730    23    3  

Nettverk på soverom

 6     0
Jeg trenger en "for dummies" forklaring på hvordan man kan forlenge/ strekke nettverkskabel fra stue til 5 ulike soverom. Aller helst uten å tape signalkvalitet. Jeg har en "fiberboks" på vegg, og like ved siden av denne en router. Så går det da Cat6 kabel fra router til altibox mottaker og til et meshnettverk. Jeg ønsker å kvitte meg med meshnettverket, ved å montere skult kabelstrekk fra stuen og til fem ulike soverom. Men hvor skal jeg starte. Utfordringen er å forstå hvor signalene skal gå fra? Skal de trekkes fra fiberboksen til en switch, som så skal "forgrenes" ut til de ulike rommene? Eller skal man strekke fra routeren? 

   #1
 3,930     Asker     0
Du må ha en switch som tar inn internett. Den må ha minimum 5 porter i tillegg til wan porten. Da går hver av de 5 punktene du trekker inn i hver sin port på denne switchen. Man kan ikke forlenge nett som med strøm. Det er en kabel hele veien fra switch til enheten som trenger nett. Evt ny switch.

Merk også at man gjerne trekker to cat6 i samme rør, så kjøp gjerne en 8 eller 16 port switch. Kan koble om ved behov, men har du 16 går det to ut til hvert rom. Switch er ikke så dyrt lenger. Burde være helt levelig pris på en 16 port. Eneste er at de tar større plass.

Signatur
   #2
 24,798     Akershus     0
Du har en ruter i dag? Slike har en WAN-port inn fra fiber/internet. Denne porten er vanligvis en RJ45 datakontakt.
På «baksiden er det gjerne 4 utganger merket LAN, ofte med gul farge.

Gule utganger kan lede til TV-dekoder og starten på et mesh-nettverk. Da har du bare to ledige porter til soverom. For å øke antal porter trenger du en forenklet router - en switch. Denne har en port merket uplink og et antall utgangsporter, 4, 6, 8, 16, ++ porter finnes. Fra switchen har du mulighet for å gå til hvert soverom.

Avhengig av hvordan du finner plass til kabling, kan du bruke flere mindre switcher og grene av flere steder.

Utstyr i huset får intern IP-adresse fra ruteren du har. Switchene er transparente og videreformidler all IP-trafikk.
Siden du velger mye kabling, se ev også på en kabelbundet IP-skriver, felles for hele huset.
Signatur
   #3
 5,762     OSLO     0
hvordan tenker du og få dette "skjult"? hvordan hus/leilighet har du? enebolig? med loft over?
skal du åpne vegger og eller tak eller hva er planen din?

du har rett i at det beste er og gå med 5 kabler fra der du har hovedboksen i dag, via en swith. det blir mest ryddig
TSt
   #4
 14,681     1
Det skal være rimelig rart hus hvis en ikke skal kunne fortsette med mesh nettet Så kan en kable et punkt hvis en har noe som har ekstreme behov. I Mesh net bær må en ha 3 enheter for å få orentlig effekt. Slå av trådløst i router fra leverandøren.
   #5
 242     vigrestad     0
Det skal være rimelig rart hus hvis en ikke skal kunne fortsette med mesh nettet Så kan en kable et punkt hvis en har noe som har ekstreme behov. I Mesh net bær må en ha 3 enheter for å få orentlig effekt. Slå av trådløst i router fra leverandøren.


Enig med Tst her. Jeg har trukket kabler til alle etasjer i huset og dem er skjult men dette er noen år siden før Mesh kom på markedet. Nå har jeg 3 bokser i et relativt stort hus og alle 3 koblet med nettverkskabel og aldri fått noen klage i hjemmet siden.

Bildet under et en speedtest av trådløset nettet jeg kjørte akkuratt nå og jeg er ganske fornøyd med dette, nærmeste Google wifi boks er en etasje under meg der jeg sitter nå.

Nettverk på soverom - 266b6ee3eac24cb8aad7cd94bad1e32f.png - roarbb
Signatur
   #6
 3,930     Asker     0
Bare merk at Mesh brukes litt feil og om hverandre rundt. Mesh nettverk er egentlig mest riktig når 1 enhet er kablet, og de øvrige videresender. Dette er en enklere måte å bygge et stort nett på, siden man ikke må trekke kabler. I tilfelle hvor alle enheter er kablet, så benyttes aksess punkt med felles SSID. Sistnevnte er hva jeg har, og det er svært svært få enheter som hos meg er kablet.

Ved stort antall enheter (hundrevis) er Mesh potensielt mindre egnet, da alt må gjennom den ene enheten. Men finnes løsninger på det også. Mine f.eks kan rekonfigureres til mesh, og støtter opp til tusenvis av samtidige tilkoblinger. Da er oftere det et problem med feil oppsett i DNS
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 6     1
Japp da har jeg forstått dette tror jeg. Takker for alle gode bidrag. Ja skal åpne både vegger og tak i forbindelse med reinnstallering av el. Så da legge jeg like godt skjult anlegg for nettverk. Tenkte å skjule switch i himling/ bjelkelag og lager inspeksjonsluke for tilkomst og service evt bytte. Da er det ble bare å gå og handle utstyr og noe verktøy

   #8
 3,930     Asker     1
Du bør ha enkel tilgang til switch og evt patchepanel. Alt dette bør inn i teknisk rom. Switch dersom litt størrelse har innebygde vifter og utvikler noe varme. Er de små (og mindre kraftig) så er det ikke et problem. Min som står i 19 rack uler som et uvær.
Signatur
TSt
   #9
 14,681     0
I Mesh nett må alltid en være kablet som beskrevet. Slå av WiFi på router koblet mot fiber. Det finnes slike små 5 port svitsjer uten vifter. Ellers bør ting ende åp et teknisk rom av en eller annen type.

Trådløse repatere kan ødelegge mer enn hva de hjelper så en må passe på at det er Mesh enheter og ikke er slik en kjøper nå. Skal en ha noe som virker ok på dette må den ta imot på en kanal og sende videre på en annen. Men det er veldig få som har den funksjonen.
   #10
 3,277     I huset mitt     0
Skal en ha noe som virker ok på dette må den ta imot på en kanal og sende videre på en annen. Men det er veldig få som har den funksjonen.

Må nok litt opp i pris på de ulike modellene før de støtter backhaul på egen kanal ja.
Verdt å sjekke spec'er og ev se etter gode tilbud på sånne pakker med 2 eller 3 enheter. Wink