18,079    31    1  

Styring av L/V VP

 678     Bergen     0
Har en L/V varmepumpe dimensjonert som tilskuddsvarme (les: har ikke nok kapasitet til å dekke hele varmebehovet når det er kaldt ute) og som varmer mot stor akkumulator tank.

Temperaturen ut på gulvvarme/viftekonvektor krets er styrt av utetemperatur og sirkulasjonshastigheten i kretsen er høy med tilsvarende lav DT.

Når varmebehovet øker klarer ikke VP å levere all nødvendig varme slik at levert vann temperatur (Water temp) faller under ønsket temperatur (Set Temp).

Slik jeg opplever og har forstått pumpen kjører da kompressor på full effekt og elektronisk strupeventil regulerer trykk på høytrykkside slik at kondenseringstemperatur tilsvarer "Set Temp" selvom denne er mange grader over "Water Temp".

Jeg får bedre COP, mer varme ut av pumpen, dersom jeg manuellt reduserer "Set Temp" til rett over "Water Temp" siden kompressor ikke trenger å øke trykket like mye og kjølemedie strømningen dermed øker.

Problemet er da at dette må gjøres manuellt og at på dagtid når jeg er på jobb øker gjerne utetemperaturen samtidig som varmebehovet reduseres og kompressor slår seg ned ett eller to trinn. Lar jeg "Set Temp" stå høyt for å sikre at den alltid er over returtemp fra gulv kretsen og kompressor går på maks leverer som sagt VP varmen med dårligere COP.

Det ideelle hadde da vært en innstillings mulighet som anga en "Set Temp Maks" hvor strupeventilen regulerte trykk slik at kondenserings trykket lå rett over "Water Temp" og at dette kondenseringstrykket ble justert opp mot "Set Temp Maks" når VP har kapasitet til dette.

Jeg kan ikke mye om elektronikk men lurer på om dette er en overkommelig oppgave å modifisere? En slags boks som leser "Water Temp" og justerer "Set Temp" i henhold til denne og da med en øvre begrensning.

Hvordan løser andre denne problemstillingen? Setter dere "Set Temp" til samme verdi som maks forventet turtemp på gulvkretsen?
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 678     Bergen     0
Temaet ble aktualisert i tråden

annen tråd

http://www.byggebolig.no/vannbaren-varme/vannbaren-varme-for-dummies/msg479510/#msg479510

og tatt tilbake til denne tråden for ikke å forstyrre en ellers bra tråd.

Diskusjonen kan fortsette her...
Siste redigering: Friday, January 18, 2013 11:18:25 AM av Reodor
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 678     Bergen     0
Jeg kan se flere tilfeller hvor slik akkumulering kan være gunstig.

1. Variable strømpris
2. Underdimensjonerte pumper med og uten lagring i akkumulatortank.
3. Tilfeller hvor liten varmepumpe blir supplert med tilskuddsenergi (at man tilfører lavtemp energi mellom fordamper og kompressor) på små pumper og dermed får mulighet til å lagre opp varme uavhengig av varmebehov som ved uttapping av badekar, uttak fra avtrekksluft i forbindelse med natte/dagsenk, solfanger som leverer til vp (avgir varme ved utetemperatur) etc.
Signatur
   #3
 24,668     Akershus     0
Før en fortaper seg i styringselektronikk, hvor stor tank vil en trenge for å få noe særlig effekt av dette? En av/på varmepumpe har ikke en tank som akkumulerer nevneverdig. Tanken er bare stor nok til å redusere innkoblingshyppigheten. En inverterstyrt vp kan kjøres uten tank.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 678     Bergen     0
Enig i at behovet kan virke søkt.
Utgangspunktet mitt er at jeg har en 750 L tank som skal kobles opp mot peis med vannkappe og en liten lv vp samt el kolbe. Foreløpig er ikke peisovnen installert og vp er langt fra overdimensjonert men tiltenkt rolle for å redusere fyringsbehov. Siden jeg da har en vp ønsker jeg å utnytte den best mulig.

Nå er ideell tur temp på anlegget gjerne er 42 grader når det er kaldt (Har ikke lagt ut all gulvvarmen ennå). Returtemp er da omtrent 39 grader.

Setter jeg VP på 42 grader leverer den ikke nok og levert temp faller tildels langt under setting. Reduserer jeg ønsket temperatur kan pumpen levere mer varme, men på dagtid går den på redusert effekt.
Avviket mellom ønsket og levert temperatur innebærer et stort tap da COP følger ønsket temp og ikke levert temp. 

Allt dette skyldes selvfølgelig at det er en liten pumpe som ikke har kapasitet til å dekke varmebehovet alene.

Når jeg får koblet opp ovnen vil jeg ha magasinering for endel timer og tanken er å fyre nok til at vp dekker rest behovet.

Med en slik dynamisk satt leveringstemperatur som nevnt over ville vp kunne slå seg på tidligere når bunnen av tanken blir kaldere, men mer viktig, idet vedvarmen går tom og returtemp fra gulvene begynner å synke vil ønsket leveringstemperatur justeres ned i takt med varmepumpens kapasitet og huset vil holde bedre på varmen frem til neste fyring. Setter jeg en fast leveringstemperaur tilsvarende lavt vil vp få mange færre driftstimer og fyringssystemets kapasitet faller tlsvarende.

Når moderniseringen av huset er ferdig med redusert fyringsbehov vil det være færre dager hvor VP ikke holder unna og problemet vil være mindre.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 678     Bergen     0
Planene fremover er mange.

Isolere rørføringen og tanken bedre, Isolere huset bedre, isolere ventilasjonssystemet bedre og legge til vannbatteri, legge ut mer gulvvarme for å redusere tur temp, komplettere lv vp med jordvarmekrets for kalde dager, solfanger som leverer til varmepumpe etter fordamper etc..

Styringen av vp er således bare ett mulig element i denne rekken av mer eller mindre gjennomførebare prosjekter som vel i bestefall blir en selvfinansierende hobby og videreutdanning.

Til de som leter etter problemfri oppvarming med lav driftskostnad er det bedre å snakke med MIBA eller Flexiheat enn å bruke mine innlegg som investeringsgrunnlag..
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 678     Bergen     0

Utfordringa ligg i å finne ei vp. som er lett å integrere med styringa.


Varmepumpa mi er en Energysave AW 12.4-IQC. Såvidt jeg kan se av dokumentasjonen er den ikke forberedt for noen ekstern styring. Den har derimot utgang for kablet styringspanel. Til det går det fire ledere i henhold til wire diagram.

I enkleste (for meg som ikke er bevandret i elektronikk) form ville styringen hatt en føler på gass inn til innedel (denne forteller meg parameter for ønsket temperatur) og en føler på vann ut fra innedel som forteller meg hva den oppnår. Dersom avviket er stort aktiveres en mekanisk hammer som trykker inn piltasten på panelet som reduserer ønsket temperatur. Ved lite avvik mellom temperaturene slår hammeren på piltasten som øker ønsket temperatur. Logikken må jevne eller kaste bort laveste verdier på vann ut temp for å ikke bli lurt av avising samt sikres mot å stille ønsket temp for høyt.

Dette kan nok gjøres penere elektronisk en elektromekanisk...

Mon tro om disse fire lederne til eksternt styringspanel inneholder nok og forståbar informasjon til å bruke denne pluggen?
Signatur
   #7
 2,326     Trondheim     0


Utfordringa ligg i å finne ei vp. som er lett å integrere med styringa.

Varmepumpa mi er en .........Dersom avviket er stort aktiveres en mekanisk hammer som trykker inn piltasten på panelet som reduserer ønsket temperatur. Ved lite avvik mellom temperaturene slår hammeren på piltasten som øker ønsket temperatur.


Wink nick Reodor (Felgen?) ikke helt uten grunn?
Signatur

   #8
 2,326     Trondheim     0
Ikke helt sikker på om jeg har forstått din problemstilling, men kunne en solstyring gjort jobben:
På tur setter du føler på "solvarmepanel", og retur "Akktank".
Releutgang som er ment å styre sirkulasjonspumpen opp til solfanger betjener dobbelt rele. Det rele veksler mellom virkelig føler på tur og en motstand tilsvarende 1 grad under den maks setverdi du lar styringen være satt til.

Sett pumpen på tur 45 grader, og finn en motstand som tilsvarer 44.
Når solvarmestyringen leser en programmert dT i styringne så slår den inn, dvs forteller styringen holder tur 44, som er en grad fra setverdi.

Solstyringen har en max temp som den tillater akktank å np, sett den på 44 f.eks. Da har du VP som jobber som om tur er en grad fra settemp uavhenging av returtemp, og som gjør ddet til den når set-temp.

Signatur
  (trådstarter)
   #9
 678     Bergen     0

Solstyringen har en max temp som den tillater akktank å np, sett den på 44 f.eks. Da har du VP som jobber som om tur er en grad fra settemp uavhenging av returtemp, og som gjør ddet til den når set-temp.


Slik jeg forstår forslaget ditt så vil vp tror at den produserer vann med varme rett under
Set temp og da redusere kompressor effekt samt holde kondenseringstrykket tilhørende set temp.


Det jeg ønsker er å redusere kondenseringstrykket Slik at det samsvarer med faktisk levert vann temp. Problemstillingen er relevant bare når vp har kapasitetsproblemer og ikke klarer å levere vann til ønsker set temperatur.  Jeg ønsker altså en dynamisk satt set temp som til enhver tid minimerer kondensatortrykk og maksimerer kjølemedie flow.
Signatur
   #10
 2,326     Trondheim     0
Jeg henger kan hende ikke helt med. Hvordan vet du at varmebehovet er større enn kapasiteten? Var ikke det når diff på retur og set Temp er over en viss grense?
Signatur