194    2    0  

Balansert ventilasjon.

 1     0
Vil en miniventilasjon  fungere dersom rommet har mekanisk ventilasjon med vifte som går hele tiden fra kjøkkenet og badet. Eller vil det ødelegge sirkulasjon?

   #1
 17     0
Hei.

Finnes 2 forskjellige typer miniventilasjon. En type med 1 motor og en annen med 2 motorer. Velger du den med 2 motorer så lager den sin egen balanse. Den typen med en motor vil påvirkes av den mekaniske ventilasjonen om den ikke får tilstrekkelig luft tilført.
Signatur
   #2
 18     0
Hei!

Balansert ventilasjon betyr like mye tilluft som avtrekk. Om du har et ekstra anlegg som går hele tiden, da blir det ikke balansert.

Fordel med balansert ventilasjon er at huset kan bli tettere, trenger du ikke ytterveggsventil i soverommene og oppholdsrommene.

Mens du kjører et avtrekksanlegg trekkes varmt luft og fuktighet av huset, dvs du furer for krokene, bokstavlig talt.
Hvor kommer erstatningsluft? Gjennom åpningen i huset, så kaldt luft tar over avtrekket varmt luft.

Med balansert vent får du filteret frisk luft i soverommene og oppholdsrommene (dette blir erstatningluft til avtrekk) og fjerner du brukt og fuktige luft fra våtrommene og andre rommene som er ikke ment til varig opphold, feks bod, walk-in gloset, kjøkken, osv.
Luften som trekkes ut skal gjenvinnes i minimum 80% grad iht. byggteknisk forskrifter, altså TEK.
Med innebygd varmeelement kan du varme opp frisk luft som kommer inn. Grunnen til gjenvinneren blir det mer kostnadseffektivt enn å trekke ut den gode varmen.
Hvis du er opptatt av fuktighet i bad (er det derfor går anlegget hele veien?) så kan du ha fuktføler i bad som setter aggregatet på høyere nivå så lenge som det trengs. Hvor mye fuktighet du ønsker, kan du stille inn på forhånd. Eller setter du aggregat på maximum selv med betjeningspanel eller med app på telefon.

Om du tenker å investere i balansert anlegg, så kan du få Enova støtte 25% av kostnader opptil kr 10000,- fra april 2020. Til april kr 15000,-
Krav til Enova at minst 50% av areal måtte være ventilert med minimum 80% gjenvinning (dette går veldig fint)

Håper dette var til hjelp!