1,321    7    4  

"Balansert ventilasjon" i 45 år gammelt hus

 111     Oslo     0
Jeg skal bytte et mekanisk avtrekk som sitter med en vifte (fra 1970-tallet!) i en takhette.

Planen min er å benytte eksisterende kanaler fortsatt (fra alle bad/våtrom/boder). Istedet for å bare "kaste" den brukte luften ut som i dag, skal jeg sette inn en lofts-varmeveksler og bruke den til å forvarme frisk luft til innblåsing i stue/oppholdsrom.

Altså en forenklet (bla fordi vi har loft bare over deler av overetasjen) variant av balansert ventilasjon. Brukt luft fra oppholdsrommene har jeg tenkt at kan dyttes ut gjennom lufteslisser som sitter i alle vinduene.

Har jeg tenkt riktig? Og vil de nokså små lufteslissene sluppe ut nok luft? Eller må jeg ha enten avtrekk av brukt-luft eller evt ordinære ventiler på ytterveggene i oppholdsrommene?

   #1
 25,138     Akershus     1
Mer vanlig vil være sliss e.l. under hver dør, ev ventil gjennom innervegger. All inneluft går fra stue til gang til bad/kjøkken og ut.
Signatur
   #2
 1,725     Trondheim     1
Du har jo avtrekk på bad, boder og våtrom så den "brukte" luften går ut der. Du skal ha luftespalt under dører eller annen type ventiler som slipper luft gjennom mellom rommene.

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #3
 111     Oslo     0
Takk for kjappe svar!

Da har jeg tenkt litt feil, og skjønner at jeg rett og slett bare skal tilføre for-oppvarmet luft til oppholdsrommene og trekke ut igjen gjennom de kanalene som allerede er i våtrommene osv...

Har det betydning at det blir ganske langt og en etasjes forskjell mellom rommene som da får tilført luft og rommene det trekkes luft ut fra?

Det er forresten lufteslisse i dørene der allerede. Men også friskluftventil på ytterveggen i det ene badet, som evt kan stenges igjen for å unngå å trekke helt kald og uoppvarmet luft inn i huset.
   #4
 25,138     Akershus     1
Avstand har mindre å si, men slissene/gjennomgangene i vegger, må ha et tilstrekkelig tverrsnitt.
Signatur
   #5
 369     0
Tenker litt på samme løsning med varmeveksler. Slik det er nå i vårt hus blåses også varm luft rett til kråkene, og det er jo åpenbart sløsing.
Nå er de jo ikke akkurat billige slike varmevekslere, tar det lang tid før evt. investeringen går i pluss , eller er det bare mye penger for lite gavn? Bør det kanskje etterisoleres først?
   #6
 1,725     Trondheim     1
Dette er vel ikke primært et tiltak for å spare penger. Mange som går fra selvdreven ventilasjon til balansert opplever at strømforbruket går OPP. Mulig man sparer litt i forhold til mekanisk avtrekk, men det kommer an på hvor stor flow man har i nåværende system kontra det nye. Det finnes to forklaringer til dette:
1) hva skjer når det er kalt? Jo , man skalker de flste lukene for å undgå varmetap og trekk= mindre varmetap. Med balansert ventilasjon vil systemet skifte ut konstant mengde luft uansett temp , på tross av høy grad av gjenvinning så blir volumene så store at det blir et visst varmetap.
2) man skifter ut mere luft en med mek.avtrekk eller selvdrag. Av dette følger et visst varmetap.

Fordelen er ofte veldig mye bedre inneklima, ingen kondens i vinduer invenndig og mindre trekk og tørrere bad.

Dette er fremst en investering i inneklima, gjort riktig er mann sikret god utskifting av luft uten merkostnad i drift, men ikke sikkert at man faktisk sparer penger ift. Lufteluker f.eks. Et agregat koster 15-20000.

Mvh
Sakke
  (trådstarter)
   #7
 111     Oslo     0
Enig med Sakke, og for min del har dette aldri vært tenkt som et sparetiltak.

Litt strøm vil jeg nok spare ved å oppvarme til-luften ved å bruke avtrekksluften. Men i tillegg kommer jeg til å bruke litt tilleggsstrøm i forvarmeren til aggregatet (1,6 kw men bare når termostaten i aggregatet sier at det er nødvendig).

I det store og hele er det friskere inneklima + jevnere lufttemperatur inne vinterstid jeg ser på som de store fordelene med prosjektet. Aggregatet vil nok aldri spare seg inn i rene kroner til spart fyring...