344    16    0  

1,5 år gammelt Villavent Save 500 endrer hastighet av seg selv

 333     0
Har et Villavent Save 500 anlegg som har vært i drift i ca 1,5 år. Tidlig i januar fusket gjenvinneren (rotoren sluttet å gå rundt). Dette ble byttet på reklamasjon.

Men i løpet av de siste 3 ukene har anlegget gått opp på HØY luftmengde 4 ganger uten at vi har stilt noe. Er ikke noe spesielt mønster bortsett fra at tre av gangene har det skjedd i løpet av natta.

Har kontaktet SystemAir, og de trodde først det var noe galt med komfyrvakta, og at denne hadde slått ut. Problemet er at vi ikke har noe komfyrvakt, ei heller andre tilkoblinger. Anlegget er rimelig "clean" - er kun et betjeningspanel og strøm som er koblet til.

Neste punkt var visst nok å bytte kretskortet på anlegget, så jeg får håpe det hjelper.

Men er det andre som har opplevd lignende? Hva ble i så fall gjort for å fikse?

   #1
 70     0
Har samme anlegg som er ca like gammelt, har ikke opplevd noe tull med mitt. Mitt er også kun koblet til strøm med det innebygde panelet på,
uten noe ekstra koblet inn.


Lykke til og håper det ordner seg.
   #3
 70     0
Har save vtr 500. Savecair er vel oprativsystemet med touchskjerm. Det er touch på det jeg har
  (trådstarter)
   #4
 333     0
Oppdatering: en svært hyggelig servicemann var her i går og byttet kretskort + betjeningspanel. Så nå er det oppgradert til siste versjon.

Foreløpig ikke noe mer krøll, men blir spennende å se hvordan det oppfører seg fremover.
  (trådstarter)
   #5
 333     0
Nå var det en ny servicemann innom - en med mer erfaring og kompetanse. Han kunne ikke finne noe feil med anlegget, men mente at det var stilt inn med litt lav lufthastighet.
Litt fakta:
- På dagtid (når huset er tomt) står luftmengden på 34 l/s.
- fra kl 16 til kl 9 neste dag + hele lørdag og søndag står luftmengden på 70 l/s.

Har målt med CO2-måler fra Netatmo (sikkert ikke en perfekt sak, men mer enn god nok i forhold til å få en indikasjon) rundt omkring på ulike tidspunkt, og kommet fram til de luftmengdene der gir god luft og bra luftskifte på både oppholdsrom og soverom.

Servicemannen mente derfor at siden lufthastigheten var så lav, så fikk ikke varmeveksleren nok varme, og dermed satte anlegget seg på Høy av seg selv for å få opp varmen. Han var vel også ærlig på at ikke visste hva som var grunnen, men at dette var det eneste han kunne komme på.

Han aktiverte derfor ettervarmebatteriet før han dro.

Jeg er ingen ekspert på dette, men personlig synes jeg det høres merkelig ut. Det har knapt nok vært minusgrader i den perioden hvor dette har skjedd, og jeg kan heller ikke skjønne at en luftmengde på 70 l/s er for lite.

Noen som har tanker rundt dette?
  (trådstarter)
   #6
 333     0
Siden jeg skrev forrige innlegget i februar, så har følgende skjedd i saken:
1. Jeg har funnet ut at det er funksjonen "Forlenget drift" som slår inn når anlegget går opp på Høy hastighet.
2. Funksjonen "Forlenget drift" er aktivert på anlegget, men det er ingen fysisk bryter koblet til denne (skal kobles til Digital Inngang 5)
3. Funksjonen "Forlenget drift" har i snitt aktivert seg selv 1 gang pr uke (grovt anslag) siden vi begynte å merke dette.
4. Servicefolk fra et lokalt firma har (etter beskjed fra System Air) byttet kretskortet totalt 3 ganger, displayet 3 ganger og kraftkortet 1 gang. I tillegg er viftene byttet en gang.
5. Jeg har vært i kontakt med servicefolk lokalt og teknisk support sentralt ganske mange ganger. Ingeniørene hos System Air har også vært involvert i saken.

Foreløpig konklusjon er at System Air sentralt ikke har funnet en løsning på saken. De skjønner ikke at denne funksjonen kan aktivere seg selv, men det gjør den altså. Servicefolk fra det lokale servicefirmaet har erfart/observert at dette har skjedd hos oss to ganger det siste halve året, men på tross av dette så er System Air skeptisk til at det skjer.

Jeg var i kontakt med daglig leder hos det lokale servicefirmaet i juni, og da mente han at hele anlegget burde vært byttet ut for lenge siden, men at dette er opp til System Air å vurdere.

Så slik står altså saken. Kretskort + display + kraftkort ble byttet tidligere denne uka, og de delene som ble byttet ble sendt til System Air for testing på et anlegg de har der. Etter byttet har vi ikke opplevd dette på nytt, men det er kun 3 dager siden de var her, så vi får se hvordan ting går de neste ukene.

De lokale servicefolkene har gjort en glimrende jobb, men jeg er - mildt sagt - skuffet over System Air sin uthaling av denne reklamasjonssaken. I praksis har vi fungert som en "testlab" for noe som de ikke greier å finne en løsning på, og det er ikke helt bra.

Er desperat etter tips fra andre som eventuelt har opplevd lignende eller har tips til hva jeg eventuelt kan prøve!
  (trådstarter)
   #7
 333     0
Da skjedde det igjen: nå på lørdag ble funksjonen "forlenget drift" (DI-5) aktivert av seg selv uten at noen har trykket på knappen for å aktivere den.

Som nevnt i forrige post, ble display + hovedkort + kraftkort byttet tidlig i september, men det har tydeligvis ikke hjulpet.

Pr nå er DI1-3 + DI5 tilkoblet eksterne brytere.

Saken er blitt et tilnærmet mareritt for oss, men jeg er svært spent på hva System Air sier nå.

Hvis det er noen her inne som har noe som helst tips å komme med i forhold til hva dette kan være eller hva jeg skal se etter, så er jeg evig takknemlig!

System Air mener at dette ikke kan skje, men det skjer jo, så der tar System Air feil. Jeg heller mot at dette er en programmeringsfeil (noe som vel er det mest logiske), men spørsmålet er jo hva det er som trigger dette. I og med at det skjer på helt tilfeldig tidspunkt (er absolutt ikke noe mønster som jeg har gjenkjent), så er det vanskelig å finne noe der. Kan f.eks. trykkforandringer i et hus trigge noe slikt? Jeg vet ikke, men er desperat etter å få ei løsning på saken.

   #8
 804     klippdalen     0
Kan det være noe utenforliggende? Type periodisk jordfeil, spenningsfall/økning. Støy fra annet elektrisk utstyr?

Hos meg funker ikke induksjonskoketoppen når kompressor i L/V varmepumpa mi går.

Trenger jo nødvendigvis ikke å være noe slik. Men er jo rart at problemet gjentar seg trass i at det meste som «kan forårsake en slik feil er byttet

Bare en tanke
  (trådstarter)
   #9
 333     0
Kan det være noe utenforliggende? Type periodisk jordfeil, spenningsfall/økning. Støy fra annet elektrisk utstyr?

Hos meg funker ikke induksjonskoketoppen når kompressor i L/V varmepumpa mi går.


Hei, og takk for innspill.

Ja, tanken har streifet meg, men System Air har ikke nevnt dette i noen av de x samtalene/møtene vi har hatt siden januar. Men en kan jo ikke utelukke at det er det som er grunnen.

Hvordan kan jeg eventuelt måle periodisk jordfeil og spenningsfall/økning?

Det står ikke noe annet el. utstyr i nærheten av aggregatet, og det står på en egen kurs sammen med lyset på loftet (som alltid er avslått).
   #10
 804     klippdalen     0
spenningsfall/økning kan du måle med multimeter. da best med logge funksjon.

periodisk jordfeil er jo litt mer tricky siden den er pediodisk (trenger jo ikke være det, men var bare en tanke)



noter deg f.eks tidspunkter når den "aktiverer" forlenget drift. er det helt sporadisk eller kan det f.eks skje til faste tider.

dann deg et bilde av når det skjer.