være mer lønnsom i mitt tilfelle.
Jeg synes mye av det du skriver er fornuftig, men hold deg langt unna dobbelmantlet bereder. Ofte er prisen for varmepumpe med integrert varmtvannstank lik prisen av varmepumpe uten tank pluss seperat tank. Her ville jeg gått for seperat tank om du har plass, selv valgte jeg innebygget tank grunnet plass. Men vurder gjerne plass til akkumulatortank også. Ikke sikkert du trenger akkutank man du kan reservere plassen og teste en vinter å se om du klarer deg uten. Dobbelmantlede beredere er ofte dyre men ingen god løsning.
Det blir elektronikk utendørs uansett om det er splitt eller monoblokk.
Forskjellen mellom de er at selve varmeveksleren er innendørs.
Nå har produsentene over 20 års erfaring med monoblokker i Scandinavia.
CTC og Nibe har alltid vært de store på dette området.
Basert på erfaringene så langt har hverken elektronikk eller vann, forårsaket spesielt mye problemer.
Monoblokk er vel fremdeles det mest solgte alternativet, hos disse.
Monoblokk er helt dominerende på vekstkurven globalt for varmepumper,
fra små 5kW opptil 500kW og større hos de aller fleste produsenter, uansett produsentland.
Må vel finnes en grunn til det etter mer enn 20 år med erfaringer.
HSt,,
Energi kan ikke "forsvinne",, hvor skulle det eventuelle varmetapet i gulvvarme anlegget ta veien?
Dette med glykol, har vært diskutert her mange ganger tidligere.
KE,,
Er ikke helt sikker på om jeg forstår hva du mener.
Men det er ikke noen reel forskjell i ytelse, levert til varmeanlegget, mellom splitt og monoblokk i følge produsenter av begge deler. Har heller aldri sett at dette har vært brukt som argument i denne sammenhengen.
Rent logisk kunne man argumentere med at varmeveksleren har et større varmetap utendørs, selv om den er godt isolert. I både splitt og monoblokk, er det et varmetap fra kompressoren, som også er godt isolert i en egen formsydd kappe. En varmeveksler som er isolert befinner seg ved siden av kompressoren, inne i et godt isolert rum i varmepumpen. Da sier det seg selv at det er små forskjeller en kan snakke om i denne sammenhengen.
Regner med varmepumpen viser tur og returtemperatur. Har du målt tur og returtemp når vannet når fordeleren inne i huset? Da blir det en enkel sak å beregne tapet underveis og korrigere COP.
At monoblokk er det beste fordi det er mest solgt blir som å si at Toyota er best fordi den selger i stor stil. Min påstand er at monoblokk er mest solgt fordi forhandlere pusher dette produktet. Monoblokk har sine klare fordeler når det kommer til installasjon, det blir en enklere oppgave for forhandler å montere, og kanskje mer penger til overs av salget. Hvorvidt det er det beste produktet er en helt annen sak, jeg ville som sagt foretrukket split løsning og en varmepumpe montert med litt avstand fra boligen, det er jo ikke akkurat ett smykke med slike monstervifter. Med split løsning vil man nok klare seg med en tanke lavere turtemperatur (høyere cop) gitt samme egenskaper ellers.
Jeg ville også holdt meg langt unna dobbelmantlet bereder og separert varme og varmtvann, ved behov for akkumulering av varme ville jeg brukt egen tank.
Spør man en kjøletekniker vil nok anbefallingen være split.
Min oppfatning av grunnene til at splitt selges, er at mange rørleggere er bekymret for vann ute.
Og at det blir mer penger ut av en splitt, enn en monoblokk installasjon.
Det samme sier min partner i Sverige, som har hatt denne diskusjonen gående i 10 år.
Jeg har to bekjente av meg på min alder, (passert 60), som har vært rørleggere hele sitt voksne liv.
De er enige i dette med vannet, men har nok å gjøre, så prisen på jobben var ikke noe stort argument.
Men for å få et godt svar på dette, som ikke er basert på mine meninger,,,
så tok jeg en telefon til teknisk avdeling hos Nibe. Det firmaet, jeg anser som "kongen på haugen" innen luft / vann varmepumper. Fikk snakke med en som har jobbet med utvikling på luft / vann i over ti år.
Spørsmålene jeg stilte var som følger:
Er det noen ytelse forskjell på splitt vs monoblokk som konsept?
Svar: I teorien nei. Det er heller ikke mulig å teste objektivt da det er helt forskjellige produkter.
Men for Nibe og de andre produsentene han kjenner til, så har de nye monoblokkene bedre COP / SCOP enn tilsvarende split modeller. Det er bare å sjekke spec. på nettsiden deres. Dette henger og sammen med at Nibe satser mer på monoblokk, da de anser det for å være fremtiden innen varmepumper. Uten at han hadde eksakte tall foran seg, anslo han at Nibe selger bortimot tre ganger så mange monoblokk enheter, som splitt enheter i Sverige.
Er det noen fordeler med splitt?
Svar: Nei egentlig ikke, men splitt pumpene til Nibe er litt bedre på kjøling enn monoblokkene deres.
Hvorfor selger dere splitt?
Svar: Fordi markedet vil ha det. Mange rørleggere som foretrekker splitt.
Men det er som han sa, en arv fra "aircondition pumpene"
Har Nibe hatt spesielle problemer knyttet til det med elektronikk / vann ute og frost?
Svar: Nei.
Er forøvrig enig med deg om dobbelmantlede bereder tanker, ikke å anbefale om man kan velge.
Men det går greit å bruke om en allerede har en slik, og budsjettet ikke strekker til.
Har litt å gjøre med hvordan man kobler den inn og.
Kan jeg spørre hvordan dine varmepumper regulerer frekvensen/effekten?
Nå har jeg forsøkt å sette meg grundig inn i dette, og hentet inn priser på diverse løsninger.
For det første vil jeg advare folk om at prissetting på varmepumper virker å være utrolig useriøst! På et av systemene jeg vurderte har jeg fått priser inkl montering som varierer fra 80000 til 170000, for samme produkt! Her må noen på banen og få til konkurranse på markedet. Prisinfo via tjenester som prisguide.no og prisjakt.no savnes.
Noen av luft-vann-systemene koster 150-200 tusen + elektriker. Kan umulig tenke meg at det går an å spare inn disse beløpene i løpet av levetiden til produktene.
Når det gjelder monoblock vs. splitt tenker jeg at jeg går for en splitt-løsning. Jeg ønsker ikke glykol, og jeg føler meg ikke helt overbevist av de som sier vann utendørs er ok og det tåler å fryse ned. Jeg tenker flest mulig komponenter innendørs er best, så lenge det ikke påvirker prisen for mye.
Et vanskeligere spørsmål er: skal man kjøpe vp med innebygget varmtvannsbereder? Min foreløpige konklusjon på dette er "nei".
Hvis jeg antar levetid på vp ca 10 år. Levetid vvb ca 30 år. Antar også at når vp og vvb er samme produkt så må begge deler byttes når første del ryker. Altså må vvb byttes hvert tiende år. En slik løsning ser ut til å koste ca 15000 ekstra. Bruker man veldig mye varmtvann går det kanskje å gå i pluss med dette, men tviler på at det passer for meg.
Tenker derfor det må være mer fornuftig med dobbeltmantlet bereder med spiral. Denne vil kunne gi noe lavere besparelser i varmtvann, men over betydelig lenger tid. Altså vil den være mer lønnsom i mitt tilfelle.