3,832    60    2  

CAT 6 nettverkspunkt

 667     0
Hei

Holder på å skal trekke CAT6 kabler rundt i huset. Skal det trekkes 2 kabler til hver boks når jeg skal ha disse
Skal ha Lyse Altibox. Så tenkte en til tv og en til nettverk, eller blir dette feil?


   #1
 24,754     Akershus     0
Kjenner ikke Altibox. Her https://www.altibox.no/wp-content/uploads/2016/01/Installasjonsveiledning_ADB2720WX.pdf er en av deres dekodere. Ser for meg ut til at dekoderen tilkobles "hussentralen" som en vanlig ethernetklient på linje med en pc.

I så fall trenger du strengt tatt ikke to kabler, men kan bruke én pluss en hub/switch alle steder der du trenger uttak til flere dingser. Så blir det opp til den enkelte.
Signatur
   #2
 910     0
Jeg bodde en stund et sted der vi hadde altibox fiber. Hussentralen der hadde dedikert ethernet-utgang til hhv. dekoder og internett. Dvs. at du fikk IKKE vanlig internett-tilgang i dekoder-uttaket fra hussentralen, og du kunne IKKE koble en dekoder i internett-uttaket til hussentralen. Rent teknisk har dette med ulike VLAN å gjøre. I fiberen inn til huset ditt er det tagget dedikerte VLANs til hhv. TV og internett, som hussentralen "splitter" til to ethernet-porter. Dette er ikke noe svart magi, man kan i veldig mange tilfeller skifte ut hussentralen med en hvilken som helt ruter og svitsj med VLAN-støtte. Dette er ofte produkter i proff-segmentet, og man må ha greie på hva man gjør, dog. Det finnes flere tråder om dette her på forument.

Uansett kan det derfor være lurt å trekke TO (2) ethernet-kabler fra hussentralen/teknisk rom til hver plass det kan være aktuelt å ha TV. Da bruker du den ene til dekoder, og så kan du bruke den andre, evt. med en svitsj i mellom, til smart-tv, spillkonsoller, blu-ray spillere etc. som trenger internett-tilgang.

Å kjøre så mange enheter som mulig på kablet nett vil avlaste trådløs-nettet ditt betydelig, og anbefales absolutt!
   #4
 910     1
Med denne hjemmesentralen ser det ut til at du kan klare deg med én kabel. Både utgangen M2M og LAN1-3 ser ut til å være kombi TV/internett. Det kan imidlertid fremdeles være at TV signalet er tagget med et spesielt VLAN. Om dette fungerer gjennom alle billige svitsjer (av typen til 199 kr) er jeg ikke sikker på. Om arbeidet er i forbindelse med oppussing og du skal ha kabler skjult i rør ville jeg uansett lagt to rør til *alle* uttak, så kan du etterpå bestemme om du skal trekke én eller to kabler til uttaket. TV-benk ville jeg uansett hatt to kabler til. Så er det litt mer fleksibelt.
   #5
 24,754     Akershus     0
En kan også vurdere coax. Jfr tvungen satellitt på hytta, derav satellitt også hjemme.
Signatur
   #7
 24,754     Akershus     0
Nå er det lenge siden jeg puslet med VLAN, men selv om det er VLAN tagging, så kan en hvilket som helst utstyr tilkobles disse LAN-utgangene og fungere greit? Også om utstyret selv ikke bruker VLAN?

Hvis VLAN er implementert, hvilken port er til TV over VLAN? Eller kringkastes all VLAN-trafikk til alle utgangene på hussentralen? Hvis så, hva er funksjonen til VLAN-taggingen. I tidligere implementasjoner terminerte VLAN i den fysiske porten som gikk til TV, mao, dekoderen brukte ikke VLAN. Her synes alle portene å være like?

Signatur

   #8
 131     0
Hvis du har den nye FMG-boksen fra altibox som fiberen termineres rett i (uten den HET-boksen de brukte tidligere) er det kun en av ethernetportene som er nett.

Altibox VLAN:
100 = TLF
101 = TV
102 = Internett
   #9
 24,754     Akershus     0
Nå er du kanskje på WAN-siden av boksen? Ikke mange sluttbrukere som er der.
Signatur
TSt
   #10
 14,628     0
Har tre mnd gammel altibox.  TLF har egen kontakt (to mulige)  Ellers var det ingen forskjell på uttakene. På utsiden er det fiber på boksen min. Plugget TV inn et tilfeldig sted men kan jo ha "vunnet" i lotteriet hvis det ikke stemmer.