603    10    0  

Hvor finner jeg coax-kabelens inntak til huset?

 398     0
Det var antagelig coax-kabelen som dukket opp av veien for noen år siden i nærheten av tilhørende stolpe. Vi gravde den ned igjen. Kabelen var dekket av hvit plast, men plasten var åpen, så  det kunne være i skjøten.

De siste 1-2 årene har det vært mye problemer med internett, det faller plutselig ut.
Siste gangen, fortalte teknikeren at det var brudd 9 meter fra koblingen inne i huset, kanskje ved inntaket til huset. Men det rare var at internett plutselig begynte å virke igjen 10 min etter at reparatøren hadde reist, så saken ble lukket. De mente nok brudd på linjen, mens jeg tenkte at det var brudd i kabelen. Teknikeren nevnte også noe om telen i jorda.
Han kikket bortover husveggen, men kunne ikke se noen kabel.

Nå er det igjen ingen internettforbindelse, så jeg må benytte 4G og datapakker til teknikeren kommer. De har visst også hatt en del problemer med modemene, så det byttes ut hver gang det skjer. Dvs. at jeg begynner å kunne prosessen ganske godt. Det nye modemet har aldri vært på nett får jeg vite.

Tenker at jeg må finne ut om installasjonene mine, men jeg finner ingen kabler på husveggen min. Kanskje coax-kabelen er murt ned i garasjegulvet eller inn i grunnmuren da huset ble bygget på 70-tallet?

Jeg finner heller ikke internett-kabelen innendørs. Jeg var tilstede for over 20 år siden mens installatøren var på kryploftet, og firte kabelen ned igjennom veggen til tilknytningspunktet for modemet i stua.

Når jeg går opp på loftet, kan jeg ikke se en eneste ledningsstump. Jeg måtte flytte på noen esker, men det er langt fra fullt, så jeg burde ha fått øye på den. En annen tekniker fra Telenor var også på loftet. Det eneste han fant var en mus i musefellen. Heldigvis ingen mus der i dag Smile

Utendørs -og innendørs-kablene er to separate installasjoner, eller?

Mulig jeg må gå enda nøyere til verks og bruke metermål, så kanskje jeg finner innendørs-kabelen på kryploftet i hvert fall.
Signatur

   #1
 133     0
Min coax og telefonkabel kommer inn ca. 1m under bakken der hvor strøm kabel kommer inn i huset (ca. 0,5m under bakken).
   #2
 1,958     klippdalen     0
det er nok en penetrering under jorda en plass. teknikker skal kunne påvise trasè om han/hun gidder (noe som bør gjøres da det er påvist feil 9 meter fra kontakt i følge det du skriver)

jeg har vært borti at kabel har vært lagt inn i slemming på mur.. det er noe herk. kan da også følge panelet opp til loftet.. eller andre plasser.

hvit/pvc kabel har ingenting i jord å gjøre, den er ikke vanntett. vann og coax = dårlig dag og mye trøbbel med internett.. vann/kortsluttningsfeil på coax er en sær sak. kan ligge kortslutta i årevis uten å gjøre noe som helst. før det plutselig starter å bli texas.. hvorfor det er slik aner jeg ikke, har bare opplevd det haugevis av ganger i mine snart 15 år som coax-feilretter Smile

halve jobben består somregel i å finne ut hvordan installasjonen er gjort. for når man først finner kabler/skjøter/splittere osv. så kan feil _ofte_ avdekkes "fort" Smile
  (trådstarter)
   #3
 398     0
Jeg har aldri gravd opp helt inn til husveggen, så sånn sett vet jeg ikke hvor kablene mine er. Men jeg har diverse kart fra geomatikk som jeg har hørt ikke trenger være nøyaktige.

Det hvite plastikkrøret som stakk fram i veien, kunne være bleket av sola, var det noen som sa. Det hadde ligget over bakken en stund. Jeg fant til slutt ut at kablen var min. Men ingen av de som dukket opp kunne si noe sikkert om hva slags kabel det var. Selv ikke kabelpåviseren. Kabelpåviseren spurte "skal du grave?" "Nei", svarte jeg. "Jeg vil bare finne ut av hva kabelen i veien er for noe". Jeg ble likevel litt klokere enn før.
Det endte med at jeg gravde meg ned med en liten spade og fant en sort,tynn ledning - telefonledning- noen meter bortenfor. Den i veien med hvit plast er tykkere, men ikke så tykk som en stømkabel, lærte jeg.

Foto av mulig coax-kabel
Hvor finner jeg coax-kabelens inntak til huset? - f16b8fdec7014aec9e74d6dc35207a8e.jpg - Pinje
Her noen tidligere lenker.
https://byggebolig.no/el-installasjon-teknisk-installasjon/antennekabelen-dukker-opp-pa-slitt-grusvei-hva-gjor-jeg-med/msg741228?last=True#msg741228
https://byggebolig.no/el-installasjon-teknisk-installasjon/maleinstrument-for-kabeldybde/msg745954?last=True#msg745954
Jeg husker at jeg avsluttet prosjektet fordi det kostet 200k å grave ny internettkabel ned i jorden.
Jeg fikk hugget ned et tre, så nå er det ikke så mye løv lenger foran garasjen om høsten. Trehogging fordi det skulle være gratis å få ny internettkabel luftveis og treet stod i veien, mens nedgravd i jorden måtte huseier bekoste selv.

Jeg lurer på hvordan installatøren kunne gjøre jobben sin for 20-25 år siden fra kryploftet? Han kan ikke ha trengt å vite hvor kablene var. Er det fordi innedelen ikke er koblet til utedelen? Det var nok en førstegangsinstallasjon av internettforbindelse inn i huset, så han trengte ikke lete etter innendørskablene i hvert fall.
Hvis det stemmer, har jeg feil 9 meter fra kontakt utenfor huset. Bare rart at denne beskjeden kom i slutten av mars og jeg har hatt internettforbindelse fram til nå. Feilen gjør det i hvert fall ustabilt.

Halve jobben består som regel i å finne ut hvordan installasjonen er gjort.

Ok, da skjønner jeg mer.

Jeg inntrykk av at Skype og kommunikasjon til andre land i verden ikke blir så bra med 4G som med Wifi. Stemmer det?
Jeg får/har et byggefelt i nærheten som har valgt Telenor, så håper at jeg kan låne noen signaler fra dem hvis jeg vil gå over til mobilt bredbånd.
Signatur
HSt
   #4
 36,758     Lillestrøm kommune     0
Når jeg har lagt trekkerør på krypeloft så har jeg lagt den under isolasjonen på varm side for å inngå kondens. Da ser en ikke kablene fra oversiden
   #5
 1,958     klippdalen     0
ligger det noe inni dette hvite plast-røret? jeg kan ikke se noe

kart fra geomatikk er direkte fra Telenors Smallworld/Smallmap som er kartgrensesnittet for Coax fra Telenor/tidligere CDK. disse er somregel nøyaktige, men selvsagt ikke uten feil og utfordringer da mye av dette er digitalisert fra håndtegnede kabeltrasèer Smile

du har en kabel fra fordeler/avgrener, enten via luft eller bakke. denne er fysisk tilkoblet din installasjon inne.

dette kan komme inne i bolig enten via rør i bakken, eller direkte på grunnmur eller i luft som nevnt.

om du ikke finner noen kabel synlig er det nærliggende å tro at inntaket er i nærheten av sikringskapet. enten i skjultboks på samme vegg, eller den mindre lovlige varianten, inni sikringskapet.


klin hakkende umulig for meg å si uten å ha sett hverken kart eller bolig.


det er vært mange standarder på installsjoner oppgigjennom (om man kan dra det så langt som å kalle det standarder når aktuell montør har gjort som han vil)

men, den kommer nok inn en plass skal du se
HSt
   #6
 36,758     Lillestrøm kommune     0
På hytta ba vi om kabelpåvisning men fikk beskjed om at vi skulle grave så langt unna kabler at det ikke var nødvendig. Når naboene gravde traff de midt på kabeltraseen som lå ca 100m feil, jeg hadde en mistanke om at de lå der. Dette var noen år siden, ca 12år etter at strømkabel ble lagt
   #7
 24,754     Akershus     0
200k? Skal du grave ned hundrevis av meter?

Rundt her grov Telenor inn til husveggen. Det ble gjort med spade gjennom hekker og blomsterbed. De grov bare ca 20 cm ned og med enkel jord gikk det på et øyeblikk. Over plen ble det knapt merke etter dem.

I ditt tilfelle, kanskje det med utbygging i nærheten kommer tilbud om fibertilknytning?
Dersom du graver for coax, tenk på trekkerør for ev senere fiber også.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 398     0
ligger det noe inni dette hvite plast-røret? jeg kan ikke se noe

Dessverre bare dette fotografiet. Men jeg husker det var noe tvunnet metall - eller annen form for metall -  en god del tynnere enn plasten som er oppå.

Hvor finner jeg coax-kabelens inntak til huset? - 164f8922e0eb45a9a1605d7c6602bfb1.jpg - Pinje
Rosa punkt midt i svingen = avfotografert kabel. Den ligger på langs i veien/følger veien.
TN-CD gul ring går rett inn i garasjen min.

Det ser ut som naboene både har kabler i luften og i bakken, mens jeg bare har i bakken.

200k? Skal du grave ned hundrevis av meter?


Koster det ikke 200 000 for å grave ned en internett-kabel? Da har jeg blandet sammen med noe annet. Kan fort skje Smile
Signatur
   #9
 1,958     klippdalen     0
stiplet TN er telefonkabel Smile

og grave ned en coax bør ikke blir svært mye mer enn max 300,- meteren

det vil ikke forundre meg om trasè er realtivt nøyaktig, siden du selv sier du ser kabel langs trasèen..

om den dukker ned eller går inn i slemming på mur måtte gudene vite, men siden fordeler står der hvor den grønne firkanten er. så bør du finne kabel ca midt på kortveggen på huset Smile


den grønne firkanten (skapet) har et navn på 4 bokstaver (dette identifiserer skapet og dens plassering i verden) Smile
  (trådstarter)
   #10
 398     0
og grave ned en coax bør ikke blir svært mye mer enn max 300,- meteren

Det var litt lavere pris, ja.
det vil ikke forundre meg om trasè er realtivt nøyaktig, siden du selv sier du ser kabel langs trasèen..

om den dukker ned eller går inn i slemming på mur måtte gudene vite, men siden fordeler står der hvor den grønne firkanten er. så bør du finne kabel ca midt på kortveggen på huset Smile

Jeg synes ikke det er nøyaktig slik jeg leser kartet:) Rosa punkt (forrige kart) er på yttersiden på den andre siden av veien.

Midt på kortveggen på huset er garasjedøren, for vi har garasjen innlemmet i huset.

Nytt kart for strøm
Strømkabelen går også i den retningen men en del til høyre for coax-kabelen. Jeg nevner strømkabelen i tilfelle man vil støte på den under den eventuelle gravingen. Jeg synes det er pussig at sikringsskapet - lyseblått lite rektangel - er på den andre siden av huset. Som om strømkabelen må ligge under huset for å nå fram til sikringsskapet. Eller i hvert fall under murt trapp. Hvis strøminntaket til et hus også er noe det skal være mulig å se, er det også "usynlig" hos meg.

STRØM
Hvor finner jeg coax-kabelens inntak til huset? - 648b819f72aa45f6a86a17e90a0254e9.jpg - Pinje
Signatur